CURS SERVICE Aparate de aer conditionat ARCA

CUPRINS
1. Notiuni generale …………………………………………….. 1 2. Date specifice de functionare ………………………………. 7 2.1 Modalitatea de functionare RACIRE …………………. 7 2.2 Modalitatea de functionare USCARE ………………… 9 2.3 Modalitatea de functionare INCALZIRE ……………. 10 2.4 Modalitatea de functionare TEST …………………….. 12 2.5 Modalitatea de functionare AUTO ……………………. 13 2.6 Alte caracteristici si functii …………………………….. 14 3. Identificare defectiuni ……………………………………… 15 3.1 Partea electrica …………………………………………. 15 3.2 Circuit frigorific ………………………………………… 19 3.3 Greseli de instalare ……………………………………… 25 4. Calcul NECESAR DE RACIRE …………………………….. 32

Notiuni generale

OBIECTIVUL CURSULUI Obiectivul cursului este de a: - intelege motivul unei proaste functionari; - gasi solutia de remediere a defectului; - cunoaste produsele si functionarea acestora. Scopul acestui curs este de a furniza informatii cu caracter tehnic cu baza comuna tuturor modelelor aparatelor de aer conditionat ARCA in ceea ce priveste specificarile de functionare, modalitatile de identificare defectiuni si problemele de instalare. 1. Notiuni generale. Unitati de masura: - temperatura - caldura - entalpie - presiune Circuit frigorific [oC] [kCal] = (m x oC x caldura specifica) [kCal/kg] [kg/cm2]

Fiecare substanta pentru a suferi o schimbare de stare trebuie sa absoarba sau sa cedeze caldura: - in trecerea din stare lichida in stare de vapori absoarbe caldura; - in trecerea din stare de vapori in stare lichida cedeaza caldura. Un circuit frigorific exploateaza schimbarea de stare a unui fluid cand absoarbe si cedeaza caldura.

Evaporare Substanta care trece de la stare lichida la stare de vapori absoarbe caldura racind aerul inconjurator. Fluidul nu a suferit nici o variatie moleculara.

vapori

-1-

Notiuni generale

Compresie Fluidul in stare de vapori este dus inapoi in interiorul buteliei folosind un compresor: - la “intrare compresor“ conditiile fluidului sunt: vapori, presiune si temperatura joase; - la “iesire compresor“ conditiile fluidului sunt: vapori, presiune si temperatura inalte.

Condensare Pentru a condensa fluidul este suficient sa-l raciti. Acesta se intoarce in butelie in stare de vapori si trebuie adus din nou in stare lichida. Presiunea fluidului sufera o variatie minima.

vapori apa

apa

Laminare Pentru a usura evaporarea fluidului trebuie redusa presiunea. Crescand pierderile de sarcina la capatul schimbatorului de caldura de condensare strangand (stranguland) o parte din tub, se obtine scaderea presiunii fluidului – laminare. Capilar - element care permite scaderea presiunii fluidului.

-2-

Notiuni generale

Unitatea interna

Unitatea externa

Circuit frigorific • Unitatea interna: - schimbator de caldura; - ventilator tangential; • Unitatea externa: - compressor; - schimbator de caldura; - ventilator axial; - capilar; - filtru dehidratant; - robinet de gaz; - robinet de lichid.

Robinet de gaz condensator evaporator compresor Filtru dehidratant capilar

Robinet de lichid

Circuit frigorific pompa de caldura • Unitatea interna: Unitatea interna - schimbator de caldura; - ventilator tangential; • Unitatea externa: - compresor; - schimbator de caldura; - ventilator axial; - capilar; Schimbator de - filtru dehidratant; caldura U. I. - robinet de gaz; - robinet de lichid; - vana de inversare a ciclului frigorific.

Directia fluxului agentului Unitatea externa

Robinet de gaz Vana de inversare a ciclului frigorific Schimbator de caldura U.E.

compresor

Filtru deshidratant

capilar
Filtru deshidratant

Robinet de lichid

Legenda: directia fluxului agentului frigorific pentru racire; directia fluxului agentului frigorific pentru incalzire (pompa de caldura). Functionarea unui aparat de aer conditionat are la baza proprietatea unui agent frigorific (freon) de a avea o temperatura de vaporizare scazuta si de a se vaporiza si lichefia succesiv in cadrul unor cicluri termodinamice. Va prezentam, mai jos, proprietatile termodinamice ale principalilor agenti frigorifici utilizati in climatizare:
-3-

