Cuprins 1) Clasificarea suspensiilor . 2) Consideratii teoretice : a) umectarea b) fenomene electrice c) sedimentarea 3) Suspensii defloculate ( peptizate ) .

4) Suspensii floculante : a) Metode de floculare. 5) A enti de suspensie . !) "ormularea suspensiilor . #) Suspensii de uz e$tern %) Suspensii de uz intern . &) 'repararea suspensiilor : a) prepararea prin dispersare ( b) prepararea prin precipitare. 1)) Controlul suspensiilor .

Consideratii teoretice . particulele care se depun sa nu formeze sedimente compacte ( . 1intre sistemele disperse farmaceutice+ suspensiile sunt cele mai nestabile d. Astfel apare diferentierea suspensiilor fata de dispersiile coloidale . substanta suspendata sa nu se depuna repede ( . Substantele solide .1. Cu a0utorul suspensiilor este posibila administrarea unor medicamente insolubile.icol lic. 1ispersarea uniforma a substantelor insolubile in mediul lic. de uz parenteral . 'e lan a aceste a-anta0e+ suspensiile au si deza-anta0e+ datorita in special instabilitatii fizice in timp. de uz intern ( . / dificultate des intalnita la prepararea suspensiilor o reprezinta rezistenta particulelor la umectare . . de uz e$tern ( . Stabilitatea fizica a suspensiilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii : .si pastreze omo enitatea timp de 2. *n eneral sunt folosite foarte mult in pediatrie . a) Umectarea .id depinde de umectarea si repartizarea lor in sistem. 1ependent de calea de administrare+ suspensiile pot fi : .Clasificarea suspensiilor .3 ani . *n mod obisnuit + prin suspensii farmaceutice se intele preparatele fluide+ constituite din dispersii mecanice de substante medicamentoase solide+ intr. cele preparate in farmacie cu o stabilitate redusa ( .d. Suspensiile au o biodisponibilitate superioara fata de alte preparate solide.-. fizic.p. suspensia sa nu fie prea -ascoasa si sa cur a usor .id . / cate orie aparte o formeaza suspensiile uscate+ care sunt amestecuri de pulberi la care se adau a un anumit -olum de apa. 1. Substantele medicamentoase sunt de obicei pulberi insolubile+ iar mediul de dispersie este apa sau uleiul. Suspensiile se prepara atat in farmacie cat si in industrie : .idrofile ( o$idul de zinc+ carbonatul de ma neziu ) se lasa usor udate de apa+ si pot fi incorporate in suspensii fara adaos de umectanti . cele preparate in industrie trebuie sa.un -e.

2. c) Sedimentarea 5 *ntr. 'articulele de substante medicamentoase dispersate trebuie sa fie suspendate uniform in -e. 2a aceste suspensii + limita dintre straturi+ stabilitatea nu este bine definita. 1eoarece suspensiile defloculate formeaza in timp un sediment compact+ este preferabil sa se recur a la folosirea suspensiilor floculate . Spre deosebire de sistemele defloculate + flocoanele sedimenteaza rapid+ fara sa formeze sediment.icul si sa fie redispersate cu mare usurinta dupa a itare . 3. *n domeniul farmaceutic+ sistemele defloculate duc la preparate cu stabilitate redusa+ a-and o omo enitate care lasa de dorit.un mediu lic. b) Fenomene electrice – / particula insolubila dispersata intr. "aza dispersa a suspensiilor floculate nu este constituita din particule indi-iduale+ ci din a lomerari de particule numite flocoane . 'articulele isi pastreaza caderea lor libera+ depunandu.id poate fi incarcata electric.imb+ particulele de substanta .o suspensie e$ista tendinta particulelor dispersate cu densitate mai mare decat a mediului de dispersie + sa sedimenteze sub actiunea ra-itatiei . 9edispersarea este usoara si dispare fenomenul de cimentare. 6n flocon reprezinta un a re at slab de particule reunite prin forte interparticulare ( le aturi 7an 1er 8ells ) .se lent prin rosto olire+ cele din stratul inferior fiind presate de reutatea celorlalte care elimina mediul dispersant care le separa.idrofili+ licerina+ alcool si propilen licol . Ca umectant se folosesc substantele tensio.*n sc. Aceasta incarcatura electrica poate fi datorata absorbtiei selecti-e a ionilor prezenti in mediul de dispersie sau ionizarii rupelor c. Suspensii floculante . 1e obicei+ suspensiile defloculate sunt utile in receptura+ cand medicamentele se consuma rapid .idrofobe plutesc la suprafata apei+ fenomen numit "2/3A3*4 . .acti-e+ polimeri . Suspensii defloculate ( peptizate ) . Sistemele defloculate contin particule dispersate care sedimenteaza cu o -iteza redusa formand un sediment dens .imice de la suprafata particulei .

