Lembam

Dr Aznan Che Ahmad

 Siapa itu kanak-kanak LEMBAM? .

 Kanak . terlalu lambat untuk mencapai satu .kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas / kurikulum / di sekolah biasa. .satu objektif pengajaran yang mudah / objektif jangka pendek dan juga mempunyai daya rangsangan serta daya pengamatan yang lemah / rendah.

Sukar menerima arahan.  Meninggalkan huruf.kanak biasa. bertukar-tukar.ciri:     Pencapaian pelajaran / akedemik berbeza.  Menyebut huruf-huruf yang tidak tepat/salah. . Pendiam / tidak aktif / banyak cakap. Tidak dapat berkomunikasi seperti kanak .  Tulisan yang terlalu buruk/Sukar dibaca. sukukata/perkataan ketika membaca dan menulis.Ciri .

 Saiz yang tidak seragam / Mencampuradukkan saiz besar dan kecil.jarak huruf dan perkataan.  Tanpa ketetapan /Menaik dan menurun  Huruf terbalik /Urutan dan arah yang salah  Tanpa ketetapan dan ketentuan .  Idea yang tidak berkembangan dan penyusunan idea yang tidak teratur.  Perbendaharaan kata yang terhad dan tatabahasa yang tidak tepat. . Kekerapan kesalahan dalam ejaan. tanda bacaan.

Punca  Baka  Tersekat pengalaman  Intelek yang rendah  Masalah emosi  Kekecewaan  Rasa rendah diri  Kemantangan yang lambat  Lemah daya ingatan .

 Ubat semasa mengandung.  Kemalangan  Sosio-ekonomi . Mudah terganggu tumpuan  Kurang rangsangan  Faktor-faktor kesihatan  Persekitaran  Amalan makanan  Kesan semasa mengandung  Penyakit semasa pembesaran selepas lahir.

Kenapa sosio-ekonomi? .

Jauhkan dendaan yang negatif . Konkrit ke abstrak. Melibatkan seberapa banyak pancaindera Pelbanyak & pelbagaikan BBM Banyakan pengukuhan dan latihtubi.Strategi Pengajaran dan Pembelajaran  Temubual  Mewujudkan suasana pembelajarn yang sesuai &       menyeronokkan Senang ke susah.

Terima kasih….. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful