You are on page 1of 11

BAHAGIAN A ( 20 markah ) Jawab semua soalan. 1. Apakah yang dimaksudkan dengan haiwan kesayangan?

A B C D Haiwan yang dipelihara sebagai hobi Haiwan yang dipelihara kerana kecantikannya Haiwan yang disayangi dan patuh kepada tuannya Haiwan yang diberikan penjagaan rapi dengan penuh kasih sayang

2.

Pilih kumpulan ikan yang tergolong dalam keluarga yang sama. A B C D Platy, Guppy dan Molly Tetra, Oskar dan Platy Diskus, Betta dan Angel Neon tetra, Guppy dan Barb

3.

Susunkan langkah-langkah penyediaan sangkar dan peralatan bagi pemeliharaan hamster mengikut urutan yang betul. I II III IV V Masukkan hamster ke dalam sangkar Isikan bekas makanan dan botol minuman Buka bahagian atas sangkar dan letakkan serbuk kayu di dalamnya Pasang bahagian atas sangkar bagi mengelakkan hamster keluar dari sangkar Atur semua aksesori dan permainan hamster dalam sangkar mengikut kesesuaian

A B C D

III, IV, V, II dan I III, I, V, II dan IV III, II, IV, I dan V III, V, II, I dan IV

4.

Ramalkan masalah yang akan berlaku jika hamster diberikan sayur-sayuran dan buah-buahan secara berlebihan. A B C D Kerosakan pada mata dan telinga Kerosakan pada hati dan hempedu Kerosakan pada paru-paru dan jantung Kerosakan pada organ pencernaan dan ginjal 1

Yang manakah penyebab penyakit diarea. IV dan V sahaja I. Pernyataan manakah yang tidak boleh dilakukan ketika melakukan penjinakan haiwan kesayangan. Antara langkah yang perlu diambil bagi hamster peliharaan anda ialah I II III IV V A B C D mandian dandanan nyah cacing semburan antikutu program pemvaksinan I. II dan III sahaja II. II. A B C D Kulat Virus Protozoa Cacing sauh 7. II. Langkah-langkah kesihatan perlu diambil bagi membolehkan haiwan peliharaan hidup dalam keadaan sihat. Bilakah tempoh subur seekor hamster jantan jenis serian? A B C D 15 bulan 16 bulan 17 bulan 18 bulan 2 . III dan IV sahaja I.5. Namun begitu hamster mungkin menghidapi pelbagai jenis penyakit seperti selsema dan diarea. IV dan V 6. Hamster merupakan haiwan kesayangan yang mempunyai daya ketahanan tubuh yang kuat. III. A B C D Bercakap dengan suara perlahan dan lembut Mengambil atau memegang haiwan kesayangan yang sedang tidur Usap perlahan-lahan belakangnya sehingga haiwan kesayangan selesa untuk disentuh Biarkan haiwan kesayangan mencium tangan supaya haiwan itu mengetahui siapa yang memasuki kawasannya 8.

Mengapakah induk tersebut bertindak memakan anak-anaknya? A B C D Melindungi anak-anaknya yang lain Induk hamster berasa diganggu oleh pemilik Ketidakseimbangan dalam gizi pemberian makanan Induk hamster mengalami gangguan emosi selepas melahirkan anak 10.4.9. Pernyataan manakah yang menjelaskan tindakan awal yang perlu diambil kepada induk betina hamster selepas melahirkan anak.4. Jadual 1 Jadual 1 menunjukkan rekod selepas kelahiran anak hamster Serian. Dalam masa berapa harikah perut hamster membesar. Semasa penyediaan akaurium laut.2012 7. Tarikh 2.4. kaca yang lebih tebal perlu digunakan. puting susu keluar yang menunjukkan tanda hamster telah bunting? A B C D 5 hari 10 hari 15 hari 20 hari 11. Dua ekor anak menunjukkan tanda-tanda dijangkiti penyakit.2012 Bil anak 10 10 8 Catatan Hari pertama kelahiran. A B C D Air tawar lebih tumpat daripada air laut Air laut lebih tumpat daripada air tawar Turbiditi air laut lebih tinggi daripada air tawar Turbiditi air tawar lebih tinggi daripada air laut 3 . Berkemungkinan induk telah memakan anaknya sebanyak dua ekor. Kesemua anak berkeadaan sihat. A B C D Memberi anak dan ibunya makanan tambahan Membiarkan selama seminggu sebelum diasingkan Mengasingkan anak dari ibunya dengan kadar segara Menutup sangkar untuk memberikan ketenangan kepada ibu hamster 12.2012 6. Pernyataan manakah merupakan pertimbangan dalam penyediaan akaurium tersebut.

