Polígono Industrial, 118 · 25191 LLEIDA · Apartado de Correos, 11 Teléfono: 973 20 46 00 · Fax Publicidad: 973 20 16 46 · Fax Redacción: 973

20 58 10 Oficina Comercial: Enric Granados, 24 · Teléfono: 973 24 13 99

23435

Internet: www.lamanyana.cat · D/e: lamanyana@lamanyana.cat

8 437006 409001

LA FOTO

DIVENDRES
ANTONI PIQUÉ
ampique@gmail.com

® El Festival de Rialp arranca en la Seu Vella
LLEIDA ◆ La Seu Vella de Lleida acogió ayer el primer concierto del Festival de Música de la Vila de Rialp, un certamen que arrancó con un concierto del Trío Guarneri de Praga –una formación que interpretó temas de Beethoven y Dvorák– y que constará de 17 conciertos entre los que destacan las actuaciones de Ainhoa Arteta y Jordi Savall. El alcalde de Rialp, Josep Sabarich, calificó la iniciativa, patrocinada por LA MAÑANA y celebrada en la Seu Vella, de “poesía musical”

Què cretins
ra volen prohibir Tintin al Congo al Regne Unit per racista. Ho exigeix la Comissió britànica per a la Igualtat Racial, per a qui el còmic inclou grollers estereotips racials. Què cretins. Han demanat a les llibreries Borders que retirin l’àlbum dels prestatges. I això que ja el venien a la secció d’adults amb aquesta etiqueta: el còmic conté “estereotips burgesos i paternalistes de l’època [Hergé va dibuixar l’àlbum el 1930], interpretació que alguns lectors podrien trobar ofensiva”. Què cretins. M’he criat amb Tintin i Asterix. A casa ens els sabem de memòria. Vejam: Tintín és un gran enemic de les injustícies! A El Lotus Blau ajuda un noi xinès enfront dels invasors japonesos. A El Temple del Sol, salva un nen indi maltractat per dos ‘criollos’. A Les Joies de la Castafiore defensa la dignitat dels gitanos. A Tintin al País dels Sòviets denuncia la repressió i misèria a l’URSS; a Tintín a Amèrica, la discriminació dels indis; a L’Orella Escapçada, la guerra del Chaco entre Paraguai i Bolívia, instigada per les petrolieres; a El Ceptre d’Ottokar; l’expansió del III Reich. Posa en solfa la guerra freda (Objectiu: La Lluna i Hem Caminat Damunt La Lluna), desvetlla la trola dels populismes sud-americans (Tintin i Els Pícaros) i ataca el comerç d’esclaus (Stoc de Coc) amb escenes semblants a l’actual tràfic d’immigrants. Tintin denuncia la passivitat de la societat i festeja l’home compromès. Potser no els agraden aquests ideals. Molt bé. Però que deixin de dir-nos què podem i no podem llegir. Són tan estúpidament correctes que ens prohibiran també el Tirant per les paraules que dedica als musulmans. El capità Haddock els diria: ectoplasmes!, abraçafanals!, pintes!, bandarres!, pirates d’aiguamoll!, babuins!, sòmines! Jo dic: què cretins.

A

] P. 58

ANNA CARRIÓN

EL OJO DE LA CERRADURA

® Mónaco rinde homenaje a Grace Kelly
MÓNACO ◆ El Principado de Mónaco inaugura ayer la primera exposición dedicada a la vida de la princesa Gracia, en vísperas del vigésimo quinto aniversario de su muerte. Hasta el próximo 23 de setiembre, los monegascos y los visitantes podrán conocer la personalidad y múltiples facetas de esta mujer.
EFE

® Los soladados españoles podrán disfrutar de la sidra en el Líbano
MADRID ◆ Los 1.200 soldados españoles, 400 de ellos asturianos, que se encuentran destacados en el Líbano desde el pasado 7 de julio recibirán 1.200 botellas de Sidra de Manzana Seleccionada para celebrar el Día de Asturias el próximo 8 de setiembre.

® La cadena BBC tiene que pedir perdón a la reina Isabel II
LONDRES ◆ La cadena británica BBC pidió perdón ayer a la reina Isabel II por “insinuar erróneamente” que la soberana salió furiosa de una sesión de fotos con la estadounidense Annie Leibovitz, uno de los fotógrafos más cotizados del mundo, cuando éste le pidió que se sacara la corona.

PER

els farrús
MARÇAL

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful