You are on page 1of 8

UJIAN BERTULIS

PENDIDIKAN MORAL
Nama

: _________________________________

Tingkatan

: _________________________________

Unit

Tarikh

: __________________

:4

Nilai : BERTANGGUNGJAWAB
B1 D1 E1 – Boleh menyenaraikan tugas seorang pekerja
1.

Senaraikan dua piagam pelanggan Sekolah Menengah Kebangsaan Seroja.
( Rujuk Buku Teks Pendidikan Moral Tingkatan 3 – Halaman 20 )
i. _______________________________________________________________________
ii. _______________________________________________________________________

B2 D1 E2 – Boleh menjelaskan kesan melaksanakan tugas dengan sempurna
2.

Jelaskan dua kesan mengamalkan piagam pelanggan sekolah.
i. _______________________________________________________________________
ii. _______________________________________________________________________

Dilaksanakan oleh,

Disahkan oleh,

.................................

.................................

Menjadi panduan kepada pekerja dan majikan ii. Melaksanakan tugas harian secara efektif . Meningkatkan produktiviti i.4 ) 1. i.CADANGAN JAWAPAN Nilai : BERTANGGUNGJAWAB B1 D1 E1 ( 1. Rujuk jawapan di mukasurat 20 dalam buku teks Pendidikan moral Tingkatan 3 2.

Senaraikan / sebutkan dua perlakuan hemah tinggi berdasarkan petikan dalam buku teks ( halaman 26 ) i.Boleh menyatakan cara mengakui kesilapan diri 1.Boleh menjelaskan kebaikan mengakui kesilapan diri 1. Adakah anda memaklumkan kepada guru jika tidak melengkapkan kerja rumah? 2. _______________________________________________________________________ ii. Adakah anda akan hadir ke perhimpunan rasmi sekolah jika datang lewat ? 3. Jelaskan dua amalan kebaikan mengakui kesilapan diri.UJIAN BERTULIS PENDIDIKAN MORAL Nama : _________________________________ Tingkatan : _________________________________ Unit Tarikh : __________________ :5 Nilai : HEMAH TINGGI B1 D1 E2 . i. Adakah anda memohon maaf kepada ibu jika secara tidak sengaja memecahkan pinggan di rumah? 5. Bil Pernyataan / Perkara 1. Tandakan ( _/ ) pada pernyataan yang anda lakukan dan ( X ) pada pernyataan yang anda tidak lakukan. _______________________________________________________________________ B3 D1 E3 – Boleh menunjukkan perlakuan bersedia mengakui kesilapan diri 1. _______________________________________________________________________ B2 D1 E2 . Adakah anda sanggup menerima kritikan membina daripada orang lain? Ya Tidak . Adakah anda akan memohon maaf kepada ibu bapa anda jika lewat ke rumah ? 4. _______________________________________________________________________ ii.

...... Baca situasi di bawah dan jawap soalan-soalan yang diberikan... Disahkan oleh. Apakah kesilapan yang anda lakukan ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ iii........... Anda asyik bermain online games menggunakan komputer........... . . ...... Anda tidak mengendahkan nasihat ibu dan beranggapan anda mampu bangun awal pada keesokan hari untuk pergi ke sekolah....... Anda terus bermain sehingga pukul 2:00 pagi....... Ibu anda menegur supaya hentikan aktiviti tersebut dan tidur awal..... Jika anda menyedari kesilapan anda apakah tindakan yang perlu dilakukan ? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Dilaksanakan oleh.... Hal ini menyebabkan anda bangun lewat dan ditinggalkan bas untuk ke sekolah.B4 D1 E3 – Boleh menunjukkan perlakuan bersedia mengakui kesilapan diri dengan rela hati 1....... ii..... SITUASI Waktu di jam dinding menunjukkan pukul 11:00 malam...

Belajar mengurus masa dengan baik. 2. i. Bangun lewat i. I. Tidak marah dan bersedia menerima kritikan dan pandangan yang membina. iii.Nilai : HEMAH TINGGI B1 D1 E1 ( 1. B4 D1 E3 ( 1. iii. Snggup dan tidak berasa malu untuk membetulkan kesilapan diri B2 D1 E2 ( 1.5 ) 1. v.5 ) 1. .5 ) 1. ii. Tidur awal. Sedia menilai diri sendiri sebelum menilai orang lain. Menjalin perhubungan yang harmonis. berfikiran terbuka apabila menerima teguran tentang kelemahan dan kekurangan diri iv. Menjamin perhubungan yang baik ii. Bermain permainan komputer sehinga lewat malam. Memohon maaf kepada ibu kerana tidak mendengar nasihatnya. i. Tidak mendengar nasihat ibu iii. ii. Bersopan dan berbudi pekerti mulia ii.

En. Hubungan mereka sangat intim tetapi pada suatu mereka bergaduh kerana merebut baju kemeja yang berlainan jenama dibelikan oleh ayahnya.Boleh menyelesaikan konflik / masalah secara diplomasi dengan tertib Teliti dialog yang berikut antara Ah Seng. B4 D1 E5 .UJIAN BERTULIS PENDIDIKAN MORAL Nama : _________________________________ Tingkatan : _________________________________ Unit Tarikh : __________________ :6 Nilai : TOLERANSI B3 D1 E5 – Boleh menyelesaikan konflik / masalah secara diplomasi apabila disuruh 1. mana boleh. Ini kali pertama saya lewat. Awak hendak curi tulang ke? Dahlah kelmarin balik awal! Gaji awak akan dipotong Saya tak mahu dengar penjelasan awak. Takkan tak boleh bertolak ansur. Hal ini diketahui oleh ayah mereka lalu menasihati mereka untuk memohon maaf. Saya datang lewat kerana anak saya demam panas. Saya terpaksa menghantarnya ke hospital Encik Kumaresan. . Encik Kumaresan. Kumaresan Eh. Gaji tetap dipotong! Maafkan saya. hari Muthu dan Raju adalah anak kembar. Itu masalah awak Saya tak peduli. seorang operator pengeluaran dengan penyelianya. baru sampai! dah lewat tiga jam. Lakonkan situasi di atas.

. apakah cara terbaik menyelesaikan konflik antara Ah Seng dengan penyelianya. ....... Disahkan oleh......... 2................ . Pada pendapat anda....1....... ........ Apakah sikap yang perlu diamalkan oleh kedua-dua pihak dalam menyelesaikan konflik mereka? Dilaksanakan oleh...................

B4 D1 E5 1. ii.Nilai : TOLERANSI B3 D1 E5 1. Bersimpati ii. Penyelia boleh bertolak ansur dengan pekerjanya kerana ini adalah kesalahan kali pertama dia lewat 2. i. Encik Kumaresan dan Ah Seng boleh membawa masalah ini kepada pihak pengurusan atasan untuk mencari jalan penyelesaian. i. Simulasi / Lakonan oleh pelajar dalam kumpulan. Faham-memahami . Bertimbangrasa iii.