P. 1
11 Etica_2012-2013

11 Etica_2012-2013

|Views: 2|Likes:
Published by OvidiuRarinca
etica
etica

More info:

Published by: OvidiuRarinca on Dec 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2013

pdf

text

original

MANAGEMENT INTERNATIONAL

= Curs 10 =
ASE, Facultatea de Relatii Economice Internationale Bucuresti, 2013

Etica in managementul international Cuprins (I):      Etica in management Problema centrala a eticii in management Etica in managementul international Obligatiile etice ale managerilor Principalele cauze generatoare de practici imorale in randul managerilor  Cele mai frecvente probleme morale in management .

.Etica in managementul international Cuprins (II):  Tipurile de manageri in functie de etica in afaceri  Modelele de moralitate in management  Provocarea diversitatii culturale pentru managementul etic.

ansamblul coerent de norme si principii etice carora trebuie sa li se subordoneze actiunile si deciziile cadrelor de conducere din organizatiile private sau publice .caracter intercultural .  .caracter multidisciplinar .Etica in management:  ETICA IN MANAGEMENT: .caracter normativ.vizeaza relatiile si problemele de ordin moral care apar in cadrul organizatiilor de afaceri intre managerii de la diferite nivele si toate categoriile stakeholderi.caracter discursiv . Caracteristicile eticii in management: .

cat si pe termen lung. atat pe termen scurt.obtinerea unui echilibru optim intre performantele economice si cele sociale ale firmei.Problema centrala a eticii in management: . .conflictul continuu dintre performantele economice ale firmei si performantele sociale ale firmei .

trebuie sa tina cont atat de valorile universale. care trebuie sa ofere solutii de ordin moral la dilemele generate de multiculturalism si globalizare . general valabile pe plan mondial.Etica in managementul international:  ETICA IN MANAGEMENTUL INTERNATIONAL: . . cat si de cele specifice unei anumite culturi sau parti a lumii in care compania respectiva isi desfasoara activitatea de afaceri.ridica probleme suplimentare pentru cadrele de conducere ale marilor companii ale lumii.

respect al vietii personale. dezvoltare profesionala. informare.remunerare echitabila.gestiune corecta. loialitate. garantare a sigurantei in utilizare. respect al dreptului de petitie  Responsabilitati fata de clienti: . .produse si servicii originale si de calitate. publicitate corecta  Responsabilitati fata de comunitate: . confidentialitate. informare.protejare a mediului inconjurator. transparenta  Responsabilitati fata de angajati: . respectare a diversitatii culturale.Obligatiile etice ale managerilor:  Responsabilitati fata de actionari: . contributii la solutionarea problemelor sociale.

.cultura organizatiei si a ramurii industriale din care face parte aceasta.urmarirea intereselor personale si dorinta de castiguri imediate .conflictul de interese .concurenta pentru resursele deficitare sau pentru castigarea de noi piete .conflictul de roluri .contradictiile interculturale .personalitatea indivizilor .Principalele cauze generatoare de practici imorale in randul managerilor: .

Inselaciunea .Influentarea .Furtul .Constrangerea . .Mita si coruptia .Practicile neloiale de marketing.Discriminarile .Poluarea mediului inconjurator .Cele mai frecvente probleme morale in management: .

Tipurile de manageri in functie de etica in afaceri: “Rechinii”: “Delfinii”: .

strategia exploatarii tuturor oportunitatilor.manageri amorali voluntar si manageri amorali involuntar.strategia integritatii 2) Managementul imoral: .Modelele de moralitate in management:  Exista trei modele de moralitate in management: 1) Managementul moral: . cu orice pret 3) Managementul amoral: .  Exista doua ipoteze posibile in legatura cu cele trei modele de moralitate din management: 1) Ipoteza populatiei 2) Ipoteza individuala. .

pragmatici si orientati catre autoperfectionarea si sporirea continua a competentelor  Managerii indieni: . .pragmatici si orientati catre actiunile de anvergura.Provocarea diversitatii culturale pentru managementul etic:  Managerii americani: . au cel mai omogen sistem de valori manageriale  Managerii coreeni: . pun accentul pe obiectivele individuale si competentele organizationale  Managerii australieni: .etici si stabili. umanisti si eterogeni dpdv valoric.pragmatici si orientati catre imbunatatirea continua a performantelor individuale  Managerii japonezi: .morali.

Va multumesc pentru atentie! Lect. Dr. Irina-Eugenia IAMANDI irina_iamandi@yahoo.com . Univ.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->