You are on page 1of 6

 Aceasta lucrare urmareste studierea metodelor de observare a preparatelor ce nu pot fi vizualizate cu ajutorul microscopului in transmisie sau in reflexie .

 Metodele clasice de micoscopie nu pot pune in evidenta detaliile preparatelor atunci cand acestea au dimensiuni foarte mici (sub 1µm) sau prezinta un contrast bun (detaliile au aceiasi culoare ca si restul preparatului). .

la dispozitia observatorului stau metodele de colorare a preparatului sau tehnicile speciale de microscopie.imaginea obtinuta difera mai mult sau mai putin fata de structura reala. manopera si substante chimice. . .nu pot fi observate celule sau organisme vii. In aceasta situatie. .necesita o cantitate mai mare de timp.  Tehnicile de colorare prezinta in anumite situatii cateva dezavantaje: .

Microscopia de polarizare .Microscopia de fluorescenta .Microscopia de imersie .Microscopia electronica .Microscopia de camp intunecat .Microscopia de contrast de faza . Pentru inlaturarea acestor deficiente pot di utilizate tehnicile speciale de microscopie: .Microscopia in ultraviolet (UV) .

In acest mod se poate creste marirea pana la cca.5) sau compusisintetici (n-1. numit lichid de imersie. una din solutii este introducerea intre obiect si obiectiv a unui lichid omogen.3-1.2000 de ori fara sa apara fenomenul de difractie.3-1. Pentru a perimte obervarea unor detalii mai fine. .6).Un alt avantaj al folosirii imersiei este marirea luminozitatii imaginii. transparent si izotrop cu indice de refractie cat mai mare.  De obicei se utilizeaza ulei de cedru (n=1.