alt e rnat iva-za-vas.

co m

http://alternativa-za-vas.co m/index.php/clanak/article/antio ksidansi-u-zacinskim-biljkama

Antioksidansi u začinskim biljkama
4 Autor: Nada Babović - Bioss

0

10

0 Google +

Antioksidansi u začinskim biljkama - snažniji i zdraviji od sintetičkih antioksidanata Sigurno ste čuli za slobodne radikale i oksidativni stres. Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada proizvodnja slobodnih radikala nadvlada sposobnost tijela da ih neutralizira ili eliminira. Oksidativni stres vodi do brojnih teških bolesti današnjice poput dijabetesa, prijevremenog starenja i srčanih tegoba. Najveći neprijatelji oksidativnih procesa su antioksidansi, koji osnažuju imunosni sustav i neutraliziraju slobodne radikale. Ljudski organizam ima vlastite antioksidativne sustave, koji ga štite od štetnog utjecaja slobodnih radikala. No, antioksidante možemo unijeti i hranom. Prirodni izvori antioksidanata su voće, povrće i začinske biljke.

Sintetički antioksidanti
Prehrambena, f armaceutska i kozmetička industrija u svoje proizvode ubacuje neke sintetičke antioksidante. To su butilirani hidroksianizol (BHA, E320), butilirani hidroksitoluen (BHT, E321), terc-butilhidrohinon (T BHQ, E319) i estri galne kiseline (E310 – E312). Nakon pojave sintetičkih antioksidanata često se postavljalo pitanje njihove sigurnosti po ljudsko zdravlje. Z bog nepovoljnih toksikoloških izvještaja o sintetičkim antioksidansima preporučujemo da koristite samo prirodne antioksidanse.

Prirodni antioksidanti u začinskim biljkama

Velik broj začinskih biljaka sadrži kemijske spojeve koji imaju antioksidativne osobine. Prirodni antioksidanti mogu se naći u brojnim dijelovima biljaka, kao što su sjemenke, lišće, korijen i kora. Najvažnije grupe prirodnih antioksidanata u voću i povrću su tokof eroli, f lavonoidi, f enolne kiseline, terpenoidi i karotenoidi. Aktivne komponente začinskih biljki s antioksidativnim učinkom su polif enoli i f enolne kiseline. To su primjerice ružmarinska kiselina iz ružmarina, kadulje i origana, f lavonoidi cirsimarin i genkvanin iz ružmarina i kadulje. Uz njih su i prirodni pigmenti kao kapsaicin u paprici i terpeni iz ružmarina i kadulje. Neke začinske biljke iz obitelji Lamiaceae, poput ružmarina, kadulje, origana i timijana, mogu se koristiti u prehrambenoj industriji. Ne samo zato što štite hranu od oksidacije, već joj daju i brojna ljekovita svojstva. Smatra se da antioksidansi... štite stanice od slobodnih radikala usporavaju proces starenja energiziraju organizam štite od mnogih bolesti poput raka, artritisa, Alzheimerove bolesti itd.

Ružmarin – kralj antioksidanata
Lišće ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i ekstrakti ružmarina koriste se ne samo kao začini, već i zbog svojih antioksidativnih osobina. Ružmarin je poznat kao biljka s najjačim antioksidativnim djelovanjem. Spojevi u ružmarinu koji imaju najveću antioksidativnu aktivnost su karnosolna kiselina, karnosol i ružmarinska kiselina. Antioksidansi u ružmarinu sposobni su prekinuti proces oksidacije dodajući vodik slobodnim radikalima.

Kadulja
Kadulja (Salvia officinalis L.), jedna je od najpoznatijih i najčešće korištenih ljekovitih biljaka. Osim u svrhu liječenja, kadulja se koristi i kao začin. Z ajedno s ružmarinom, posjeduje najjaču antioksidativnu aktivnost među biljkama. Antioksidativno djelovanje kadulje pripisuje se prisustvu f enolnih diterpena, f enolnih kiselina i f lavonoida.

Timijan

Thymus vulgaris) je ljekovita biljka bogata eteričnim uljem. Kako koristiti začinske biljke Najjednostavniji način kako možete iskoristiti dobrobiti začinskih biljaka jest dodati ih u vaš svakodnevni meni. antigljivičnih i antioksidativnih osobina. timijan se koristi i kao začin. sapunima i pastama za zube. Podijelite ovaj članak! 4 0 . Istraživanja su pokazala da ekstrakt origana usporava lipidnu oksidaciju. Bosiljak Bosiljak (Ocimum basilicum L. antigljivičnih i antioksidativnih svojstava. tinkture ili čista eterična ulja začinskih biljaka.) se u tradicionalnoj medicini koristi kao ljekovita biljka zbog svojih jakih antibakterijskih. Otkriveno je da ružmarinska kiselina. Osim primjene u kozmetici i f itoterapiji. Istraživanja su pokazala da aktivne komponente u ekstraktu timijana. zbog kojeg ima f ungicidno. jer kuhanjem biljke gube vrijedne nutrijente i ljekovita svojstva. imaju veću antioksidativnu aktivnost od sintetičkih antioksidanata BHT i BHA te od vitamina E. posebno eugenol. antiseptičko i antioksidativno djelovanje. Najbolje ih je dodati jelima na kraju. a u kozmetici kao izvor eteričnog ulja. karvakrol i timohinon. timol i karvakrol. Komponente odgovorne za antioksidativno djelovanje eteričnog ulja iz origana su timol.) upotrebljava se u tradicionalnoj medicini zbog svojih antibakterijskih. Također možete koristiti kapsulirani prah. kao glavna komponenta bosiljka.ili aromaterapeuta. U kulinarstvu se primjenjuje kao začin.Timijan (lat. ima jače antioksidativno djelovanje od vitamina E. Z ajedničko djelovanje sastojaka eteričnog ulja origana igra vrlo važnu ulogu. Eterično ulje iz lišća timijana koristi se i u parf emima. Origano Origano (Origanum vulgare L. U vezi primjene i doziranja takvih pripravaka pitajte stručnog f ito.

lavande kako ih koristiti i gdje naci tocna uputsva ? jane July 08. 2013 u 7. recimo glazuru od čokolade s okusom ružmarina. branko .smilja.20 Ja imam u vrtu kadulje.25 ja sam inače ljubitelj aromatičnog bilja i uvijek otrgnem list ili grančicu da se osvježim u prolazu. besplatno je! Pribilježite se ovdje! Povezani članci Komentari Prije nego što ostavite komentar. 2013 u 7.0 10 0 Google + Svidio Vam se članak? Primajte naš elektronski časopis.15 Najbolje je sve ovo staviti na picu… branko July 08.ruzmarina. Goga July 08. obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.Dosta koristim ružmarin i tako okus hrane poboljšavam. 2013 u 7.super je.

