You are on page 1of 7

Mekanisme Pernafasan Manusia

Sistem pernafasan manusia.

Sistem pernafasan manusia.
Bahagian Rongga nasal Struktur Fungsi

Rongga yang terdiri dari tisuMelembapkan udara yang lembap dan rerambut halus. melaluinya serta memerangkap habuk pada udara. Dinding luaran terdiri dariGelang tulang rawan gegelang tulang rawan,menghalang trakea daripada manakala dinding dalamannyabinasa. Silia dan mukus terdiri dari dari sel-selmembantu untuk memerangkap epithelium dengan silia dan sel- habuk dan mikro organisma yang sel yang merembeskan mucus. ada dalam udara. Dua cabang dari trakea yang!dara terus ke paru-paru kiri dan menu u ke paru-paru. kanan. #embut, seperti span, serta kaya Tempat dengan saluran darah dangas. al$eoli. berlakunya pertukaran

Trakea

Bronkus

"aru-paru

Tulang rusuk

Tulang-tulang yang berbentukMelindungi paru-paru. sangkar di dalam rongga toraks. &tot berbentuk kubah dalam keadaan rehat. ketikaMemisahkan rongga torak daripada rongga abdomen.

Dia%ragma

&tot intercostal

Tisu otot di antara dua tulangMenggerakan tulang rusuk. rusuk. 'a uga dikenali sebagai otot rangka.

Struktur

paru-paru

manusia.

Penyedutan membolehkan udara dari atmosfera akan disedut masuk ke dalam paru-paru. ronkiol dicabang keluar dari bronkus. Paru-paru adalah lembut dan seperti span. Pertukaran gas berlaku di sini. Manusia mempunyai sepasang paru-paru. iaitu otot intercostal luar dan otot intercostal dalam. $. Bernafas ernafas (breathing) adalah proses dimana udara diambil masuk dan keluar dari tubuh manusia untuk membolehkan pertukaran gas berlaku di dalam paru-paru. ernafas melibatkan proses berganti menarik nafas (inhalation) dan menghembus nafas (e&halation) melalui tindakan diafragma dan otot intercostal. • • • • 'iafragma adalah lapisan otot di ba(ah paru-paru. iaitu paru-paru kiri dan kanan. yang melengkung ke atas. Paru-paru (lung) adalah organ utama pernafasan (main respiratory organ) manusia. respirasi sel untuk mengoksidakan makanan menggunakan oksigen dalam sel-sel badan. *tot intercostal berfungsi untuk menggerakkan tulang rusuk.Paru-paru manusia. manakala penhembusan nafas membolehkan udara diusir keluar dari paru-paru ke atmosfera. *tot intercostal adalah otot yang berada diantara tulang-tulang rusuk. Peranan sistem pernafasan manusia untuk menghasilkan tenaga melalui tiga mekanisme" #. Proses menarik nafas dan menghembus nafas adalah disebabkan oleh tindakan diafragma dan otot intercostal. +anya terbahagi kepada dua lapisan. )pabila dalam keadan rehat. ia berbentuk seperti kubah. 'iafragma berfungsi untuk perubahan tekanan udara di dalam rongga toraks. Permukaan paru-paru dilitupi dengan cecair untuk mengurangkan geseran (friction) semasa proses pengembangan dan pengecutan. %. Terdapat banyak kantung udara di hu!ung bronkiol yang dikenali sebagai alveoli. dan terletak di dalam rongga toraks (thoracic cavity) yang dilindungi oleh tulang rusuk (ribs). mengangkut oksigen daripada darah ke sel-sel badan. bernafas untuk mendapatkan oksigen. . Terdapat cabang-cabang halus dalam paru-paru yang dikenali sebagai bronkiol.

Mekanisme pernafasan Menarik nafas (inhalation) .*tot-otot intercostal. Tekanan udara di dalam paru-paru berkurangan dan lebih rendah daripada tekanan atmosfera luar.ungsi menarik nafas adalah untuk menarik oksigen dari udara ke dalam sel-sel badan. otot intercostal luar mengecut dan menaikkan tulang rusuk ke atas dan ke hadapan. Pergerakan diafragma dan tulang rusuk itu seterusnya akan meningkatkan isipadu rongga toraks. -adi. • • diafragma mengecut dan mendatar. . udara dari atmosfera akan dipaksa masuk ke dalam paru-paru sebagai udara yang disedut semasa menarik nafas. Semasa menarik nafas.

ungsi menghembus nafas adalah untuk membuang karbon dioksida daripada sel-sel badan. lebih banyak oksigen dapat diserap ke dalam kapilari darah. *leh itu. otot intercostal dalam mengecut. oksigen akan diangkut dari alveolus ke sel-sel badan. Penyebaran oksigen ini berlaku berterusan sehingga molekul oksigen dapat menembusi dinding kapilari darah dan akhirnya masuk ke dalam aliran darah. *ksigen yang terkumpul akan dilarutkan dahulu pada permukaan lembap alveoli. trakea. Struktur alveoli. Pengangkutan Oksigen Dalam Badan Semasa bernafas. . udara di dalam paru-paru dipaksa keluar sebagai udara yang dihembus semasa menghembus nafas. Tekanan udara dalam rongga toraks bertambah dan melebihi tekanan atmosfera luar. +ni menyebabkan kepekatan oksigen di dalam alveoli meningkat. akan merendah dan mengembalikan kedudukan tulang rusuk ke kedudukan asal. oksigen akan diangkut dari alveolus ke kapilari darah dengan cara resapan mudah (simple diffusion). kepekatan oksigen didalam udara yang disedut adalah lebih tinggi berbanding dengan kandungan oksigen didalam kapilari darah. Membran nipis alveoli meningkatkan kecekapan penyebaran darah. 'arah beroksigen masuk ke dalam paru-paru melalui rongga hidung. Semasa pertukaran gas berlaku.Menghembus nafas (exhalation) . )pabila kepekatan oksigen di dalam alveoli adalah lebih tinggi berbanding dengan kapilari darah. manakala karbon dioksida akan diangkut dari sel-sel badan untuk dikeluarkan melalui paru-paru. )lveoli adalah kantung-kantung kecil di mana pertukaran gas berlaku. -adi. dan akhirnya alveoli. • • diafragma dalam keadaan rehat dan melengkung ke atas berbentuk seperti kubah. bronkiol. Pergerakan diafragma dan tulang rusuk itu seterusnya akan mengurangkan isipadu rongga toraks. Penyebaran oksigen daripada alveolus kepada kapilari darah: • • • • • )lveoli mempunyai permukaan yang lembap. dinding nipis dan dikelilingi oleh banyak kapilari darah. Semasa menghembus nafas. bronkus.

karbon dioksida akan diusir keluar daripada paru-paru semasa proses menghembus nafas. Pengangkutan oksigen oleh darah: • • • • • • 'arah adalah se!enis bendalir tisu yang mengalir dalam kapilari darah.emoglobin.emoglobin merupakan pemba(a oksigen yang penting kerana ianya lebih mudah mengikat oksigen berbanding dengan air dan plasma darah. . oksihemoglobin akan terurai untuk melepaskan oksigen dan hemoglobin.emoglobin 0 *ksigen *ksihemoglobin.emoglobin adalah pigmen merah yang terdapat di dalam sel-sel darah merah (eritrosit). karbon dioksida daripada sel-sel !uga akan meresap ke dalam kapilari darah untuk diba(a oleh hemoglobin ke alveoli. 'arah bertindak sebagai medium pengangkutan oksigen yang cekap disebabkan bantuan dari hemoglobin (haemoglobin). 'engan kata lain/ *ksihemoglobin 0 *ksigen . manakala hemoglobin akan kembali ke paru-paru untuk mengikat oksigen baru. Pada masa yang sama. • • )pabila sampai ke sel-sel badan yang kekurangan oksigen. . *ksigen yang dilepaskan akan diserap oleh sel-sel badan. *ksihemoglobin ini akan diba(a dengan darah ke bahagian-bahagian badan yang kekurangan oksigen. Penyebaran oksigen daripada kapilari darah ke sel-sel badan: Penyebaran oksigen daripada kapilari darah ke sel-sel badan. 1emudian. 'engan kata lain/ . *ksigen mengikat dengan hemoglobin dalam bentuk oksihemoglobin yang mana lebih stabil. .Penyebaran oksigen daripada alveoli ke kapilari darah.

agi memastikan kecekapan fungsi dan kese!ahteraan sistem pernafasan. kita mestilah men!aga dan memelihara kesihatan paru-paru kita agar ia dapat melaksanakan fungsinya dengan lebih cekap. manakala karsinogenik adalah kualiti yang boleh memba(a kepada pengeluaran sel-sel kanser. hidrokarbon. )ir men!adi berasid selepas $-% rokok dibakar. nitrogen oksida. %) Pada akhir eksperimen. Suatu eksperimen untuk menun!ukkan kesan-kesan asap rokok ke atas kapas putih boleh di!alankan seperti berikut" kapas ini adalah satu analogi paru-paru manusia. ahan-bahan toksik dikenali sebagai toksin (to&in). +ni menun!ukkan baha(a asap rokok mengandungi gas berasid yang boleh makan di sel-sel epitelium pada alveoli. Tidak menghidu bahan seperti gam dan petrol yang boleh merosakkan sel-sel pernafasan serta memba(a kepada ketagihan. sulfur dioksida. )ir dalam balang bertukar men!adi kekuningan (yello(ish) kerana bahan pencemar dalam asap rokok larut di dalamnya. 1ita harus bersyukur kerana dikurniakan organ pernafasan yang membolehkan kita bernafas untuk terus hidup. manakala bahan-bahan karsinogenik dikenali sebagai karsinogen (carcinogens). Menghargai Sistem Pernafasan Yang Sihat Sistem pernafasan adalah salah satu daripada nikmat tuhan. uka semua tingkap untuk meningkatkan dan memperbaiki pengudaraan di dalam bilik. ahan pencemar gas terdiri daripada karbon monoksida. manakala 2arah-2arah halus terdiri daripada habuk atau bendasing yang terdapat pada atmosfera. +ni menun!ukkan baha(a asap rokok boleh meningkatkan suhu paruparu. +ni menun!ukkan baha(a asap rokok mengandungi tar. 5lakkan bernafas dalam debu dan kekotoran yang boleh mencemarkan paru-paru. 1etoksikan adalah kualiti bahan-bahan yang boleh merosakkan sel-sel hidup. $) Puntung rokok yang sedang menyala ditetapkan pada sebelah tiub 4. didapati baha(a" • • • • Termometer menun!ukkan baha(a bacaan suhu men!adi lebih tinggi daripada suhu bilik. kita mestilah" • • • • • Men!auhkan diri daripada merokok. iaitu bahan pencemar gas (gaseous pollutants) dan 2arah-2arah halus. dan plumbum. 1apas putih bertukar men!adi keperangan (bro(nish) dengan tompok-tompok hitam. ahan pencemar terbahagi kepada dua !enis.Kepentingan Menjaga Sistem Pernafasan Sistem pernafasan akan ter!e!as !ika ianya terdedah kepada bahan pencemar (pollutants) tertentu dan berlebihan. Tidak menyembur racun serangga dalam keadaan pintu dan tingkap ditutup. #) 3adas disediakan seperti ra!ah di atas. *leh itu. 1ita mesti mengelak daripada merokok kerana ianya boleh merosakkan sistem pernafasan. 1ebanyakan bahan pencemar adalah toksik to&ic) dan karsinogenik (carcinogenic). .

Menggunakan petrol tanpa plumbum pada kenderaan bermotor. Selalu membersihkan rumah supaya udara yang kita sedut semasa bernafas bebas daripada habuk dan kotoran. Selalu melakukan senaman membolehkan kita memperbaiki !antung dan otot-otot. dan !uga membantu mengelakkan sesak nafas.• • • • Memakai peralatan perlindungan apabila mengendalikan bahan kimia yang melepaskan gas toksik. Men!alankan kempen untuk memelihara dan memperbaiki indeks kualiti udara. Manusia harus mengekalkan (pada keadaan baik) dan memelihara kualiti udara dengan cara" • • • Mengharamkan pembakaran sampah secara terbuka. Tidak melakukan pembakaran sampah secara terbuka di ka(asan dalam dan sekitar rumah. Melakukan senaman di ruang yang terbuka dengan udara segar. .