&. a) "uma rabica este formata din saruri de Ca + M + : ale acidului arabic+ comple$ format dintr. Mai contine materii colorante+ o$idaze si pero$idaze .icul pentru suspensii de uz e$tern+ preparate in farmacii.id limpede sau slab opalescent+ -ascos+ de culoare albuie+ fara ust+ fara miros si cu reactie slab acida . 4ste un lic.acti-i 5 substantele tensio.uma Arabica desenzimata ( 74<* "9 = ) se obtine prin dizol-area produsului intr. floculare cu tensio. Mucila ul este foarte usor atacat de microor anisme . polimeri .idrofili .a) Metode de floculare : obtinerea suspensiilor floculate se poate face cu a0utorul a entilor de floculare : . !enti de suspensie . Mucila de . electroliti tensio.imbarea sarcinii particulelor+ ceea ce duce la floculare ( . Se urmareste efectuarea unei floculari controlate+ care sa produca un -olum de sedimentare ma$ima . .idrofili au rol de protectie fata de floculare+ formand o bariera mecanica sau un in-elis in 0urul particulelor .acti-e ionice pot produce neutralizarea sau sc.o molecula de acid arlacturonic+ le at de 3 molecule de alactoza+ 2 molecule de arabinoza si o molecula de rabnoza.uma Arabica 3)? ( 74<* "9 = ) are o -ascozitate ma$ima la un p@ 5. . 4ste solubila in apa si are o reactie slab acida .uma Arabica diluat ( Aulep umos ) 5 este format din mucila de uma arabica si sirop de portocale+ cate 2) la o substanta concentrata de 1)) . 4. . Se incalzeste 3) de minute pe baia de apa+ urmata de e-aporare sub presiune la !)> pana la sicitatea ( uscarea ) si pul-erizarea reziduului .idrofili 5 polimerii . 4ste cel mai uzitat -e.acti-i ( .o cantitate dubla de apa . Mucila de . floculare cu electroliti 5 flocularea electrolitica se datoreaza neutralizarii sarcinii superficiale a particulelor cu a0utorul electrolitilor ( . floculare cu polimeri .

Se foloseste ca a ent de suspensie+ mai ales pulberea de 3ra acanta+ formata din 3ra acanta 15 + .idrolizeaza cel mai reu. Metilceluloza este folosita la stabilizarea suspensiilor de sulfamide sau a dispersiilor de camfor si mentol . Ca a ent de suspensie este folosit sub forma de mucila 1?+ stabilizand suspensiile cu o$id de zinc+ sulf si sulfat de bariu . .4)?( este solubila in apa si basolina 5).ar 45 . @idratarea ma$ima se produce la 4)> timp de 5) de minute . Mucila ul de tra acanta )+5. Se foloseste ca a ent de dispersie pentru prepararea suspensiilor la receptura . Acesta este incompatibil cu : ionii de metale rele+ balsam 3olu si balsam 'eru. 'artea solubila da prin . Mucila ul de metil celuloza 2? ( "9 = ) este un el -ascos+ incolor+ fara ust si miros + iar solutia 1)? este neutra. Metil celuloza ( "9 = ) 5 este etrul metilic al celulozei . 'entru obtinerea mucila ului se tritureaza al inatul cu 5? alcool + la care se adau a licerina si apoi apa. .2? are o comportare pseudoplastica si poate fi folosit ca a ent de suspendare. c) l!inatii 5 sunt saruri ale acidului al inic+ dintre care cei mai folositori sunt A lutinatul de Ba+ :+ amoniu . 2a prepararea suspensiilor se foloseste mucila ul de pectina 2? . 2a asocierile cu unele substante+ solutia de metilceluloza se tulbura+ iar -ascozitatea scade .idroliza acid alacturonic cu mare rol in prepararea suspensiilor.!)?( insolubila in apa .b) #ra!acanta contine tra acantina 2). e) %eri&ati de celuloza : . *n prezenta BaCl si a licerinei+ -ascozitatea creste in mediul alcalin. 4ste o pulbere alba+ fara miros si ust+ solubila in apa rece. Al inatul de sodiu 5 pulbere alba+ fara ust + solubil in apa+ insolubil in alcool etilic .uma Arabica 2) + amidon 2) si za.7ascozitatea dispersiilor de metilceluloza scade la p@ acid sau in prezenta unor enzime sau microor anisme . 4ste incompatibila cu metalele rele+ acidul salicilic+ acidul tamic si alcoolul concentrat . 1intre toate umele+ tra acanta . 4ste o pulbere fina+ solubila in apa+ formand solutii coloidale opalescente+ -ascoase si cu reactie acida. d) $ectina 5 contine acizi pectici formati din lanturi de acizi esterificati. *n "9 =+ mucila ul de 3ra acanta 1)? este un el -ascos+ care se foloseste ca e$cipient pilular .elurile sau solurile pot fi preparate la rece sau la cald.

'rin dispersarea carbopolilor in sistemul sorbitol 5 apa si neutralizarea cu . *ntalnim 3 tipuri de carbo$imetilceluloza + toate fiind clasificate in functie de -ascozitate : scazuta+ medie+ inalta . 4ste solubila si in amestecuri de apa cu alcool si acetona .. . 'entru conser-area solutiilor de CMC se recomanda adaos de nipasol. 'oli-inilul pirolidona poate fi compatibil cu unele substante conser-ante. 1atorita proprietatilor de a ent de in rosare si de coloid protector+ poate fi utilizata pentru prelucrarea si stabilizarea suspensiilor. 7ascozitatea este influentata de : concentratie+ p@+ temperatura+ prezenta electrolitilor si a sol-entilor or anici. .3? se foloseste la prepararea suspensiilor cu sulf+ o$id de zinc si salicilat de bismut . 7ascozitatea solutiei apoase de alcool poli-inilic -ariaza in functie de concentratie+ de temperatura la care se conser-a si de timp. Sarurile precipita alcoolul poli-inilic din solutia apoasa. Carbo$imetulceluloza este compatibila cu acetanii+ za. 4ste compatibila cu ma0oritatea substantelor prezente in suspensii .idro$id de sodiu+ se obtin -alori mari ale -ascozitatii.acti-e + are rol protector si este un bun a ent de in rosare.ar si cu unii polioli .idro$izi si de amine. 4tilceluloza 5 este o pulbere de culoare alba+ insolubila in apa si licerina+ dar solubila in alcool si dizol-anti or anici. Are proprietati tensio. 1ispersiile de carbopol e$puse la lumina sufera o reducere a -ascozitatii. 7ascozitatea solutiei poate fi marita prin adaos de bora$ si acid boric. Carbo$imetilceluloza ( CMC ) ( "9 = ) 5 este o pulbere de culoare alba+ fara ust+ fara miros+ se dizol-a in apa atat la rece cat si la cald. f) lcoolul poli&inilic ' ( $() C *n solutii apoase are un p@ acid. Alcoolul poli-inilic este compatibil cu alcool+ licerol+ cu o serie de substante medicamentoase si cu conser-anti. !) $oli&inil pirolidona C este o pulbere alba+ solubila in apa si sol-enti or anici. )) Carbopolii C se prezinta ca o pulbere alba + putin solubila in apa+ solubila in solutii de . *n concentratie de 1.

* &e!um ' este un silicat de aluminiu si ma neziu purificat din rupa ar ilelor. . adau area la dispersie a unui a ent de floculare + iar la suspensia floculata care se obtine se adau a un coloid protector care formeaza un -e.un -e.icul principal apa si sunt denumite lotiuni sau suspensii. Se foloseste la stabilizarea suspensiilor. 'repararea dispersiilor cu . 1ispersiile de aerosil 4? sunt utilizate ca stabilizatori de suspensii.icul structurat care are ca produs final o suspensie defloculata intr. 4ste insolubila in apa si sol-enti or anici.tern . * bentonita ' pulbere alba fina+ fara miros si ust ar ilos. *n prezenta apei formeaza a re ate+ care la randul lor se asociaza formand eluri. +) erosil C este un . 4$ista 3 posibilitati de a rezol-a problema : 1. adau area la suspensie a unui a ent de floculare cand rezulta o suspensie floculata( 3. Se foloseste in suspensiile de uz intern : anal ezice etc. Suspensiile farmaceutice de uz e$tern au ca -e. Stabilitatea depinde de starea floculata sau defloculata a particulelor suspendate..i) r!ile coloidale C sunt polimeri minerali care prin . Conditia esentiala este asi urarea initiala a umectarii particulelor si obtinerea unei dispersii uniforme de particule defloculate.un mediu structurat( 2. incorporarea dispersiei uniforme intr.ectorita necesita o temperatura ridicata * atacul!ita ' are capacitate de in rosare si suspendare mai mica.idratare formeaza dispersii coloidale -ascoase. "ormularea suspensiilor trebuie sa tina seama de modul de administrare si de necesitatea asi urarii unei stabilitati optime. -. * )ectorita ' se imbiba de 3 ori fata de -olumul sau initial. . "ormeaza impreuna cu apa dispersii -ascoase sau eluri. Ca a ent de suspensie actioneaza prin marirea -ascozitatii mediului de dispersie. Suspensii de uz e. Formularea suspensiilor .icul structurat.idrocoloid+ fara miros si ust acrisor.

un -e. 0. 'ulberile insolubile aduse la un rad de pul-erizare a-ansat sunt dispersate intr. Sunt inclusi a entii de in rosare care maresc -ascozitatea si intarzie depunerea si a lomerarea particulelor. a) prepararea prin dispersare C este metoda cea mai folosita deoarece se porneste de la substante acti-e ca atare.icul si stabilizarea sistemului. *n terapeutica actuala o serie de medicamente reu solubile in apa sunt formate sub forma de suspensii. *n mod obisnuit prepararea suspensiilor presupune pul-erizarea + umectarea + dispersarea fazei solide in -e. / -arianta de lucru este adau area peste substanta dispersata din flacon a solutiei de coloid protector+ dupa care se adau a a entul de floculare si se a ita.Suspensiile topice trebuie sa se usuce rapid+ lasand pe locul de aplicare un strat fin de pulbere. Adaosul de a enti de in rosare fa-orizeaza stabilitatea si aderenta la epiderm+ dar intarzie e-aporarea apei+ micsorand efectul racoritor. /. $repararea suspensiilor.ar produce o marire a -ascozitatii. Suspensii de uz intern . . 7e.acti-e este indicata pt a se fa-oriza umesctarea substantelor liofobe.iculului. /$idul de zinc are proprietati antiinflamatoare si usor astrin ente+ iar licerina fa-orizeaza aderarea pulberii la suprafata pielii. 2a prepararea suspensiilor in industrie se tine seama de toti factorii care influenteaza stabilitatea produselor. 2a prepararea unor astfel de suspensii nu se adau a a enti de suspensie deoarece proportia de pulberi este destul de mare si s. 'rintre substantele medicamentoase prescrise sub forma de suspensii+ se pot mentiona : antibiotice+ sulfamide+ sulfatul de bariu. / preparare simpla consta in pul-erizarea substan acti-e+ triturarea cu o cantitate mica de a ent de dispersie si aducerea treptata a -e.iculul acestor preparate cuprinde pe lan a apa si urmatoarele componente : coloizi protectori+ edulcolanti+ aromatizanti+ coloranti+ conser-anti. 'reparatul cel mai folosit este lotiunea care contine o$id de zinc+ talc+ licarina+ apa in parti e ale. 6tilizarea de substante tensio.icul in care particulele se umecteaza si se disperseaza usor. 6neori in formula se adau a si substante insolubile : acid salicilic+ sulfamida.

