You are on page 1of 12

SUNETET E NAMAZIT 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Kndimi i ezanit dhe i ikametit pr pes koht e namazit dhe namazin e xhumas.

Ngritja e duarve lart kur marrim tekbirin fillestar. Leximi pa z i Subhanekes dhe Eudhu Bismilahit. Shqiptimi Amin n fund t Fatihas. Mbajtja drejt e gjunjve kur jemi n ruku. Leximi pa z i Ettehijatut. Nse falim namaz n nj vend t hapur, ather duhet t vendosim sutre (penges) prpara.

MEKRUHET E NAMAZIT Mekruh jan ato vepra t cilat nuk jan t plqyeshme t bhen. Mekruhet e namazit jan kto: 1. 2. 3. 4. 5. T falsh namaz n kushtet e shtrngess pr t kryer nevojn. T luash n namaz me rrobat apo me ndonj gj tjetr. Mbshtetja diku gjat namazit. T shtriqesh apo t hapsh gojn. Krcitja e gishtrinjve.

Kto gjra nuk e prishin namazin por paksojn sevapin. Kemi dhe gjendje t tjera t cilat e prishin namazin.

RASTET Q PRISHIN NAMAZIN 1. T folurit apo t qeshurit gjat namazit. 2. Drejtimi i kraharorit n drejtim tjetr prve kibles. 3. Nse njeriu q falet merret me dika tjetr gjat namazit saq t tjert mendojn se ai nuk po falet. 4. Zbulimi i vendeve t turpshme. 5. Ngrnia ose pirja e dikaje.

NAMAZI I SABAHUT Numri i rekateve 2 rekat sunet, 2 rekat farz

Suneti

1.Subhaneke Eudhu-Bismillah Fatiha Sure 2. Bismillah Fatiha Sure

Farzi 1.Subhaneke Eudhu-Bismillah Fatiha Sure 2.Bismillah Fatiha Sure

N uljen e fundit lexohen Ettehijjatu, Allahumme sallibarik dhe rabbena pastaj jepet selam.

Le t fillojm nga mnyra sesi falet suneti i namazit t sabahut: Dy rekatet sunet t sabahut: N fillim drejtohemi nga kibla dhe bjm nijetin bra nijet t fal sunetin e namazit t sabahut. Pas nijetit shqiptojm tekbirin dhe fillojm namazin.

Pasi lidhen duart lexojm subhaneken. Pastaj Eudhu-bismilahin. Pas leximit t Fatihas lexojm nj sure nga Kurani. Pastaj themi Allahu Ekberdhe biem n ruku. Pasi themi tri her subhane rabbijel adhimn ruku drejtohemi. Gjat drejtimit themi semiallahu limen hamideh dhe pasi drejtohemi rabbena ue lekel hamd. Pastaj biem n sexhde duke thn Allahu ekber. N sexhde themi tri her subhane rabbijel ala. Ngrihemi nga sexhdeja duke thn Allahu ekber dhe ulemi. Pasi presim pak, biem prsri n sexhde duke thn Allahu ekber. N sexhde shqiptojm tri her subhane rabbijel ala dhe ngrihemi n kmb duke thn Allahu ekber. N kt mnyr mbarojm rekatin e par. N fillim t rekatit t dyt lidhim duart. Pasi themi bismillahin, lexojm Fatihan dhe nj sure, themi Allahu ekber dhe biem n ruku. Pasi themi tri her subhane rabbijel adhim n ruku drejtohemi duke thn semiallahu limen hamideh. Kur drejtohemi themi rabbena ue lekel hamd. Pastaj biem n sexhde duke thn Allahu ekber. N sexhde themi tri her subhane rabbijel ala. Ngrihemi dhe themi Allahu ekber, qndrojm pak ulur dhe biem prsri n sexhde duke thn Allahu ekber. N sexhde themi prsri tri her subhane rabbijel ala. Ngrihemi duke thn Allahu ekber dhe ulemi n uljen e fundit. N uljen e fundit lexojm Ettehijjatun, Allahumme salli-barik, rabbena. N kt mnyr falim dy rekat namaz. N fillim kthejm kokn nga ana e djatht dhe japim selam duke thn es selamu alejkum ue rahmetullah. N t njjtn mnyr japim selam dhe nga e majta. Kshtu prfundon namazi. Dy rekatet farz t namazit t sabahut: Farzi i namazit t sabahut falet njlloj si suneti i sabahut vetm se para farzit burrat thrrasin ikametin. Koht e tjera t namazit falen kshtu.

NAMAZI I DREKS Numri i rekateve 4 sunet 4 farz 2 sunet t fundit

Suneti i par Suneti fundit 1.Subhaneke 1.Subhaneke Eudhu-bismillah Eudhu-bismillah Fatiha Fatiha Sure Sure

Farzi

1.Subhaneke Eudhu-bismillah

Fatiha

Sure

2.Bismillah 2.Bismillah Fatiha Fatiha Sure Sure Ettehijjatu Ettehijjatu

2.Bismillah

Fatiha

Sure

Ettehijjatu

salavatet

duaja e namazit

3. Bismillah Fatiha Sure

3.Bismillah Fatiha

4. Bismillah Fatiha Sure Ettehijjatu salavatet duaja e namazit

4.Bismillah Fatiha Ettehijjatu salavatet

duaja e namazit

N uljen e fundit lexohen duat: Ettehijjatu, Allahumme salli-barik, Rabbena. NAMAZI I IQINDIS Numri i rekateve 4 rekat sunet 4 rekat farz Sunet 1.Subhaneke Farz 1.Subhaneke

Eudhu Bismillah Fatiha Sure

Eudhu Bismillah Fatiha Sure

2.Bismillah Fatiha Sure Ettehijjatu, Salli-Barik

2.Bismillah Fatiha Sure Ettehijjatu

3.Subhaneke Eudhu bismillah Fatiha Sure

3.Bismillah Fatiha

4.Bismillah Fatiha Sure

4.Bismillah Fatiha

N uljen e fundit lexohen Ettehijjatu, Allahumme salli-barik, Rabbenadhe jepet selam.

NAMAZI I AKSHAMIT Numri i rekateve 3 rekate farz 2 rekate sunet Farz 1.Subhaneke Eudhu Bismillah Fatiha Sunet 1.Subhaneke Eudhu Bismillah Fatiha

Sure

Sure

2.Bismillah Fatiha Sure Ettehijatu

2.Bismillah Fatiha Sure

3. Bismillah Fatiha

N uljen e fundit lexojm duat Ettehijjatu, Allahumme salli-barik, Rabbena dhe jepet selam. NAMAZI I JACIS Numri i rekateve 4 rekat sunet 4 rekat farz 2 rekate sunet t fundit, vitri Suneti i par 1.Subhaneke Eudhu Bismillah Bismillah Fatiha Sure Farz 1.Subhaneke Eudhu Bismillah Suneti i dyt 1.Subhaneke Eudhu

Fatiha Sure

Fatiha Sure

2.Bismillah Fatiha Sure Ettehijjatu, Salli-Barik

2.Bismillah Fatiha Sure Ettehijjatu

2.Bismillah Fatiha Sure

3.Subhaneke Eudhu bismillah Fatiha Sure

3.Bismillah Fatiha

4.Bismillah Fatiha Sure

4.Bismillah Fatiha

N uljen e fundit lexohen duat Ettehijjatu, Salli-Barik, Rabbena dhe jepet selam.

NAMAZI I VITRIT 3 rekate Rekati i par: Subhaneke, Eudhu Bismillah, Fatiha, Sure Rekati i dyt: Bismillah, Fatiha, Sure, Ettehijatu Rekati i tret: Bismillah, Fatiha, Sure, Duaja e Kunutit N uljen e fundit lexohen Ettehijjatu, Salli-Barik, Rabbena dhe jepet selam. Namazi i vitrit ka tre rekat. Dy rekatet e para falen njlloj si suneti i sabahut. Vetm se n fund t rekatit t dyt lexohet vetm Ettehijjatu dhe ngrihemi n rekatin e tret. Shqiptojm Bismillahin dhe lexojm Fatihan me nj sure, pastaj ngrejm duart lart duke thn Allahu Ekber. Pasi marrim tekbir i lidhim prsri duart dhe lexojm duat e kunutit. Pasi lexojm duat e kunutit biem n ruku, sexhde dhe n uljen e fundit. N fund japim selam.

NAMAZI I XHUMAS Prve pes kohve namaz t detyruara, do mysliman mashkull sht i obliguar t fal edhe namazin e xhumas. Namazi i xhumas falet ditn e premte n kohn e namazit t dreks dhe me xhemat. Ka dhjet rekate, katr rekate sunet, dy rekate farz dhe katr rekat sunet t fundit. Mnyra e faljes s xhumas:

Katr rekatet e par sunet t xhumas: Bhet nijeti pr faljen e namazit t xhumas dhe falet njlloj si suneti i par i namazit t dreks. Dy rekatet farz t xhumas: Para se t falen dy rekatet farz t namazit t xhumas duhet t dgjohet hutbeja. Pasi thrret ikameti, bhet nijeti pr faljen e farzit t xhumas dhe lidhemi pas imamit. Pasi imami thrret tekbirin edhe xhemati e prsrit dhe lexon n heshtje vetm Subhaneken. Nuk lexohet asgj tjetr. Edhe n rekatin e dyt nuk lexohet asgj. Biem n ruku, sexhde dhe ulemi n uljen e fundit pr t lexuar duat. Japim selam bashk me imamin. Kshtu prfundon falja e farzit t xhumas. Katr rekatet e fundit sunet t xhumas: Edhe kta falen njlloj si suneti i par i dreks.

NAMAZI I BAJRAMIT Namazi i Bajramit falet dy her n vit, n Bajramin e Ramazanit dhe at t Kurbanit. Falja e namazit t Bajramit sht vaxhib. Falet ditn e par t Bajramit, n nj afat t caktuar pas lindjes s diellit. Namazi i Bajramit falet kshtu: Bhet nijeti pr t falur namazin e Bajramit, lidhemi pas imamit dhe fillojm namazin duke thn Allahu Ekber. Lexojm Subhaneken n heshtje. Imami merr tekbir duke ngritur duart tek vesht. Edhe xhemati merr tekbir pas imamit dhe pastaj i lshon duart posht. Hern e dyt marrim prsri tekbir dhe i lshojm duart. Prsri marrim tekbir pr her t tret dhe pas tij i lidhim duart. Imami lexon Fatihan dhe nj sure. Biem n ruku dhe sexhde dhe pastaj ngrihemi n rekatin e dyt. N rekatin e dyt imami lexon Fatihan dhe nj sure. Pas leximit t tyre prsri ashtu si bm n rekatin e par, marrim tre tekbire. N tekbirin e katrt biem n ruku, pastaj n sexhde. Ulemi n uljen e fundit dhe japim selam. Pas faljes s namazit t Bajramit dgjojm hutben.

NAMAZI I TERAVIS Falet vetm gjat muajit t Ramazanit do dit mes t namazit t jacis dhe vitrit. Falja e namazit t teravis n Ramazan sht sunet. Pas teravis falet namazi i vitrit. Namazi i teravis ka njzet rekat. Mund t falet vetm, ose me xhemat. Mund t japim selam pas dy

ose katr rekateve. M e mira sht t japim selam pas do dy rekatsh. Kur veprojm kshtu sunetet me nga dy rekate falen njlloj si suneti i namazit t sabahut. Nse e falim me nga katr rekate ather falet si suneti i namazit t ikindis.

NAMAZI I UDHTARIT Feja Islame ka sjell shum lehtsira pr ata persona q udhtojn, pra q jan udhtar. Njra nga kta sht edhe namazi i udhtarit. Personi i cili kalon nj largsi mbi 90 km nga vendi ku banon quhet udhtar. Nse ky njeri qndron m pak se dy jav n vendin ku shkon, ather brenda ksaj kohe ai mund t falet duke shkurtuar namazet farz me nga katr rekat n dy rekate. Sunetet nuk i shkurton por nse ka mundsi mund ti fal. Namazi i akshamit dhe i vitrit nuk shkurtohen dhe falen me nga tre rekate.

NAMAZI I XHENAZES Namazi i xhenazes sht nj lutje pr myslimant q ndrrojn jet. sht detyra e fundit dhe nj lloj detyrimi ndaj t vdekurit pr faljen e mkateve dhe t gabimeve. Namazi i xhenazes sht nj adhurim i cili nse praktikohet nga nj pjes e myslimanve heq prgjegjsin nga gjith t tjert q nuk mund ta falin. Nse nuk e fal asnj person, ather t gjith myslimant e atij vendi konsiderohen mkatar. Ky lloj adhurimi quhet farz kifaje.

