You are on page 1of 2

BOLESTI SUZNIH KANALA Suzna se tekućina stvara u suznoj žlijezdi koja leži u gornjem vanjskom kutu očne šupljine

. Pomoću očnih vjeđa tekućina curi u suzne kanaliće, iz njih u suznu vrećicu, a odatle u nosni suzovod. Mjesta iz kojih suzna tekućina prelazi u suzovode nazivamo suzniin točkicama zijalicama!. "edna od najučestalijih #olesti suzila je katar suzne vrećice suzišta!, tj. upala njene sluznice. $#og katara sluznica otekne i sprečava odvod suzne tekućine koja se zadržava u suznoj vrećici. %a taj način nastaje oteklina u očnom uglu. &ko neprestano suzi, a druge smetnje su dosta umjerene. 'a se #olest učestalo vraća, i prolazi kao svaki drugi akutni katar. Međutim, često nastaju komplikacije jer se ognoji suzna vrećica. (nojna promjena uvijek je jako opasna #udući da je sadržaj suzne vrećice jako otrovan pa može i najneznatnijom ozljedom in)icirati rožnicu, koja se, pak, često zagnoji. Smetnje uslijed katara mogu potrajati godinama. Liječenje *sparavati oči nad jakim i mlakim čajem od mješavina jednakih količina kunice i kamilice. Postupak se vrši ujutro i uvečer po +, minuta. $a vrijeme isparavanja lagano trljati sljepoočice i uokolo vjeđa. 'rljati čistom krpicom ili prozimom krpom gazom! nakvašenom čajem nad kojim se vrši postupak. -ad se čaj dovoljno ohladi njime namočiti očne kapke. Poslije toga vjeđe i korijen nosa lagano namazati mlakim maslinovim uljem, glavu umotati toplim ru.čnikom i spavati do jutra. /oraviti u toploj prostoriji. *z#jegavati nagle promjene topline. So#na temperatura tre#a da #ude između +0 i +,12. $a vrijeme liječenja pije se lagani čaj od mješavine jednakih količina listova divlje nane i sta#ljike timijana. 3aj se zaslađuje medom i pije mlak.

KATAR OCNE SPOJNICE (KONJUNKTIVITIS) Spojnica je prozima sluznica koja pokriva unutamju stranu očne vjeđe, prilju#ljena je uz očnu ja#učicu a da se ne dotiče njezina srednjeg dijela 4 rožnice. &d svih dijelova oka, očna spojnica najviše je izložena opasnostima pa z#og toga najčešće o#oli. -ad nastupi katar, spojnica se upali i otekne, z#og čega izlučuje mnogo tekućine. *spočetka je tekućina vodenasta, zatim postaje mutna i, naposljetku, gnojna. 5u#ovi vjeđa ispunjeni su gnojem te se očni kapci preko noći slijepe tako da ih se veoma teško može očistiti. Sto je katar jači to je spojnica crvenija jer su joj žilice ispunjene prekomjernom krvi. /olesnik stječe dojam da mu je nešto upalo u oko, jer osjeća pritisak i paljenje u oku. $atim ga oči svr#e i 6peku7, što jedva može izdržati. Sto se oko više trlja, to se više podražava. &ku smeta svjetlost i težina vlastitih kapaka. 8večer se smetnje i #olovi povećavaju. 8zroci #olesti su gljivice koje uđu u oko i nastane se u vrećici spojnice. /olest nastupa kao popratna pojava raznih upala i prehlada. -adšto #rzo prolazi, za tjedan, dva, a može postati i kroničnom. 'o se događa kada #olesnik živi i radi u prašnjavim prostorijama te prljavim rukama dodiruje oči. Liječenje
Saslav čaja: 20 g vidaca +0 g hrastovih listova 90 g hrastove kore 90 g korijenja #ijeloga sljeza 90 g divljeg sljeza Pripreiiianje i primfena čaja: 'rave jako usitniti i smijesati. %a , g mješavine trava preliti 9 litru proključale vode i hladiti poklopljeno. -ad je čaj postao mlak, procijediti ga kroz dvostruku prozirnu tkaninu gazu!. Mlakim čajem ispirati oči i stavljati o#loge od pamučne tkanine namočene ča.jem. &#lozi se stavljaju na zatvorene očne kapke i drže se što duže vremena.

&d istih trava kuhati lagani čaj koji se pije rnlak, zaslađen medorn i to : puta dnevno po 9 dcl u jednakim vremenskim razmacima.
Sastav čaja (2):

;0 g rosopasa +0 g mirisne *ju#ice 2aj se priprema i primjenjuje kao u prethodnim recepturama.

'o činiti za dana. na zatvorene očne kapke stavljati o#log od pamučne krpe namočene domaćom rakijom šljivovicom.Sastav čafa (3): +0 g listova pčelinje *ju#ice +0 g cvjetova kamilice +0 g listova divljega sljeza 3aj se priprema i primjenjuje kao u prethodnim recepturama. ujedno je potre#no usmjeriti punu pažnju čistoći tijela. 8jutro i uvečer rnlakim čajem ispiru se o#oljele oči. pose#ice glave i ruku. Poslije večemjeg ispiranja. Poslije jutarnjeg ispiranja. *z#jegavati #ilo kakvo trljanje rukama= #olesnik se ne smije nalaziti u prašnjavim i vjetrovitim prostorijama. . prije spavanja stavljati o#log od pamučne krpe namočene maslinovim uljem. $a liječenje #olesti može korisno poslužiti lagani čaj od mješavine jednakih količina kamilice i kunice. Po sunčanu danu preporuča se nositi tamnozelene sunčane naočale. <iječeći se čajevima.