1.imb : prepararea suspensiilor prin dublu sc. sedimentarea( . ului mediului se realizeaza usor si se aplica la substantele a caror solubilitate se modifica dependent de p@.imb are loc in urma unei reactii c. .sa fierepartizat uniform in faza e$terna lic. Se admite ca suspensiile pot sedimenta+ dar dupa a itare preparatul trebuie sa se omo enizeze pt a putea fi administrat.imice simple. precipitarea cu sol-enti or anici : substantele insolubile in apa se dizol-a in sol-enti or anici miscibili cu apa si apoi se adau a la -e.nice deosebite comparati. marimea particulelor( .cu alte formefarmaceutice. 2a controlul suspensiilor din industrie se urmareste : .iculul apos in care se aseste dispersat a entul de suspen. precipitarea in urma unei reactii de dublu sc. .'entru a realiza preparate omo ene cu stabilitate cat mai mare+ in care principiul acti. Controlul suspensiilor. Marimea particulelor si distributia lor se poate face cu a0utorul metodei microscopice sau a dispoziti-elor electronice. *n "9= se mentioneaza anumite pre-ederi pri-ind calitatea suspensiilor. Analiza sedimentarii ser-este la aprecierea calitatii suspensiilor cu a0utorul determinarii claselor de particule dupa marime. -ascozitatea. "AC3/9** CA94 *B"264B34A<A S3AD*2*3A34A S6S'4BS**2/9 A-and in -edere ca suspensiile sunt sisteme disperse etero ene+ nestabile+ prepararea sistabilizarea lor necesita o serie de masuri te.ida pe o perioada suficienta de timp+ trebuie sa se tina contde o serie de factori: . 7olumul de sedimentare poate fi aplicat la suspensiile cu un continut mare de substanta acti-a si in conditiile unei separari nete intre stratul supernatant si sediment. marimea particulelor( .ului : modificarea p@. precipitarea prin modificarea p@.b) prepararea prin precipitare C obtinerea substantelor acti-e sub forma de precipitat se poate realiza prin : .