SI FALET NAMAZI I XHENAZES? Namazi i xhenazes falet me xhemat. I vdekuri pasi lahet, pastrohet, mbshtillet me qefin dhe vendoset n vendin ku do t falet xhenazeja. Xhenazeja vendoset para xhematit. Imami q do t fal namazin e xhenazes qndron afr t vdekurit. Xhemati qndron pas imamit n kmb i rreshtuar. Formimi i tre rreshtave sht mustehab. Namazi i xhenazes falet n kmb duke marr katr tekbire. Nuk ka as ruku e as sexhde. N fillim bhet nijeti duke cilsuar n sht burr, grua, djal ose vajz e vogl. Merret tekbiri i par bashk me imamin, lidhen duart pastaj lexohet Subhaneke bashk me pjesn ue xhelle thenauk. Pastaj merret tekbiri i dyt dhe lexohen duat Allahumme salli-barik. Pastaj imami merr tekbirin e tret dhe lexon nj nga duat e xhenazes t cilat i ka lexuar dhe vet Profeti (a.s). N rast mosnjohje t duave t xhenazes mund t lexohet duaja e kunutit ose Rabbena atina, Rabbenagfirliose mund t lexoj nj ajet tjetr. M pas imami merr tekbirin e katrt dhe pa lexuar asgj jep selam nj her nga e djathta pastaj nga e majta. N tekbiret e tjera prve t parit nuk ngrihen duart. Gjrat q prishin namazet e tjera prishin dhe namazin e xhenazes.

NAMAZET KAZA Namazi i cili pr shkak t harress, gjumit apo ndonj shkaku tjetr nuk falet n kohn e duhur por falet m von quhet kaza. Namazet duhet t falen n kohn e duhur. Por nse nuk mund ti falim, ather duhet ti falim kaza. Namazi kaza falet kshtu: N fillim thirret ezani, ikameti dhe bhet nijeti pr at namaz t cilin nuk kemi pasur mundsi ta falim n kohn e duhur dhe falim vetm farzin e tij. Sunetet nuk bhen kaza. Nse nuk kemi pasur mundsi t falim namazin e sabahut ather mund ta falim kaza at pas lindjes s dielli, duke falur n fillim sunetin pastaj farzin.

NAMAZI ME XHEMAT Namazet farze duhet t falen me xhemat, qoft n shtpi, qoft n xhami. Namazi i falur me xhemat ka 27 her m shum sevape se namazi i falur vetm. Namazi me xhemat falet kshtu: Imami qndron pak para xhematit. Ndrkoh q imami lexon Fatihan dhe nj sure, xhemati vetm dgjon, ndrsa duat lexohen nga t gjith. Personi i cili lidhet pas imamit n rekatin e par lexon vetm Subhaneken. Imami mund t lexoj me z ose pa z n varsi t namazit. Ai q falet pas tij lexon duat n ruku dhe sexhde. Pr t falur namaz me xhemat mjaftojn dy persona. Njri bhet imam dhe tjetri falet pas tij. Pas imamit mund t falet nj fmij i moshs s rritur ose nj grua dhe namazi q falin konsiderohet namaz me xhemat. N nj namaz t falur me xhemat nse njri mund t vonohet, ather duhet t lidhet menjher me imamin kur t vij. Kur imami jep selam, ai ngrihet n kmb dhe fal rekatet q nuk i ka arritur. Personi i cili arrin imamin para rukus apo n ruku konsiderohet se e ka arritur rekatin. Ai q lidhet pas imamit nuk merr tekbir para imamit, nuk shkon n ruku dhe n sexhde para tij. Si e plotson namazin ai i cili e arrin imamin n rekatin e dyt apo n rekatet e tjera? Personi q e arrin imamin n rekatin e par ashtu si e prmendm m lart (n ruku apo para saj) vazhdon t fal namazin bashk me imamin. Ata q e arrijn imamin n rekatet e tjera falen kshtu: Nse e arrin n rekatin e dyt: bn nijetin, merr tekbir dhe lidhet me imamin. N uljen e fundit pasi lexon Ettehijjatun pret q imami t jap selam. Kur imami jep selam nga ana e djatht, ai ngrihet n kmb duke thn Allahu ekber dhe fal rekatin e paarritur. Lexon Subhaneken, Eudhu-Bismilahin, Fatihan dhe nj sure. Pastaj bie n ruku dhe sexhde. N fund

ulet dhe lexon Ettehijjatu, Allahumme salli-barik dhe Rabbena. Pastaj e mbaron namazin duke dhn selam n t dyja ant. Nse e arrin n rekatin e tret t nj namazi me katr rekat: n uljen e fundit lexon Ettehijjatun dhe pret selamin e imamit. Kur imami jep selam nga ana e djatht ngrihet n kmb duke thn Allahu ekber dhe dy rekatet e paarritur i fal n kt mnyr: N fillim lexon Subhaneken, Eudhu-Bismilahin, Fatihan dhe nj sure, bie n ruku dhe sexhde, pastaj ngrihet prsri n kmb. Lexon Bismilahin, Fatihan dhe nj sure, kryen rukun dhe sexhden dhe ulet n uljen e fundit. Aty lexon Ettehijjatun, Allahumme salli-barik dhe Rabbena. Jep selam dhe kshtu plotson pjesn e rekateve t paarritura. Nse arrin n rekatin e tret t namazit t akshamit apo t vitrit: e prfundon namazin bashk me imamin, lexon vetm Ettehijjatun n uljen e fundit dhe pret selamin e imamit. Ngrihet n kmb duke thn Allahu ekber dhe lexon Subhaneken, Eudhu-Bismilahin, Fatihan, nj sure. M pas bie n ruku dhe sexhde. Ulet dhe lexon vetm Ettehijjatun. Pastaj ngrihet n kmb duke thn Allahu Ekber dhe lexon Bismilahin, Fatihan dhe nj sure, ulet n ruku dhe sexhde dhe n fund n uljen e fundit. Aty lexon Ettehijjatun, Allahumme salli-barik, Rabbena. Jep selam dhe e prfundon namazin. Personi q arrin imamin n rekatin e katrt: Nse arrin imamin n rekatin e katrt t nj namazi me katr rekate ather falet bashk me t, ulet n uljen e fundit dhe duke lexuar vetm Ettehijjatun pret selamin e imamit. Pasi imami jep selam nga ana e djatht ai ngrihet n kmb duke thn Allahu ekber, lexon Subhaneken, Eudhu-Bismilahin, Fatihan, nj sure. Ulet n ruku dhe sexhde dhe ktu lexon vetm Ettehijjatun. Pastaj ngrihet prsri n kmb duke thn Allahu Ekber, lexon Bismilahin, Fatihan, nj sure, bie n ruku dhe sexhde dhe ngrihet srish n kmb. Lexon vetm Bismilahin dhe Fatihan, kryen rukun dhe sexhden dhe ulet n uljen e fundit ku lexon Ettehijjatun, Allahumme salli-barik dhe Rabbena. Jep selam n t dy ant dhe prfundon namazin. Nse personi e arrin imamin pas rukus s rekatit t fundit, pasi imami jep selam ngrihet n kmb duke thn Allahu Ekber dhe e fal namazin prej fillimit deri n fund.

SEHVI SEXHDJA Sehvi sexhde do t thot sexhdja e gabimit. Nse nj person gjat namazit l vaxhibet apo vonon vaxhibet ose farzet e namazit, ather duhet t bj sehvi sexhde. N uljen e fundit t namazit lexohet vetm , jepet selam nga e djathta pastaj bie n sexhde dy her. Pas sexhdeve ulet prsri. Lexohet Ettehijjatu, Allahumme salli-barik, Rabbena dhe jepet selam.

SEXHDJA E TILAVETIT N Kuran ka disa ajete t cilat kur lexohen apo kur dgjohen, lexuesi apo dgjuesi e ka vaxhib brjen e sexhdes. N Kuran ka 14 vende ku duhet t bhet sexhde.

Sexhdja e tilavetit bhet kshtu: Duke br nijetin pr sexhden e tilvetit thuhet Allahu ekber pa i ngritur duart dhe shkohet n sexhde. N sexhde thuhet tri her Subhane rabbijel ala. Pastaj ngrihet duke thn Allahu ekber. Pas ngritjes n kmb, sht mustehab t lexohet ajeti Gufraneke rabbena ue ilejkel masir.