Z anima me kako bih mogla koristiti odsjećen grančice ružmarina i da li ga mogu koristiti kad se te grančice osuše. No. karanf ilić. dakle 1/4 mesa… 2.: prema rasporedu zubiju u vilici čovek ima 4 ‘kidača’mesa . te ih samo koristim kako bih ih stavila u ormare. Lavande imam nekoliko grmova koje prije odlaska sa Pelješca odrežem i donosim ih u Z agreb. pasulj.38 Pooštovani. čili.27 .Taj mix dodajem u tanjir na sve supe. U tanjiru mi je. dok pravim palentu. Ista stvar je i bosiljak koji imam priliku dobiti sviježi. Na Pelješcu imamo kuću za odmor.29 Ajde Jane nastavi dalje.očnjake. 2013 u 9.:Sve ostalo je povrće i sve to je Z AČINJENO sitnim prahom od mešavine ovog nabrojanog bilja u gornjem tekstu.. u sireve u ulju. kurkumu. 2013 u 8. konstitucija. Leona July 08. S poštovanjem Marija Milić PS: Vašu e mail poštu redovito čitam sa puno korisnih savjeta i hvala Vam za to.July 08. 2013 u 8.Koristim ih jedino pri kuhanju Da li od njih mogu kuhati čaj. mešavinama orijentalnih začina. Marija Milić July 08. kao i kadulju. zlata vrede. čorbe. na mesa.32 Ispravka: U TANJIRU MI JE DAKLE 1/8 mesa !!! mirza July 08. na vreo pomf rit…ma..30 Već godinama ne posećijem doktore niti pijem ikakve lekove. ribu. ukoliko već pisala nije… Leona July 08.) smiksane u različite MASALE. Nisam vegan niti vegetarijanac ali radim dve stvari: 1. sočivo. opšte stanje i bio analize su mi kao da mi je 35 a ne 60… I tako .poslednjih 6-7 godina Takođe puno koristim orijentalne začine (kumin. Taj mix pravim tako što sušene biljke u količini 1:1:1:1…. linija. a ispred nje živu ogradu od ružmarina. 2013 u 7. 2013 u 7. sameljem u starom mlinčiću za kaf u. variva. Molim Alternativu da podrobnije nešto napiše o masalama. na sve što jedem a gurman sam. cimet.

oprez!!ne smije se “baciti” na vrelu hranu jer pocrni i izgubi čarobni miris..kantarion... samo mi nikako da naučimo da podelimo ljubav i slogu među sobom. Zorica July 08.. osušim i zamrznem.. ddjafok July 08.lovor. melisa.pčelinja ljubica).najčešće u jesen prpremim mix. malo suhog maslinovog lišća..pa biljke kao lipa.menta.. Možda je zato ovaj sajt jedinstven.. hvala autorima. 2013 u 10.. Mirza (i ostali) ja bosiljak operem. u sve to je lijepo staviti i papr šareni u zrnu i sol u zrnu.. . i djeca su se skoro navikla (nakon dvije godine :). timijan (majčina dušica..32 Leona stari mlinčić za kavu je genijalna stvar. živjeli. 2013 u 10.miloduh. Kadulja je jedini čaj s kojim nestaje znojenje uzrokovano bilo kojim problemom.za moju avliju dobio sam drugu nagradu u sarajevskoj općini centar. Nedostaju majčina dušica i još neke. hajdučka trava. samo po tom pitanju je poslušala (jer je zbog tlaka bila u hitnoj dok je slušala moj zadnji pokušaj da ja nju savjetujem) i danas prenosi recept dalje .. moja nevjerna mama koja me nikada nije slušala.menta...origano. Ručni mlinčić bi mi oduzimao puno vremena pa nastojim samo na trenutak koristiti eletrični…. povrća ili mesa na tanjuru . Ja sve sušim pojedinačno. ČAJ OD KADULJE ILI RUŽ MARINA: ne konzumirati redovno ili napraviti prekide (nađite uputstva na netu) mada bih ja kadulju pila svaki dan kroz godinu jer mi paše njen gorki okus a sasvim drugačiji od crnoga čaja. ružmarin. malenog mlinca za papar pa do električnog staroga mlinca za kavu.. se suše. jane July 08. žubora vode ogradio sam dvije lijehe u kojima imam 15 različitih kultura. Niti jedan obrok već dugo ne jedemo bez bočice toga začina na stolu . trave. I mene je mučilo pitanje kako koristiti “svoje” začinske biljke pa sam prošla od avana. moje iskustvo kaže da je tek ubran i zaleđen bosiljak naj bolji za konzumiranje zimi. no začini su iznimka i radujem im se svaki dan jednako kao i samome obroku . 2013 u 11. Ja u “čarobni prah za sve” stavljam iz svoga vrta: kadulju. čubra) lavanda. A za visok tlak ČAJ OD LIŠĆA MASLINE def initivno pomaže . Kada jednoga dana nabavim dugi ručni stakleni mlinac za papar. A pre upotrebe se može potopiti na kratko (par sekindi) u vrelu vodu.34 Divan niz biljaka.. bosiljak (zeleni i ljubičasti).04 nije mi jasno zašto zamrznuti osušenu biljku za čaj. pored cvijeća. onda mu je miris izraženiji i ne pocrni.... Inače sam pobornik toga da se uvijek konzumira samo jedna vrsta voća. spremam u velike staklenke i kada imam sve .. Pun je ovaj naš prelepi balkanski prostor ovih blagodarja. ref ila kupovnih mlinčića. komorač sjeme.. i kao takve spremaju u staklenke ili papirnate vrećice..matičnjak (melisa. ali ga valja dodati isključivo na kraju.

2013 u 18. jelima od povrća itd . 2013 u 11. Pozdrav svima Ivana rade July 08.47 Branko. obe pominjete stari mlin za kaf u.Sledece godine ce biti jos bilja :) Hvala unapred na odgovoru.38 Hvala. 2013 u 14. Možete nabaviti i eterična ulja ovih biljaka.nesto sam naucio. ne mogu nabaviti svježeg. "Alternativa za Vas" July 08. barem ja u sarajevu. ostale trave ili sušim ili koristim i za čajeve i za kuhinju.59 . branko July 08.50 @jane ako ste aludirali na zamrznuti bosiok što sam ja napisao onda smo se negdje mimoišli. 2013 u 14.je to onaj sto je imala rucka da se vrti? Mozda je glupo pitanje ali eto.pri kraju kuhanja). a najbolje ih je konzumirati u sirovom svježem obliku (dodavati salatama.Ovo je prva godina da sam sama gajila bosiljak a ruzmarin vec imam pa bih probala sama da pravim zacinski mix. Ivanuska July 08.mirza July 08.38 Postovane Leona i Z orice. ali ja bosiok pretpostvljam prvenstveno u gurmanskoj kuhinji i ponavljam da je duboko smrznut jako dobar za zimski period kada ga. Od ovih biljaka možete napraviti čaj ili tinkturu.Nastavit cu Vas i dalje pratiti. 2013 u 13. možda griješim. umacima. Z a oralnu primjenu potrebno je samo 1-4 kapi eteričnog ulja 3 puta dnevno.

2013 u 20.AO a sada je konstruisan biof otonski skener f irme Farmanex koji meri skin carotenoid score. pušenje..Izvori slob.31 Mirna Pumo koristim zaćinsko bilje u prehrani.Slobodni radikali su agresivni hemijski spojevi koji oštećeuju DNK i organele ćelije i direktno utiču na dužinu života. otrovi u industrijskoj hrani itd rade July 08.promena ishrane. 2013 u 20. rade July 08. 2013 u 19.Danas se u svetu govori o epidemiji nezaraznim bolestima:kardiovask.Nizak nivo AO kod ovih bolesti je simptomatičan!Lester Peker je tvorac teorie AO i on kaže:70%ljudi umire pre vremena od bolesti a ne od starosti a kod 80% uzrok smrti je niska koncentracija AO ! mirna July 08.promena navika i ppromena često pogrešne životne f ilozof ije.Do nedavno u nauci nije bio poznat način merenja konc.diabetes. lekovi. Kada se bere list od masline? rade July 08.26 PRVI puta javljam se na bilo koje komentare pa mi pomozite. 2013 u 20.radikalima živeli bi smo samo 72časa!!!Z ato je nivo AO u proceni zdravlja veoma važan pa se kaže kao pravilo:nivo AO u telu je direktno proporcionalan kvalitetu zdravlja i dužini života.33 .19 Drugi deo AO:Ovo je f rapantan podatak u promeni stava o uzroku smrti kod ljudi.radikala su stres.zanima me kako i kojim količinama se priprema čaj od suhog lišća masline za visoki tlak..kanceri.radioaktivno zračenje.Jedina prevencija tih bolesti su kretanje.UV-zračenje.b.respiratorne b i koštanozglobne b.Nauka kaže da čovek ima genetski potencijal da živi 144g a prosek dužine života u ovim krajevima je 68g a u zadnje vreme sve češće umiru ljudi od 55-60g.Vrednosti se izražavju u Raman-ovim jediniciama(indijski f izičar koji ga je konstruisao.Jedan od ranih simptoma u Dg ovih bolesti jeste nivo antioksidanasa=AO.poznajem njihova ljekovita svojstva i uzgajam ih u svom vrtu. 2013 u 20. miryana59 July 08.26 treći deo:Kad ne bismo imali sistem AO u telu da se suprostave slob.šlog.Od svih tih bolesti pati i umire milioni ljudi.

000Rj je normalna konc.0d 20-30. 2.Istraživanje u Francuskoj u kojem je obuhvaćeno 13. 2013 u 21.NMR..malo bolje.nešto bolje a tek više od 50.AO odmah menjajte ishranu.Ali najjači prirodni antioksidans je LJUBAV! Ivan July 08. Svetlana Pasarić (Alternativa za Vas) July 08.000Rj rade July 08.isto nisko.ultrazvuk.b.000Rj je plavo polje.Ne zaboravite da jedna cigareta ima 10 milijardi slobodnih radikala!Naša deca imaju nizak nivo AO(žuta zona) jer se loše hrane a brza hrana je čisti otrov!Z ato se u svetu sve više zatvaraju restorani brze hrane(bolje reći brze zarade)Ako merenjem dobijete nisku konc.A naše bašte zvrje neobrađene.000Rj je crveno polje i niska konc.41 Miryana. Kuhajte 20 listova u 3 dl vode. Kuhajte dok se ne prokuha na 2dl.Čovek koji je merio kaže da je za 3 meseca izmerio oko 350 ljudi i da je samo jedan čovek imao 78.AO treba da uđe u rutinsku upotrebu kao što se danas rade krvna slika.000 ljudi je pokazalo da je kod muškaraca rizik da obole od neke vrste raka smanjen za 31% zahvaljajući ishrani bogatoj sa AO a pokazalo se i smanjenje kardiovask.osteoporoze itd. masnoće.Četvrti deo:Kođži Nakaniši je otac ginko bilobe.000Rj je žuto polje.od 40-50.38 Peti deo:Taj čovek koji je imao 78. rade July 08. Listovi masline beru se u proljeće. Beru se samo mladi i vršni listovi.000Rj je alarmantno stanje.od 10-20.Na tržištu ima mnogo preparata ali su često i skupi.od 30-40000Rj je zeleno polje. 2013 u 20. 3. Čaj protiv visokog tlaka 1.000Rj je bio povrtar i samo je jeo svoje povrće i voće.Rtg.33 Bravo! Z ato kao što bi rekla Goga stavimo sve na picu i uživajmo.Karl Đerasi je otac oralne kontracepcie a Lester Peker je otac teorije o AO.koristite puno voća i povrća i posle 3meseca opet proverite sebe.000Rj a prosečno je 17-18. .Tabela merenja:ispod 10. 2013 u 20. Pijte ovaj čaj ujutro i navečer prije jela. Procijedite i zasladite medom.AO. 2013 u 20.47 Šesti deo:Pregled konc.000 do 80.

Lično sam uvek za kameni avan. jer ste oprali i osušili pa zamrzli basiok.26 @jane ma nisam prijatelju tako radio. Leona July 09. dakle.očito smo se mimoišli. 2013 u 21.sam se mrvi na stisak.51 Svetlana Puno hvala.. pušenje cigareta se satinizira kao… deset tisuća slobodnih radikala ima jedna cigareta… .41 Ivanushka.miryana59 July 08. svejedno je koji je aparatić za mlevenje. 2013 u 6.f rižak se zaledi. al’ toga malo gde ima… ako i ima neko da zna da napravi-veoma je skupo… mirza July 09..13 MIRZ A.. luka July 09. ja bosiok oberem (ostavim mlade za drugu rundu). 2013 u 8. jane July 09. 2013 u 7. nedjeljom jedemo puru i sa bijelim lukom uz dobar travnički sir je ludnica. zimi ga stavljam na mnoga jela. 2013 u 6. a mogli ste ga usitniti i staviti u vodu i tako zamrznuti u kockici leda ostao bi svijež za vaš gurmanluk. stavim u vrećicu i zaledim.kada je zaleđen .super ste ali gdje sada nabaviti maslinov list kada je proljeće prošlo iako ga kćerka ima u dvorištu morat ću pričekati iduće proljeće ili ga možda ima u ljekarnama za kupit. evo baš jučer sam završio zaleđivanje prve ture.56 Dragi ljudi.

biljojedi: pH 4-5! * Ž eludac kapacitet: mesožderi-60% -70% od ukupnog volumena probavnog trakta. 2013 u 9. poštovanje. onda ih uopče više nema na svjetu. Agatha Borecki . da su mi kolege svaki puta čestitali. svakih sam šest mjeseci morao . nazubljeni nož i oblika. zacjelo sam ja onda izuzetak koji potvrđuje pravilo: imam sedamdeset godina.Online prijevod: Smijesno je kad mesojedi pokušavaju uvjeriti ljude oko sebe. zove se Luka. pušim aktivno 40 godina i to ne malo. glasilo je. Dok nisam otišao u mirovinu. za razliku od kolega. Svaki puta sam pitan da li sam pušač. čovjeka: 21% -27% * Dužina tankog crijeva: mesožderi-3 do 6 puta dužina tijela.Hm. pa su dobili “plašenja mečke rešetom”: sijaset dijagnoza.iči na sistematski pregled i roentgen pluča. i nikada mi nije dijagnosticirano nikakvo oboljenje. oni su svejedi! Nemaju dokaza.! Probavljanje ugljikohidrata ljudi imaju enzime * Ž eludac kiselosti: mesožderi-manji ili jednak pH 1 sa hranom u želucu. Svi su mi nalazi bili takvi. Luka mirza July 09. spljošteni i lopata obliku (obično prilagođena za rezanje hrane) * Z ubi (očnjaci) zvijeri: duge oštre i zakrivljeni (za trganje mesa).07 @luka ahaahahahaaaaahhaaaaaaa…ahaahhaaaaa majstor luka Jelena July 09. ne pijem kavu i ne trošim alkohol. ali uvijek je bučno Yelp! Ja se radujem ovom danu. Da spomenemo nekoliko razlika između mesoždera i biljojeda: * Z uba (sjekutići) zvijeri: kratke i istaknuo. biljojedi: široki. I danas sam zdrav kao dren. biljojedi-10 do 11 potrebno duže probave . i crvi sumnje su ih jeli i pojeli. Ako jedna cigareta ima deset tisuća slobodih radikala. biljojedi: spljoštene s nodularnih kvržice velikih za bolje brušenje se nalazi u stražnjem dijelu čeljusti * Slina-mesožderi nema probavne enzime. jer sam radio sa ljudima . ljudi: kratka i zatupljen * Z ubi (kutnjaci) zvijeri: oštri. ne jedem meso i spavam osam 8/24 sata. kada će ljudi otvoriti oči za bitnu činjenicu: MI SMO BILJOJEDI! To kako je Majka Priroda “stvorila” nas! Vjerujem da je najbolji nesumnjiv dokaz da su ljudi biljojedi je ljudska anatomija. uz napomenu. svi su kod mene. Dakle: sve sam bliži ostvarenju ideje da osunujem društvo za zaštitu ljudi od pogrešnih inf ormacija.03 @Leona : LJUDI SU 100% BILJOJEDI Humans are 100% herbivore Dr. 2013 u 12. koji su priznali da puše cigarete i jedu meso. svaku puta sam drsko lagao da ne pušim. nego kao parna lokomotiva. da bih trebao biti primjer svima: urdan život.po službenoj dužnosti.

ljudi-iznad ravnine su kutnjaci * Glavni mišići čeljusti: zvijeri-Sljepoočni.a potom da nam prodaje proizvode i usluge f armakoloske/medicinske ``industrije``. imamo samo enzime za mleko svoje majke i njih gubimo posle 3.prava zivotinja i prava ljudi 24000 Subotica.f acebook. da ih muzemo a ubijamo njihovu decu od kojih krademo to mleko .pretvaramo se u skladiste otrovnih poluproizvoda pogresne hrane koja se u nama godinama talozi . Prirodna hrana zdravog coveka je sirovo zrelo voce sa semenkama i sirovo povrce. bez pesticida . ljudi-duge i sacculated * Jetra: mesožderi mogu pročistiti-Vit.sci.f acebook. jer nemamo enzime za to koristi… citaj u nastavku: https://www.mr. ljudi ne mogu detoksikaciju Vit. Mi.com/notes/stop-grinding-up-live-animals/were-f rugivores-we-need-notslaughterhouses-egg-dairy-industry-we-need-not-meatm/307882015972868 Niko nema pravo da nas drzi u zabludi. bez GMO. biljojedi-dobro razvijen za žvakanje svrhu * Čeljust putovanja: mesožderi-kut ne proširio. Pogledajte tablicu u nastavku: https://www.nemamo enzime za proteine sadrzane u mleku.bez vestackih djubriva .Matka Vukovica. Narode. EPAR-OIPA SRBIJA/Alijansa za zastitu prirode. ljudi-masseter i pterygoids * Otvaranje usta vs Veličina glave: mesožderi-velika za progutati plijen cjelini.Nema razloga da ubijamo i jedemo neljudske licnosti-jer mi ni nemamo enzime za proteine i masti zivotinjskog porekla. * Bubreg: mesožderi iznimno su koncentrirani urin. ljudi-umjereno * Nokti: zvijeri oštre kandže (za bolje hvatanje plijena). jer to je zapravo duljina crijevima da donira ono što su dizajnirani za jesti.9 Z astupnik:Prim.403 Svatko tko vam kaže da su ljudi trebali jesti meso ne zna apsolutno ništa o ljudskom tijelu.ni jedna odrasla jedinka medju svim zivotinjskim vrstama ne sisa ni svoju majku ni druge .dr.google. kratka i glatka. zasto nas na to navode ? jer konzumirajuci hranu koju ne mozemo metabolizirati -mi postajemo bolesni. činjenice su činjenice! Nemojte pokušati uvjeriti druge da su meso jedu zato što zvuči smiješno! &size=403. ljudi-male * Ž vakanje: mesožderi-progutati hranu cjelini.* Colon: mesožderi-jednostavna.com/notes/quench-it/humans-are-100-herbivore/165159670189457?ref =nf Z a online prijevod: http://translate. ljudi-proširena kut * Čeljusti Mjesto: mesožderi-na istoj ravnini kao kutnjaka.med. da nas hrani pogresnom hranom i pretvara u bolesnike. bez herbicida. ljudi-opsežna žvakanje potrebno. ljudi spljošteno nokte * Mišiće lica: mesožderi-smanjena kako bi se omogućilo široku usta zijevati.com/#en/hr/ *** Ne treba jesti meso / mlijeko / jaja. A. ljudi imamo pravo na dug. god svog zivota. zdrav zivot . Slavica Mazak Beslic .

com/media/set/?set=a.org.f acebook.com/photo.206524046108666.uk/Einsteins T heory of Sensibility. odgovorni su svi oni koji su povezani s ubijanjem zivotinje .com/photo.Budi vegan-spasi sebe i Planetu EPAR : epar@open.O Veganima: &size=403.2207520000.f acebook.rs/ *** Pogledajte sledece dokaze koji se nalaze u komentarima na sledecem linku: https://www.131369396963232&type=3 .f eelgoodagain.org/veganism.com/ . osoba koja joj POMAZ E.158274694266935&type=3 P.131369396963232&type=3 *** T he Horrif ic Truth Behind Dairy Industry http://www.113941258689455.vegkitchen.131666256933546.com/media/set/?set=a.48216.veganstore.rs http://www.18530. osoba koja UBIJA.co. —-> Cak je i Ajnstajn rekao da jejesti meso lose za ljude: Even Einstein said meat was bad f or humans: Einstein’s Final T heory on Meat http://www.403 —-> GO VEGAN! (http://vegankit. http://www.131707036929468.telekom.epar.f acebook. Prema zakonu karme.php?f bid=364785190271726&set=pb.18523.131681616932010. osoba koja KUVA meso i osoba koja ga JEDE.osoba koja daje ODOBRENJE za ubijanje.html# .Vegan substitutions guide: http://www.com/media/set/?set=a.php? f bid=277907392303664&set=a.S.f acebook.1350183430&type=1&theater.com/tips/vegan-substitutions/ *** T he Horrif ic Truth Behind Egg Industry http://www. Agatha Borecki .f acebook. osoba koja KUPUJE meso.Please f ollow the “cruelty-f ree” products at T he Vegan Store http://www.131369396963232&type=3 *** T he Horrif ic Truth Behind Meat Industry http://www.com/) All about Veganism: http://adaptt.18516.htm *** Dr.

stm http://www.f acebook.24803.com/a-delicate-balance-the-truth/ ..php? f bid=289423821157788&set=a.youtube.com/ http://news.f acebook.com/photo. hatcheries.18512. watch the f ilm and share it to the world.mercyf oranimals.com/photo.163956000371238. f ulf illing lif e without participating in the systematic abuse and unnecessary killing that goes on in the animal industry every day.. powerf ul f ilm takes viewers on an eye-opening exploration behind the closed doors of the nation’s largest industrial poultry.131369396963232&type=3 *** YOUR POLUT RY: Video shows chicks ground up ALIVE at egg plant: http://www.youtube.24803. this 12-minute. http://earthlings. lif e transf orming and inf ormative documentary about society’s tragic and unf orgivable use of nonhuman animals ever made.com/?page_id=32 http://www. and.131625490270956.131369396963232&type=1&relevant_count=1 http://www.com/watch?v=sD9M8cjXsL0 http://f ishpain.uk/2/hi/science/nature/2983045. and the increasing number of vegans on the planet is a testament to how easy it is to live a healthy.bbc.aspx Narrated by Academy Award-nominee James Cromwell.youtube. pig.com/media/set/?set=a. and slaughter plants – revealing the of ten-unseen journey that animals make f rom Farm to Fridge. T hank you.Humans have no need f or animal products. As with any other f orm of industrialized animal use. PLEASE: don’t run f rom reality.org/f arm-to-f ridge.” — Gary L Francione Why Did God Make Animals? http://veganismisthef uture.co.*** T he Horrif ic Truth Behind Foie Gras http://www. dairy and f ish f arms. It’s better f or your health (animal f oods cause physical harm). it’s the morally right thing to do.com/watch?v=JJ—f aib7to *** YOUR FISH: http://www.com/watch?v=ce4DJh-L7Ys —-> Farm to Fridge: Help Expose the Truth Using the Power of Video http://www. — Angel Flinn “Go vegan. most importantly.com/whydidgodmakeanimals/ A Delicate Balance – T he Truth http://veganismisthef uture. consumers have the choice either to participate in it or to ref use the products of exploitation and opt out of the demand-supply cycle altogether… . it’s better f or the environment (animal agriculture is an ecological disaster).f acebook.163956000371238.131369396963232&type=1 —-> EART HLINGS is the single most powerf ul.php? f bid=218710914895746&set=a. this multi-award winning f ilm by Nation Earth is a MUST-SEE f or anyone who cares about nonhuman animals or wishes to make the world a better place.

zaintrigiraće Vas zanimljivim činjenicama. http://www.com/category/media-type/documentaries/ http://veganismisthef uture.com/photo. Agatha Borecki . 2013 u 12. —-> HRANA koja UBIJA: Food T hat Kills .SpeciesismT heMovie.youtube.com/watch?v=DwUnjb-NgV0 ‘Meat the Truth’ intrigantan je f ilm o klimatskim promjenama koji posvećuje pozornost jednom od najvećih uzroka globalnog zatopljenja.com/watch?v=KNCGkprGW_o&f eature=share Jelena July 09.com/super-market-myths-f ull-documentary/ *** You’ll never look at animals the same way again .f acebook.com/category/media-type/video/ http://veganismisthef uture.com/making-a-killing-the-untold-story-of -psychotropic-drugging-f ull-moviedocumentary/ Super Market Secrets (Full Documentary) http://veganismisthef uture.359401537424034&type=3&permPage=1 *** Dr.especially humans.com/watch?f eature=player_embedded&v=YnONLDo6PWI#! Poslušajte ovog odličnog govornika koji če Vam razbiti sva uverenja o mitovima.VIDEOS / DOCUMENTARIES / ET C http://veganismisthef uture.09 —-> Narode.com/photo.com/Speciesism *** NAJBOLJI GOVOR KOJI CET E IKADA CUT I: Geri Jurof ski .com http://www.359401537424034&type=3&permPage=1 .Full Documentary http://www. A f ilm by Mark Devries. činjenice su činjenice! Nemojte pokušati uvjeriti druge da su mesojedi zato što zvuči smiješno! https://www.O Veganima: https://www. *** Meso istine (Meat the Truth) http://www.php? f bid=288094791306928&set=o.OKRUT NA IST INA: http://www. stočnim f armama.youtube. podstaći Vas da razmislite o etičnosti i pomoći Vam da stvorite mirnu savest.php? f bid=283423818440692&set=o.youtube.com/category/media-type/under-cover-videos-graphic/ Making a Killing: T he Untold Story of Psychotropic Drugging – Full Movie (Documentary) http://veganismisthef uture.f acebook. uzroku zapostavljenom u Al Goreovoj ‘Neugodnoj istini’.f acebook.

gripa. 2013 u 14. gonoreja. a tradicija njegove uporabe u medicinske svrhe održala se sve do danas. i mama i ona piju bez meda iako med imamo svoj. Od otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline. Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća. navest ćemo samo najčešće bolesti koje takvi mikroorganizmi uzrokuju..25 myrjana Ja nigdje nisam pročitala da teba listove koristii samo u proljeće. Kćer adolescentica koja ima problem sa crvenilom u kutevima oka ga također pije ali neredovito .mirza July 09. godinu. ali i kod kirurških inf ekcija. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat. po nekim autorima najaktivniji sastojak lista.. Pije i dan danas. Manju šaku cijelog maslinovog lista ubaci u 2 litre proključale vode.. iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv inf ekcija i bolesnih stanja organizma.. to je jedno. Također je dobar i kod inf ekcija mokraćnog sustava. hepatitis B.. naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje. Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. smanji vatru i neka blago vrije 3-4 minute.povrće i tjesteninu. prilično sažet:smile postoji li objašnjenje kako bi sportisti preživjeli da jedu samo voće. međutim kaže da joj je jako f in . Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava inf ekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. Ljekovita svojstva lista masline List masline krije brojna ljekovita svojstva. meningitis..40 @jelena jedan od 100 razloga za veliki upitnik koji se nadvio nad ovaj vaš tekst. herpes itd. Mama je te rezultate s tlakom postigla počevši piti u maju. poklopi i nakon 10-15 min procijedi( ne ostavljaj dulje listove umutra). kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. ali i one bolesti ili stanja koje mogu biti učinkovito liječene lišćem masline. Najaktivniji spoj u lišću masline. Uživaj! Drevni Egipćani koristili su ga prilikom mumif iciranja f araona. Zorica July 09. Dakle tu spadaju: .. 2013 u 13. ugasi. tuberkuloza. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana. Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. Držim se toga da je najuputnije da su po mogućnosti uvijek svježe ubrani.. a drugo jeste li probali ćevapčiće sa lukom u naparenom somunu na baščaršiji. U novije doba njegova ljekovitost je potvrđena.

1 srčana oboljenja 2 herpes 3 artritis 4 dijabetes 5 sindrom kroničnog umora 6 hepatitis A. ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa. B i C 7 meningitis (virusni i bakterijski) 8 vaginitis 9 botulizam 10 dif terija 11 listerija 12 malarija 13 čir na želucu 14 gripa 15 upala mokraćnih putova 16 encef alitis 17 klamidijske inf ekcije Prema nekim istraživanjima. a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a. .

koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. preporučuje se postupno povećavanje dnevne doze. No međutim. smanjuju krvni tlak. serina i histidina). blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. mijenjaju. povećavaju energiju organizma. ali u lužnatom mediju (pH oko 7. Međutim… Maslinov list. I produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina – elenolna kiselina – pokazuje jaka antivirusna svojstva. i bolje. . No kad ova reakcija prođe. uginuće velikog broja mikroorganizama zbog djelovanja tvari izoliranih iz maslinova lista. već u srednjem vijeku se koristio kao sredstvo za tretiranje bolesti i stanja kao što su kašalj. da sprječavaju oksidaciju LDL-a. Ta privremena popratna pojava posljedica je neobično velike djelotvornosti protumikrobnog sredstva. Simptomi se. onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica čime utječe na propusnost membrane bakterijskih stanica.Z a spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav. puni organizam otrovima tih istih umirućih organizama. izolirate maslinova lista moguće je koristiti tj. cistitis. ubrzo obično nestane i samo oboljenje. Njeno djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju krvotokom (poput lizina. Naime. pokazuje brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka. S obzirom da je pH (f aktor kiselosti) krvi čovjeka sličan vrijednostima pH u kojima je navedena kiselina aktivna. jednako tako posjeduje sposobnost da djelovanjem tvari koje su aktivni sastojci lista. konzumirati. stvori i popratnu pojavu. ovisno o vrsti inf ekcije. Da bi se izbjeglo nastajanje popratnih pojava. onima koji namjeravaju uzimati preparate ili bilo koje proizvode na bazi maslinova lista. Simptomi mogu uključivati glavobolju. Mehanizam djelovanja ljekovitih tvari lista masline Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline – oleuropeina – kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen. antibakterijsko i antif ungalno djelovanje. triptof ana. gripa. a kako to ukazuju brojna znanstvena istraživanja. Jedan od prirodnih načina konzumiranja. liječnici i nutricionisti preporučuju uzimati preparate elenolne kiseline sat do dva prije ili poslije jela. Jetra te toksične tvari nije u mogućnosti odmah odstraniti pa stoga dolazi do popratnih pojava. smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme. i to najčešćih. Upravo zbog navedenog. postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. Ispijanje čaja maslinova lista nije novost. uzimanje istih u prevelikim količinama iz početka mogu samo pogoršati zdravstveno stanje. Naime ovaj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju njegova umnažanja. logično je da je njeno djelovanje najznačajnije u samom krvotoku čovjeka. Stoga se proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. Osim navedenog djelovanja.. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specif ičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. kao što je prethodno navedeno. Premda je ekstrakt lista masline u potpunosti neotrovan. posjeduju antivirusno. Naime. i sl. Tako djelujući onemogućuje štetno djelovanje bakterija. 5). antiparazitsko. Radi se o korisnoj popratnoj pojavi koja naglašava njegovu vrijednost. Potrebno je napomenuti i to da spomenuti spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika. Prirodno je najbolje Iako se na našem tržištu jako rijetko nalazi u obliku dodataka prehrani. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. je pripremanje čaja od sušenog lišća maslinovog drveta. na prirodan način.

luka July 09. ali pritom pokušajte izbjegavati duže stajanje ili ponovno grijanje.24 Molim vas da mi napišete za čaj od masline .06 . navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu). 2013 u 15. 2013 u 19. ni bubrege kao hijene…Što to jedu Eskimi? Što jedu u Aljasci.kako se pravi? Zorica July 09. kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave. dodajte oko 10 g sušenog lišća masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama čajeva). Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute. koji se oslanjaju na neka stroga pravila. Čaj možete piti bilo da je vruć ili hladan. pravac Baš-Čaršija. Tekućinu (čaj) procijedite.16 Cjenjena Jelena. nemaju pojma šta je to: biti gladan. Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. tj. Luka ljiljana July 09. da ne pobrajam. gdje je snijeg i led devet mjeseci u godini? Ima nešto što vaši stručnjaci nisu napomenuli. Svaka čast svim stručnjacima. uklonite lišće. što jedu Eskimi. cjenjeni ljudi zdravog razuma! Kako su preživljavali zarobljenici u Ausšvicu? Što su jeli? Nutricionistički određenu hranu? Što su jeli zarobljenici u logorima za vrjeme ovog rata od 1991. pa tek onda jedu? Mirza. hajd’mo na čevape.Mnogostruko ljekovito djelovanje čaja maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno pa se stoga njegova uporaba u svijetu sve više povećava. da oni.u Vukovaru. Ujedno. Poštovanje. a nemaju ni sjekutiće kao vukovi. Sarajevu. Ili možda slonovi i koze prvo peru travu i lišće. mljac! Histerija ishrane se sastoji samo u tome. Odmah nakon što ste dobro promiješali. gdje to njima raste bilje. evo. ja ću: svi biljojedi u prirodi pojedu i te kako puno životinjskog proteina: sa mravima i drugih insektima koji stanuju u travi i na lišču. meni je moj želudac najbolji putokaz i jedini gazda koji mi ispravno kaže što je za mene dobro. 2013 u 16. Pripremanje čaja od lista masline Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. što u Manitobi. zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. Dok voda još vrije. smanjite grijanje.

Valjda je ovde samo razmena iskustava i dobrobitnih znanja… Bravo za Luku i njegovoj priči o pušenju. Deo mediko&f armako...06 Ovde. kad sve OVI smisle. 2013 u 14. 2013 u 7. Masline kao plod koliko mogu izbjegavam jer sam B krvna grupa.ljiljana gore su dva recepta od maloprije :) miryana59 July 09..29 myrjana plod svakako ima svoja dejstva ali ako ćemo o čaju ja bih se samo listova pridržavala. 2013 u 19.57 Z orice! Hvala. nikog niko u nešto NE ubeđuje.Dali i plod maslina ima tako dobar učinak(iz tegle)kao list.Idući tjedan idem na more kod kćeri pa ga budem kuhala a bome i ubrati i sušiti da imam do idućeg puta dok ponovo nebudem šla na more a idem često.. Leona July 10. DŠ . 2013 u 7.56 @zorica molim vas objasnite nam zašto B grupa ne smije jesti masline?? miryana59 July 10.17 Z orice Da i mene to zanima iako sam A+ pozitivna…. one koji konzumiraju NAPLAŠE i dohvate u svoje ralje… Zorica July 10. maf ije je sva industrija hrane i svega konzumnog što tek posle. na Alternativi. 2013 u 7. mirza July 10.stvarno si se potrudila da mi sve opširno napišeš jer sve do sada nisam znala da se koristi list masline za čaj i da toliko toga ima dobroga u njemu.

A krvna grupa B ne smije jesti masline jer stvaraju štetu u njihovu organizmu. nikada ne bi jeo ćevape. 2013 u 14. a ne može primiti drugu osim O. glutena… I danas je to tako: O može svakome biti davaoc krvi. to nam je jedna vrsta naše “rase”. on ima opet drugo značenje. umjesto bilo kakvim uvjeravanjem.dr Miroljub Petrović http://www.com/watch?v=7_hKN6jDtWw luka July 11. Ne ću vam navoditi nikakve posebne dokaze za moje iznose. 2013 u 3. dodacima mljeka AB je mješavina svega: ugljikohidrata. i probate logikom. A više naginje mesu a ipak joj prija i bilje. Luka je iznimka. a dati samo svojoj. Z ato ta krvna grupa nije “bolja” od drugih. Sve druge krvne grupe mogu primiti O i svoju. bjelančevina. proteina. Doista se valja zapitati koliko bih ih trebao pojesti da o njima ovisi njihova prehrana. Ljep pozdrav.youtube. Vegani i vegetarijalci spadaju u “rasu” B krvna grupa. tvrdi da mu želudac govori što valja jesti. uništavaju globule bubrega koje uklanjanju toksine. Lilian July 11. toga imate dovoljno. Inače. No. Umjereno je bavljenje sportom najzdravije. B je nastala “kulturnijim” oblikom. Naime. tko se želi inf ormirati: vidim da ste svi vješti na internetu. A to nije istina.49 Dragi ljudi. ona samo prva nastala. Spominje da slon jede mrave i kukce.July 10. Baš zato što je O univerzalna. krvne grupe isto imaju svoj ritam. a oni uopće nisu primjer jer su bave ekstemnim aktivnostima koje su vrlo štetne. Stoga ih treba upotrebljavati razborito. 2013 u 0. A je nastala početkom jela biljaka i mesa zajedno. Z ačini se tako zovu jer su oni su šlag na tortu. Resus f aktor nema veze sa ishranom. Samo ću dodati da uopotrjebite zdrav razum.55 Kako pobijediti depresiju . No zato smije piti maslinovo ulje. zlo im je od mesa. jeo je pretežito meso. Luka . Mirza spominje sportaše. prva nastala krvna grupa. Da zna slušati tijelo. kada je nastao čovjek u tom obliku u kojem je sada / homo sapiens/. jasno je da je pušenje vrlo opasno. U vrjeme. najmlađa krvna grupa opet može od svega umjereno. O se razboli ako ne jede meso. O je najstarija krvna grupa.46 Obratite pozornost na naziv. važno je znati da se možemo slobodno ravnati po krvnoj grupi. AB.

ptičice me podržavaju svojim koncertom.23 . snaja puši. Kada vidim prijeteče podignuti kažiprst. Kada ću osjetiti zlokobne posljedice svoje prepotencije? Sada mi je sedamdeset.09 luka majstore. imam porodicu. Još sam vitalan.imate li porodicu. Sin je stalno nešto bolestan. pa ako treba to da platim nečim. a jednako me ne plaše virovi Save i Dunava. i f ino nam je.luka July 11.08 Poštovani DŠ: ne trebam slušati svoj želudac. Mozak je svakako šef svega. slušam svoje tjelo. Plivam Bosutom kilometrima. Proveo sam život ljepši i bolji nego D’Antanjon. Jesam. jeste li u penziji? luka July 11. čak ne dobijem ni hunjavicu. suprugu. puši sto na sat. Sin je nepušač. 2013 u 9. sina 41 godinu starog. kosim travu. jedam kada sam gladan a ne po kazaljkama na satu. stariji unuk takodjer. nego tjelo. Ne dam se zaplašiti nikakvim hio-botšaf tima.. da bez ikakvog problema idem pješke u grad kilometrima. 2013 u 4. a orijentacija je želudac. mladolik. htjeli vi to ili ne. jak kao hrast. 2013 u 11. imaju bolji imunitet. i mačka. i naživio sam se. dobro raspoložen i radostan čekam svanuče. neka i platim. Cjepam drva. Poštovanje. gazda tjelu. penjem se po drveču kao vjeverica. jedemo što nam je f ino. snaju. imam snage da se izborim sa njima. nitko mene ne može uvjeriti niti bolje od mene znati što mi moje tjelo i moj razum sugerira. rezistntniji su na zagađenost zraka. Poštovanje. dvoje unuka. e. još nije ni osjedila. kao i svi puštači. ostali su zdravi kako dren. Heheh. Supruga je lađa kanader. 16 i 13 godina. a želudac je. kada sam umoran legnem. “meso”. Moje tjelo je takvo. Luka mirza July 11. opet bez problema.44 hi Mirsa. i po snijegu i po vjetru i po kiši.pa valjda sada trebam prekinuti dobro stanje psyhe i some i prestati pušiti i jesti meso. spavam mirno kao mala beba. te se od žive muke razboljeti i patiti? Niđe pojma… Neču. 2013 u 10. Slušam svoje tjelo. i kosilicom i trimerom obale rjeke koja mi teče kroz dvorište. Jutrom moja Duša i moje tjelo pozdravlja Sunce. pretvorim se u Rotweilera i odgrizem ga…haha. u penziji sam. Luka mirza July 11.

tada vrlo smrtonosno. ovo je slobodna interpretacija po sjećanju (prema: “4 krvne grupe.. samo većina nije naučila koristiti te začine. sada će u julu biti 2 god.godini života od inf arkta crijeva .. utoliko lakše. na prozoru držite.24 Mirza... moja majka.29 Što se tiče bosioka ja imam bolji način.. pa potpadnemo pod utjecaj koje-kakvih prof itera i tumačenja nama tko smo. 2013 u 15. Poštovanje. pitanje je samo imamo li sami ograničenja temeljena na iskustvima.boj se govna” dakle strahovi. a to je. nije da B krvna grupa “ne smije” konzumirati masline nego ih ja izbjegavam .. 2013 u 6..ebeš sve strahove.barem u pozne dane. Dr. je osnovni uzročnik svih svih nevolja sa zdravljem. istraživanja su pokazala da plijesan koja je specif ična za masline ima neke veze sa alergijama koje se pojavljuju kod B krvne grupe . Zorica July 15. Luka MK July 13. D Adamo”). živjela teško i u stalnoj seldbi poslijeratne juge (otac geometar). 2013 u 0. umrla je. a “japija” od koje si napravljen nosi glavninu života…da li si zdrav...10 Sve je točno. preporukama.. J.. pričala mi je jednom da se propušila na korzu u 15 god.. Z imi ga ne morate zalediti. ratu preživjela je trbušni tif us i upalu pluča u isto vrijeme. rođena sarajka iz stare porodiće ćurčić. želim da kažem da je poželjno živjeti umjereno i sa što manje stresa. rahmet joj duši. no zato smo tu da naučimo.. 2013 u 11. Imate svježu biljku tokom cijele godine. bolovala je dva dana.. strahovi su zaista jedan od bitnih uzročnika svega lošega. Sve se smije u životu . Uspijeva kao i vani. Hvala na svim prijedlozima i preporukama. moderno rečeno stres. posadite ga u saksiju i na svjetlosti tj.. . što smo i zašto smo.42 Bravo Mirza.aahaahahaaaaaaa. Pozdrav luka July 11. ...Peter. a stari su imali uzrečicu “boj se ovna. u drugom svj. koliko smo manje upučeni.. u 91. istraživanjima ili sl . ili pak poboljevaš i živiš u nekom strahu.. lijep pozdrav Milena July 11. Uz to dodajmo neisgurnost i nedostatak civilne kuraže.

34 Srdacan pozdrav Alternativi za divne tekstove a pozdravljam i Luku. 2013 u 3. Mirzu. Z oricu i hvala za komentare.nada July 15. Dodaj koment ar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful