You are on page 1of 11

Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare - draft Ianuarie 2006

Anexa 3.7

Masurarea compusilor organici foarte volatili cu ajutorul detectorului de ionizare cu flama (FID) - EN 13526

Conform Art. 8(5) din HG 699/2003 (Art. 9 din Directiva 1999/13/EC) trebuie verificate conditiile prevazute la Art. 5 alin. 8 si 9 privind suma concentratiilor masice ale fiecarui compus organic volatil. In toate celelalte cazuri trebuie verificat daca sunt respectate conditiile privind masa totala a carbonului organic emis („mg C/Nm3“), daca Anexa IIA la Directiva VOC nu prevede altceva. Directiva VOC nu prevede in acest scop nici o metoda de masurare. In principiu masa carbonului organic emis poate fi determinata prin aplicarea a doua proceduri de masurare: Determinarea carbonului total prin determinarea carbonului captat prin absorbtie in silica-gel Determinarea carbonului total prin aplicarea principiului de masurare a detectorului de ionizare cu flama (FID) De regula se determina procentul de total-carbon in procesul de masurare a emisiei pentru a se face dovada respectarii valorilor limita ale emisiei cu ajutorul unui detector de ionizare cu flama (cu ajutorul procedurii ADS nu se capteaza hidrocarburile care ard la temperatura mica; procentul mare de CO2 si ca vapori de apa limiteaza aplicarea procedurii ADS). In cele ce urmeaza sunt prezentate bazele procedurii de masurare.

Sursa de tensiune

Electrozi

ioni Flama Intensificator FID si monitor Arzator

Aer de ardere

Sursa: Fa. Sick/Maihak

Gaz de ardere Gaz de proba

Principiul de masurare al FID se bazeaza pe chemi-ionizarea substantelor organice intr-o flama de hidrogen. Astfel substantele organice sunt descompuse piroliptic si apoi ionizate. Curentul de ioni care apare intr-un camp electric este intensificat si afisat electric. Semnalul de masurare este aproximativ proportional cu numarul atomilor de carbon legati din gazul din care se preleveaza probe.

Pagina 1 din 11

O.Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare . Compusii organici in care sunt prezenti heteroatomi.7 mg C/m3 Transformare in CAceton [mg/Nm3]. de regula amestecuri de propan cu aer. si anume concentratia masica CCP indica ce concentratia masica a propanului corespunde semnalului FID dat de gazul supus masurarii.77 = 112.608 * 54 ppm/0. Nu se inregistreaza monoxid de carbon si dioxidul de carbon. de ex. Factorul response r = afisajul indicat pe ecranul aparatului/valoarea de referinta FID este calibrat cu ajutorul gazelor pentru de verificare certificate. In cazul amestecurilor complexe se va lua in calcul un factor response reprezentativ. Cl. In cazul in care in gazul supus masurarii se constata prezenta unui compus organic necunoscut. masa moleculara a acetonei (C3H6O) = 58. S. 1013 hPa (22. Pentru stabilirea concentratiei masice a carbonului din compusul organic neidentificat concentratia masica sus-mentionata sub forma de echivalent propan se imparte la factorul response rs al substantei: CCS [mg C/Nm3] = Ccp [mg C/Nm3]/rs = 1. Prin urmare.7 Semnal = r * Cc Cc = concentratia de carbon din gazul supus masurarii Factorul proportionalitate (=factorul response) depinde atat de formulele de legare si de elementele cu care se leaga atomii de carbon datorita posibilitatii diferite de ionizare cat si de tipul instrumentului de masurare si a conditiilor de operare ale acestuia. N. rapund in general cu o sensibilitate mai redusa. etalonarea pe propan. se aplica urmatoarea formula: Ccp [mg C/Nm3] = (nPropan * MC * CVP[ppm])/VPropan nPropan = numarul atomilor de carbon dintr-o molecula = 3 MC = masa molara a carbonului = 12 g/mol VPropan = volumul molar al propan-ului la o temperatura de 0 ° C. Semnalul obtinut: 54 ppm. Der FID ist werksseitig in [ppm] geeicht. factorul response al acetonei: 0.77 CAcetona [mg C/Nm3] = 1. CVP reprezinta valoarea masurata obtinuta in ppm (parts per million) carbon in functie de propan. si anume ca echivalent propan.608 *CVP [ppm]/rs Din motivele prezentate mai sus trebuie efectuata o calibrare in cazul emisiilor de substante definite sau de amestecuri de substante sau efectuat un calcul in baza factorului response care urmeaza a fi determinat in urma calibrarii cu propan. raport Pagina 2 din 11 .draft Ianuarie 2006 Anexa 3. Exemplu 1: In gazul rezidual se gaseste ca si compus organic volatil exclusiv acetona. CCP reprezinta concentratia masica in mg C/Nm3 indicata ca echivalent propan.4 l/mol) Ccp [mg C/Nm3] = 1.608 * CVP[ppm] Astfel.

CAceton [mg/Nm3] = 1.1 ppm da o concentratie masica ca echivalent propan de 153 mg/Nm3.76 + 0.82 Semnalul cu 95.19 0. 200 ° C Pagina 3 din 11 . De aici rezulta pentru concentratia masica a emisiei suma substantelor organice volatile din gazul rezidual.608*CVP [ppm]/(rs * f)S Exemplu 2: Proces de prelucrare a lacurilor.75 Calcularea masei de carboni-a procentului de greutate yi: yi = (xi * ki)/Σ(xi *ki) De aici rezulta pentru fiecare substanta in parte: yToluen yEthanol yEthylacetat = 0. etanol si acetat etilic intr-un raport de amestec constant in timp. sondele de prelevare a probei si conductele de gaz de unde se preleveaza probe trebuie sa fie pe cat posibil de scurte.62 CAcetona [mg/Nm3] = CAcetona [mg C/Nm3] / f = 182 mg/Nm3 resp.21 = 0.Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare .08 + 0.82 = 187 mg C/m3 Efectuarea masurarii: Pentru a se evita ca timpul alocat pentru timpul de reglare sa fie mare.10 = 0.08 0. indicat ca total-C: CVOC [mg C/Nm3] = 1.21*1.14 46.69 Numarul atomilor de carbon dintr-o molecula ki 7 2 4 Toluen Etanol Acetat etilic 1.10*0.75 = 0.12 0. filtrele si conductele de gaz de unde se preleveaza proba trebuie sa poate fi incalzite pana la ca.7 carbon/masa molecula f = 3* 12/58 = 0.608 * 95.76 0.69*0. in aerul rezidual exista un amestec de toluen.1 ppm/0.11 Masa totalaProcent de greutate xi 0. Caracteristicile cunoscute ale aerului rezidual sunt urmatoarele: Substanta Factor response ri Masa molara [g/mol] 92.07 88.69 Factorul response al amestecului de solventi: Rges = Σ(yi ri) = 0. Pentru ca precizia masurarii sa creasca sondele de prelevare a probei.draft Ianuarie 2006 Anexa 3.

S-au efectuat masurari pentru trei vopsiri separate. iar pe de alta parte punctul de roua al gazului de proba sa nu scada prin diluare. Pagina 4 din 11 .draft Ianuarie 2006 Anexa 3. indicate ca total-carbon: 1. Exemple de aplicare pentru determinarea emisiilor de substante organice. pentru evitarea condensarii in conducta de gaz rezidual a detectorului.7 Inainte si dupa efectuarea unei serii de masurare afisajul cu valorile masurate de pe ecranul instrumentului de masurare trebuie verificat si eventual reglat. incat pe de-o parte flama sa arda in siguranta. Pe langa valorile masurate ale temperaturii si ale concentratiei de total-carbon sunt prezentate in urmatoarele grafice suplimentar inclusiv valorile medii momentane ale concentratiei (calculate de la inceperea procesului de vopsire).% corp solid si 60greutate% solvent).Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare . Emisii eliberate in cadrul procesului de vopsire la retusarea suprafetelor vehiculelor Au fost determinate emisiile eliberate in cadrul procesului de vopsire prin aplicarea tehnologiei conventionale de pulverizare in aer cu ajutorul aerului comprimat prin utilizarea vopselelor cu continut de solventi (40 greutate. Curgerea aerului de ardere ar trebui sa fie realizat de asa maniera.

2 Concentratia si temperatura aerului rezidual a doua lacuire Vorspritzen Pulverizare Nachspritzen Pulverizare ulterioara Abdunsten Vaporizare mg C/m 3 anterioara Zwischen Uscare -trocknen intermediara Valoarea Grenzwert limita T [° C] Aktueller Valoarea Messwert masurata actuala Mittelwert Valaorea medie Abluft-Konzentration und –Temperatur bei der dritten Lackierung Concentratia si temperatura aerului rezidual la a treia lacuire Pagina 5 din 11 .7 Pulverizare Vorspritzen anterioara mg C/m3 Uscare Zwischentrocknen intermediara Pulverizare ulterioara Nachspritze n Abdunste Vaporizare n Valoarea Grenzwert limita T [° C] Valoare medie Mittelwert Valuare Aktueller masurata Messwert actuala Abluft-Konzentration und –Temperatur bei der erstenlacuire Imag 2.Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare .1 Concentratia si temperatura aerului rezidual la prima mg C/m 3 Pulverizare Vorspritzen anterioara Zwischen Uscare -trocknen intermediara Pulverizare Nachspritzen ulterioara Abdunsten Vaporizare Valoarea Grenzwert limita T [° C] Valaorea Mittelwert medie Valoarea Aktueller masurata Messwert actuala Abluft-Konzentration und –Temperatur bei derla zweiten Imag 2.draft Ianuarie 2006 Anexa 3.

Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare .draft Ianuarie 2006 Anexa 3. Emisii eliberate in procesul de lacuire a pieselor de metal Debitul volumic al gazului rezidual: ca.000 m3/h Concentratia de C total Pagina 6 din 11 . Masurari ale emisiei efectuate la o instalatie de lacuire a lemnului dotata cu biospalator Aerul rezidual cu continut de solventi din rezervor si din instalatiile de lacuire este transmis la biospalatorul in doua trepte cu dispozitiv de activare pentru regenerarea apei utilizata pentru spalare si cu biofiltru pentru curatare fina.7 2. Compozitia medie a gazului brut: Poluant Acetona Etanol Acetat etilic n-butanol n-acetat butilic Concentratia masica 183 13 11 2 8 Mase % 84 6 5 1 4 Debitul volumic al gazului brut: 20.000 m3/h mg C/m3 2 =gazul de verificare Timp [Min] 1 =gazul nul 3. 41.

Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare . TA Luft 50 mgC/m3 Pagina 7 din 11 .draft Ianuarie 2006 Anexa 3.gaz epurat -----valoarea limita conf.7 mg C/m3 Gaz brut Valoarea limita Ora Reingas Gaz pur Gaz brut -----.

24 mgC/m3 100 ppm 500 ppm 700 ppm Rezultat: • La exploatarea a 5 masini de tiparit concentratia maxima a gazului brut este de ca. Untersuchung des Reinigungsverhaltens einer Katalytischen Nachverbrennung am Beispiel einer Druckerei Imag.Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare .7 4. iar concentratia gazului pur ca. 1088 mgC/m3 4 masini de tiparit aflate in functiune 5 Druckmaschinen in Betrieb Ca. 1: Capacitatea de curatare depinde de debitul volumic al gazului rezidual Gaz pur Gaz brut Ca.draft Ianuarie 2006 Anexa 3. la un debit volumic al gazului rezidual astfel mai scazut catalizatorul poate sa functioneza la capacitate optima -> Capacitatea de curatare depinde foarte mult de debitul volumic al gazului rezidual! Pagina 8 din 11 . 1088 mg C/m3. 24 mg C/m3 • La oprirea din functiune a masinii de tiparit R 50/8 concentratia gazului pur este de aproximativ 0 mg C/m3.

7 Abb. 200% Fluctuatiile au o influenta mare asupra valorii gazului epurat -> acestea sunt de o importanta semnificativa pentru proiectarea instalatiei de purificare a gazului rezidual Momentul de aparitie si durata fluctuatiilor nu au putut fi corelate cu nici o conditie de productie Pagina 9 din 11 .Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare . a gazului epurat de ca. 2: Fluctuatii ing gazul epurat si gazul brut Gaz brut Gaz pur 3 masini de tiparit aflate in functiune 2 masini de tiparit aflate in functiune 3 masini de tiparit aflate in functiune T = 352 °C 100 ppm Rezultat: • • • • 500 ppm 700 ppm Aparitia fluctuatiilor gazului brut si ale gazului pur Marja de fluctuatie in cazul gazului brut este de ca. 15%.draft Ianuarie 2006 Anexa 3.

Capacitarea de curatare depinde de temperatura catalizatorului (in acest caz este necesar ca temperatura sa fie de 350 ° C). 99%). Pagina 10 din 11 .draft Ianuarie 2006 Anexa 3.Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare . capacitatea de curatare: ca. concentratia gazului epurat: 0 – 24 mg C/m3. 3: Concentratia gazului brut si a gazului epurat emis dintr-o instalatie de post-ardere catalitica (KNV) in cazul unei instalatii de tiparire cu tipar pe rotativa offset cu uscare prin incalzire cu aer cald 1000 ppm 900 ppm 800 ppm Gaz brut 700 ppm 600 ppm 500 ppm 400 ppm 300 ppm 200 ppm 100 ppm Gaz epurat 10 ppm Ergebnis: In gazul epurat emis din instalatia de post-ardere catalitica KNV se poate respecta o concentratie masica a emisiei de <50 mg C/m3 (concentratia masica a gazului brut: 1168 mg C/m3.7 Imag.

Twinning Project RO2006/EB/EN-09 Ghidul de monitorizare . 42 mg C/m3.draft Ianuarie 2006 Anexa 3. concentratia gazului brut max. Monitorizarea randamentului unui absorber: masurarea gazului brut si a gazului pur in procesul de curatare a suprafetelor (curatarea recipientelor de metal) Gaz epurat Gaz brut 20 ppm 60 ppm Rezultat: • Concentratia gazului pur max.7 5. randamentul ca. 93 mg C/m3. 45% -> Adsober-ul are eficienta scazuta -> Este necesara luarea unor masuri de optimizare! Pagina 11 din 11 .