You are on page 1of 8

P. Pterfai Jnos Idefel jvet az autban tanultam valamit a gyerekekrl, a gyerekek pszicholgijbl.

Van egy idszak nluk, amikor tanulnak beszlni. Mit krdeznek? Ez mi? Ez mi? Az mi? Az ki? Aztn megint megkrdezi: Ez ki? P. Kende, az n psztorom.

Aztn mit krdeznek utna? Mirt? Aki tesett mr ezen az idszakon a gyerekvel, az egy letre megutlta ezt a szt: mirt. Mirt van hossz nyaka a zsirfnak? Azrt, hogy elrje a fa levelt. Mirt kell elrnie a fa levelt? Azrt, hogy egyen. Mirt eszik? Enni kell! Mirt kell enni?

Aztn azt tanultam ma a felesgemtl, hogy a kisgyermeknek igazbl nem is a vlaszok kellenek, hanem az, hogy foglalkozzanak vele. A kapcsolat kell. gyhogy amikor krdeznk, akkor annak van oka, hogy mirt krdeznk. Van, amit szeretnnk tudni, de elssorban azrt krdeznk, mert kapcsolatra vgyunk. gyhogy szerintem semmi baj nincs a Mirt? krdssel. Ha kisgyereket nevelsz, akkor szmodra ez j hr. Van remny, mert egy id utn megunjk, s abbahagyjk. Msrszt, nem kell mindent tudnod ahhoz, hogy szeresd a gyermekedet, ahhoz, hogy idt tlts vele. Ez nem egy pszicholgiai nevelsi tovbbkpzs, de nem vletlen, hogy Isten a velnk val kapcsolatt a gyermekekkel val kapcsolathoz mri. Mi is tmegynk ilyen idszakokon. Eleinte a kisgyermekek ezt krdezik: Mi? Hogyan? Mennyibe fog kerlni? Mikor r haza apa?Aztn kapnak r vlaszt, s persze, jra megkrdezik. Ahogy nvnk s ersdnk a hitben Isten kegyelmbl ersdnk, mindannyian ersdnk egyms hite ltal, nha egyms karcolsa ltal , aztn eljutunk egy olyan pontra, ahol azt krdezzk mi is: Mirt? Istenem, mirt? Prbltam vlaszt kapni erre. gyhogy azokat a verseket tanulmnyoztam, amik a mert szval kezddnek az jszvetsgben. Ajnlom neked is, hogy egyszer jrj utna. Mert hnyszor szerepel az jszvetsgben? Az internetes keresm kirta, hogy ezer tallat felett nem foglalkozik a krdssel. :-) Jnos evangliuma 3. fejezetig jutottam. Ami utna van Apostolok cselekedetei, levelek , azokat mr ki sem listzta. Jn 3-ban viszont megtalltam a vlaszt. Hiszem, hogy te is megtalltad a vlaszt a sok-sok mirtre. Jn 3:14-15 s ahogyan felemelte Mzes a kgyt a pusztban, gy kell az Emberfinak felemeltetnie, hogy aki hisz benne, annak rk lete legyen.

Akkor feltesszk ezt a krdst keresztnyknt: Mirt? Mirt kell felemeltetnie a pusztban annak a rzkgynak? Mirt kell az Emberfinak meghalnia? Jn 3:16 Mert gy szerette Isten a vilgot, hogy az egyszltt Fit adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem rk lete legyen. Mert Azrt, mert Isten szerette ezt a vilgot. Mert Isten szeretett tged. Mert Isten jobban szeretett tged, mint az egyszltt Fit. Ez picit leegyszersti a dolgokat. A sok Mi?, Hogyan?, Mikor? s Mennyirt? helyett Jzus egyetlenegy dologra szeretett vlaszolni: Mirt? Az emberek megkrdezik tled: Mirt? Pldul, krdezzk meg Not, hogy mirt meneklt meg a brkn. Tudsz egy j mert-et? Azrt, mert igazabb volt, mint a tbbi? Igen. Mitl volt igazabb? (Mirt?-re mirt?-tel felelnk.) 1Mz 6:8 mert No kegyelmet tallt. Mzes mirt hagyta ott fra udvart? Tudom, aki itt van, az is otthagyta a rokonait, a halszlt az asztalon, vagy ha az letnket nzzk, akkor otthagytunk egy j karriert, egy nem pt kapcsolatot. Mzes, mirt hagytad ott a fra udvart? Zsid 11:26 Egyiptom kincseinl nagyobb gazdagsgnak tartotta Krisztus gyalzatt, mert a megjutalmazsra tekintett. Mert Mzes tlnzett azon, ami krlveszi, s ltta a lthatatlant, ltta az gretet, ltta a mennyet, ltta Isten gondoskodst, Isten szeretett. zsais hogyan tudta elviselni azokat a kirlyokat? t kirly alatt szolglt. Volt kzttk j kirly is, de tbbnyire kicsit furcsk voltak. Mirt, zsais? Mirt nem hagytad abba? Mirt prftltl? Mirt figyelmeztettl? Mirt szolgltl? Lehetett volna kis hzad valahol a Holt-tenger mellett j kis nyugdjjal, bks lettel. azonban az lett kockztatta nap, mint nap. Tudod, mirt? Azrt, amit karcsonyi dvzllapokra szoktunk rni: zs 9:6 Mert egy gyermek szletik neknk, fi adatik neknk, zsais azrt csinlta, mert volt remnysge. rkkval remnysge volt, s szolglt egsz letben vgig. Egszen a mrtrhallig. Egy msik prftt is krdezznk meg: Hses, te megrltl? Egy parzna nt vettl el? Nem elg, hogy elvetted t, elhagyott tged, jra parznlkodott, s teljesen tnkrement az lete. Mr semmilyen kozmetikum nem tudta eltntetni a rncait, s Hses utnament. Ahogy a mi szeret Istennk is utnunk jn, amikor elhagyjuk, amikor tnkretesszk magunkat. Hses, mirt msz mg egyszer s mg egyszer a felesged utn? Azrt, mert Hses tudott valamit. Isten ezt mondta neki: Hs 6:6 Mert szeretetet kvnok, nem pedig ldozatot, Isten ismerett inkbb, mint gldozatokat. Aztn itt vagyunk mi. Mirt vagyunk mi a vilg szemben bolondok? Mirt mondjk azt: Mirt jrsz te minden vasrnap istentiszteletre, hzi bibliatanulmnyra? Mirt msz ki az utcra evangelizlni? Mirt imdkozol minden reggel? Mirt tanulmnyozod a Biblidat? Nincs jobb dolgod? Mirt adakozol? Mi rtelme van? Mirt bocstasz meg? Mirt szeretsz, amikor senki nem szeret tged? 2Kor 5:13 Ha azrt bolondok vagyunk,

Azok vagyunk. Habr lehet, nem rzed magad annak, de akkor szeretnm megkrdezni, hogy mirt nem rzed magad bolondnak? Ne szgyelld azt, hogy bolond vagy! A vilg szemben Mzes is bolond volt, mgis tbb szobor kszlt rla, mint brki msrl. Lehet, Mrirl tbb kszlt, de is bolond volt. 2Kor 5:13 az Istenrt van, Mirt? Istenrt. 2Kor 5:13 ha eszesek vagyunk, az rtetek van. Mirt? rtetek van. Ha blcsessgnk van, akkor az rtetek van. Ha bolondok vagyunk, akkor az Istenrt van. Nyugodtan megkrdezheted: Mirt? Itt ltjuk a vgt: 2Kor 5:14-15 A Krisztus szeretete szorongat minket, mert gy gondoljuk, hogy ha egy meghalt mindenkirt, akkor mindazok meghaltak, s azrt halt meg mindenkirt, hogy akik lnek, ezutn ne maguknak ljenek, hanem annak, aki rtk meghalt s feltmadt. Ne flj feltenni ezt a krdst magadnak, vagy Istennek: Mirt? Ez az egyetlen jogos krds, amit feltehetnk: Mirt? Mirt vagyok itt? Mirt? Azrt, mert Isten szeretetett engem. Te azrt vagy itt, mert Isten szeretett tged. Azrt lsz, mert Isten szeret tged. Ha meg kell halni, azrt van, mert Isten szeret tged. Ennl jobb vlaszt nem lehet adni. Vannak, akik flnek a mirtektl, vagy elegk van mr belle. Viszont ezt ne felejtsd el: a mirt mgtt egy kapcsolat utni vgy van. Isten azrt vlaszol olyan sokszor mert-tel neknk vgig az jszvetsgen keresztl, mert kapcsolatra vgyik velnk. Elssorban erre. Nem arra, hogy mit mikor hogyan hov teszel. Hanem azrt, hogy megkrdezzk magunktl vagy Tle: Mirt? Ha a vlasz nem az: Krisztus szerelme szorongat engem; akkor az rossz vlasz. Akkor jobb, ha otthagyod azt a dolgot, akr flkszen is, gy, ahogy van. Ha nem Isten szerelme szorongat. Mert klnben nincs rtelme. Klnben nincs vlasz. Csak egy vlasz van: Mert Isten gy szerette ezt a vilgot. Ha ez a vlasz, akkor halleluja! Dicssg az rnak! Ksznjk Urunk, hogy amit tesznk s tehetnk, annak van vgs oka, s ez az, hogy Te szeretsz bennnket, mi pedig igyeksznk szeretni Tged. m elssorban az, hogy a Te szerelmed szorongat mindenben. Mindenben, amit tesznk, amit gondolunk, ahogy szolglunk, ahogy szeretjk a csaldunkat, a gylekezetnket. Mindennek a mirtje Te vagy, Jzus Krisztus. men. P. Kende Tizenkilenc misszionriusunk van klfldn. Jzsi rt levelet Nmetorszgbl. Imdkoztunk rte, hogy Isten hasznlja t. Tette is! A levlbl: 24-n Rzsa szervezsnek ksznheten 16:00-as kezdettel tartottam egy nnepi alkalmat a Gyrban, a msik szak dolgozinak. Lerja, hogy milyen elbtortalantan kezddtt, de aztn: Csodlatos zenet volt arrl, ahogyan Isten keresi az emberek szvt. A vgn imdkoztunk s volt, aki mondta is velem az imt. Nem engedtem el ket ajndk nlkl, mindenkit magamhoz hvtam. Senki nem ment el. Szpen sorba lltak s vrtk a Biblit. Nagyon j volt mindenkivel kezet

fogni s meglelni ket. Sokan krtk, hogy szeretnnek mg beszlni velem, ha lesz r md. 60 Biblit osztottam ki kzttk. Este 6 rra mentem dolgozni a sajt szakomba. A fnk nem engedlyezte ebben a szakban a karcsonyi nneplst, mert nem volt j a termelsnk. Neknk nem jrt a Karcsony! Mindenki nagyon el volt keseredve. Eldntttem, hogy akkor szemlyesebbre veszem a figurt. Mindenkihez egyesvel oda fogok menni s tadom neki az ajndkot. Utlag mr ltom, hogy ez volt Isten tkletes terve. Csodlatos tallkozsok voltak, amikor tadtam s beszlgettem az emberekkel. Istennek gy volt alkalma szemlyesen szolglni feljk. Ez btort! Hla Istennek azrt, amit vgez mindentt. --Arra szeretnk pteni, amit P. Jnos prdiklt. Egy zenetnk van Istentl. Eszt 3:5-6 Amikor Hmn ltta, hogy Mordokaj nem hajt trdet, s nem borul le eltte, Hmn megtelt haraggal. De kevesellte, hogy csak magra Mordokajra vesse r a kezt, mert megmondtk neki, hogy Mordokaj melyik npbl szrmazik. Ezrt Hmn arra trekedett, hogy elvesztsen Ahasvrs egsz orszgban minden zsidt, Mordokaj npt. Egy ember nem borul le eltte, nem imdja t, s azt mondja: Az egsz npnek pusztulnia