Notiuni generale

-4-

Notiuni generale

VV

-5-

Notiuni generale

Diagrama entalpie – presiune pentru agentul frigorific R22

Presiune absoluta bar

-6-

Date specifice de functionare

2. Date specifice de functionare Functionarea aparatului de aer conditionat este controlata de o placa electronica cu microprocesor care realizeaza reglarile de temperatura, functiile de protectie si gestiunea organelor electromecanice pe baza setarilor efectuate pe telecomanda (din partea utilizatorului) si a temperaturilor relevate (de la sondele de mediu, cu imersiune in schimbatorul unitatii interne, iar pentru modelele cu pompa de caldura si a sondei cu imersiune in schimbatorul unitatii externe). Modalitatea de functionare: - racire (cooling); - desumidificare/uscare (dry); - incalzire (heating); - automata (auto); - testare (test); - de programare a pornirii/opririi aparatului. Protectia compresorului - In modalitatile de functionare “ racire, incalzire, uscare si auto” exista intotdeauna o protectie a compresorului pentru a evita repetarea ciclurilor de pornire si oprire (in interval scurt) a acestuia. Cand microprocesorul da comanda de pornire a compresorului, aceasta prevede o intarziere de 3 min. pana la intrarea in functiune a acestuia. Acest interval de timp se aplica si intre doua porniri successive ale compresorului.

2.1 Modalitatea de functionare RACIRE Campul de variatie a temperaturii care poate fi setata este de la 16 la 30oC. Valoarea de pornire este de 24oC. Compresorul si ventilatorul unitatii externe pornesc cand temperatura mediului (relevata de sonda ambientala) depaseste cu 1oC valoarea fixata si se opreste cand temperatura coboara cu 2oC fata de cea fixata.

setata
25 O C

compresor Ventilator UE
Viteza ventilatorului UI MINIMA

-7-

Date specifice de functionare Viteza ventilatorului unitatii interne Se seteaza din telecomanda si aceasta poate fi: mare (high); medie (med); mica (low) sau auto (auto). Selectia “ auto “: - cand temperatura mediului este cu cel putin 40C mai mare decat cea setata este activata viteza maxima; - cand temperatura mediului este mai mare decat cea setata cu o valoare cuprinsa intre 2 si 4oC, atunci este activata viteza medie; - in celelalte cazuri este activata viteza minima.

+

Ventilator unitatea interna compreso Ventilator

Protectia antiinghet a schimbatorului unitatii interne - microprocesorul verifica daca temperatura schimbatorului unitatii interne nu ramane prea scazuta, astfel incat sa nu formeze gheata. - dupa 6 min. de functionare continua a compresorului, daca temperatura T1> 3’ schimbatorului (relevata compresor de pe sonda cu imersiune) Ventilator ramane 3 min. sub 0oC, UI sunt oprite compresorul si Ventilator ventilatorul unitatii UE externe, in timp ce ventilatorul unitatii interne ramane activ la viteza setata. - Unitatea externa este din nou pornita atunci cand temperatura schimbatorului, odata eliminata gheata, depaseste 8oC.
-8-

Date specifice de functionare

2.2 Modalitatea de functionare USCARE (dry).

Ventilator UI Viteza min. compresor

Ventilator UE

Campul variatiei temperaturii impuse cu telecomanda trebuie sa fie de 18 – 30oC. Valoarea de plecare este de 24oC. Compresorul si ventilatorul unitatii externe vor functiona cand temperatura ambientala (relevata de sonda ambientala) depaseste valoarea impusa de 2oC si se opresc cand temperatura scade sub 2oC. Functionarea in aceasta modalitate prevede un circuit alternativ de lucru la rece pentru 6 min. si de ventilare pentru 4 min.; schimbatorul unitatii interne se “acopera” cu condens, cu scopul de a elimina curgerile, fara sa coboare mult temperatura ambientala. Ventilatorul unitatii interne ramane la viteza minima. Protectia antiinghet a schimbatorului unitatii interne Este aceiasi ca in modalitatea RACIRE.

-9-

Date specifice de functionare

2.3 Modalitatea de functionare INCALZIRE (heating). Campul de variatie a temperaturii impuse cu telecomanda este de 16 – 30oC. Valoarea de plecare este de 24oC. Compresorul, vana cu 4 cai si ventilatorul unitatii externe se activeaza cand temperatura ambientala (sesizata de sonda ambientala) coboara cu 1oC sub valoarea impusa si se opreste cand temperatura depaseste 2oC.

SETARE

compresor Ventilator UI Vana 4 cai Ventilator

Viteza ventilatorului unitatii interne Se seteaza din telecomanda si aceasta poate fi: mare (high); medie (med); mica (low) sau auto (auto). Ventilatorul unitatii interne atinge viteza setata si deschide aripile deflectorului, numai dupa 30 de secunde de la pornirea compresorului, pentru a evita emisia aerului rece. Pe de alta parte, functionarea acestuia ramane invariabila pentru cel putin 80 de secunde. In cele din urma, cand compresorul se opreste, viteza ventilatorului unitatii interne se atenueaza. Selectia “ auto “. - cand temperatura mediului este cu cel putin 4oC mai mica decat cea setata, este activata viteza maxima; - cand temperatura mediului este mai mica decat cea setata cu o valoare cuprinsa intre 2 si 4oC, atunci este activata viteza medie; - in celelalte cazuri este activata viteza minima.

-10-

Date specifice de functionare

Dezghetarea unitatii externe (clipeste ledul OPERATION/Functionare)

Ventilator UI Ventilator UE Vana cu 4 cai

compresor

Procedura de dezghetare permite eliminarea brumei care se poate forma, in functie de conditiile climatice, pe schimbatorul unitatii externe in timpul functionarii in modalitatea INCALZIRE. Procedura este pornita si completata in mod automat, in urmatoarele moduri: - Dezghetul incepe cand, dupa 45 min. de functionare in modalitatea INCALZIRE, temperatura schimbatorului unitatii externe (relevant de sonda cu imersie in schimbator) coboara sub cele –8oC. In timpul dezghetului, vana cu 4 cai este dezactivata, astfel incat ciclul frigorific incalzeste schimbatorul extern. Ventilatorul intern si cel extern sunt oprite. - Dezghetarea ia sfarsit cand temperatura schimbatorului unitatii externe atinge cele 10oC sau daca aceasta temperatura nu este atinsa, dupa 8 min. maxim. Pentru a va intoarce la modalitatea INCALZIRE, vana cu 4 cai si ventilatorul unitatii externe sunt activate din nou; repornirea ventilatorului unitatii interne este intarziata, dupa cum este indicat mai sus, pentru a evita emisia de aer rece.
-11-

Date specifice de functionare

Protectia impotriva supraincalzirii schimbatorului unitatii interne Microprocesorul controleaza ca temperatura schimbatorului unitatii interne sa nu creasca excesiv, pentru a nu provoca deformari ale structurii plastice. Cand temperatura schimbatorului unitatii interne (masurata de sonda cu imersiune) depaseste 58oC timp de 8 sec., ventilatorul unitatii externe este oprit, in timp ce ventilatorul unitatii interne continua sa functioneze la viteza selectata. Ventilatorul unitatii externe va reporni cand temperatura schimbatorului unitatii interne scade sub 50oC.

Ventilator compresor Vana 4 cai

2.4 Modalitatea de functionare TEST Functionarea in modalitatea TEST este prevazuta pentru a se verifica functionarea corecta a componentelor aparatului de aer conditionat. In modalitatea TEST, aparatul porneste in functionare RACIRE activand toate componentele mecanice, cu ventilatorul unitatii interne la viteza maxima si cu paletele dispersorului efectuand oscilatii continue. Functionarea este continua si nu este influentata de variatiile temperaturii mediului. Se elimina functiile de protectie (inclusiv protectia compresorului – 3 min.). In cazul defectarii sondelor de mediu, cu imersie in schimbatorul unitatii interne sau a celei externe, placa electronica emite un semnal acustic intermitent. Aceasta modalitate poate fi activata doar apasand tasta TEST de sub tabloul frontal. Apasand din nou tasta TEST, aparatul se opreste. In sfarsit, daca in timpul functionarii in modalitatea TEST aste actionata telecomanda, atunci sunt efectuate functiile prevazute de setarea respectiva.
-12-

Date specifice de functionare

2.5 Modalitatea de functionare AUTO

In modalitatea AUTO, se realizeaza in mod automat alegerea intre functionarea in regim de RACIRE si functionarea in regim de INCALZIRE, dupa valoarea temperaturii mediului: - valoarea presetata pentru temperatura in racire este de 26oC; - valoarea presetata pentru temperatura in incalzire este de 20oC.

Incalzire

Racire

compresor

Ventilatorul UI Mod AUTO Ventilator Vana 4 cai

Functionarea aparatului in modalitatea AUTO: - cand temperatura mediului coboara sub cele 20oC, aparatul va functiona in regim de incalzire si va ramane activ pana cand temperatura va ajunge la 23oC. - daca temperatura mediului depaseste 27oC, aparatul va functiona in regim de racire, aceasta va ramane activa pana cand temperatura va deveni de 24oC. Toate aceste valori pot fi modificate cu 1 sau 2oC mai mult sau mai putin, actionand asupra tastelor de crestere/descrestere din telecomanda, pe ecranul cu cristale lichide, sub inscrierea TEMP., va apare un indice cu una sau doua ‘sageti’ intoarse spre partea de sus sau in jos. Protectiile sunt active, iar viteza ventilatorului este setata in AUTO. Dupa activarea functionarii in modalitatea AUTO, se vor activa si protectiile si reglarile corespunzatoare modalitatilor RACIRE sau INCALZIRE.
-13-

