You are on page 1of 38

LANGKAH-LANGKAH PENGEMASKINIAN DATA BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) DAN ANGGOTA KUMPULAN SOKONGAN (AKS

)

Pihak yang bertanggungjawab ke atas pengemaskinian data PPP dan AKS adalah seperti berikut
No 1. 2. 3. 4. 5. 6. Data PPP dan AKS di sekolah Pengetua dan Guru Besar PPP dan AKS di PPD Pegawai PPD PPP dan AKS di JPN/ Bahagian Pengarah JPN/ Bahagian Pihak Yang Bertanggungjawab Pengetua dan Guru Besar Pegawai PPD/ Pegawai di Bahagian (bagi sekolah di bawah Bahagian) Pegawai PPD Pegawai JPN Pegawai JPN/ Bahagian yang dipertanggungjawabkan Pegawai JPN/ Bahagian yang dipertanggungjawabkan.

1

Layari laman sesawang www.moe.gov.my/epangkat dengan menggunakan Windows Internet Explorer versi 7 dan ke atas sahaja

1 2 3

1. Masukkan no kad pengenalan tanpa (-) 2. Kata Laluan adalah sepertimana yang telah didaftar 3. Klik Login

2

PERINGATAN!!
Hanya Ketua Jabatan atau Pentadbir yang dilantik sahaja dibenarkan untuk membuat pengemaskinian data. Sebarang penyalahgunaan ID Pengguna dan Kata Laluan ada di bawah tanggungjawab Ketua Jabatan.

Untuk pengemaskinian data PPP dan AKS, klik pada Modul Semakan

3

Pencarian dibuat samada mengunakan Semakan Pemohon Melalui Kad Pengenalan atau Semakan Pemohon Melalui Nama. Contoh yang akan digunakan dalam manual ini ialah menggunakan Semakan Pemohon Melalui Kad Pengenalan Sila klik pada Semakan Pemohon Melalui Kad Pengenalan Paparan seperti ini akan tertera 4 .

1 2 1. Masukkan no kad pengenalan 2. Klik butang Carian Maklumat asas PPP akan tertera 5 .

Klik pada butang Kemaskini Maklumat Pegawai Maklumat-maklumat yang perlu dikemaskini akan tertera 6 .

Maklumat-maklumat hanyalah : 1. Maklumat Tindakan (sekiranya berkaitan) Klik pada Maklumat Pengisytiharan Harta Maklumat Pengisytiharan Harta perlu dikemaskini lima (5) tahun sekali atau pada setiap kali pegawai membuat pengisytiharan harta. Maklumat Prestasi Khas (sekiranya berkaitan) 7. 5. 2009. 3. 2. 4. yang perlu dikemaskini Maklumat Pengisytiharan Harta Maklumat Perkhidmatan Maklumat Akademik Maklumat Pengalaman Kerja Maklumat Prestasi (2008. 7 . 2010 dan seterusnya) 6.

1 hingga No.1 2 3 4 Sila penuhkan maklumat dari No.3. Selesai penuhkan klik KEMASKINI Sekiranya kalendar dipaparkan dalam keadaan di bawah Sila klik pada simbol di bahagian atas ruangan alamat ePangkat 8 . Sekiranya pegawai membuat pengisytiharan harta tambahan (maklumat pengisytiran harta yang lama secara automatik akan terhapus).

Atau pergi ke Tools dan klik pada Compatibility View Setelah maklumat Pengisytiharan paparan seperti berikut akan tertera Harta dikemaskini. 9 .

Klik pada Cuti Klik TAMBAH 10 .

Maksud Cuti lain-lain ialah selain daripada 3 jenis cuti yang dinyatakan. Contoh: Cuti Sakit yang diluluskan oleh Lembaga Perubatan.Sila penuhkan maklumat yang diperlukan dari No. sila klik butang TAMBAH dan ulangi langkah seperti yang sebelumnya. Kemudian klik SIMPAN 1 2 3 4 Sekiranya masih terdapat lagi cuti yang perlu diisi.1 hingga No.3. 11 .

Setelah selesai mengisi Maklumat Cuti Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada PPPLD/ PPPS 12 .

Bagi PPP yang lantikan selepas 31 Oktober 2002. Mata Gaji pada 31 Oktober 2002 dan Tarikh Pergerakan Gaji 2002 Sepertimana yang tercatat di dalam BRP. Butir Jawatan Semasa ii. ii. Opsyen Persaraan – Pilih Persaraan Wajib sahaja. Gred Hakiki Jawatan – Gred jawatan yang disandang oleh PPP berdasarkan Waran Perjawatan yang diluluskan Gred Hakiki Penyandang . iii. kecuali PPP telah diluluskan permohonan Persaraan Pilihan Tarikh Persaraan – Mengikut opsyen persaraan yang dipilih Umur Bersara – Mengikut tarikh persaraan vi.Bagi Maklumat Perkhidmatan PPPLD/ PPPS antara perkara yang perlu di kemaskini adalah seperti berikut : i. viii. v. iv. Butir Jawatan PPPLD (sekiranya berkaitan) iii.Gred terkini PPP Mata Pelajaran Kepakaran – Hanya perlu diisi sekiranya PPP tersebut merupakan GURU CEMERLANG Opsyen Ikhtisas – Opsyen mata pelajaran yang di ambil oleh PPP bagi melayakkan PPP menjadi guru. kosongkan sahaja. Butir Jawatan PPPS (sekiranya berkaitan) Butir Jawatan Semasa i. vii. 13 .

Butir Jawatan Semasa ISI MAKLUMAT INI SEKIRANYA PPP ADALAH GURU CEMERLANG Butir Jawatan PPPLD Bagi PPP yang berkhidmat di skim PPPLD. PPP yang sedang memangku dan belum disahkan kenaikan pangkat. Jenis Laluan Kenaikan Pangkat. Peraturan-peraturan LKPPP – Surat Keputusan Urusan Kenaikan PPPLD. sila lihat pada surat Penyiaran Di Bawah Peraturan 18(1). 14 . semua maklumat yang perlu di isi bermula dari Tarikh Lantikan Gred DGA29 hinggalah Tarikh Naik Pangkat DGA38 (sekiranya berkaitan). memadai hanya mengisi Tarikh Pemangkuan sahaja (samada Pemangkuan DGA32/ DGA34/ DGA38) dan setelah mendapat surat kenaikan pangkat yang dikeluarkan oleh LKPPP barulah maklumat Tarikh Kenaikan Pangkat diisi (samada Kenaikan Pangkat ke Gred DGA32/ DGA34/ DGA38).

Butir Jawatan PPPLD Setelah selesai kemaskini semua data PPPLD. klik butang KEMASKINI 15 .

memadai hanya mengisi Tarikh Pemangkuan sahaja (samada Pemangkuan DG44/DG48/DG52/DG54/JUSA C/JUSA B) dan setelah mendapat surat kenaikan pangkat yang dikeluarkan oleh LKPPP barulah maklumat Tarikh Kenaikan Pangkat diisi (samada Kenaikan Pangkat ke DG44/DG48/DG52/DG54/JUSA C/JUSA B). Butir Jawatan PPPS 16 .Butir Jawatan PPPS Semula maklumat perlu diisi bermula dari Tarikh Lantikan Gred DG41 hinggalah yang Tarikh Naik Pangkat JUSA B (sekiranya berkaitan) PPP yang sedang memangku dan belum disahkan kenaikan pangkat. sila lihat pada surat Penyiaran Di Bawah Peraturan 18(1). Jenis Laluan Kenaikan Pangkat. Peraturan-peraturan LKPPP – Surat Keputusan Urusan Kenaikan PPPS.

Setelah selesai kemaskini semua data. klik butang KEMASKINI Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada Maklumat Akademik 17 .

Kemudian klik SIMPAN 1 2 3 4 5 Sekiranya masih terdapat lebih dari satu (1) Maklumat Akademik yang perlu diisi. sekiranya ada pembetulan sila klik dan jika terdapat kesalahan sila klik 18 . Walau bagaimanapun.5.1 hingga No.Sila penuhkan maklumat yang diperlukan dari No. sila klik butang TAMBAH dan ulangi langkah seperti yang sebelumnya.

19 .Setelah selesai mengisi Maklumat Akademik Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada Maklumat Pengalaman Kerja (Kemaskini Maklumat Pengalaman Kerja lima (5) tahun terakhir sahaja).

1 2 3 4 5 6 7 Sekiranya pegawai yang dikemaskini masih berada ditempat yang sama maka klik TODAY 20 .7 maklumat Pengalaman PPP seperti menyandang jawatan yang terdapat dalam Waran Perjawatan/ Sijil Perjawatan.Klik TAMBAH Bagi PPP yang berkhidmat di sekolah penuhkan No 1 hingga No.

BSBPSK dll penuhkan No 1 hingga No.8 maklumat Pengalaman PPP seperti menyandang jawatan yang terdapat dalam Waran Perjawatan/ Sijil Perjawatan. 1 2 3 4 5 6 7 8 Sekiranya pegawai yang dikemaskini masih berada ditempat yang sama maka klik TODAY Bagi PPP yang berkhidmat di PPD penuhkan No 1 hingga No.6 maklumat Pengalaman PPP seperti menyandang jawatan yang terdapat dalam Waran Perjawatan/ Sijil Perjawatan.Bagi PPP yang berkhidmat di sekolah-sekolah di bawah pentadbiran Bahagian seperti BPI. 1 2 3 4 5 6 Sekiranya pegawai yang dikemaskini masih berada ditempat yang sama maka klik TODAY 21 . BPTV.

1 2 3 4 5 Sekiranya pegawai yang dikemaskini masih berada ditempat yang sama maka klik TODAY Bagi PPP yang berkhidmat di IAB/ IPGM/ KM/ Bahagian-bahagian di KPM penuhkan No 1 hingga No.5 maklumat Pengalaman PPP seperti menyandang jawatan yang terdapat dalam Waran Perjawatan/ Sijil Perjawatan.5 maklumat Pengalaman PPP seperti menyandang jawatan yang terdapat dalam Waran Perjawatan/ Sijil Perjawatan.Bagi PPP yang berkhidmat di JPN penuhkan No 1 hingga No. 1 2 3 4 5 Sekiranya pegawai yang dikemaskini masih berada ditempat yang sama maka klik TODAY 22 .

Walau bagaimanapun. sila klik butang TAMBAH dan ulangi langkah seperti yang sebelumnya. sekiranya ada pembetulan sila klik dan jika terdapat kesalahan sila klik Setelah selesai mengisi Maklumat Pengalaman Kerja Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon 23 .Sekiranya terdapat dari satu (1) Maklumat Pengalaman Kerja yang perlu diisi.

Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada Maklumat Prestasi Klik TAMBAH *** Hanya perlu kemaskini LNPT dari tahun 2009 hingga yang terkini sahaja 24 .

BPTV dll penuhkan No 1 hingga No.5 1 2 3 4 5 Bagi PPP yang berkhidmat di sekolah-sekolah di bawah pentadbiran Bahagian seperti BPI.6 1 2 3 4 5 6 25 .Bagi PPP yang berkhidmat di sekolah penuhkan No 1 hingga No.

3 1 2 3 26 .Bagi PPP yang berkhidmat di PPD penuhkan No 1 hingga No.4 1 2 3 4 Bagi PPP yang berkhidmat di JPN penuhkan No 1 hingga No.

Bagi PPP yang berkhidmat di IAB/ IPGM/ KM/ Bahagianbahagian di KPM penuhkan No 1 hingga No. Walau bagaimanapun.3 1 2 3 Sila klik butang TAMBAH untuk memasukkan data LNPT bagi setiap tahun dan ulangi langkah seperti yang sebelumnya. sekiranya ada pembetulan sila klik terdapat kesalahan sila klik dan jika 27 .

Setelah selesai mengisi Maklumat Prestasi Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada Maklumat Prestasi Khas (Bagi PPP yang sedang memangku sahaja) 28 .

BPTV dll penuhkan No 1 hingga No.6 1 2 3 4 5 6 29 .Bagi PPP yang berkhidmat di sekolah penuhkan No 1 hingga No.5 1 2 3 4 5 Bagi PPP yang berkhidmat di sekolah-sekolah di bawah pentadbiran Bahagian seperti BPI.

3 1 2 3 30 .Bagi PPP yang berkhidmat di PPD penuhkan No 1 hingga No.4 1 2 3 4 Bagi PPP yang berkhidmat di JPN penuhkan No 1 hingga No.

1 hingga No.Bagi PPP yang berkhidmat di IAB/ IPGM/ KM/ Bahagianbahagian di KPM penuhkan No.3 1 2 3 Setelah selesai mengisi Maklumat Prestasi Khas Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon Walau bagaimanapun. sekiranya ada pembetulan sila klik dan jika terdapat kesalahan sila klik 31 .

Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada Maklumat Tindakan Tempoh Cubaan Berdenda (sekiranya terlibat) Klik TAMBAH 32 .

2 1 2 Setelah selesai mengisi Maklumat Tempoh Cubaan Berdenda Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon Walau bagaimanapun.1 dan No.Penuhkan maklumat No. sekiranya ada pembetulan sila klik dan jika terdapat kesalahan sila klik 33 .

Paparan seperti di bawah akan tertera dan kemudian klik pada Maklumat Tindakan Tatatertib (sekiranya terlibat) Klik TAMBAH 34 .

4 1 2 3 4 Setelah selesai mengisi Maklumat Tempoh Cubaan Berdenda Klik semula Kemaskini Maklumat Pemohon Walau bagaimanapun. sekiranya ada pembetulan sila klik dan jika terdapat kesalahan sila klik 35 .1 hingga No.Penuhkan maklumat No.

langkah-langkah pengemaskinian adalah sama seperti PPP i. telefon yang tertera di maklumat PTK untuk maklumat lanjut atau hubungi BPPK menggunakan direktori di portal KPM seperti URL berikut: http://www. v.gov.moe.AKS Bagi AKS. ii. iv.my/index. iii. Maklumat Perkhidmatan (CUTI dan AKS) Maklumat Pengisytiharan Harta Maklumat Akademik Maklumat Pengalaman Kerja Maklumat Prestasi/ Prestasi Khas Maklumat Tindakan (Tempoh Cubaan Berdenda dan Tatatertib) PERHATIAN….php?act=phone&id=159 &cat=bg003&keyword=&operation=cari 36 .!!!!! Sekiranya terdapat kesalahan di maklumat PTK sila hubungi no. vi.

tempat Bertugas dan kod tempat bertugas (Sila fahami terlebih dahulu manual yang sediakan sebelum kemukakan emel) 37 .!!!!! Manakala bagi maklumat peribadi. no kad pengenalan.!!!!! Sekiranya terdapat masalah dalam pengemaskinian data-data PPP dan AKS. PERHATIAN…. Buat masa ini maklumat-maklumat lain di maklumat peribadi tidak akan dibuka untuk pengemaskinian. mohon tuan/puan kemukakan perkara di bawah di emel ePangkat : − screenshot yang berkaitan − Nyatakan sebab-sebab dengan ringkas − Nama pengadu.PERHATIAN…. PPP dan AKS hanya perlu pastikan ejaan nama dan no kad pengenalan adalah betul sepertimana yang tertera di kad pengenalan.

SEKIAN TERIMA KASIH 38 .