You are on page 1of 28

A versengs pszicholgija bevezets

A versengs pszicholgija, 2007 tavasz

A versengs defincii

A versengs komplex rzelmi llapot, motivcis tnyez s interperszonlis viselkeds, melynek kognitv s viselkedses aspektusai vannak. Szmos pszicholgus foglalkozott ezzel a terlettel:

Allport (1924) a motivcis oldalt emeli ki s szocilis facilitcirl beszl. Ez olyan teljestmnynvekeds, amely a tbbi ember hatsra kvetkezik be. A msikon val tltevs ksztetse. Margaret Mead (1937) egy olyan trekvsknt hatrozza meg a versengst, ami valami elnyersrt folyik, amirt ms is kzd. Meadnl a versengs s a rivalizls elvlik egymstl: a versengsnl a cl fontosabb a msik legyzsnl, a rivalizlsnl fordtva. A versengs konstruktv a rivalizls destruktv.

A versengs defincii

Morton Deutsch (1949) is a versengshez fzd viszonyt hangslyozza

Szerinte a negatv klcsns fggsg meghatroz jellemzje a versengsnek. Ez egy olyan llapot, melyben az emberek gy llnak egymssal kapcsolatban, hogy negatv korrelci van a cljaik elrse kztt Ha ez maximlis, akkor ha az egyik fl elri a clt, akkor a msik bizonyosan nem rheti el.

A versengs defincii

Skinner (1953) Verseng helyzet az, ahol az egyik ember viselkedsnek megerstse csak a msik viselkedsnek krra trtnhet. Csepeli (1986) szerint is a az interakciban ll felek clja azonos, de az oszthatatlansga miatt nem rhet el mindegyikk szmra. Ezek a defincik abszolt felfogst tkrznek, a versengs sorn az egyik fl nyer, a msik veszt Vannak relativista rtelmezsek is:

Church (1968) Verseng helyzet az, ahol a ksrleti szemlynek adott megersts a msik szemly s a sajt teljestmnye kztti viszonytl fgg. Az szlelt siker legfontosabb meghatrozja, hogy mekkora a klnbsg a sajt s a msik ember nyeresge kztt.

A versengs defincii

A biolgiai definci szerint a versengs az organizmusok kztti harc, amelynek a vgn a kevsb hatkony szervezet elpusztul. Barash (1980) defincija alapjn a versengs akkor ll fenn, ha kt vagy tbb egyed trekszik valamilyen, az alkalmassguk szempontjbl fontos erforrs megszerzsre, mely mennyisgileg korltozott, s annak az egyik egyed ltali optimlis kihasznlsa egyenl azzal, hogy a msik szuboptimlisan hasznlhatja. Schoech (1987) szerint a rivalizci egy drive, amely azonnal ltrejn, ha kt embernek lehetsge nylik arra, hogy sszehasonltsa magt msokkal.

A versengs defincii

Baldwin (1960) szerint a versengs mind biolgiai, mind tanult eredet, 3 fajtjt klnbzteti meg:

Biolgiai: harc a ltrt. Alapja a tlls s az utdok ltrehozsa. Kereskedelmi, gazdasgi Szemlyes: kt vagy tbb ember kztti viszony, mindketten arra trekszenek, hogy fellmljk a msikat A versengs szerinte alapveten kooperatv, mert szocilis ktelken bell jn ltre A f szerepet ugyan az nrvnyests s az agresszi jtssza, de az n valamilyen trsa a msiknak, akivel kzd.

Omnibusz definci helyett

A verseng helyzet kritikus pontjai:

2 vagy tbb szemly vesz benne rszt A viselkeds arra irnyul, hogy megerstst nyerjen A megersts a viselkeds bizonyos aspektusaitl fgg (gyorsasg, pontossg, szpsg), kellenek a kritriumok, hogy mi mentn jn a megersts Ez a megersts megakadlyozza azt, hogy a msik hasonl cl fel irnyul viselkedse megerstst nyerjen Van egy prblkozsi vagy idbeli kritrium a versengs befejezst illeten

Mindemellett

Szksg van bizonyos megszortsokra:

Az egyes feleknek valamilyen kapcsolatban kell lennik Az nmagval val versengs helyzete: a httrben rgebbi vals versengsi helyzetek llnak A versengs lehet egyoldal, csak az egyik fl verseng, a msik nem Az erforrsok elfordul, hogy megoszthatak mindkt fl vgtelenl tudja nvelni sajt teljestmnyt

A versengs s a konfliktus

A kt fogalom gyakran sszemosdik mind a professzionlis mind a htkznapi letben. Mindig konfliktus lp fel, mikor egymssal nem sszeegyeztethet tevkenysgek, rdekek, nzetek vannak egyidben jelen. Deutsch (1973) szerint kt fajta konfliktust lehet elklnteni:

Verseng stratgia = destruktv konfliktus Kooperatv stratgia = konstruktv konfliktus Szerinte a versengs teszi a konfliktust destruktvv

A versengs s a konfliktus

Kilman s Thomas (1986) szerint is a versengs a konfliktuskezels egy mdja, egy szemly magatartst 2 szempontbl lehet elemezni:

Az nrvnyestsi s az egyttmkdsi ksztets alapjn. Ez alapjn 5 lehetsges konfliktusmegoldsi stratgit vzolnak fel:

Az elkerlt (mindkett alacsony) Az alkalmazkodt (alacsony nrv, magas egyttmkds) A kompromisszumkerest (mindkett kzepes) A versengt (ers nrvnyests, gyenge egyttmkds) A problmamegoldt (mindkett magas)

A versengs s a konfliktus

Flp szerint (1995) a kt jelensg klnbzik egymstl:


A konfliktus s a versengs is lehet nmagban konstruktv s destruktv is. Nem minden konfliktus fakad a versengsbl, s nem minden versengs vezet konfliktushoz (pl. trs. sszhas.) A versengs gyakran akkor megy t konfliktusba, ha a felek nem tartjk be a szablyokat Nagyon fontos, hogy nylt vagy zrt versengsrl van-e sz. Zrt versengs esetn hamarabb csap t konfliktusba a versengs percepci!

A rivalizci elmletei biokulturlis modell


Trsadalmi determinnsok
Az adott trs. struktrja Kulturlis s vallsi hagyomnyok

Msodlagos csoportok (Iskola, Elsdleges csoport: csald munkahely, egyb) Anya-gyerek kapcsolat A vezet, tanr versengssel kapcs. Testvrversengs nzetei diplis versengs Csoporttagok nzetei, viselkedse Szlk vers. Stratgii Versengsi normk a csoportban Csaldi normk a versengssel A feladatok jutalmazsi struktrja Kapcsolatban Versengsi stratgii Specifikus determinnsok Nem specifikus determinnsok Veleszletett idegrendszeri, Tlls szksglete Temperamentumbeli klnbsgek Nemi klnbsgek Biolgiai determinnsok

Definci a modell alapjn


Olyan bels szksgletbl vagy kls/kontextulis kvetelmnybl szrmaz interakcis folyamat, amelynek sorn kt vagy tbb szemly vagy kt csoport valamilyen, szmra jelentsggel br cl elnyersrt egyms eslyeit sszemrhetnek tlve egy adott terleten elssgre tr. Kt vagy tbb ember kzt versengs akkor alakul ki, ha (legalbb percepcijuk szerint) korbban egy csoporthoz tartoztak, ha jelenleg egy csoporthoz tartoznak s /vagy a jvben egy csoporthoz akarnak tartozni. A versengs mindig egy meghatrozott, sajt rtkkel, normkkal s clokkal jellemezhet szocilis kontextus httern jn ltre. (Flp Mrta, 1995)

A versengssel kapcsolatos erzelmi-indulati llapotok

A versengs kt szintjt kell elklnteni:


A versengst megindt rzelmek a trsas sszehasonltsbl szrmaznak: a legfontosabb kzlk az irigysg s a fltkenysg. Mindemellett a gyzelemmel jr rm s bszkesg is fontos szerepet jtszik. A gyzelmet kvet felfel hasonltsok jra negatv rzelmeket eredmnyezhetnek elgedetlensg Ha a verseny sorn nem fair eszkzket hasznlunk, vagy olyan ellen nyernk, akit nem nehz legyzni, akkor bntudatunk tmadhat. A veszts rzse sokszor szomorsggal s szgyennel jr egytt, amihez prosulhat az ellenfl irnti harag is

Nylt, viselkedses versengs a versengsi szndk lthat s nyilvnval Bels versengs rejtett folyamat

A versengssel kapcsolatos erzelmi-indulati llapotok


sszehasonlts
rzelmek Irigysg Fltkenysg Harag

Aktivits
Versengs

Eredmny
Gyzelem Bszkesg Bntudat Veszts Szomorsg Szgyen

Agresszi

Hm, csak ennyire negatv rzsek vltjk ki a versengst?

Szociobiolgiai nzpont

A szociobiolgia kzponti ttele, hogy a termszetes szelekci mind az llatoknl, mind az embereknl olyan viselkedseknek kedvezett, amelyek megnvelik az egyn genetikai reprezentcijt a kvetkez nemzedkekben. Darwin (1859) A fajok eredetben rta le a termszetes szelekci elvt, mely szerint az azonos erforrsokon l egyedek kzt ltrt foly kzdelem zajlik, amely sorn a jl alkalmazkod s a tbbieknl tbb utdot hagy egyedek tekinthetk az evolcis jtszma nyerteseinek.

Szociobiolgia nzpont

A gerinceseknl a versengs egyik jl megfigyelhet mechanizmusa az agresszi. Ha az erforrsok akkor az llatok versengenek az lelemrt, a vzrt, a territriumrt, a przsi lehetsgekrt, a csoportban elfoglalt helyrt. A versengs funkcija az llatvilgban a szelekci, hogy kivlassza azt, aki a legalkalmasabb az adott erforrsra. ltala alakul ki egy llatkzssg struktrja ami felttele a kzssg funkcionlsnak. ltalban azonos nem egyedek harcolnak, ami ritualizlt formban zajlik (fenyeget gesztusok fogvicsorts, szrzet, tollazat felborzolsa) Ennek az a clja, hogy a gyengbb helyzete komolyabb srlsek nlkl legyen bebizonytva.

Szociobiolgiai nzpont

Darwin az egyni rtermettsget hangslyozta, Dawkins (1986) az sszetett rtermettsget helyezi eltrbe. Itt a versengs mellett megjelenik a rokonoknak val segtsgnyjts is nvekszik a csald genetikai rtermettsge rokonszelekci. Az embernl sok tnyez vltozott meg, mindenesetre az felttelezhet, hogy az llatok dominancia sorrendjnek kialaktsra vonatkoz motivcik ttevdtek az emberek vilgba is mint rejtett, nbecslst szolgl szksgletek.

Szociobiolgiai nzpont

Pl. a rangsorkpzs minden csoportban beindul, az egyes tagok valamilyen szerepet szeretnnek betlteni a csoportban. Gyerekeknl is, ahol gyakran agresszv viselkeds rvn jelenik ez meg (Mcgrew, 1972, Strayer, 1980) A szks erforrsok gyakran az agresszv stratgikat hozzk felsznre pl. kevesebb jtkon kell osztozniuk, akkor tbb veszekeds. Prvlaszts ffiak fleg azrt versengenek, hogy minl tbb nt kapjanak meg, a nk, hogy minl inkbb elktelezett, j erforrsokkal rendelkez ffi-t talljanak (szli rfordts modell, pl. Buss, 2003)

Szociobiolgiai nzpont
Versengs az llatvilgban s az embernl

Minden magasabbrend llnynl megtallhat A szocilis kszsgek kevsb fontosak Egyszeri, jl eldnthet kimenetel harcok Szigoran szablyozott, ritulis kzdelmek Kzvetlen biolgiai jelentsg

Az embernl is Bonyolult szocilis jrtassgot ignyel Idben elhzd, nehezen eldnthet kzdelmek Szablyok a kzssg megllapodsa szerint Nem kzvetlen biolgiai jelentsg

Szociobiolgiai nzpont
Versengs az embernl s az llatvilgban

Funkcija: szelekci annak az egyednek a kivlasztsa, aki a legalkalmasabb egy erforrsra. Strukturls kialakul az llatkzssg struktrja Darwin: szexulis szelekci a legersebb llat kivlasztsa Azok kztt az llatok kzt nagy a versengs, akik kzel azonos szinten vannak (Lorenz) kisebb a trsas sszehasonlts szerepe A legfbb eszkz az agresszi Reciprok altruizmus

Funkcija: szelekci - egy adott pozcira, sttuszra, rangra legalkalmasabb ember kivlasztsa A csoport strukturldsa a megfelel sttusz-sorrend, szerepek kialakulsa, amg ez nincs, addig sok feszltsg Szexulis versengs, nk s frfiak is A trsas sszehasonlts azok kztt nagy, akik hasonl szinten vannak Az agresszi mellett sok ms eszkz, pl. kooperci Reciprok altruizmus

Genetikai klnbsgek

Gyakori felttelezs, hogy a temperamentum s az agresszira val hajlam sszefgg a versengssel A temperamentum, az aktivits, a vitalits, az energikussg nagyrszt rklttnek tekinthet (Wilson, 1975) E tren mr csecsemkorban is klnbsgek mutatkoznak (Thomas s Chess, 1977) Az agresszira val hajlam s a flnksg/visszahzds is rklttnek tekinthet (Plomin, 1986) Goldsmith (1983) szerint nemcsak a dominancira, hanem az nrvnyestsre s a magabiztossgra val hajlam is rkltt. (Ezek lnyeges szerepet jtszanak a versengsben is.)

Nemi klnbsgek

A nemi klnbsgek mind biolgiai, mind trsadalmi eredetek Ebben az esetben is a kultra mintegy jrarendezi a biolgiai elemeket. A szociobiolgia szli rfordtsi modellje s a common sense is azt mondja, hogy a frfiak versengbbek a nknl (a szaporodsi siker a megtermkenytett nk szmnak fggvnye szks erforrs) A tesztoszteron magas szintje frfiak, inkbb vlt ki agresszv viselkedst, mint a ni nemi hormonok vrbe kerlse, st ez utbbi ellenkez hatst vlt ki. A nemi szerepekre hat kultra is nagyban ersti a fenti motvumot, a fikhoz a szlk inkbb kapcsolnak olyan tulajdonsgokat, mint btorsg, helytlls, versenyszellem, dominancira trekvs. A kt tnyez sszjtknak ksznheten a fi gyerekek gyakrabban vesznek rszt nylt versengsben s hasznlnak nylt agresszv stratgikat.

Nemi klnbsgek

A fenti adatok leginkbb a gyerekkori nylt versengsre vonatkoznak, s nem a versengsi ksztetsre Ez utbbi a lnyokban hasonl mdon jelen van implicit mdon, viszont ritkbban jelenik meg a lnyok magasabb emptis kszsge miatt (Barnett, 1979) Az agresszival is hasonl a helyzet, a lnyokra a fizikai agresszi helyett jval inkbb jellemz a verblis agresszi (Szegal, 1991) Pepitone (1985) eredmnyei szerint is a nylt agresszi inkbb jellemz a fikra, mint a lnyokra, k kevsb ltvnyos mdon akadlyoztk a rivlisukat a gyzelemben Mindemellett ugyanolyan intenzv nyersi vgyrl szmoltak be, mint a fik Jellemzbb rjuk az indirekt agresszi, melyet sokszor lehetetlen kzvetlenl megragadni, ami olyan lelki bntalmazs, melyben az agresszor a httrben marad. gy manipull msokat a httrbl a trsas kapcsolatai ltal, hogy kzben nmaga akr az rtatlan vdelmez szerepbe kerl.
(Lagerspetz, Bjrkquist, Pertonen, 1988)

Nemi klnbsgek

Flp (1992) 12 ves gyerekekkel vgzett kutatsaibl is az derl ki, hogy a fik a versengst rmteli dolognak ltjk, fontos nekik a gyzelem. A lnyoknl az sokkal rejtettebb mdon jelenik meg, k viszont (a fikkal ellenttben) sokkal tbbet beszlnek a versengssel kapcsolatos negatv rzseikrl (fltkenysg, irigysg) A fik tbbszr mondtk, hogy ha fair verseny volt, akkor gratullnak a gyztesnek, a lnyoknl ez sosem jelent meg. A fik bartsgait, a lnyokval szemben nem teszi tnkre, ha egy barttl kapnak ki. Itt eltr szerepelvrsok vannak a httrben, egy frfi nem mutathatja bnatt, ha veszt ersnek kell maradnia

Nemi klnbsgek

A nkre mindemellett a kooperci mint stratgia is inkbb jellemz, mint a frfiakra A lnyok n. sztereotp feminin retorika mg rejtik intenzv versengsi ksztetseiket, s a koopercit felhasznlva befolysoljk a rivlis pozcijt a trsas kzegben. Mirt cselekednek gy a nk?

A nk flelme a sikertl

Nemi klnbsgek

A nk jobban szoronganak attl, hogy agresszvnek s versengnek tnnek Flnek a siker-teljestmnybl fakad szocilis elutaststl Ez fleg akkor kerl eltrbe, ha frfiakkal kell versengenik Gyakran a kt nem kztti versengst a frfiakat facilitlja, a nket viszont visszaveti (Horner, 1973, Shinn, 1973) A flelem a sikertl jelensg magyarzata a maszkulinitsfeminits problmakrben rejlik. Fleg olyan feladatokban fordul el, melyet a trsadalom hagyomnyosan maszkulinnak tl. A flelem elssorban a siker kvetkezmnyeire vonatkozik A maszkulin terleten, nylt verseny rvn elrt siker ltal a nk a maszkulinits blyegt kapjk. Ezall kivtelt kpeznek a feminin terletek, a sport s a frfiakrt foly szexulis verseny

Nemi klnbsgek

A nk s a frfiak kztti verseny ltalban sajt nemkn bell zajlik A fltkenysg kapcsn is vannak nemi klnbsgek Buss White szerint a fltkenysg attl fgg, hogy melyik fl a dependensebb milyen a pron belli hatalom megoszlsa.