Date specifice de functionare

Functionarea de urgenta (tasta de pe panoul frontal al unitatii interne). In cazul in care telecomanda nu functioneaza, are bateriile descarcate sau a fost pierduta ori deteriorata, se poate ajunge la modalitatea AUTO apasand tasta de pe panoul frontal al unitatii interne. Apasand din nou aceasta tasta, aparatul se va opri. 2.6 Alte caracteristici si functii • Control “SLEEP “ De obicei acest control se foloseste in timpul functionarii nocturne. Acesta actioneaza asupra valorii temperaturii fixate, modificandu-l in mod progresiv astfel incat sa diminueze actiunea de racire (sau de incalzire) pentru un confort mai mare si pentru a reduce consumul de energie electrica. In modul de RACIRE sau USCARE Dupa prima ora de functionare temperatura fixata creste automat cu 1oC; dupa o alta ora de functionare creste automat cu inca 1oC, pentru un total de 2oC in 2 ore. In modalitatea INCALZIRE Dupa prima ora de functionare temperatura fixata scade automat cu 1oC; dupa o alta ora de functionare mai scade cu 1oC, deci un total de 2oC in 2 ore. • Controlul “ SWING “ (pozitia paletelor deflectorului) Paletele deflectorului sunt actionate de un motoras pas cu pas alimentat la tensiune scazuta, care orienteaza paletele in pozitii fixe sau pentru a oscila continuu. Selectand din telecomanda functia SWING, paletele deflectorului vor oscila continuu intre pozitia verticala (inchise) si cea orizontala. Actionand din nou tasta SWING din telecomanda, paletele se opresc in pozitia respective. Daca paletele par sa ramana in pozitii anormale, este de ajuns sa opriti aparatul si apoi sa-l reporniti pentru a se realiza un ciclu complet inchidere - deschidere. • Temporizator Aveti posibilitatea de a temporiza pornirea si oprirea aparatului in arcul celor 12 ore. Pentru informatii mai detaliate, recurgeti la cartea de instructiuni • Telecomanda Transmiterea datelor setate la aparat este confirmata de lumina unei ‘sageti’ de deasupra inscriptiei “OPERATION“. De fiecare data cand aparatul primeste corect semnalul de la telecomanda, aceasta emite un semnal sonor de confirmare.
-14-

Identificare defectiuni 3. IDENTIFICARE DEFECTIUNI (simptome, verificari, interventii) 3.1 Partea electrica SIMPTOM 1. Apasand tasta TEST, unitatea interna porneste iar ledul clipeste si se aude un semnal sonor. 2. Nu da semen de functionare (nici o lumina sau semnal sonor), nici atunci cand se apasa tasta AUTO sau TEST de pe unitatea interna. VERIFICATI 1.A - Clema de prindere a sondei este desfacuta. 2.A - Firele de legare a sondei sunt rupte. 2.A - Verificati prezenta tensiunii de alimentare 220 V la bornele unitatii interne si verificati conexiunile electrice. 2.B - Verificati prezenta tensiunii de 220 V la contactele conectorului TR-1 in placa. 3.C - Verificati prezenta tensiunii la conectorul de iesire (secundar) de 9VAC, respectiv 12VAC. 3.A - Daca nici o alta telecomanda nu functioneaza, verificati fixarea placutei cu receptorul I.R. 3.B - Daca o alta telecomanda functioneaza corect, atunci cea considerata defecta poate avea bateriile descarcate sau poate fi stricata. 4.A - Verificati legaturile electrice intre unitatea interna si cea externa: cablul de putere si cel de comanda (semnalizare). 4.B - Verificati prezenta tensiunii de 220 VAC la bornele unitatii externe.
-15-

INTERVENTIE Restabiliti legaturile desfacute.

Refaceti alimentarea sau legaturile intrerupte

Daca nu sunt 220 V, inlocuiti siguranta fuzibila (220 mA) in placa. Introduceti bine conectorii transformatorului sau inlocuiti-l.

3. Telecomanda nu functioneaza sau functioneaza doar de aproape.

Reparati sau inlocuiti placuta cu receptorul I.R.

Verificati bateriile (daca sunt incarcate) sau inlocuiti telecomanda.

4. Unitatea interna porneste, dar unitatea externa nu.

Refaceti legaturile electrice in mod corect respectand diagrama cu conexiuni (din cartea tehnica) intre unitatea interna si cea externa. Inlocuiti cablurile de legatura in cazul in care se constata ca sunt intrerupte.

Identificare defectiuni

5. In modalitatea RACIRE aparatul nu porneste (in cea de INCALZIRE acesta functioneaza incontinuu)

6. In modalitatea INCALZIRE aparatul nu porneste (in cea de RACIRE acesta functioneaza incontinuu) 7. In modalitatea RACIRE ramane activ 10 min. si apoi nu mai reporneste.

