You are on page 1of 3

5 Exercitii zilnice pentru sanatatea ochilor tai

Ochii ii utilizam cel mai mult pe parcursul zilei dintre restul organelor de simt. Muschii globului ocular si cristalinul se numara printre organele care “muncesc” cel mai mult la nivelul globilor oculari.

Tocmai de aceea oboseala oculara se instaleaza rapid in special la cei care lucreaza la birou sau utilizeaza calculatorul peste o ora din zi.

Cum apare oboseala oculara?
Atunci cand privim lucruri aflat in apropriere, sub 50 cm de globii oculari, cristalinul nostru este incordat. Atunci cand lucram cu hartii, citim mult sau lucram la calculator peste o ora se instaleaza oboseala oculara. De asemenea cei care lucreaza timp indelungat la calculator uita sa clipeasca, dezvoltand keratita sicca sau sindromul ochilor uscati

Exercitii pentru ochi – pentru o vedere mai buna
Va propunem 5 exercitii pentru ochi pe care le puteti efectua zilnic si care va protejeaza ochii. Este recomandat sa le practicati chiar de mai multe ori pe zi, de cate ori aveti ocazia.

la doar cateva cladiri departare. privind cat mai sus si cat mai jos fara sa miscati capul. incercand sa observati detalii: culoarea cladirilor. . Priviti apoi in apropiere. pasari etc. Este important pentru ca in felul acesta va relaxati cristalinul. Totodata pentru a preveni keratita sicca se recomanda sa va obisnuiti sa clipiti des. copaci. o miscare pe secunda. Acest exercitiu va permite sa utilizati anumiti muschi ai globului ocular si sa cresteti functionarea unor nervi cranieni care inerveaza acesti muschi. Miscari ale ochilor in sus si in jos Miscati ochii rapid. Faceti 50 de astfel de miscari. oameni. Nu apasati cu mainile pe ochi si nu frecati ochii – preveniti in felul acesta o posibila infectie. ochiul se relaxeaza si totodata conjunctiva se umecteaza (preveniti sindromul ochilor ucsati). numarul de etaje. cat mai departe. mai ales daca lucrati zilnic la calculator. In acest fel retina se relaxeaza si se “reincarca”. afectarea machiajului si accentuarea astigmatismului. cat mai departe. incercati sa focalizati de-a lungul strazii. Relaxati un minut prin inchiderea ochilor. Priviti departe.Ochii inchisi Cand faceti o mica pauza in activitatile dumneavoastra inchideti ochii pentru un minut. culoarea tamplariei. Daca va situati intre blocuri. Focalizare la distanta Tot in timpul pauzelor priviti pe fereastra.

.Incercati din cand in cand. cel situat cel mai la stanga.Incercati noaptea sa nu dormiti cu capul astfel incat perna sa va apese pe ambii ochi sau numai pe unul. Apoi relaxati prin inchiderea ochilor pret de un minut. deci nu trebuie sa platiti in plus. mai sus si mai jos fara a misca ochii. De 10 ori rotiti spre dreapta si tot de 10 ori spre stanga. in pauzele despre care am discutat mai sus. Relaxati ochii. la dreapta sau in jos.Efectuati anual un consult oftalmologic in care sa va analizati nu doar dioptriile. Acestea trebuie sa faca parte din consultul uzual. Aceasta reprezinta una din cauzele care duc la astigmatism – denivelarea suprafetei ochiului cu modificari ale unghiurilor de refractie.Miscari ale ochilor stanga-dreapta Miscati globii oculari spre stanga si spre dreapta cu miscari cat mai ample. Acest exercitiu va ajuta sa va mentineti un camp vizual larg. . ci si fundul de ochi si tensiunea superficiala a globilor oculari. . Faceti 50 de miscari si relaxati prin inchiderea ochilor timp de un minut. Cateva recomandari pentru o vedere mai buna: . Rotiri ale ochilor spre stanga si spre dreapta Rotiti ochii doar de 10 ori pentru ca puteti ameti. Identificati cel mai inalt delatiu. Incercati apoi sa vedeti cat mai lateral. sa asociati exercitiile din articolul curent cu inca unul la final: priviti un punct fix situat la cativa metri (2-4) de dumneavoastra.