You are on page 1of 2

3.4 Comunicarea cu partenerul de viaţă....................................................................1 3.4.1. Bărbatul şi femeia: două rase diferite................................................................1 3.4.2.

Principalele diferenţe între sexe.........................................................................1 3.4.3. Bărbatul vrea soluţii femeia vrea înţele!ere.....................................................1 3.4 Comunicarea cu partenerul de viaţă 3.4.1. Bărbatul şi femeia: două rase diferite Între bărbat şi femeie nu există ierarhie în ce priveşte trăsăturile sau caracterul. Nu este niciunul superior celuilalt, deşi, spre dezamăgirea noastră, şi astăzi încă mulţi dintre oameni gândesc exact opusul. ai precis, că bărbatul este superior, iar sarcina femeii este doar aceea de a servi bărbatul. !devărul este însă că bărbatul şi femeia sunt diferiţi. "unt atât de diferiţi, că am putea chiar spune că reprezintă rase diferite. #rin modul de gândire, prin modul de a simţi şi a de a reacţiona, prin modul de a aprecia şi înţelege partenerul de viaţă, prin chiar modul de a iubi. $e fapt, sursa celor mai multe certuri ce au loc în cuplurile de astăzi este refuzul de a vedea că cel de lângă noi este diferit. !vem, ma%oritatea, inconştient, impresia că şi celălalt simte la fel ca noi. Îl %udecăm pe cel de lângă noi ca şi cum toate sentimentele sale şi întreaga sa gândire ar fi atât de evidente& Îi vorbim de asemenea, ca şi cum ar trebui să'i fie şi lui evident tot ce se întâmplă în sufletul nostru. (i totuşi, adevărul este altul... 3.4.2. Principalele diferenţe între sexe $e multe ori, fie în cercetările psihologilor, fie în discuţiile amicale cu prietenii noştri, ne punem întrebarea) de ce sunt atât de puţine femei politicieni* Întrebare la care mulţi se grăbesc să spună că femeia nu este capabilă de o astfel de sarcină, ba mai mult, fiindcă locul ei este la bucătărie şi doar asta ştie să facă. $ar haideţi să punem problema şi altfel) dacă femeia este interesată de alte lucruri decât politica* $acă este construită altfel decât bărbatul, iar această construcţie o predispune către alte arii de interes* +ste foarte simplu) bărbaţii sunt mult mai tehnici, sunt interesaţi de ,lucruricare să'i a%ute să'şi dovedească puterea prin care să'şi realizeze scopurile. .ineţi deci minte, că bărbaţii sunt întotdeauna orientaţi spre scopuri. !tingerea lor este foarte importantă pentru ei, întrucât este un mod de a'şi demonstra competenţa şi a se simţi împliniţi. /u alte cuvinte, conştiinţa de sine a bărbatului se defineşte prin capacitatea de a obţine rezultate. #e de altă parte, femeia este un spirit al relaţiilor. $acă pentru un bărbat a merge la restaurant sau la un fast'food rămâne o activitate prin care îşi satisface nevoia de foame, pentru o femeie, acelaşi lucru înseamnă şi o ocazie de a relaţiona, de a socializa. /u alte cuvinte, conştiinţa de sine a unei femei se defineşte prin sentimentele şi calitatea relaţiilor ei. 3.4.3. Bărbatul vrea soluţii femeia vrea înţele!ere $e multe ori, greşelile de comunicare sunt realizate inconştient, pentru că încercăm să ne facem apreciaţi aşa cum am vrea noi şi cum ştim, de altfel, să 0

apreciem pe ceilalţi. !'i oferi sfaturi când acestea nu sunt dorite. slab şi chiar că nu este iubit. pentru bărbaţi a cere a%utor atunci când se pot descurca şi singuri este considerat un semn de slăbiciune. #e de o parte +! îi spusese) .5e iubesc şi am gri%ă de tine. să aibă gri%ă de el. $upă destul timp în care s' au învârtit în cerc. aşa că te a%ut astfel-. $ar cum este acest lucru perceput de bărbat* #entru un bărbat. acesta fiind modul ei de a'şi arăta dragostea. +! i'a sugerat să întrebe pe cineva. +şti incompetent-.Nu am încredere în tine pentru a a%unge acolo. +4 era ofensat deoarece auzise) . În cele din urmă. am stabilit. În acest caz. mergeau la o petrecere. femeia se grăbeşte de cele mai multe ori să a%ute bărbatul. +! nu avea habar de ce +4 era atât de supărat. 3ată un exemplu) doi iubiţi. 1a mai mult. 6 . este foarte important să' şi demonstreze competenţa. iar pe de altă parte. +i au a%uns până la urmă la destinaţie. înseamnă a'i submina întregul caracter şi a'l considera incapabil. + foarte important să se descurce singur. +4 a rămas foarte tăcut. era clar că se rătăciseră. dar tensiunea acelui moment a persistat întreaga seară. 2ferind a%utor unui bărbat îl puteţi face să simtă că este incompetent. să le spunem +4 şi +!. în orice situaţie.