kell! Kiss tlreaglja a dolgot. Kicsit! Csak pp npirtst akar csinlni, mert egy valakire haragszik. gyhogy ki akar irtani egy egsz npet. Nem tudom, ismered-e az ilyen tpus embert. Van egy rossz hrem: mindannyian kpesek vagyunk erre. Mindannyian tudunk ennyire iditk lenni. Ahogy hallottuk az elbb az zenetben, annyira j ez a gondolat: Isten szeretete mindig mellettnk van. Valaki azt krdi: Mirt?; akkor az a vlasz: emiatt, hogy Isten szeretete mellettem van. Nha azt mondjuk, hogy a Biblia miatt, mert innen tanulok errl, nha azt mondom, hogy a gylekezet miatt, mert a gylekezetben tapasztalok meg sokat ebbl a szeretetbl, de igazn Istennek a szeretete krllel minket, megtart minket. Hmn olyan ember, aki nem ltja ezt. az a fajta, aki tudja, hogy neki kell magrt megharcolni. Ez rla szl, ez az harca, ez az lete, s senki nem ll az oldaln a szortban, hanem egyedl harcol, magnak kell megoldania. Ahogy ltjuk ezt, elkpeszten dhs lesz. Kpes lenne egy egsz npet kiirtani azrt, mert egyvalakire haragszik. Az a lenygz, hogy mindnyjunkban megvan ez a kpessg: egy sszeveszs miatt sztverni a hzassgot; kicsi dolog miatt valamit, ami nagyon drga, elpuszttani; haragudni egy emberre, s ezrt ellene menni Isten munkjnak. Mindnyjunkban megvan ez a kpessg. Van viszont msik lehetsgnk is. Pl letben nagyon jl ltjuk, ahogy lt, hogy mennyire ms volt. Mennyire nem ilyen volt az lete, mint Hmnnak! Aki olyan ember, hogy egyszer megfricskzod, s aztn kit, vged van. Pl egszen ms mdon lt. Ez az rsrsz Pl letrl szlt: 2Kor 4:8-9 Mindentt szorongatnak, de ssze nem roppantanak, ktsgeskednk, de nem esnk ktsgbe, ldzttek vagyunk, de nem elhagyottak, letiportak, de nem elveszettek.

Mindentt szorongatnak, de ssze nem roppantanak nyoms alatt, de mgsem beszortott helyen. Hogyan lehetsges ez? Hogyan lehet, hogy nyoms van rajtam, de nem vagyok megszortott helyen? Hogy lenne ez lehetsges? (A vlaszt mr P. Jnos elmondta.) Hogy van az, hogy nyoms van az letemben, de kzben lehet szabadsgom? errl szlnak ezek a szavak. ktsgeskednk, de nem esnk ktsgbe kptelennek lenni, irny nlkl lenni, nincs alkalmassgom vltoztatni a dolgokon. Ismered ezt az rzst? Szerintem, mind ismerjk. Mindannyian belefutottunk mr. A msik oldalrl azt mondja: nem vagyok remnytelen. Van remnyem, van irnyom. Hogyan lehetsges ez? A magam oldalrl nincs kpessgem, a magam oldalrl nem tudok vltoztatni a helyzetemen, de msik oldalrl azt mondja Pl van remnyem az irnyomat illeten. Hogyan? gy, hogy nagyobb kzben vagyok. Nem a magam kezben vagyok, hanem Isten kezben vagyok. gyhogy a valsg nagyon remnytelenl nz ki az n szvemben, az n szintemen, az n kzdelmeimben, az n krnyezetemben, de van egy msik oldal. Az egyik oldalrl rm nzel, s azt mondod, hogy remnytelen, de a msik oldalrl n azt felelem: ppen hogy nem errl van sz! Nekem van remnyem az irnyomat illeten. Mg ha gy tnne is, mintha csak vletlenszer mozgst vgeznk. n bzom Benne, Isten vezet engem. Isten tart velem valahova, s az kezben vagyok. ldzttek vagyunk, de nem elhagyottak, ldzve, ugyanakkor nem hagytak ott engem az rokszlen. Lehet, hogy ldznek, de van egy hely, ahova futhatok. Lehet, hogy ldznek, de mgis van egy otthonom. Lehet, hogy ldznek, de van egy hely, ahol biztonsgban vagyok: Isten jelenltben. Lehet, hogy gyll valaki, de van, Aki szeret: Isten; s van egy-kt testvrem is, taln. Ez az letem mssga. Ezrt nem kell gy lennem, mint Hmnnak: fricskra a vlasza kits. Nem kell gy tnm, nem kell gy harcolnom, mert van valaki, Aki a kezben tartja az letem. letiportak, de nem elveszettek legyzve, de nem megsemmislve. Azt mondja az Ellensg: Gyztem! Lttam a buksodat. Lttam, mit csinltl. Tudom, mit csinltl! Egyetrtenk: Igen. Hihetetlen, de mr megint ezt csinltam. Hogy lehet ez, Uram? Mr megint negatv voltam. Megint kritikus voltam. Megint lejrattam valakit, megint pletykltam. Megint mocskos gondolataim voltak. Vgem van! Itt azonban Pl azt mondja neked s nekem: ppen ellenkezleg! Nem semmisltl meg, nem vagy tnkretve. Megcsszunk? Igen. Elbukunk? Sajnos, el. Viszont elpusztulunk-e? Vget vet-e ez az Istennel val kapcsolatunknak? Errl szl 1Jn 1:7-9. Nem! Nem vet vget a kapcsolatunknak. Nem, nem ez a vge. Nem pusztul el az egsz, nem ll meg az egsz. Pl tudta, mirl beszl. Lisztrban ApCsel 14. megkveztk. Hallra kveztk. Le volt gyzve. Fldre volt vetve, tnkre volt tve. ApCsel 14:19 kivonszoltk a vroson kvlre, kidobtk a hullt. Azt mondtk: vge! Aztn felllt s ment tovbb. :-) Tudta, mirl beszl, amikor azt mondta: Le vagyok gyzve, le vagyok tiporva. Volt-e kztnk valaki, aki kivgeztek, s holtan otthagytak? Aztn ment-e tovbb? Ha ez nem trtnt meg veled, akkor Pl jobban tudja, hogy mirl beszl, mint te meg n, s van oka, hogy azt mondja: Ne add fel, ne llj meg! Ne add fel, mert van egy msik oldal.

Tudod, milyenek lehetnk? Van egy hazugsg, s ez az, hogy kezdjk sajnlni magunkat. nsajnlat: n szegny! Ha nem ltom, hogy Isten kezben vagyok, ha azt mondom: Ez a msik hibja!; akkor sajnlom magam. Ez a fnkm hibja. Ez a fivrem hibja. Ez a szleim hibja. Ez a gyerekeim hibja. s kezdem sajnlni magam. , a krlmnyek rtem. :-( Mind rtjk. Tudjuk, hogy nehz. Pl nem vletlenl hasznlja ezeket a szavakat: szorongatnak, ktsgeskednk, ldznek, letipornak. Nem j lista, de az let ilyen, s sokszor megtrtnik. Egyszer nem olyan rg beszltnk errl. Hallom ezt nha emberektl, hogy gondjuk van a gyerekkkel, mert tizenves lesz, s azt mondjk, hogy ennek nem gy kne lennie. Gondjuk van a hzastrsukkal mert meghzasodtak :-) , s azt mondjk: ennek nem gy kne lennie! A vlaszom az: Honnan tudod? Lehet, hogy pont gy kell lennie. Lehet, hogy ez a normlis. Lehet, hogy ez belefr. Lehet, hogy a te elkpzelsed volt ms, mint a valsg. Mint amikor az ember elkezd borotvlkozni, eleinte csupa vr a kpe. Azt mondom: ez nem gy kne, hogy legyen! Viszont lehet, hogy pont ez a normlis. Vagy amikor valaki nekillt tangharmonikzni, azt mondta: ez tl nehz, tl nagy! Vagy valaki gitrozni kezd tanulni, s azt mondja: fj az ujjam, ennek nem gy kne lennie! Lehet, hogy ez pont belefr. Lehet, hogy ez rsze az letnek. Lehet, hogy nem kne az nsajnlat, hanem csak felismerni a msik oldalt: biztos, hogy Isten szeretetnek van clja ezzel is, s Isten ki tudna hozni valamit ebbl. Mert ha sajnlom magam, akkor a kommunikcim panaszradatt vlik. Az imim is, s Isten azt mondja: Mi vagyok n? Panaszhivatal? Mi lenne, ha bznl? Gyere nhozzm, s bzz Bennem! Gyere nhozzm, s krj Tlem. Gyere nhozzm s lpj tl ezen. Persze! Odamegynk Istenhez, s azt mondjuk: Uram, ez fj! Uram, ez nehz! , de aztn tovbblpnk-e? Mondjuk-e azt: Uram! Tudnl csinlni valamit a hzastrsammal? Uram! Tudnl csinlni valamit a gyermekemmel, az desanymmal, az desapmmal? Uram, tudnl valamit csinlni a fnkmmel? Ma klnsen kedves akarok lenni hozz. Uram, csinlnl vele valamit, amiben nincsen szvroham? :-) Krlek, Uram, csak tegyl rte valamit. Tudni, hogy Isten az szeretetben tartogat nekem valami nagyobbat! Saul az ellenplda. Annyira sajnlta magt! 1Sm 22:8-ban azt mondja: Ht, senki nem sajnl engem? Eltte, 1Sm 22:7-ben azt mondja az embereinek: Gondoljatok magatokra, gondoljatok a sajt rdeketekre. Gondoljatok arra, hogy mi lesz veletek, ha n elveszek. Gondoljatok arra, hogy mi lesz veletek, ha n nem leszek kirly. Gondoljatok magatokra! Ez a szrnysg benne, ha sajnlom magam, akkor erre tantok msokat is. Tovbbadom s btortom ket benne. Szrny lenne! Jn 5:30-ban azt olvassuk Jzusrl, azt mondja Magrl: n mindenkor az Atym akaratt teszem. n azrt vagyok itt, hogy tegyem az n Atym akaratt. Ez gynyr az letnkben, hogy minden helyzetben letiporva, megtrve, megfradtam, majdnem megkeseredve, akr remnytelenl rzem magam azt mondhatom: Mennyei Atym! Mi a Te akaratod ebben a helyzetben? A Te akaratodat akarom tenni.; s aztn van egy utam, amin jrhatok. Ha azon gondolkodsz, hogy ez hogyan lehetsges: ez egyedl az j szv szmra lehetsges. Ha nem vagy hv Jzusban, akkor ez nagyon fontos dolog a szmodra: Isten akaratban csak j szvvel jrhatok. j szvet, j motivcikat csak Isten adhat neked, neknk. Krheted t, mert Jzus megfizetett rte, s ez neked ajndkba van, ha kred.

Neknk hvknek, akiknek megvan az j szvnk, neknk is dnts ez. El kell dntenem, hogy miben akarok jrni. Rnzek a nyilvnval problmra, a tnkrevert llapotomra, az egszsggyi gondjaimra, mindenre, s azt mondom-e: Ht, itt nincs mit tenni! Vagy azt mondom-e: Uram, Te biztos tartogatsz nekem mg valamit! Jzsi azt is rta: Ma nem tudtam menni dolgozni, mert begrcslt a fejem s a msik szememre is elkezdtem homlyosan ltni. Tudjuk, hogy milyen llapotban van. :-( Mit csinlok az letemmel? A bajok, a gondok meglltanak? Ez az letem? Az rs, Pl azt mondja nekem, egy hv lete azt mondja nekem: pp ellenkezleg! Isten tartogat nekem valami tbbet. Hmnnal kezdtk, aki dhs volt. Van egy msik trtnet, ahol valaki ugyangy dhs lett. Dn 3-ban a kirly parancsolja mindenkinek, hogy imdjk a blvnyt, amit fellltott. Ott volt az a hrom zsid fi, akik nem imdtk a blvnyt, mert k Istent imdtk. Tudjuk, mit csinl a kirly: Haljanak meg mindannyian! Habzik a szja tpus. Azt mondja: Ftstek fel a kemenct htszeresre! Mintha azt mondan: Ha tudnlak, htszer lnlek meg titeket! Kicsit olyan: , te kis szegny! Megbntottk az rzelmeidet. Ha hromvesen ilyen valaki, azt rtjk, de amikor mr benne van a korban s a kirly, akkor van valami gond a kpben. Kne, hogy legyen nhny blokk a szvedben a harag ellen, ami meglltja. Mi trtnt ezzel a kirllyal? Mi trtnt Hmnnal? Mi trtnhet veled s velem? Mg egy plda Pl letbl. Pl brtnben van, s odakinn vannak, akik prdiklnak Krisztusrl, de Fil 1:16 csak azrt csinljk, hogy Pl ellen tegyenek. Csak azrt csinljk, hogy azt mondhassk: Nzd! Nekem milyen nagy szolglatom van, Pl pedig brtnben van. Szerinted ki van Isten akaratban? n vagy Pl? brtnben van, nekem pedig nagy szolglatom van. Ez volt az zenetk, gy gondolkodtak. Elg fura gondolat. Mi trtnhet? Amikor megtmadnak, akkor az els dolog, ami trtnik bennem, az, hogy kezdem megmagyarzni magamnak, hogy mirt nincs igazuk. Pl nem teszi ezt. Nem magyarzkodik. Nem mondja ezt: n vagyok az igazi apostol! 1Kor 4:15-ben mondja a korinthusiaknak: Az vagyok!; de magban, bell a szvben nem ezt mondogatta: n vagyok az igazi apostol. Nincs igazuk, mert n vagyok az igazi apostol. Mirt? Mirt nem volt nigazts, nfnyezs bell a szvben? Azrt mert 1Kor 15:10 tudta, hogy kicsoda, s Isten tette azz. Amikor egy frj azt mondja magnak bell: a felesgemnek tisztelnie kne engem!; akkor valami gond van ott. Nem kne gy lennie, hogy ezen kell rgdnia. Vagy szeretetben kezdemnyez, s aztn lesz mit tisztelni, vagy nincs tisztelet. Nem kell gy rgdnia. Mert ha gy vdi magt bell, akkor a kapcsolatai is ilyenn vlnak. Isten azt mondja neknk: Figyelj! n valami nagyobbat tartogatok neked. Ezrt van remnynk. Ezrt nem kell engednem a haragnak, ezrt nem kell engednem az nsajnlatnak, ezrt nem kell nrdekben lnem, ezrt nem kell az nvdelemre sszpontostanom: 2Kor 4:15 Mert minden rtetek van, hogy a kegyelem tlradjon, s egyre tbben adjanak hlt az Isten dicssgre.

minden rtetek van Mekkora csoda ez! Isten azt mondja: n kpes vagyok a javadra fordtani. n kpes vagyok ldst kihozni belle. n kpes vagyok tovbbvinni tged. n kpes vagyok irnyt adni neked. n kpes vagyok remnyt adni neked. 2Kor 4:16 Ezrt nem csggednk. Ami azt jelenti, hogy nem vgok vissza. Nem kell a fricskra gppisztollyal vlaszolnom. Ezrt nem csggednk, mert Isten szeretete velnk van, mert remnynk van. 2Kor 4:16 A mi kls embernk romlik ugyan, de a bels naprl napra megjul. Van msik valsg, amit ismernk, s ez az, hogy nvekszem Istennel. 2Kor 4:17 Pillanatnyi knny szenvedsnk minden mrtket fellml, nagy, rk dicssget szerez neknk, Micsoda remnysg ez! Mekkora csoda, hogy Isten tartogat neknk valamit, amit nem is ltunk mg. Itt dl el azonban a dolog: 2Kor 4:18 mert nem a lthatkra szegezzk tekintetnket, hanem a lthatatlanokra, mert a lthatk ideig valk, a lthatatlanok pedig rkk valk. Mit jelent ez? Hova tekintek? Hova nzek? Mi az letem fkusza? Knny a msikra nznem: bntott meg, csinlta ezt, ami trtnt velem. Knny odanzni mindannyinknak. m ha gy vagyok, akkor a harag megtlti az letemet. Ha gy vagyok, akkor az nvdelemrl szl minden. Ha gy vagyok, akkor rengeteg okom van sajnlni magamat. J okok. m nem a lthatkra sszpontostunk, nem ez az letnk, hanem van valami nagyobb az letnkben, s az Isten valsga. Az a remnysg, amit ad, s ez a vrakozsunk. Mennyei Atynk! Ksznjk Neked, hogy tartogatsz neknk valamit, ami tbb. Van egy msik oldala a kpnek, s az nem a termszeti, hanem a termszetfeletti. Hlsak vagyunk Neked, hogy a kplet pp az ellenkez, mint amit Stn mondana neknk, mint amit a vilg mondana neknk, mint amit a szvnk mondana sokszor neknk. Urunk, krnk, hadd jrjunk Veled hitben. Hadd jrjunk a Te szeretetedben, a Te megismersedben. Istennk, Rd van szksgnk! Ha mg nem ismered Jzust, bzd R az leted! j szvet, j motivcikat, j kezdetet ad neked. Mondd azt Neki a szvedben: Jzus! n is vgyom erre a remnyre. Jzus! Krlek, gyere az letembe, s ments meg engem. Adj nekem j kezdetet, j szvet. Jzus, meg akarlak ismerni Tged! Bzom Benned, hiszek Benned. Jzus ments meg engem. Ha letedben elszr imdkoztl gy hozz, akkor rj neknk egy email-t, hadd rljnk veled! men.