5.A - Verificati daca conectorul senzorului de temperatura ambientala este corect introdus. 5.B - Verificati daca senzorul temperaturii ambientale aste stricat sau daca acesta are cablul interupt. 6.A - Verificati daca senzorul de temperaturi ambientala (sau cablul corespunzator acestuia) este in scurtcircuit.

Introduceti cu fermitate conectorul in placa.

Inlocuiti senzorul de temperatura ambientala.

Inlocuiti senzorul de temperatura ambientala.

7.A - Verificati daca conectorul senzorului cu imersiune este corect introdus. 7.B - Verificati daca senzorul cu imersiune este stricat sau daca acesta are cablul interupt. 8. In modalitatea 8.A - Verificati daca INCALZIRE unitatea senzorul cu imersiune al externa face deseori unitatii externe este legat dezghetarea corect. (aproximativ la fiecare 8.B - Verificati daca 50 min.). senzorul cu imersiune al unitatii externe este stricat, daca este interupt sau cablul de semnalizare este intreg si este legat corect. 9. Paletele 9.A - Verificati deflectorului raman introducerea corecta a inchise sau se rotesc conectorului motorasului anormal. de actionare al deflectorului. 9.B - Incercati daca un alt motoras functioneaza corect.
-16-

Introduceti cu fermitate conectorul in placa.

Inlocuiti senzorul cu imersiune.

Legati corect senzorul.

Inlocuiti senzorul cu imersiune al unitatii externe. Inlocuiti cablul de semnalizare sau conectati-l corect. Refaceti legatura corecta a motorasului.

Inlocuiti motorasul.

Identificare defectiuni

10. Ventilatorul unitatii interne nu se roteste (sau se roteste cu o viteza foarte mica).

11. Chiar si in modalitatea INCALZIRE aparatul emite aer rece.

12. Ventilatorul unitatii externe nu porneste.

13. Compresorul nu porneste.

10.A - Verificati daca conectorul motorului este introdus corect. 10.B - Verificati prezenta tensiunii de alimentare de 220 VAC pe conector. 10.C - Incercati cu un alt motor sau cu un alt condensator. 11.A - Verificati legatura cablului de semnalizare la unitatea externa (firul vanei cu 4 cai). 11.B - Verificati daca vana cu 4 cai are bobina intrerupta 11.C - Verificati daca vana cu 4 cai anclanseaza. 12.A - Verificati legatura cablului de semnalizare la unitatea externa (firul ventilatorului). 12.B - Incercati sa dati o rotatie pentru a-l porni: Atentie la maini. 12.C - Incercati cu un alt motor. 13.A - Verificati prezenta tensiunii de alimentare, atat la unitatea interna cat si la cea externa. 13.B - Verificati prezenta tensiunii de alimentare la contactele motorului. 13.C - Nu reuseste sa porneasca, se aude un ‘bazait’ continuu. 13.D - Verificati integritatea klixonului.
-17-

Introduceti cu fermitate conectorul in placa. Inlocuiti placa electronica. Inlocuiti motorul sau condensatorul.

Legati corect cablul de semnalizare.

Inlocuiti bobina vanei cu 4 cai. Inlocuiti vana cu 4 cai Reluati legatura corecta (la Dual incercati functionarea teleintrerupatorului). Inlocuiti condensatorul.

Inlocuiti motorul.

Refaceti legaturile corecte.

Inlocuiti sigurantele fuzibile pe placa compresorului. Inlocuiti condensatorul compresorului. Inlocuiti klixonul.

Identificare defectiuni

Note si precizari pentru cercetarea defectiunilor – partea electrica In toate situatiile prezente, cauza defectelor se poate datora unor defectiuni ale placii electronice. Daca interventiile indicate in table nu rezolva defectul, atunci este oportun sa incercati sa inlocuiti placa. In orice caz este bine sa inlocuiti placa electronica si sa verificati mereu cauzele nefunctionarii indicate in tablel. Pentru o buna verificare a functionarii sondei de temperatura se poate masura valoarea rezistentei senzorului dupa urmatoarele moduri: - separati sonda din circuit extragand conectorul acesteia; - pregatiti un “tester” electric cu o putere de 20 Kohm; - atingeti cu un varf metallic contactul senzorului in conector si masurati valoarea rezistentei. Tabelul cu valoarea rezistentelor ramane valid pentru fiecare din cele 3 sonde de temperatura (sonda de temperatura ambientala, sonda de temperatura cu imersie a unitatii interne si cea cu imersie a unitatii externe) pentru ca toate sondele de temperatura au aceiasi curba caracteristica. Indicatia testerului trebuie sa fie cu valoarea gasita, cu temperatura corespondenta senzorului, ca in tabelul urmator:

o

C 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ohm 13300 12750 12230 11730 11250 10800 10370 9959 9567 9193 8836

o

C

Ohm 8491 8163 7849 7549 7262 6989 6727 6477 6238 6009

o

C

Ohm 5789 5579 5377 5185 5000 4823 4653 4491 4335 4185

o

C

Ohm 4040 3901 3767 3639 3516 3398 3285 3176 3072 2972

o

C

Ohm 2875 2779 2688 2601 2517 2437 2359 2285 2213 2144

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

O frecventa cauza de nefunctionare a modelului Dual se datoreaza conectarii gresite a cablurilor electrice sau a liniilor frigorifice intre ele. Cele doua unitati interne se leaga in mod independent la unitatea externa.
-18-

Identificare defectiuni

Atentie: In cazul modelului Dual sau Trial trebuie sa acordam o atentie maxima executarii corecte a legaturilor electrice si frigorifice: - respectati numerotarea cablurilor electrice; - separati bine legaturile electrice si frigorifice ale unitatilor interne A, B respective C (in cazul Trialului).

IDENTIFICARE DEFECTIUNI (simptome, verificari, interventii) 3.2 Circuit frigorific Prima data se verifica corecta functionare a aparatelor de aer conditionat, in conditii climaterice normale, atat pe racire cat si pe incalzire. Astfel, dupa cateva minute, aparatul trebuie sa emita aer rece (in modalitatea RACIRE) sau aer cald (in modalitatea INCALZIRE). Temperatura aerului emis depinde de urmatorii factori: - temperatura mediului; - cantitatea de aer emisa (viteza ventilatorului); - randamentul termic al aparatului. Functionarea in modalitatea RACIRE Daca ventilatorul este reglat la viteza maxima, in conditii normale: - un aparat de 7000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 12oC decat temperatura mediului. - un aparat de 9000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 14oC decat temperatura mediului. - un aparat de 12000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 15oC decat temperatura mediului. - un aparat de 16000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 14-16oC decat temperatura mediului. - un aparat de 18000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 16-18oC decat temperatura mediului. - un aparat de 24000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 18-20oC decat temperatura mediului. - la modelele de 30000 si 50000BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 16-20oC decat temperatura mediului. Temperatura aerului emis din unitatea interna creste odata cu cresterea temperaturii externe. O buna functionare a aparatului este constatata atunci cand de la schimbatorul unitatii interne, prin tubul de evacuare condens, ies in mod continuu picaturi de apa (condens).
-19-

Identificare defectiuni

Functionarea in modalitatea INCALZIRE Daca ventilatorul este reglat la viteza maxima, in conditii normale: - un aparat de 7000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 15oC decat temperatura mediului. - un aparat de 9000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 17oC decat temperatura mediului. - un aparat de 12000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 20oC decat temperatura mediului. - un aparat de 16000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 18-20oC decat temperatura mediului. - un aparat de 18000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 18-20oC decat temperatura mediului. - un aparat de 24000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 22-24oC decat temperatura mediului. - la modelele de 30000 si 50000BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 18-24oC decat temperatura mediului (chiar si atunci cand este activata rezistenta electrica integrata in aparat). Temperatura aerului emis din unitatea interna se diminuiaza odata cu cresterea temperaturii externe. Toate situatiile indicate pot fi considerate calitative ca indici de functionare. Trebuie sa tinem cont ca este vorba de elemente care functioneaza in conditii specifice de mediu si tipologia de instalare a masinii.
In linii generale, randamentul aparatului se diminueaza in cazul in care instalatia cere: - o lungime mare a legaturilor frigorifice; - o mare diferenta de nivel intre unitatea interna si unitatea externa; - un numar mare de curbe a liniei frigorifice. Randamentul aparatului se diminueaza si in situatia in care nu este garantata o schimbare termica optima a unitatii interne si in particular a unitatii externe.

-20-

Identificare defectiuni
Verificare fara folosirea instrumentelor Functionarea in modalitatea RACIRE – verificare vizibila a unitatii interne SIMPTOM CONTROL INTERVENTIE 1. Se formeaza bruma pe 1.A - Bruma de la baza Cautati pierderile si schimbatorul unitatii schimbatorului: pierderi reincarcati circuitul interne. de gaze. frigorific. 1.B - Bruma de pe tot Curatati filtrul de aer. schimbatorul: filtrul de aer este infundat. Verificati temperatura Temperatura mediului o este mai mica de 20 C. mediului. Ventilatorul unitatii Inlocuiti motorul. interne este stricat. 2. Nu se produce 2.A - Daca schimbatorul Cautati pierderile si condens. unitatii interne ramane reincarcati circuitul uscat si absorbtia frigorific. curentului electric este mai mica decat cea prevazuta, atunci se produce o pierdere de agent frigorific. Curatati schimbatorul 3. Compresorul 3.A - Schimbatorul de functioneaza putin rece caldura al unitatii externe unitatii externe. este infundat sau Debarasati spatial de acoperit: nu se realizeaza ventilare a unitatii un bun schimb termic. externe sau reamplasati unitatea la cotele prevazute in cartea tehnica. Indreptati elicile 3.B - Elicele schimbatorului de schimbatorului unitatii caldura al unitatii externe externe. sunt indoite. 4. Temperatura aerului 4.A - Filtrele unitatii Curatati filtrele. este “putin” rece. interne sunt infundate. 4.B - Aspiratia aerului Realizati libera circulatie unitatii interne obturata. a aerului. 4.C - Dimensionarea Inlocuiti aparatul. aparatului este necorespunzatoare spatiului respectiv.
-21-

Identificare defectiuni
4.D - Unitatea interna este montata in apropierea unei surse de caldura. 5.E - Montarea necorespunzatoare dimensional a unitatii interne. 5.A - Pierderi de gaze. Indepartati sursa de caldura sau montati unitatea in alt loc. Montati unitatea interna conform cartii tehnice.

5. Teava de aspiratie a compresorului (presiune joasa) nu este rece. 6. Teava de refulare a compresorului (presiune inalta) nu este calda. 7. Compresorul se opreste.

6.A - Pierderi de gaze.

7.A - Compresorul este prea cald: a declansat protectia termica proprie.

Cautati pierderile si reincarcati circuitul frigorific. Cautati pierderile si reincarcati circuitul frigorific. Asteptati ca temperatura sa coboare.

Verificare cu ajutorul instrumentelor Cu ajutorul instrumentelor de masura putem obtine informatii importante privind functionarea corecta a aparatelor de climatizare. Masuratorile relevante sunt urmatoarele: - temperatura aerului; - curentul absorbit; - presiunea agentului frigorific. Temperatura aerului va fi masurata cu un termometru digital cu timp scurt de raspuns. Temperaturile de interes major sunt urmatoarele: - temperatura mediului: este temperatura din camera in care este instalata unitatea interna; - temperatura de emisie a unitatii interne: este temperatura aerului emis de unitatea interna, masurata intotdeauna la o viteza maxima a ventilatorului; - temperatura externa: este temperatura aerului aspirat de unitatea externa. Pe langa aceasta, poate fi utila si masurarea temperaturii de emisie a unitatii externe (temperatura aerului emis din unitatea externa). Curentul absorbit este masurat cu un “cleste” ampermetric digital capabil sa ofere date precise si sa memoreze valoarea curentului de pornire al compresorului.
-22-

Identificare defectiuni

Masurarea curentului se efectueaza pe unul din conductorii cablului de alimentare, in acelasi timp si pentru unitatea interna si pentru cea externa, tinand cont ca unitatea interna are un consum neglijabil fata de cel a compresorului. Presiunea este masurata, de regula, cu manometrele statiei de incarcare sau trusa de manometre, acordand atentie manometrului (rosu) cu scala de 30 bari ce masoara inalta presiune. Punctul in care se executa masurarea presiunii este racordul filetat prevazut pe robinetul de gaz al unitatii externe. In acest punct este accesibila masurarea pentru: - presiunea joasa, in timpul functionarii in modalitatea RACIRE. - presiunea inalta, in timpul functionarii in modalitatea INCALZIRE. Presiunea se stabileste doar dupa un anumit timp de functionare. In acest caz este recomandabil sa se astepte cateva minute inainte de a considera citirea drept corecta. Aparatul oprit Este util sa masurati valoarea presiunii: in aceasta conditie trebuie sa corespunda cu valoarea temperaturii de racire, al doilea dupa scara de racire al R22, marcata in culoarea verde in manometru. Daca temperatura mediului este de 20oC si temperatura externa de 18oC, presiunea care se poate estima la aparat va fi in jur de 8 bar. Daca presiunea este mai mica de aceasta valoare, rezulta deja cu certitudine ca in instalatie exista o pierdere a agentului frigorific. Aparatul in functiune Cu aparatul in functiune trebuie urmariti 10 parametrii: • conditii climatice: 1. temperatura mediului; 2. temperatura exterioara. • conditii de functionare in modalitatea RACIRE: 3. presiunea; 4. curentul absorbit; 5. temperatura aerului emis de unitatea interna; 6. temperatura aerului emis de unitatea externa. • conditii de functionare in modalitatea INCALZIRE: 7. presiunea; 8. curentul absorbit; 9. temperatura aerului emis de unitatea interna; 10.temperatura aerului emis de unitatea externa. Presiunea, in conditii standard: - in modalitatea RACIRE: valoarea presiunii este in jur de 4 – 5 bar. - in modalitatea INCALZIRE: valoarea presiunii este in jur de 16 – 18 bar.
-23-

Identificare defectiuni

Valoarea presiunii se poate schimba in functie de variatiile conditiilor climaterice. In linii mari, fie in modalitatea Racire fie in cea de Incalzire, creste valoarea presiunii in functie de temperatura mediului intern si cel extern si este necesar sa tinem cont de acest lucru pentru a da explicatii asupra masuratorilor care se fac. Absorbtia curentului electric, in conditii climaterice standard, nu trebuie sa aiba valori diferite de cele nominale. Cand temperatura mediului intern sau extern este diferita fata de valorile standard de masurare trebuie sa utilizam curba absorbtiei pentru a scoate corect coeficientul de care trebuie sa tinem cont. In linii generale, cand absorbtia curentului este mai mica decat valoarea prevazuta, este posibil ca incarcarea cu agent frigorific sa fie insuficienta; in caz contrar, cand aparatul este supraincarcat cu agent frigorific, valoarea curentului este mai mare decat cea nominala. Va sfatuim sa modificati cantitatea de agent frigorific in conformitate cu proiectul instalatiei sau cea scrisa pe eticheta unitatii interne.

Verificarea unitatii externe cu ajutorul instrumentelor de masura: Simptom 1. Aparatul nu raceste sau incalzeste, decat foarte putin: valori mici ale curentului de absorbtie si ale presiunii. 2. Aparatul raceste putin, iar incalzirea este cu effect redus si dezghetari frecvente. Control ( verificare ) 1.A- Pierderi de gaz (agent frigorific). Interventie Eliminati cauza pierderilor si reincarcati unitatea externa cu agent frigorific.

3. Aparatul nu raceste sau incalzeste, decat foarte putin.

2.A- Robinetul de lichid nu este suficient deschis. 2.B- Unul din tevile de legatura este obturat sau strangulat. 3.A- Daca presiunea in modalitatea de Racire este mare iar in cea de incalzire este scazuta: robinetul de gaz nu este suficient deschis.

Deschideti corespunzator robinetul de lichid. Eliminati ‘dopul’ sau strangularea tevii. Deschideti corespunzator robinetul de gaz.

-24-

Identificare defectiuni

3.3 GRESELI DE INSTALARE

In locul unui tub de evacuare condens corespunzator, rigid, s-a folosit un tub flexibil, ondulat.

Tuburile de legatura (cu agent frigorific) nu sunt izolate termic corespunzator.

Tubul de descarcare condens trece printr-un locas mai inalt decat tava de colectare a unitatii interne.

Tubul de descarcare a condensului are forma unui sifon.

-25-

Identificare defectiuni

Tubul de evacuare condens are capatul intr-un canal de colectare a apei pluviale.

Nu este necesar sa folositi un circuit de alimentare separat.

Nu instalati unitatile externe unul langa altul (apropiate).

Nu executati prea multe curbe ale tevior de legatura intre unitati.

-26-

Identificare defectiuni

Nu instalati unitatea externa a aparatului intr-un loc expus curentilor de aer.

Unitatea interna se gaseste in afara razei de actiune a telecomandei.

Unitatea interna nu trebuie montata in apropierea aparatelor (utilajelor) care pot provoca diferite tipuri de semnale de interferenta.

Mediul este cald si cu umiditate mare.

-27-

Identificare defectiuni

Unitatea interna este instalata in bucataria unui restaurant.

Unitatea interna si cea externa sunt instalate la o diferenta mare (intre ele) de nivel (peste cea indicata maxim in cartea tehnica de instalare).

Tuburile de legatura sunt indoite in unghiuri prea stranse.

Nu atasati un sifon pentru apa pluviala atunci cand unitatea externa este instalata la un nivel superior fata de unitatea interna.

-28-

Identificare defectiuni

Valva cu trei cai este inchisa.

Sunt folosite tevi de legatura cu diametre gresite.

Unitatea externa este instalata intrun loc pre mic (stramt) in care este imposibila circulatia aerului.

Prea scurt

Cablul de alimentare electrica a aparatului este subdimensionat sau prea scurt (traseul de alimentare prea lung).

-29-

Identificare defectiuni

Prezenta corpurilor staine in tevile de legatura.

Nu uitati sa executati o noua bercuire a tevii (daca aceasta este deteriorata) inaintea remontarii aparatului indepartat, ocazional, din instalatie.

Umezeala in interiorul tevilor.

Nu incarcati compresorul cu un alt tip de agent frigorific.

-30-

Identificare defectiuni

SCHEMA DE VIDARE SI INCARCARE CU AGENT FRIGORIFIC AL UNITATII EXTERNE

Se efectueaza urmatoarele operatii: 1. Se inchide robinetul “high”. 2. Se deschide robinetul “low“ si se porneste pompa de vid. 3. Dupa obtinerea vidarii, se inchide robinetul “low“ si apoi se opreste pompa de vid. 4. Se scoate furtunul de la pompa si se monteaza la butelia cu freon. 5. Se deschide robinetul cu “high“ si se obtine incarcarea cu freon.

-31-

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful