You are on page 1of 12

Monastirea Argeşului (Vasile Alecsandri

)
Pe Arges in gios Pe un mal frumos, Negru-Voda trece Cu tovarasi zece: Noua mesteri mari, Calfe si zidari Si Manoli - zece, Care-i si intrece. Merg cu toti pe calen Sa aleaga-n vale oc de monastire Si de pomenire. !ata cum mergea Ca-n drum agiungea Pe-un "iet cio"anas #in fluier doinas, Si cum il videa, #omnul ii zicea: - Mindre cio"anas #in fluier doinas, Pe Arges in sus Cu turma te-ai dus, Pe Arges in gios Cu turma ai fost. Nu cumv-ai vazut, Pe unde-ai trecut, $n zid parasit Si neispravit,

a loc de grindis.zece. $n zid parasit Si neispravit. Noua mesteri mari Si Manoli . mesteri mari. Cit il auzea. Spre zid apuca Cu noua zidari. cum il vad. #omnu-nveselea Si curind pleca.&a. Care-i si intrece. Calfe si zidari. .!ata zidul meu' Aici aleg eu oc de monastire Si de pomenire.-am vazut. Aici sa-mi durati Monastire nalta Cum n-a mai fost alta. a el se rapad Si latra-a pustiu Si urla-a mortiu. Pe unde-am trecut. #eci voi. Ca v-oi da averi. . doamne. a verde-alunis% . Cinii. Curind va siliti ucrul de-l porniti Ca sa-mi radicati.

Calfe si zidari *remura lucrind. Santuri largi sapa Si mereu lucra. ocul masura. S-apoi se-ncrunta Si-i ameninta Sa-i puie de vii C(iar in temelii' Mesterii cei mari. )iua pin-in seara+ !ar Manoli sta. Noaptea se surpa' A duoa zi iar.V-oi face "oieri. )idul radica. !ar de nu. ucra tremurind )i lunga de vara. Sfarile-ntindea. #ar orice lucra. V-oi zidi de vii C(iar in temelii' Mesterii gra"ea. A patra zi iar ucra in zadar' #omnul se mira S-apoi ii mustra. . apoi V-oi zidi pe voi. Nici ca mai lucra. A tria zi iar.

Stiti ce am visat #e cind m-am culcat% . Apoi se scula S-astfel cuvinta: . #eci daca vroiti Ca sa ispraviti Sfinta monastire Pentru pomenire.Noua mesteri mari. S-orice sotioara .Ci mi se culca Si un vis visa. sopta de sus Aievea mi-a spus Ca orice-am lucra. Noi sa ne-apucam Cu toti sa giuram Si sa ne legam *aina s-o pastram.rice sorioara. Mini in zori de zi . Calfe si zidari. Cea-ntai sorioara Care s-a ivi Mini in zori de zi. Aducind "ucate a sot ori la frate. Noaptea s-a surpa Pin-om (otari !n zid de-a zidi Cea-ntai sotioara.

-n zori de zi. Mindra sa-mi opreasca. pe lume . Cind. #rumul cerceta. Pe ea s-o -ertfim. S-o opreasca-n vale. . !nima-i sarea. pe sc(ele.!ntai s-o ivi. Sa faca piraie. Cit el o zarea. ploaie cu spume.loarea cimpului' /a s-apropia Si ii aducea Prinz de mincatura. !n zid s-o zidim' !ata. ce zarea% Cine ca venea% Sotioara lui. . Vin de "autura. Manea se trezi S-apoi se sui Pe gard de nuiele. vai. Si mai sus. !n genuc(i cadea Si plingind zicea: 0#a. Si-n cimp se uita. S-o-noarca din cale'0 #omnul se-ndura. #oamne. Apele sa creasca. Sa curga siroaie.

