You are on page 1of 35

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

SLOT 1

DEFINISI DAN SEJARAH KOMPUTER

Mengenal Komputer
Sejarah Komputer Pengelasan Komputer Perkembangan Dunia Komputer
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

Mengenal Komputer
Komputer merupakan mesin boleh atur cara yang direka untuk membaca dan melaksanakan urutan sesebuah senarai arahan yang membuatkan ia melakukan operasi aritmetik dan logik berdasarkan angka binari. Jujukan arahan kepada komputer dipanggil aturcara komputer (computer program). Arahan-arahan yang difahami secara langsung oleh komputer dipanggil kod mesin/bahasa mesin. Proses menyediakan aturcara komputer dipanggil pengaturcaraan komputer (computer programming). Aturcara komputer ditulis dalam bahasa pengaturcaraan (programming language).

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

Sejarah Komputer Generasi Keempat Generasi Ketiga Generasi Kedua Generasi Pertama Generasi Kelima KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

Sejarah Komputer Generasi Pertama (1939 – 1958) 1.AC yang bersaiz besar diperlukan 6.Penggunaan tiub vakum 2.Masalah elektrik kerap berlaku KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .Perkakasan besar & susah dikendalikan 3.Penggunaan arus elektrik tinggi 4.Pengaturcaraan dalam Bahasa Mekanikal 5.

Komputer digunakan kurang haba & kurang menggunakan tenaga elektrik KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .Ingatan Teras Magnet telah dibangunkan 3.Pengaturcaraan adalah dalam Mesin Bahasa & Bahasa Assembly 6.Pita magnet dan cakera telah digunakan 7.Penggunaan transistor 2.Sejarah Komputer Generasi Kedua (1959 – 1964) 1.Komputer menjadi lebih kecil dalam saiz daripada komputer Generasi Pertama 8.Lebih laju daripada komputer Generasi Pertama 4.Sistem Operasi (OS) yang pertama telah dibangunkan 5.

Penciptaan cip dan cip Litar bersepadu 2.Cip SSI (small scale integration) & teknologi MSI (medium-scale integration) telah digunakan 4.Penggunaan kuasa elektrik adalah rendah 3.Sejarah Komputer Generasi Ketiga (1965 – 1974) 1.Bahasa pengaturcaraan telah digunakan KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .Digunakan dalam realiti maya.Sejarah Komputer Generasi Keempat (1975 – 2000) 1.Pembangunan komputer mudah alih 3.Penggunaan teknologi LSI & VLSI 2.Teknologi RAID bagi penyimpanan data 4.Komputer mula digunakan untuk Komunikasi Data 6. multimedia dan simulasi 5.Kelajuan mengakses yang tinggi dan kapasiti penyimpanan data yang tinggi.

Sejarah Komputer Generasi Kelima (2000 – sekarang) 1.Penggunaan superkonduktor 3.Penggunaan teknologi robot pintar 5.Pemprosesan selari digunakan 2.Penggunaan pengecaman pertuturan 4.Penggunaan kecerdasan buatan KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

Pengelasan Komputer terbenam PDA komputer Komputer mikro komputer mini kerangka utama komputer desktop stesen kerja komputer super KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

CPU. Output dan Clock Juga dikenali sebagai micro controller kerana ia digunakan untuk mengawal sesuatu pekerjaan sahaja. ROM.Komputer Terbenam Mengandungi RAM. Contoh alatan: Televisyen Telefon Kamera Mesin basuh Ketuhar gelombang micro Kereta KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . Input.

Komputer Super (Supercomputer) Komputer yang berkelajuan tinggi dan mahal. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . Digunakan oleh kebanyakan universiti untuk tujuan projek penyelidikan. atau syarikat farmaseutikal untuk penyelidikan perubatan. penyelidikan dadah atau tentera untuk penyelidikan senjata.

Digunakan terutamanya di bank-bank. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . Kerangka Utama lebih berkemampuan menyokong lebih pemprosesan atau perlaksanaan program secara serentak.Kerangka Utama (Main Frame) Mampu menyokong sehingga ribuan pengguna dalam satu masa yang sama Saiznya lebih kecil dan kurang keupayaan berbanding Komputer Super. syarikat-syarikat besar dan di pusatpusat pengajian tinggi.

Komputer Mini berkeupayaan untuk beroperasi lebih pantas daripada Komputer Mikro serta ia juga mempunyai ruang storan yang lebih besar.Komputer Mini Saiz yang lebih kecil berbanding Kerangka Utama tetapi mempunyai keupayaan yang hampir sama dengan Kerangka Utama cuma dalam skala yang lebih kecil. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . Mampu menyokong antara 4200 pengguna yang berkongsi terminal dalam satu masa.

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . berkuasa tinggi dengan harga yang mampu dimiliki oleh hampir kebanyakan orang. pejabat dan juga untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran. Semakin canggih. Kegunaan rumah.Komputer Mikro (Personal/desktop Computer. PC) Komputer untuk kegunaan peribadi.

Komputer Tangan (Palmtop Computer)  Bersaiz sebesar tapak tangan  Berfungsi seperti sebuah laptop  Papan kekunci kecil atau penggunaan skrin sesentuh dan kayu ria KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

sedikit di atas ukuran telefon bimbit dan dapat dengan mudah dibawa ke mana-mana. namun menggunakan teknologi layar sentuh (touchscreen) sebagai media input. PDA tidak memiliki papan kekunci. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . PDA mempunyai ukuran yang sangat kecil.Komputer Tangan (PDA) Personal Digital Assistant (PDA) adalah komputer tangan yang menggunakan flash memory sebagai pengganti media penyimpanan.

multimedia dan lain sebagainya. dan kemampuannya dalam menjalankan aplikasi-aplikasi yang memerlukan performa tinggi. KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .Stesen Kerja (Work Station) Workstation sebenarnya adalah komputer desktop yang memiliki kelebihan utama dalam hal kemampuan prosesor. memory yang besar. seperti aplikasi 3 dimensi. grafik.

Kawalan jauh (Wireless Remote) KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .Perkembangan Dunia Komputer Perkakasan Skrin sesentuh (Touch Screen) menggantikan tetikus. Papan kekunci maya (Virtual Keyboard) menggantikan papan kekunci biasa.

Perkembangan Dunia Komputer Cuba dapatkan maklumat lanjut berkenaan teknologi yang digunakan KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

04  Windows 8.3 (Jelly Bean) KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .Perkembangan Dunia Komputer Perisian Perisian Sistem  Ubuntu 13.1  MacOS  iOS7  Android 4.

Perkembangan Dunia Komputer  Terdapat Komputer Tangan (tablet) yang memiliki dual OS Android dan Windows. Android dan Ubuntu.  Terkini terdapat tablet dengan tiga sistem operasi sekaligus Windows 8. (komputer Ekoore Python S3) KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

Komponen Komputer Komputer Perkakasan Perisian Unit Sistem Input Output Perisian Pengendalian Perisian Aplikasi Sistem Pengoperasi an Program utiliti KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

Definisi Sistem Komputer Kombinasi komponen dan perkakasan elektronik yang direka untuk menerima data. memproses data. menghasilkan maklumat dan menyimpannya untuk kegunaan akan datang KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . Output merupakan data atau arahan yang telah diproses kepada bentuk bermakna dipanggil maklumat melalui peranti output.Kitaran Pemprosesan Maklumat Input Proses Output Storan Input merupakan data atau arahan yang dimasukkan pengguna ke dalam sistem komputer menggunakan peranti input untuk diproses. Storan merupakan tempat simpanan data dan maklumat untuk kegunaan akan datang. Data atau arahan yang dimasukkan akan diproses oleh komponen elektronik yang terdapat pada papan induk yand dikenali sebagai Unit Pemprosesan Pusat (CPU) dan Ingatan.

KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

Skrin sesentuh (Touch Screen) menggantikan tetikus.itechnews.computerservicesforlife.net/2009/04/23/shuttle-x-5000ta-touchscreen-all-in-one-pc/ KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .com/windows-7-touch-screen-you-%E2%80%9Ccan%E2%80%9D-touch-this/ http://www. http://www.

net/bluetooth-laser-virtual-keyboard.com/category/laptops-gadgets/page/12/ KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .progadget. http://www.mintgadgets.Papan kekunci maya (Virtual Keyboard) menggantikan papan kekunci biasa.html Video http://www.

Demo Virtual Keyboard KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

cypress.Kawalan jauh (Wireless Remote) http://technabob.com/blog/wp-content/uploads/2010/02/msi-cideko-wireless-keyboard-air-mouse-2.jpg http://www.com/?rID=14422 KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA .

ubuntu. • Sistem operasi Ubuntu juga sangat kebal.com.my/ KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . Komputer peribadi (Desktop) dan pelayan (server). tidak perlu menggunakan perisian Anti-virus http://wiki.Ubuntu • Ubuntu adalah sebuah Sistem Operasi lengkap berasaskan Linux yang sesuai digunakan pada komputer riba (Notebook).

Windows 8 Pro. http://ms. •Menampilkan skrin Start baharu.org/wiki/Windows_8 KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . sokongan asli untuk USB 3. dan Windows RT.1 • Dibina berdasarkan reka bentuk Metro "perisian gaya Windows 8".wikipedia. Windows 8 Enterprise. Internet Explorer 10.0.Windows 8. •Terdapat empat edisi utama: Windows 8. Windows Defender Windows To Go.

MacOS • Mac OS. http://ms. atau Sistem Pengoperasi Macintosh. adalah sistem pengoperasi komputer Apple untuk komputer Apple Macintosh.org/wiki/Mac_OS KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . yang bererti Macintosh Operating System.wikipedia.

iOS • iOS (iPhone OS) adalah sistem operasi perangkat bergerak yang dikembangkan dan didistribusikan oleh Apple Inc.org/wiki/IOS KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . dan dikembangkan untuk menyokong perangkat Apple lainnya seperti iPad dan Apple TV. http://id. Sistem operasi ini pertama dilancarkan tahun 2007 untuk iPhone dan iPod Touch.wikipedia.

Android dibangunkan oleh Google berdasarkan sistem perisian Linux dan perisian GNU.Android Jelly Bean • Android adalah sistem pengendalian untuk peranti bergerak seperti telefon selular. komputer tablet dan notebook. Android asalnya dibangunkan oleh Android Inc.org/wiki/IOS KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA . (firma yang kemudiannya telah dibeli oleh Google). http://id.wikipedia.