You are on page 1of 8

4.

1 PERPECAHAN MEMBUKA RUANG PENJAJAHAN

2KELUARGA BROOKE MELUASKAN KUASA 4.4PERUBAHAN DI BAWAH PENRADBIRAN KELUARGAEKONOMI 4.5PERUBAHAN SOSIAL DI BAWAH PENTADBIRAN KELUARGA BROOKE .1PERPECAHAN MEMBUKA RUANG PENJAJAHAN 4.4.3KELUARGA BROOKE MEMANTAPKAN PENTADBIRAN 4.

sultan brunei telah melantik seorang pembesar brunei iaitu Pngeran Indera Mhkota sebagai wakil pemerintah brunei .Sultan brunei melantik pembesar-pembesar untuk mentadbir wilayah sarawak Perpecahan membuka ruang penjajahan Beliau telah mengambil alih kusa olitik pembesar tempatan Pada kurun-19.

Pngeran Indera Mhkota telah mengambil alih kuasa pentadbiran serta perdangan antimoni dan emas daripada pembesar melayu Beliau telah mengenakan cukai yang tinggi terhadap hasil yang keluarkan penduduk tempatan.Di negeri Sarawak Bahan galian yang berharga iaitu antimoni dan emas Untuk mmenguasi kekayaan dan mengukuhkan kawalannya terhadap Sarawak. Orang bidayuh yang berkerja di lombong antimoni tidak di beri upah .

Pangeran Raja Muda Hashim telah menerima kunjungan seorang pedagang british bernama James Brooke Pangeran Raja Muda Hashim berjaya menamatkan kebangkitan rakyat Sarawak dengan bantuan tentera James Brooke .

JAMES BROOKE MEMERINTAH NEGERI SARAWAK DAN MENGUASAI SEAGALA HASILNYA JAMES BROOKE HARUS MENGHORMATI DAN MEMELIHARA UNDANG-UNDANG DAN ADAT ISTIADAT ORANG MELAYU .

SULTAN BRUNEI MENYERAHKAN SARAWAK DARI KAWASAN TANJUNG DATU KE SUNGAI SAMARAHAN DAN MENYERAHKAN SEGALA HASIL CUKAINYA KEPADA JAMES JAMES BROOKE AKAN MEMBAYAR 2500 DOLAR SETIAP TAHUN KEPADA BAGINDA AGAMA DAN ISTIADAT PENDUDUK SARAWAK TIDAK BOLEH DIGANGGU SULTAN BRUNEI MENGIKTIRAF JAMES BROOKE SEBAGAI RAJA PUTIH SARAWAK .

1836 KEBANGKITAN MENENTANG PEMERINTAHAN WAKIL KESULTANAN BRUNEI DAN 1841 SARAWAK PANGERAN RAJA MUDA HASHIM MELANTIK JAMES BROOKE SEBAGAI GABENOR DAN RAJA SARAWAK 1846 SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN MENGIKTIRAF SEBAGAI RAJA YANG MERDEKA .