+ in proportie de ).2?.idrofile (alcool+ licerina+ '. -iteza de sedimentare( . 6M4C3A94A 1ispersarea uniforma a substantelor insolubile in mediul lic.' u l b e r i s a u m u l t s a u m a i p u t i n f i n e s e p o t o b t i n e p r i n m i c r o n i z a r e + m i c r o p u l .idul dispersat poate aparea flotarea sau depunerea particulelor.5) E..idrofile nu sunt umectate de mediulde dispersie (de e$. "lotarea este fenomenul de ridicare a particulelor la suprafata mediului de dispersaredatorita stratului subtire de aer care adera la fata particulelor .: o$idul de zinc nu este umectat de uleiul de floarea. 'ulberile cu tendinta de flotare se umecteaza in prealabil cu un a e n t d e u m e c t a r e reprezentat de un lic.) in proportie de ).id cu rupari .5.id depinde de umectarea sirepartizarea lor in -e.(tGeen ). 1aca particulele nu sunt umectate in lic.soarelui). *n aceste cazurise utilizeaza ca a enti umectanti substante cu rupari lipofile: acid oleic+ span. 1esi proportia in care se asestef a z a d i s p e r s a t a f a t a d e c e a e $ t e r n a e s t e l i m i t a t a + d e o a r e c e e s t e n e c e s a r s a s e m e n t i n a fluiditatea amestecului+ aceasta poate -aria intre anumite limite. / alternati-a la utilizarea acestor a enti umectanti o constituietriturarea cu o cantitate mica din mucila ul utilizat ca a ent de suspendare ..idrofobe carora le confera odensitate mai mica decat cea a mediului de dispersie.'entru a intarzia sedimentarea se cere sa se reduca pe cat posibil marimea particulelor fazeisolide.).5 5 1 umectant pentru 1 substanta de suspendat sau de un a ent tensioacti. Ca a enti desuspendare se pot folosi monostearatul de aluminiu+ aerosilul etc.4. 2?). MA9*M4A 'A93*C6242/9 "aza dispersata a suspensiilor farmaceutice lic.*n cazul suspensiilor uleioase substantele de suspendat .uri. 1iametrul optim al particulelor trebuie sa fie cuprins intre 1). * n d e p a r t a r e a s t r a t u l u i f i n d e a e r d e l a s u p r a f a t a particulelor se poate realiza si printriturare prelun ita . 6nele substante medicamentoase prezinta o tendinta de a flota datoritaaerului absorbit la suprafata particulelor (barbiturice+ sulf+ benzocaina+ sulfamide+ carbune+ fenacetina+ salicitat bazic de bismut+ antibiotice insolubile+ etc. 6mectantii cresc afinitatea particulelor de subtanta medicamentoasa suspendata fata demediul de dispersie.ide este constituita din una sau mai multesubstante medicamentoase insolubile in mediul de dispersare. capacitatea de redispersare.icul.e r i z a r e + precipitare controlata+ cu ultrasunete sau aplicand uscarea prin spraF.5. 2 . capacitatea de umectare( .

ului • la adaosul de substante tensioacti-e pentru reducerea tensiunii interfaciale solid. 4i sunt electroliti ai carorioni se absorb la suprafata particulelor suspendate+ imprimandu."actorii care duc la cresterea cristalelor sunt : .lic.o c a t e d e m o d u l d e s e d i m e n t a r e s i d e m o d i f i c a r i l e c a r e s e p r o d u c i n s e d i m e n t .'articulele mai mari se a lomereaza formand o masa tare ceea ce face ca preparatele sa fie necorespunzatoare.a i n concentratii de ).le sarcini electrice de acelasi semn.4 $ e m p l e d e p e p t i z a t o r i : citrat de sodiu+ fosfat disodic+ fosfat monosodic de potasiu+ s. de aceea este indicat sa se re ur a la : • forme cristaline cat mai stabile( • la particule de dimensiuni apropiate • la cresterea -ascozitatii p. S41*M4B3A94A 4ste un fenomen des intalnit al particulelor care sunt mai densedecat mediul de dispersie( el are loc sub influenta ra-itatiei cand apare tendinta normala dedepunere a particulelor de substante insolubile.9edispersarea sedimentului este uneori reu de efectuat datorita cimentarii sedimentului.2uand aceste masuri obtinem preparate uniforme la a itare+ care pot a-ea o administrare corespunzatoare..icului.id.5. 1ificultatile cele mai multes u n t p r o . 1?. 9espin erea electrostatica intre particule contribuie la mentinerea omo enitatii suspensiei. polimorfismul( . c r e s t e r e a d e n s i t a t i i 941*S'49SA94A 7iteza de sedimentare in sine nu creaza prea multe reutati.'eptizatorii confera sarcini electrice particulelor in suspensie. apropierea densitatii particulelor si -e. modificarea temperaturii( . reducerea marimii particulelor. . diferenta intre marimea cristalelor .7iteza de sedimentare poate fi redusa prin:. 1 e asemenea este foarte important ca particulele din acest sediment sa se poata redispersa astfel incat sa rezulte un produs omo en dupa o usoara a itare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful