You are on page 1of 3

Artikel 1.

Domain kognitif Aras Jenis soalan Soalan Penaakulan Tinggi Struktur Perdana Menteri Naoto Kan mengumumkan ‘Kecemasan Nuklear’ dan mengarahkan penduduk sekitar segera mengosongkan kawasan lingkungan radius 20 km persegi dari reaktor nuclear. (i) Pada pendapat anda mengapakah Perdana Menteri Naoto Kan mengumumkan ‘Kecemasan Nuklear’? (1m) (ii) Apakah kesan kepada penduduk yang tinggal dalam kawasan lingkungan radius 20km persegi jika reactor nuclear mengalami kebocoran? (1m) (i) Perdana Menteri Naoto Kan mengambil langkah awal untuk mencegah kehilangan jiwa jika reaktor nuclear mengalami kebocoran. (ii) Keselamatan dan kesihatan penduduk akan terjejas jika kebocoran ataupun letupan berlaku, contohnya kecacatan fetus dan mutasi genetik berlaku. Penaakulan Tinggi Subjektif Kesan daripada kejadian gempabumi di utara perairan Jepun dan Tsunami yang membadai Fukushima, cadangkan cara yang perlu diambil oleh Negara Jepun sebagai langkah berjaga-jaga. Jelaskan jawapan anda. (2m) 1. Mencipta alat yang boleh mengesan gempabumi dan tsunami sebulan lebih awal. Supaya langkah berjaga-jaga boleh diambil terlebih dahulu. 2. Menyediakan bekalan tenaga yang mencukupi sebagai sokongan jika punca tenaga utama gagal berfungsi. Agar proses pengendalian reactor nuclear terjamin selamat. 3. Menjalankan proses penjanaan tenaga melalui reactor nulear yang jauh dari kawasan penempatan. Agar penduduk tidak terdedah kepada bahan radioaktif jika kebocoran berlaku. Penaakulan Tinggi Subjektif Jika anda adalah seorang Perdana Menteri Jepun, adakah anda setuju dengan operasi penjanaan tenaga hasil proses tindakbalas nuclear ini dijalankan di Negara Jepun. Jelaskan jawapan anda dalam konteks: (i) Kos pengendalian (1m) (ii) Keselamatan penduduk (1m) Tidak. (i) Kos pengendalian bahan radioaktif sangat mahal dan melibatkan mesin yang canggih.

Jawapan

Domain kognitif Aras Jenis soalan Soalan

Jawapan

Domain kognitif Aras Jenis soalan Soalan

Jawapan

(i) Tidak semua Negara menjalankan proses penjanaan tenaga melalui tindakbalas bahan nuclear. Artikel 2 Domain kognitif Aras Jenis soalan Soalan Pengetahuan Rendah Struktur Menurut Mohd Fuad Kamal Ariffin. (2m) 1. tayar keretanya pancit setelah memandu selama 2 km. 2. Aplikasi Tinggi Struktur Richie adalah pelancong dari luar Negara yang datang untuk bercuti di Malaysia. terowong SMART telah berfungsi selama 24 bulan tetapi masih ramai yang kurang memahami dwi fungsi terowong ini. Pasukan peronda bermotosikal akan datang untuk membantunya. Ricihe boleh menggunakan telefon kecemasan atau SOS yang tersedia pada setiap pintu. Jepun dapat membuktikan bahawa Jepun adalah Negara yang mempunyai ekonomi yang stabil dan sangat maju. Apakah yang perlu dia lakukan untuk mengatasi masalah ini? (1m) Encik Mohd Fuad Kamal Ariffin boleh membuat persidangan media secara meluas tentang dwi fungsi terowong ini dan menjelaskan secara jelas tentang ciri-ciri keselamatan terowong SMART ini. (ii) Keselamatan penduduk boleh dijamin dengan mencipta alat-alat pengesan bencana alam agar proses ini tidak diganggu. Anda ditugaskan untuk memantau Sistem SMART dan operasi di tahap yang terbaik.(ii) Keselamatan penduduk tidak dapat dijamin jika berlakunya kebocoran. Apakah bahagian yang perlu anda utamakan dalam pemantauan anda jika anda ingin memastikan tahap keselamatan SMART adalah terjamin? (1m) Jawapan Domain kognitif Aras Jenis soalan Soalan Jawapan Domain kognitif Aras Jenis soalan Soalan . Apakah yang perlu Richie lakukan? Jelaskan sebab jawapan anda. Ya. Ketika Richie menggunakan SMART. Pengurus Besar SMART. Ricihe boleh keluar dengan berjalan kaki melalui pintu kecemasan yang boleh didapati pada jarak 250 meter setiap satu terowong. Cara ini boleh digunakan jika dia tidak mempunyai telefon bimbit. Richie boleh mendail nombor kecemasan untuk meminta bantuan. Penaakulan Tinggi Struktur Anda adalah seorang pegawai dari agensi Lembaga Lebuhraya Malaysia. 3.

3. . Pintu penahan air yang menuju ke bahagian peralatan SMART. Syaf pengalihan udara dan laluan keluar. Pemeriksaan terhadap pintu kawalan automatik banjir dan pintu penghalang air. 2.Jawapan 1.