You are on page 1of 41

Derulare automat

Fiecare brand are istoria lui i fiecare sigl i are originea ei. AutoMarket v dezvluie, n ordine alfabetic, cum a luat natere fiecare sigl auto. Aa cum e normal i probabil v nchipuiai, toate mrcile de automobile au n spate o poveste; siglele poart i ele o adevrat istorie a simbolurilor..

Crucea roie i arpele

Crucea roie i arpele care decoreaz sigla Alfa Romeo reprezint emblema oraului de reedina a mrcii Milano. Crucea amintete de Cruciade, iar figurina care este mncat de arpe reprezint un sarazin.

4 inele = 4 companii

Cele patru inele care alctuiesc sigla Audi reprezint cele patru companii din consoriul Auto-Union din 1932. Acestea erau DKW, Horch, Wanderer i Audi. Dup rzboi, numele Audi (care n latin nseamn a auzi") a disprut, ns n 1965 i-a fcut din nou apariia, folosind ca logo cele patru inele. Numele Audi este totodat varianta latinizat a lui Horch, care n german nseamn tot a auzi".

Medalionul BMW reprezint o elice de avion n micare, albastrul semnificnd cerul. Aceasta deoarece BMW (Bayerische Motoren Werke Uzinele de motoare din Bavaria) a construit motoare pentru avioanele militare germane n Al Doilea Rzboi Mondial.

dinii de pe roi

Simbolul ales de Andre Citroen pentru automobilele sale provine de la activitatea de nceput a acestuia n industria auto. Citroen a nceput prin a construi roi de transmisie, cele dou V-uri rsturnate reprezentnd "dinii" de pe roile respective.

Cluul cabrat purtat astzi de mainile Ferrari a fost la nceput emblema unui faimos pilot italian de avioane din Primul Rzboi Mondial, Francesco Baracca, decedat n misiune. Prinii acestuia l-au convins pe Enzo Ferrari s adopte pe mainile sale de curse simbolul fiului lor.

Harold Wills, mna dreapt a lui Henry Ford, ctigase bani n tineree tiprind cri de vizit, iar cnd Henry se afla n cutarea unui logo pentru marca lui de automobile n 1903, Wills s-a pus pe treab. Tipul de liter de pe sigla Ford este acelai folosit de Wills pe crile de vizit. Ovalul a aprut n 1912, iar fondul albastru n 1927, odat cu lansarea noului Model A.

Logo-ul Lamborghini este simplu de descifrat: este vorba de un taur dezlnuit. Ferruccio Lamborghini iubea coridele. Acest lucru reiese nu numai din logo, ci i din numele purtate de automobilele Lamborghini de-a lungul timpului. Aproape toate au purtat numele unor tauri celebri sau ale unor rase nobile de tauri.

Literele ngemnate din partea de sus a siglei sunt iniialele fondatorului Lotus, Anthony Colin Bruce Chapman. Nu se tie de ce a ales numele Lotus pentru compania sa. Fondul verde este celebra nuan British Racing Green, purtat de mainile de curse britanice, iar fondul galben simbolizeaz zilele nsorite pe care Chapman le dorea pentru compania sa.

La fel ca n cazul Alfa Romeo, sigla Maserati reprezint oraul de reedin al mrcii. Tridentul este simbolul tradiional al oraului Bologna, locul unde se construiau nainte automobilele Maserati.

Logo-ul Mazda a fost realizat de Rei Yoshimara, un renumit creator de imagine pentru corporaii, V-ul reprezentnd o pereche de aripi ntinse. Pentru Mazda, acestea simbolizeaz "creativitatea, simul misiunii, delicateea i flexibilitatea caracteristice mrcii".

Steaua n trei coluri reprezint dominaia Mercedes-Benz asupra uscatului, mrii i aerului. A aprut pentru prima dat n 1909 pe un Daimler, n 1926 fiind adugat cununa de lauri pentru a marca unirea cu Benz. Sigla actual, steaua ntr-un cerc, a fost folosit prima dat n 1937.

Cele trei diamante (sau trei romburi) ale siglei Mitsubishi reprezint elicea unui vapor, amintind de activitatea de nceput a constructorului nipon.

Leul de pe sigla Peugeot provine de la emblema oraului Belfort, loc unde a fost construit unul dintre primele modele Peugeot. Autorul emblemei oraului, Bartholdi, este unul i acelai cu sculptorul care a realizat Statuia Libertii din New York.

Emblema Porsche este n mare parte identic cu cea a oraului Stuttgart, construit pe locul unei ferme de armsari de unde i calul de pe sigl. Coarnele de cerb i dungile roii-negre provin de la steagul Regatului Wurtemberg (actualmente landul BadenWurtemberg).

Rombul Renault a fost la nceput doar o emblem amplasat pe capot. n spatele ei se afl claxonul, iar din 1922 centrul siglei a fost tiat, pentru a permite sunetului s ptrund. A nceput cu o form circular i a devenit romb n 1924.

Subaru a fost prima marc japonez care a folosit un nume derivat din limba japonez. Se refer la un grup de ase stele din constelaia Taurus, cunoscute n japonez i sub numele de "mutsuraboshi". Este vorba de Pleiade.

Sigla Toyota conine trei elipse care reprezint inima clientului, inima produsului i progresul tehnologic i oportunitile nelimitate ale viitorului. n japonez, Toyo semnific abunden, iar "ta" nseamn orez. n unele culturi asiatice, cei binecuvntai cu o abunden de orez sunt binecuvntai cu mult bogie.

Povestea siglei Volkswagen este simpl. Aceasta conine literele V i W: volks" nseamn "a poporului", iar "wagen" "maina".

Volvo nseamn "eu merg" n latin, iar cercul mrginit de o sgeat este semnul convenional pentru fier bogia cea mai cunoscut a Suediei. Cercul i sgeata reprezint scutul i sgeata lui Marte, la rndul lor simboluri pentru fier.

D UN CLICK I VIZITEAZ ACUM!!! SFRIT http://geocities.com/ihapca2002 SFRIT