You are on page 1of 5

KISAH KELAHIRAN NABI MUHAMMAD SAW Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.

pada 12 Rabiulawal, Tahun Gajah di Mekah al-Mukarramah sebagai pembuka rahmat di pelosok alam semesta. Kelahiran baginda menjadi seribu satu tanda bahwa baginda akan menjadi utusan terakhir dalam menyampaikan risalah Islam. Ia merupakan peristiwa utama dalam sejarah Islam. Baginda mempunyai kelebihan luar biasa, bukan saja dilihat dalam konteks sebelum kelahirannya tetapi dalam konteks semasa dan selepas dilahirkan. Peristiwa luar biasa ini disebut sebagai Irhas. Irhas bermaksud satu kejadian luar biasa bagi manusia yang normal dan hanya diberikan kepada seorang nabi Sehubungan itu, masih ramai masyarakat Islam yang sebenarnya tidak mengetahui peristiwa di sebalik kelahiran baginda. Ini karena masih banyak lagi rahasia yang belum terungkap. Sebelum Abdullah berkahwin dengan Aminah, terpancar cahaya gilang gemilang dari wajahnya kerana di dalam sulbinya membaca Sang Cahaya yang bakal menerangi alam maya kelak sehingga digilai oleh ramai wanita termasuk dari kalangan ahlil kitab… Sehinggalah beliau berkahwin dengan Aminah cahaya tersebut berpindak kepada Aminah pula apabila benih yang menanggung cahaya tadi berpindah ke jasad isterinya yang tercinta… Sehingga seorang perempuan ahli kitab datang berjumpa beliau menyatakan… apabila Abdullah membawa cahaya tersebut dia sangat mengimpikan untuk menjadi isterinya… Namun apabila cahaya tersebut tiada lagi, niat tersebut telah berkubur seumpama hilangnya cahaya dari wajah ayahanda Nabi Muhammad saw tersebut. Ketika Abdullah berangkat ke Syria, sudah terdetik di hati si isteri bahawa suaminya tidak akan pulang lagi… Apabila genap Rasulullah saw dua bulan di dalam kandungan ibunya Abdullah wafat dan dikebumikan di Madinah Al Munawwarah. Begitu sedihnya hati bonda nabi mengenangkan nasib anaknya yang yatim tersebut. Sebenarnya banyak keajaiban yang berlaku sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. Pertama, ketika Nur Muhammad masuk ke dalam rahim Aminah, Allah memerintahkan malaikat supaya membukakan pintu syurga Firdaus dan memberitahu semua penghuni langit dan bumi. Tanah-tanah disekitaran kawasan tersebut yang kering menjadi subur, pohon-pohon kayu rimbun dan berbuah lebat. Begitu juga hewan-hewan di darat, di laut, burung2 yang berkicau sibuk membincangkannya. Angin dari Utara mengkhabarkan kepada angin Selatan dan angin Timur mengkhabarkan kepada angina Barat berita bakal munculnya Penghulu tujuh petala langit dan bumi 9 bulan lagi….. Bumi gempar dengan perkhabaran akan lahirnya insan istimewa tidak lagi

Ketiga. Aminah.” Semasa kelahiran Nabi Muhammad s. Selain itu kehamilannya ditandai dengan haidnya terputus dan berpindahnya cahaya daripada wajah Abdullah ke wajahnya. peperangan tentara bergajah yang disebut di dalam al-Quran surah al-Fil. Malaikat mengatakan bahawa beliau telah mengandungkan seorang Nabi dan Penghulu kepada seluruh umat manusia. sekumpulan burung Ababil datang menyerang dan menghancurkan mereka sebagaimana yang disebut di dalam al-Quran. Beliau menadah tangan ke langit dan melihat sendiri malaikat turun dari langit. wahai ibu daripada seorang nabi. Apabila mereka hampir sampai ke tempat tersebut. semasa Rasulullah s. Ia diumpamakan kapas putih yang terapung di angkasa. Keempat. Keadaan ini diterangkan dalam kitab Taurat dan Injil bahawa akan datang seorang nabi pada akhir zaman. bundanya menyaksikan nur atau cahaya keluar dari tubuh badan baginda. Ada juga yang berpendapat bahawa cahaya itu datang dan menerangi seluruh dunia. Ia diketuai oleh tentara bergajah dengan menunggang seekor gajah besar bernama Mahmudi. Aminah turut mengalami mimpi yang menakjubkan. Ini dapat dijelaskan oleh sumber-sumber Arab yang paling awal yang menyatakan bahawa suatu cahaya terpancar dari rahim Aminah apabila baginda dilahirkan. Aminah ditemani Asiah dan Maryam. Kehamilannya disadari melalui berita dari malaikat yang datang kepadanya ketika beliau sedang tidur.a.. datang menyerang kota Mekah. berada di dalam kandungan bundanya. Semasa baginda dilahirkan. Kemudian malaikat tersebut berdiri di hadapannya. gajah-gajah itu berhenti dan berundur dengan izin Allah. Ia dilihat seolah-olah seperti anak panah bagaikan pelangi sehingga dari jauh kota-kota tersebut dapat dilihat. Dalam hal ini ia merupakan satu isyarat bahawa Nabi Muhammad lebih tinggi derajatnya daripada Nabi Isa dan Musa. .Kedua.w.w. Peristiwa ini amat menakjubkan dan diriwayatkan dalam kitab-kitab sejarah. Namakan dia Ahmad. Putera saudara itu menjadi penolong dan pembebas manusia. Ia berkata “Khabar bahagia untuk saudara. beliau tidak merasa susah sebagaimana dialami oleh ibu-ibu yang hamil. Namun demikian. Cahaya tersebut menyinari sehingga ke Istana Busra di Syria.a.

Ada riwayat menyatakan bahawa baginda diarak ke seluruh dunia untuk dipertontonkan kecantikannya kepada semua… Ada riwayat menyatakan bahawa Sayyidah Maryam dan Asiah turut serta menyambut kelahiran Rasul yang paling bongsu ini saw… Segala malaikat memandang baginda tidak berkelipan mata. Malah ada di kalangan mereka yang cuba mengopak rumah tersebut kerana perasaan ingin tahu. Setiap mata yang memandangnya berasa kagum… Ummu Aiman yang berada di situ berasa sangat takjub lantas jatuh cinta dan tidak semena2 beliau menyusukan baginda Nabi saw… Beliau seolah2 terasuk dengan kecintaan itu malah baginda yang masih bayi mempersilakan anaknya Ummu Aiman untuk menyusu di sebelahnya… Selepas itu awan tersebut lenyap daripada pandangan Aminah. berhala-berhala yang terdapat di situ mengalami kerusakan dan kemusnahan. Kemudian bundanya melihat awan turun menyelimuti dirinya sehingga beliau mendengar sebuah seruan “Pimpinlah dia mengelilingi bumi Timur dan Barat.. Ada menyatakan bahawa nabi Muhammad lahir dalam keadaan matanya bercelak dan sudah dikhitankan…Dikatakan juga pada malam kelahiran baginda. tiada seorang pun boleh melihat anak yang baru dilahirkan kecuali selepas dilihat oleh bapanya terlebih dahulu sebagai orang pertama .” dan segenap malaikat pun menyatakan “YarhamkALLAH…” sambil tersenyum… Semua alam maya bertumpu mata terhadap bagina lantas terpesona dengan kecantikan dan cahaya yang luar biasa daripada Saidina Muhammad saw yang masih kecil. supaya mereka tahu dan dialah yang akan menghapuskan segala perkara syirik”. Setengah riwayat menyatakan nabi dilahirkan dalam keadaan memandang ke arah langit sambil meletakkan tangannya ke tanah sebagai tanda ketinggian martabatnya daripada semua makhluk. Ini kerana mengikut adat orang Arab. “Alhamdulillah. sehinggalah baginda yang masih kecil sendawa lalu berkata. Ummu Aiman pun memanggil datuknya Abdul Mutallib yang sedang tawaf di Kaabah. apakah cahaya terang benderang tersebut yang keluar dari rumah seorang yang sederhana dan miskin.. Belum pun sempat tujuh pusingannya Abdul Mutallib pun kembali dan melihat anak tersebut diletakkan di bawah belanga.Cahaya keluar terang benderang dari rumah Aminah sehingga berpusu pusu orang Arab datang menjengah dan menilik ke dalam rumahnya yang mulia. Wangi2an yang tidak terhingga laksan kasturi menusuk ke hidung semua yang berada di situ sehingga membangkitkan rasa damai ke sanubari mereka… Aminah sendiri melihat baginda dalam keadaan terbaring dengan kedua tangannya mengangkat ke langit seperti seorang yang sedang berdoa.

Maka jatuh cintalah datuknya terhadap cucundanya yang tersayang lantas di bawa ke BaituLLAH untuk disempurnakan tawafnya yang berbaki tadi… Menurut riwayat daripada Abdul Mutalib. Berdasarkan peristiwa tersebut jelaslah kelahiran Nabi Muhammad s. tembakan bintang menjadi kerap sebagai tanda bahawa pengetahuan syaitan dan jin mengenai perkara ghaib sudah tamat. bapa kepada bapanya yang melihat terlebih dahulu…. meletuplah belanga tadi kerana tidak dapat menanggung cahaya yang hebat tersebut. sekali gus sebagai bukti kerasulannya. Keadaan ini merupakan di antara tanda -tanda keruntuhan kerajaan tersebut.w. Dalam waktu yang sama. Belum pun sempat Abdul Mutallib mengangkat belanga itu. tiba-tiba berhala jatuh dari tempatnya dan sujud kepada Allah. Ini malaikat atau manusiakah…. Perkara -perkara luar biasa ini telah membuktikan kepada kita kemuliaan baginda di sisi Allah. dek kerana ajaib dan kuatnya cahaya yang terpancara dari Saidina Muhammad saw yang masih kecil. mempunyai keistimewaan tersendiri.a.menyaksikan kelibat tubuhnya…Oleh kerana itu bayi tersebut ditutup terlebih dahulu dari pandangan orang ramai… Oleh kerana bapa nabi saw sudah wafat maka. Ini kerana baginda adalah khatamun nubuwwah. Pohon2 yang tidak berbuah… dengan rasa tiada segan silu melanjutkan dahan2nya untuk mudah dipetik… apabila dengan tidak semena2 berbuah dengan lebatnya pada hari kelahiran Nabi Muhammad saw…. bukti -bukti tersebut juga dijelaskan di dalam kitab kitab terdahulu seperti kitab Taurat. Tasik Sava yang dianggap suci tenggelam ke dalam tanah. Namun. Setelah baginda lahir. Di samping itu.” Selain itu di tempat yang lain pula satu goncangan berlaku di mahligai Kisra dan menyebabkan mahligai tersebut retak. Api tersebut merupakan api sembahan orang-orang Majusi yang dianggap sebagai tuhan. dan alangkah terpesonanya si datuk melihat cucuandanya yang begitu luar biasa sehingga terpacul…. api di negara Parsi yang tidak pernah padam hampir selama seribu tahun telah padam dengan sendirinya. manakala empat belas tiang serinya runtuh. “telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku daripada berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan Yang Maha Mengetahui. Peristiwa itu amat mengejutkan orang Parsi. penutup segala nabi. “Ketika aku sedang berada di Kaabah.. .. Maka mata pun bertemu mata. Lalu aku mendengar suara dari dinding Kaabah berkata. Zabur dan Injil sebagai rasul yang terakhir. pada malam kelahiran baginda. Alam maya bertambah subur… Bumi yang kering kontang mula dipenuhi pohon dalam satu malam sahaja….

Semuanya gemuk dan susunya keluar tanpa2 putus2… Inilah alam maya yang terkesan dengan keberkatan Maulidur Rasul saw…. Sebab itulah setiap hari Isnin di dalam neraka Abu Lahab diringankan sedikit hukuman disebabkan kegembiraannya menyambut kelahiran Nabi Muhammad saw dan dihujung kuku ibu jarinya tangannya keluar sedikit susu menjadi habuannya…. Halimah dan suami datang dengan menaiki unta yang kurus…Setelah mereka akan meninggalkan Mekah. puterinya. bapa saudara Nabi saw membebaskan hamba perempuannya Thuwaibah untuk tujuan menjadi ibu susu nabi saw . Udara sahara dan kehidupan pedalaman yang kasar menyebabkannya cepat sekali menjadi besar. Halimah memutuskan untuk mengambil Muhammad. dengan pantasnya memotong barisan rombongan tersebut dengan tunggangan mereka yang sihat.Haiwan ternakan yang kurus. disusukan oleh Halimah dan diasuh oleh Syaima’. Jadi marilah kita berselawat kepada baginda Nabi saw…Merayakan hari kelahiran baginda saw…. Membebaskan Thuwaibah untuk menjadi ibu susu nabi… Akhirnya datang juga wanita-wanita Keluarga Sa’d yang akan menyusukan itu ke Mekah. ternyata tidak mendapat bayi lain sebagai gantinya. tidak berdaging dan bersusu…. bahwa sejak diambilnya anak itu ia merasa mendapat berkah. Unta kurus yang dinaikinya tadi sihat dan gemuk serta merta… Halimah dan suami yang sudah ketinggalan dari rombongan Bani Saad. karena mereka mengharapkan upah yang lebih kerana kemiskinan merek. Selama dua tahun Muhammad tinggal di sahara. gemuk dan kuat tadi…Sejak memelihara Insan Mulia tersebut… Ternak kambingnya yang kurus2 semuanya menjadi gemuk-gemuk dan susunyapun bertambah serta merta… . Salah seorang dari mereka. dan menambah indah bentuk dan pertumbuhan badannya. . Mereka memang mencari bayi yang akan mereka susukan. Akan tetapi mereka menghindari anak-anak yatim. Halimah bint Abi-Dhua’ib. Oleh karena itu di antara mereka itu tak ada yang mau mendatangi Muhammad. Abu Lahab. Sedang dari anak-anak yatim sedikit sekali yang dapat mereka harapkan. Tuhan telah memberkati semua yang ada padanya. Dia bercerita.