1uga-i asculta.-un vint. Mindra sa-mi intoarne. Si curgea deodata Ploaie spumegata Ce face piraie Si imfla siroaie. 1uga-i asculta Si sufla un vint. Mindra n-o oprea. Norii aduna. Si iar se-nc(ina. Ci ea tot venea Si s-apropia. #oamne. Si iar se ruga: 0Sufla. Paltini ca-ndoia. $n vint pre pamint. Sa mi-ontoarne-n cale. Muntii rasturna. &razii sa-i despoaie. #ar oricit cadea. Paltini sa indoaie. !nima-i plingea. Sufla-l pe pamint. !ara pe Ana . Ceriu-ntuneca. Muntii sa rastoarne. S-o duca devale'0 #omnul se-ndura. &razi ca despoia. Manea mi-o videa.

mindruta mea. amar de ea. Pin3 la pulpisoare. Pe sc(ele-o urca. !ar ea. !ata c-agiungea' Mesterii cei mari. )idul se suia Si o cuprindea Pin3 la gleznisoare. Ca vrem sa glumim Si sa te zidim' Ana se-ncredea Si vesel ridea. Visul de-mplinit. Pe drum sovaia Si s-apropia Si. Nu te sparia. zicea: 2 Stai.Nici c-o inturna' /a mereu venea. !ar Manea ofta Si se apuca )idul de zidit. Pe zid o punea Si. !n "rate-o lua. vai de ea. . glumind. Calfe si zidari Mult inveselea #aca o videa. Mindra-si saruta. !ar Manea tur"a.

Manoli. Manoli. *rupusoru-mi fringe' !ar Manea tacea Si mereu zidea+ )idul se suia Si o cuprindea Pin3 la gleznisoare. Mestere Manoli' )idul rau ma stringe. Manoli. *ot mereu plingea Si mereu zicea: . .Manoli. Manoli. Pin3 la titisoare. )idul se suia Si o cuprindea Pin3 la costisoare. #ar ea. Ci mereu zicea: . Mestere Manoli' )idul rau ma stringe *itisoara-mi plinge. Ca nu-i "una. Pin3 la costisoare. Copilasu-mi fringe' Manoli tur"a Si mereu lucra. Pin3 la pulpisoare.Nici ca mai ridea.Manoli. draga. vai de ea. Mestere Manoli' Agiunga-ti de saga.

Spuneti-mi cu drept. Cu mina pe pept. Viata mi se stinge' Pe Arges in gios. Nu se mai videa.Voi. Manoli. )ece mesteri mari.Manoli. Cum n-a mai fost alta. . Ci se auzea #in zid ca zicea: . Pin3 la "uzisoare. Monastire nalta. mesteri zidari. #e-aveti mesterie Ca sa-mi faceti mie Alta monastire Pentru pomenire. Pe un mal frumos Negru-voda vine Ca sa se inc(ine a cea monastire. Mestere Manoli' )idul rau ma stringe.Pin3 la titisoare. vai de ea. . Pin3 la oc(isori.alnica zidire. !ncit . #omnul o privea Si se-nveselea Si astfel graia: .

Cum sta pe grindis. Apoi poruncea Sc(elele sa strice. Mult mai luminoasa Si mult mai frumoasa' #omnu-i asculta Si pe ginduri sta. Mesterii gindea Si ei isi facea .Ca noi. Sus pe coperis. Sus pe coperis. Sa mi-i paraseasca.Mult mai luminoasa Si mult mai frumoasa% !ar cei mesteri mari. )ece mesteri mari. Calfe si zidari. Altii nici ca sint Pe acest pamint' Afla ca noi stim . Scari sa le ridice. mesteri mari. Vesel se mindrea S-apoi raspundea: .ricind sa zidim Alta monastire Pentru pomenire. Calfe si zidari. Ca sa putrezeasca Colo pe grindis. !ar pe cei zidari.

!ar "ietul Manoli. $n glas mult iu"it. Viata mi se stinge' Cum o auzea. #ar pe loc cadea. !ata c-auzea #in zid ca iesea $n glas nadusit. Mesterul Manoli. Mestere Manoli' )idul rau ma stringe. Si unde pica.Manoli. *rupu-si despica. Apoi le-ntindea Si-n vazdu( sarea.c(i-i se-nvelea+ umea se-ntorcea. Cind se incerca #e-a se arunca. *itisoara-mi plinge. Manoli. .Aripi z"uratoare #e sindrili usoare. Copilasu-mi fringe. Norii se-nvirtea. Si de pe grindis. Mort "ietul cadea' . #e pe coperis. Care greu gemea Si mereu zicea: . Manea se pierdea.

Cu apa sarata. Cu lacrimi udata' . Cu apa putina.!ar unde cadea Ce se mai facea% . fintina lina.