Primii exploratori 1.

Oamenii explorează pământul încă din cele mai vechi timpuri, de când au apărut primele fiinţe umane. Se spune că primele fiinţe umane au trăit in Africa acum doua milioane de ani şi apoi s-au răspândit pe întreg pământul. Se presupune că oamenii au început să exploreze pamantul pentru a găsi hrană şi teritorii unde să poată locui. Cu mii de ani în urmă, mările erau mai puţin adânci şi multe locuri care acum se află sub ape erau uscat. Oamenii puteau călători pe jos din Europa in Britania şi din Asia in America de Nord. Până acum 10.000 de ani, oamenii se stabiliseră deja în întreaga lume.   Popoarele native din anumite părţi din America de Nord şi Canada încă mai construiesc stâlpi totemici, continuând tradiţia de mii de ani. Anumite popoare din pădurea tropicală din America de Sud încă mai folosesc tubul de suflat ca cel din imagine pentru a vâna animalele, aşa cum au făcut strămoşii lor mii de ani.  Oceanul Arctic, America de Nord, Atlanticul de Nord, America de Sud, Atlanticul de Sud

Pentru a nu se rătăci, primii exploratori se bazau doar pe observarea lunii şi a stelelor şi nu puteau naviga prea departe de ţărm.       In urmă cu 100.000 de ani, primii oameni moderni au ajuns in China, aflată in Asia. Primii locuitori ai Europei în timpul Erei Glaciare vânau imenşii mamuţi lânosi pentru carnea, pielea şi fildeşul lor. Primii locuitori din insulele Pacificului foloseau canoele pentru pescuit şi pentru a se deplasa dintr-un loc în altul, acestea fiind folosite şi în ziua de azi. Craniul unui Australopithecus, o fiinţă asemanatoare omului de azi şi care a trăit în Africa acum aproape trei milioane de ani. Primii oameni din Australia, aflată in Oceania, pictau imagini pe piatră folosind culori făcute din argilă şi carbune – această tradiţie continuă şi în ziua de azi. Oamenii s-au răaspândit pe întreg globul încetul cu încetul, începând cu Africa. Rămăşiţele şi obiectele lor de artă pot fi găsite încă. Unele dintre popoarele băştinaşe din Australia şi America de Sud sunt urmaşii primilor exploratori care le-au descoperit.

Grecii si Egiptenii antici erau mari exploratori. 4. Harkhuf a adus cu el darurui preţionase ca fildeş. 6. Fenicienii se ghidau după stele pentru a naviga în direcţia dorită. din care egiptenii îşi făceau produsele de machiaj. Oceanul Indian Aventuri străvechi 2. Călătoria a ţinut trei ani de zile şi nimeni nu s-a mai încumetat să facă acest lucru timp de 2000 de ani. descoperind un ţinut îngheţat pe care l-a numit Thule .  Imaginea lui Harkhuf cioplită în piatră.  Pentru călătoriile mai lungi. Regele său. Navigatorii reginei au plecat în călătorie şi s-au întors cu aur. Harkhuf din Egipt este un explorator de acum 4000 de ani. Oceanul Pacific. mirodenii şi animale sălbatice. cei mai buni navigatori erau fenicienii. fildeş. un rege egiptean. In timpurile străvechi. Pytheas a fost primul grec ce a . construind corăbii pentru a naviga pe oceane.Hr. Oceania. a cerut unui echipaj de fenicieni să încerce să înconjoare Africa pe apă. 3. Insulele Pacificului.probabil Islanda sau o parte din Norvegia de azi. de exemplu. fenicienii foloseau corăbii cu pânze şi vâsle. în Africa. Regina egipteană Hatshepsut a trimis exploratorii să caute un ţinut magic despre care auzise.. faraonul Merenre l-a trimis să exploreze ţinutul lui Yam (acum parte din Sudan. A navigat în afara Mării Mediterane. leoparzi. Se spunea că acest ţinut numit Punt era plin de comori şi animale minunate. să strângă comori şi să cunoască popoare din alte părţi ale lumii. Se crede că acesta se afla în Somalia de azi. maimuţe.Hr. Regii si reginele lor aveau destui bani să plăteasca pentru călătorii de explorare foarte scumpe. faraonul Necho al II-lea. Ei veneau din locurile cunoscute azi sub numele de Siria şi Liban şi au navigat pe întreaga Mare Mediterana. parfumuri şi uleiuri şi răşini speciale. Asia. a trecut de Spania şi Britania. Oceanul Arctic. Ei trimiteau exploratorii să caute pământuri noi. Europa. Egiptenii antici credeau că pământul este plat şi dreptunghiular. cu marginile scăldate în apa mării! 5. In anul 600 î. Pytheas a fost un grec antic care a explorat nordul îngheţat între anii 380 şi 310 î. în Africa).

când s -a întors în Grecia. în timp ce navigatorii ei plecau în căutarea ţinutului Punt. Incredibil! Cand naviga pe lânga Scoţia. şi a călătorit în Asia într-o perioadă când oamenii nu se încumetau să se îndepărteze de satul lor natal. acestea erau foarte puţin cunoscute. . Această harta arată drumul lui Marco Polo prin Asia. în jurul anului 1200. aurora boreală şi soarele apunând la miezul nopţii. Când Marco Polo a crescut destul de mare. numit acum deşertul Gobi. Pytheas a fost uimit să vadă peşti de mă rimea corabiei sale.  Hetshepsut stătea acasă ocupându-se de îndatoririle sale de regină. Marco Polo a traversat întinsul şi pustiul deşert Lop. Marco Polo a călătorit peste 40.   Cand Marco Polo a vizitat teritoriile din Orientul îndepărtat. In total. puţini oameni au dat crezare poveştilor sale.000 de kilometri. în Italia. încaperi pline de comori. 8. I-au trebuit trei ani ca să se întoarcă înapoi acasă.văzut un iceberg. Marco a străbătut China şi Asia de sud-est. 9. familia Polo a locuit la curtea puternicului împărat Kublai Khan. In China. aceia nici nu erau peşti. Acesta avea palate imense. Kublai Khan l-a pus pe Marco să călătorească pe pământurile sale şi să-i aducă veşti noi. multe soţii şi servitori. ei l-au luat şi pe el şi au plecat în China. Totuşi. De fapt. ci balene! Marco Polo 7. El a trăit în Veneţia. Marco Polo şi-a început explorările la vârsta de doar 17 ani. Tatăl si unchiul său erau negustori care călătoreau în Orientul îndepartat pentru a cumpăra sau vinde bunuri. cum ar fi China. Astfel. In drum spre China. într-o călătorie care a ţinut trei ani. Marco Polo este unul dintre cei mai faimoşi exploratori din toate timpurile.

Cartea lui Marco Polo l-a inspirat pe Cristofor Columb să devină explorator. bancnote. 2. Marco spunea că oamenii cu coadă există. O buna bucată de drum ei au navigat într-o jonca – o corabie mare chinezească. paste. 3. ochelari de vedere. înghetată. în 1295. Cărbuni. 4. . Aceasta a devenit un bestseller! (sau: Aceasta a cunoscut un succes imens!) ADEVARAT SAU FALS? 1. Scriitorul a notat aventurile lui Marco Polo şi a scris cartea Călătoriile lui Marco Polo. In Indonezia. Mai târziu. Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care Marco Polo le-a văzut pentru prima dată în călătoriile sale. 2. FALS. 4. 3. 12. El a vazut pentru prima dată artificii. dar că nu i-a văzut niciodată cu ochii săi. L-a impresionat şi sistemul poştal prin care chinezii îşi trimiteau unii altora scrisori. Pe drumul de întoarcere. Dupa 20 de ani petrecuţi departe de casă. O jonca este un tip de trasură. 11. Este un tip de corabie. In cartea sa. 10. mai mult de 600 de pasageri împreună cu echipajul au murit din cauza unor boli. familia Polo era gata să se intoarcă. ADEVARAT. Marco Polo a descoperit tot felul de invenţii uimitoare. înghetată şi ochelari de vedere. nu pizza. El a descoperit pastele. Răspunsuri: 1. Acum stim că era doar o poveste. Si-a petrecut ultimele zile într-o celulă impreună cu un scriitor căruia i-a povestit istoria vieţii sale. artificii. FALS. FALS. Marco Polo a fost capturat într-un război din Italia. Marco a descoperit pizza in China. paste şi bancnote. Marco a întâlnit finiţe umane cu coadă. dar familia Polo a ajuns în siguranţa în Venetia. Cristofor Columb iubea cartea lui Marco Polo. In timpul călătoriilor sale prin Asia. cărbuni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful