Rasional Seperti lurusnya huruf Alif, penggunaan huruf 'I' melambangkan INSAN, ILMU dan IMAN. 3 'l' ini ada lah teras konsep logo ini. Pendekatan menggunakan huruf atau typography adalah berdasarkan pengertian bahawa manusia yang pada masa hidupnya, berada pada jalan yang lurus sebagaimana huruf ‘I’ itu. Kegunaan huruf 'I' umpama lurusnya 'Alif' melambangkan insan dan iman, juga membawa pengertian ILMU kerana Allah mengangkat orang-orang yang beriman dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa darjat. Ilmu juga diklasifikasikan sebagai pengetahuan atau kepandaian yang merangkumi semua bidang yakni duniawi mahupun ukhrawi. Ilmu juga di takrifkan sebagai pemindahan roh atau jiwa daripada kegelapan kepada kecerahan dan sebagai suatu kebenaran dan keyakinan. Logo ini menggunakan dua ‘P’ dan dua ‘I’ melambangkan dua peringkat pendidikan iaitu Sistem Sekolah dan Sistem Pengajian Tinggi. Hurup ‘P’ yang bertingkat ke arah 'I' melambangkan tahap-tahap kecemerlangan pendidikan Malaysia. Bentuk Bulat melambangkan Malaysia sebagai pusat pendidikan yang bersifat global. Dari segi warna, biru bermaksud profesionalisma dalam sistem pendidikan negara. Kuning keemasan melambangkan kecemerlangan. Putih melambangkan sistem pendidikan yang bermutu tinggi dan membentuk insan yang berkualiti dan berakhlak mulia.

Rekabentuk oleh : Prof. Dato’ Dr Ahmad Zainuddin & Mohd Faizal Ahmad (Majlis Rekabentuk Malaysia)

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA / MINISTRY OF EDUCATION Versi Bahasa Inggeris MINISTRY OF EDUCATION M ALAYSIA .

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA / MINISTRY OF EDUCATION Grid Logo MINISTRY OF EDUCATION M ALAYSIA .

lakaran dan sebagainya MINISTRY OF EDUCATION M ALAYSIA . * Unsur lain – perkataan. corak. huruf.KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA / MINISTRY OF EDUCATION Ruang Kosong Warna biru menunjukkan ruang kosong di mana tiada sebarang *unsur lain kelihatan di dalamnya.

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA / MINISTRY OF EDUCATION Jenis Font Adobe Garamond Pro Bold Adobe Garamond Pro Regular Adobe Garamond Pro Bold Adobe Garamond Pro Regular MINISTRY OF EDUCATION MALAYSIA Adobe Garamond Pro Bold Adobe Garamond Pro Regular Lebar logo (minimum) MINISTRY OF EDUCATION M ALAYSIA 27mm 27mm .

13 % 0% Black : 100% Black : 30% **Kod warna yang digunakan merupakan standard piawaian untuk pencetak.85 % 81.KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA / MINISTRY OF EDUCATION Skema Warna Hitam dan Putih C M Y K 100 % 91. Penggunaan Latar Belakang Berwarna Gelap .99 % C M Y K 0% 34.82 % 5.82 % 18.

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA / MINISTRY OF EDUCATION Penggunaan Logo KPM yang SALAH Kedudukan logo yang diubah Kedudukan logo yang diubah Logo yang tidak lengkap Bentuk logo diregang atau dipadatkan M INISTRY OF EDUCATION M ALAYSIA Penggunaan warna logo yang berbeza daripada warna asal Pertukaran jenis font daripada font asal/ditetapkan .

CONTOH PENGGUNAAN LOGO (KEPALA SURAT) .

Cetakan dan penggunaan kepala surat (letter head) yang baru adalah berdasarkan ketetapan dalam Surat Pekeliling Am Bil. 1/2013 : Penyeragaman Format Kepala Surat Bagi Kementerian/Jabatan/Agensi Persekutuan. .

.

CONTOH PENGGUNAAN LOGO DI KEPALA SURAT KPM .

CONTOH PENGGUNAAN LOGO DI KEPALA SURAT KPM .

CONTOH PENGGUNAAN LOGO DI KEPALA SURAT KPM .

CONTOH PENGGUNAAN LOGO (KAD NAMA) .

**Ini merupakan contoh penggunaan logo KPM dalam kad nama dan bukan merupakan format standard pengisian maklumat dalam kad tersebut (pengisian maklumat adalah mengikut kesesuaian). .

CONTOH PENGGUNAAN LOGO (BANNER & BUNTING) .

.

CONTOH PENGGUNAAN LOGO PADA BANNER .

CONTOH PENGGUNAAN LOGO (SIJIL) .

.

.

.

.

CONTOH PENGGUNAAN LOGO (BAJU KORPORAT) .

REKABENTUK BAJU KORPORAT YANG SEDIA ADA (LELAKI) Material Design : Vicose : Base (White) Piping (Dark Blue) .

REKABENTUK BAJU KORPORAT YANG SEDIA ADA (PEREMPUAN) Material Design : Vicose : Base (White) Piping (Dark Blue) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful