P. 1
Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Pengeluaran Dan Pertumbuhan Pertanian Di

Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Pengeluaran Dan Pertumbuhan Pertanian Di

|Views: 908|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

05/11/2014

$1.00

USD

original

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENGELUARAN DAN PERTUMBUHAN PERTANIAN DI MALAYSIA

- FAKTOR TANAH -

SOALAN :
- BINCANGKAN BAGAIMANA FAKTOR TANAH ( JENIS TANAH, STRUKTUR DAN TEKSTUR TANAH ) MEMAINKAN PERANAN PENTING MEMPENGARUHI PENGELUARAN PERTANIAN DI MALAYSIA.

STRUKTUR TANAH Definisi -> lapisan permukaan bumi yang mengandungi bahan organik dan bahan inorganik. Terdiri daripada 5 lapisan: Sisa tumbuhan dan haiwan ( tanah atas ) Tanah atas Tanah bawah Serpihan batu Batuan .

Merupakan lapisan paling subur.- - - Lapisan atas -> juga dinamakan bunga tanah. . Tanah bawah -> kadangkala mengandungi lapisan keras atau papar tanah. Lapisan terbawah -> terdiri daripada batuan yang menjadi bahan induk lapisan tersebut.

5 serta mempunyai kandungan aluminium dan ferum yang tinggi Tanah Bris -> tanah berpasir yang dijumpai di pantai timur Tanah bekas lombong -> kandungan pasir yang tinggi (hampir 80%) dan merupakamn jenis tanah yang bermasalah .JENIS TANAH - - - Tanah gambut -> mempunyai kandungan bahan organik yang tinggi serta saliran yang kurang baik Tanah asid sulfat -> sejenis tanah liat yang mempunyai pH <3.

Membekalkan nutrien kepada tumbuhan. Membekal oksigen dan air kepada tumbuhan.KEPENTINGAN TANAH - - - Memberikan sokongan mekanik kepada akar tumbuhan. .

KOMPONEN TANAH - Tanah lazim biasanya mengandungi : 25% air 25% gas 45% bahan mineral 5% bahan organik .

. wap.- Komponen cecair terdiri daripada air hujan. dan cecair yang mengalir.

- Kandungan air yang berbeza dalam tanah boleh ditakrifkan speerti berikut : muatan medan ( had basah ) -> kuantiti air yang terdapat dalam tanah selepas air berlebihan mengalir keluar akibat tarikan graviti. . Pada takat had layu tumbuhan mula layu. had layu (titik layu ) -> kuantiti air dalam tanah dimana air yang terdapat dalam tanah tidak boleh diambil lagi oleh tumbuhan.

KEPENTINGAN BAHAN ORGANIK - Bekalkan zat makanan Memperbaiki struktur tanah Menambahkan daya penyimpanan air Menahan nutrien dalam tanah Sebagai lapisan pelindung fizikal .

TEKSTUR TANAH - - Berbeza disebabkan kehadiran 3 jenis kumin tanah. . Kumin ini dikenalpasti sebagai pasir. kelodak dan tanah liat.

0mm-0.02mm Terdiri daripada pecahan batuan yang tajam Mineral utama ialah kuarza Pengaruhi pengaliran dan pengudaraan tanah .CIRI KUMIN - - Yang terbesar dinamakan pasir Saiz antara 2.

02mm-0.- - Kumin bersaiz sederhana dipanggil kelodak 0.002mm Kandungan mineral sama seperti pasir .

002mm Boleh memegang air dan nutrien tumbuhan Jika terlalu tinggi kandungan tanah liat.- - Kumin halus dinamakan tanah liat Diameter kurang 0. iar tidak dapat menembusi tanah tersebut. .

. dan tanah liat. pasir halus. kelodak.PENGELASAN KUMIN - - Kedua-dua sistem mempunyai ukuran diemeter tanah liat yang sama Kedua-dua sistem mempunyai pisahan jenis pasir kasar.

Sifat kekasaran atau kehalusan sesuatu tanah disebabkan kehadiran pasir. kelodak.KELAS TEKSTUR TANAH . dan tanah liat pada peratusan tertentu. .

rod tak dapat dibentuk Pasir loam jika bebola dapat dibentuk Rod boleh membentuk U.MENENTUKAN TEKSTUR TANAH – SECARA MEDAN - - - - Jika tanah sangat berpasir. itu adalah tanah loam tanah liat Jika membentuk gelang beretak-retak. itu adalah tanah liat berpasir Membentuk gelang. itu adalah tanah liat .

MENENTUKAN TEKSTUR TANAH – SECARA MENDAKAN - Rumus mengira perstus kumin -> ketinggian lapisan kumin (cm) x 100% ketinggian semua lapisan .

KEPENTINGAN TEKSTUR TANAH KEPADA TANAMAN - - - - Menentukan kuantiti nutrien dan air yang boleh disimpan oleh sesuatu tanah Menentukan ketelapan tanha terhadap gas dan air Mempengaruhi kandungan bahan organik tanah Mempengaruhi kesempurnaam kerja pemugaran tanah .

. (^_^) ....SEKIAN.. TERIMA KASIH.....

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->