IV dan V sahaja 14. A B C D Velvet Bintik putih Saprolegniasis Chilodonelliasis 4 . II. . II dan III sahaja II. Antara yang berikut.      Tabiat ikan hiasan : resah suka bersembunyi hilang selera makan suka berada di bahagian dasar Rajah 1 akuarium menggesel badan pada objek di dalam akuarium Rajah 1 Berdasarkan Rajah 1. Suhu air bagi ikan hiasan tropika ialah di antara 25°C hingga 35°C. III. yang manakah dipengaruhi oleh suhu air. I II III IV V A B C D Penyakit Pembiakan Pernafasan Selera makan Penghadaman I.13. Semasa anda sedang memberikan makanan kepada ikan hiasan. anda dapati beberapa ekor ikan mengalami kecederaan pada bahagian kulit dan insangnya. III dan IV sahaja I. sementara ikan perairan sejuk ialah 4°C hingga 25°C. taksirkan penyakit yang menyerang ikan tersebut. Tindakan manakah yang paling tepat dilakukan bagi mengatasi masalah ini? A B C D Melakukan pembersihan minor Melakukan pembersihan major Memberikan makanan kepada ikan tersebut Menambah tumbuhan akuatik di dalam akuarium 15. IV dan V sahaja II.

Dalam pembiakan ikan bertelur. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja II. Tindakan yang perlu diambil bagi menangani masalah ini? A B C D Induk betina dikeluarkan selama 1 hingga 2 hari sebelum dimasukkan semula Induk jantan dikeluarkan selama 1 hingga 2 hari sebelum dimasukkan semula Asingkan terus induk jantan dan induk betina selama 1 minggu dan dimasukkan semula Biarkan beberapa hari sehingga induk betina dan induk jantan boleh menerima antara satu sama lain 18. III dan V sahaja II.16. kadang-kala induk jantan bertindak terlalu kasar terhadap induk betina sehingga menyebabkan kematian. Gabungantindakan yang perlu dijalankan untuk mengelakkan pemangsaan kepada anak ikan yang baru dilahirkan di dalam tangki pembiakan ialah I II III IV V tangki perlu diletakkan tumbuhan akautik sediakan sangkar pembiakan yang berlubang pasang lampu untuk memberikan cahaya yang terang tambahkan jumlah kuantiti makanan ikan pada waktu makan tambahkan air untuk memberikan kawasan yang luas untuk pergerakan ikan A B C D I. Seekor dipilih kerana bentuk badannya yang besar dan cantik dan seekor lagi kerana mempunyai bentuk badan dan warna sirip yang menarik. IV dan V sahaja 5 . Dua anak ikan jantan akan dipilih daripada dua ibu yang berasingan. Teknik pembiakan manakah yang digunakan? A B C D Outcrossing (Pembiakan luaran) Inbreeding (Pembiakan dalaman) Harem Breeding (Pembiakan beramai) Line breeding (Pembiakan mengikut garisan dan pintasan) 17.

Tindakan manakah yang boleh menyokong guru dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran dengan berkesan? A B C D Guru mewujudkan dua kumpulan iaitu kumpulan murid cerdas dan kumpulan murid lemah Guru memberikan nota tambahan kepada murid-murid yang telah dikenal pasti lemah sebelumnya Murid yang lemah dipindahkan ke kumpulan pelajar yang cerdas dengan syarat murid lemah menunjukkan kemajuan Murid yang cerdas belajar sendiri tajuk yang lain. Kelemahan dalam teknik pengajaran secara berkumpulan ialah teknik berkumpulan boleh menimbulkan perasaan rendah diri dalam kalangan murid lemah dan perasaan tinggi diri dalam kalangan pelajar cerdas.19. guru menumpukan sepenuh perhatian kepada murid yang lemah sahaja 20. Pernyataan manakah menjelaskan penulisan objektif pengajaran dan pembelajaran secara eksplisit? A B C D Murid menyediakan medium penanaman mengikut kaedah yang betul Murid memahami perbezaan litar selari dan litar bersiri melalui kaedah demonstrasi Murid mengetahui kandungan yang perlu ada dalam katalog dengan bantuan guru Murid menilai bentuk-bentuk asas 2D dengan merujuk gambar rajah yang diberi oleh guru 6 .

(i) _______________________________________________________ _______________________________________________________ (ii) _______________________________________________________ _______________________________________________________ [4 markah] (b) Anda ialah seorang pengusaha ikan hiasan yang berjaya. Bincangkan tiga ciri ikan hiasan yang sesuai untuk dipasarkan dan beri satu contoh bagi setiap ciri yang dinyatakan . (a) Kemukakan dua kepentingan industri ikan hiasan kepada negara. 1.BAHAGIAN B ( 40 markah ) Jawab semua soalan. (i) ________________________________________________________ ________________________________________________________ (ii) ________________________________________________________ ________________________________________________________ (iii) ________________________________________________________ ________________________________________________________ [6 markah] 7 . Industri ikan hiasan di Malaysia semakin berkembang pesat dengan pengeluaran domestik bernilai RM 80 juta pada harga ladang.

(i) (ii) (iii) (iv) ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ _______________________________________________________ [4 markah] (b) Binakan satu rekod inventori dan stok bahan bagi ikan hiasan dalam tempoh empat minggu pemeliharaan. Penyimpanan rekod pemeliharaan penting dalam projek pemeliharaan ikan hiasan. (a) Jelaskan empat jenis rekod pemeliharaan ikan hiasan (selain dari rekod inventori dan stok bahan). [6 markah] 8 .2.

4. (i) (ii) (iii) (iv) ______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ [4 markah] (b) Selepas dua bulan dipelihara. (a) Jelaskan empat ciri induk hamster yang sesuai untuk pembiakan. 3. Kemukakan enam tindakan penjagaan yang perlu anda lakukan. hamster Roborovski betina menunjukkan tanda-tanda telah bunting. 5.3. Perkara yang perlu dititikberatkan oleh pemilik untuk pembiakan hamster supaya anak yang dilahirkan sihat ialah pemilihan induk hamster jantan dan betina. [6 markah] 9 . 6. Bil 1. Tindakan penjagaan 2.

02 mg/l Jadual 2 pH Kandungan ammonia 4.Jenis Akuarium Kumpulan ikan hiasan yang dipelihara Akuarium air tawar Characidae Cyprinidae Anabantidae 6. berikan satu contoh aktiviti yang akan dilakukan.5 0.02 mg/l.02mg/l. _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ [2 markah] (b) Jelaskan dua langkah pencegahan untuk mengekalkan kandungan ammonia pada tahap 0. (i) _______________________________________________________ _______________________________________________________ (ii) _______________________________________________________ ________________________________________________________ [2 markah] (c) Ikan Gourami menunjukkan simptom diserang penyakit Chilodonelliasis. Teknik mengawal Aktiviti [6 markah] 10 . (a) Terangkan kesan awal yang berlaku pada ikan hiasan sekiranya kandungan ammonia melebihi 0. Jadual 2 menunjukkan maklumat yang diperoleh daripada satu komuniti akuarium ikan hiasan. Cadangkan tiga teknik mengawal penyakit ini dan bagi setiap teknik.

[10 markah] (b) Cadangkan hamster. Sebagai ahli jawatankuasa keceriaan di asrama. lima faktor pemilihan lokasi untuk menempatkan sangkar [10 markah] 3. 1. [10 markah] (b) Kemukakan lima ciri ikan hiasan tropika yang perlu diberikan perhatian semasa membuat pemilihan ikan tersebut. beri justifikasi mengapa anda memilih lokasi tersebut. (a) Huraikan lima faktor pertimbangan pemilihan ikan hiasan tropika yang akan ditempatkan di dalam akuarium tersebut.BAHAGIAN C ( 40 markah ) Jawab dua soalan sahaja. Beliau menghadapi masalah untuk menyediakan bahan dan kelengkapan perumahan serta menempatkan sangkar untuk hamster tersebut. Antara yang akan dipamerkan ialah sebuah akuarium ikan hiasan tropika bersaiz 30cm X 30cm X 60cm . Bagi setiap lokasi. Anda bercadang untuk menghias ruang tersebut dengan bahan-bahan agroteknologi. Cikgu Jamal bercadang untuk membeli seekor hamster jenis Winter White sebagai hadiah untuk anaknya. [10 markah] 2. (a) Kemukakan lima kelengkapan untuk pembinaan akuarium bagi menjayakan projek pemeliharaan ikan hiasan tropika. kemukakan lima kelengkapan dan bahan yang perlu untuk memelihara Winter White. [10 markah] (b) Cadangkan lima lokasi yang bersesuaian di asrama untuk menempatkan akuarium tersebut. [10 markah] 11 . anda ditugaskan untuk merancang satu pembinaan akuarium bagi projek pemeliharaan ikan hiasan tropika untuk ditempatkan di lokasi yang sesuai di asrama. IPG anda akan menganjurkan Hari Reka Bentuk dan Teknologi. Anda telah ditugaskan untuk menghias bilik pameran. (a) Berdasarkan pengalaman anda.