You are on page 1of 50

RESEPI AISKRIM HOMEMADE

campur semua bahan tadi..mixer sekali..(tuk perisa vanila atau lain2 perisa pakai susu full plain tu then tambahkan perisa ketika mix sekali yg lain2)

dah mix sekali taruh dalam bekas..masok lah peti sejuk beku. Pas 2 jam kuarkan balik mix sekali lagi..lama skit mix tu ok..then masok balik tgu aiskrim tu keras :)

tadaaaaaaaa siap tuk dimkn..sng giler doh wat aiskrim ni...kowg kena cuba ok :)

HOMEMADE aiskrim 2

Bahan-bahan ( 2 bekas ais krim )
       

1 tin susu pekat manis 2 tin air masak(sukat guna tin susu) 1 sudu besar ovallet 1 sudu besar tpg jagung 1 penutup esen vanilla 2 sudu besar serbuk koko Pewarna merah jambu ckit perisa strawberry

Cara-cara
1. Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk 2. Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti) 3. Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit) 4. Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu 5. Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat 6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian 7. Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla) Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry) Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat) Saya bancuh serbuk koko dengan sedikit air panas,pastu masukkan dalam adunan dan pukul dengan mixer sekejap 8. Pastu boleh le dicorakkan aiskrim tu cam nak buat marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis 9. Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais Bila dah beku/keras boleh la dinikmati...

Bahan-bahan Bahan-bahan A  250 gm biskut mudah hadam(merie or etc) - letak 200g je  125 gm mentega tanpa garam - letak 100g

Bahan-bahan B  200 ml krim putar(whipping cream)    250 gm krim keju 165 gm gula kastor - letak 150g 1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C

  

15 gm gelatin halal 100ml air >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min

Topping  Strawberry topping secukupnyer    Jus lemon Gula caster Sedikit air - hana campur sedikit gelatin 1/2 sudu kecil

Cara-cara  Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm. *utk resepi nih hana guna loyang swissroll yg kecil atau loyang brownies pong boleh juga. pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.  Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.  Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.  Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.  Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.  Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam.  Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. (hana buat kaedah double boiler gune jem je)   Tuangkan kuah topping hingga habis. Sejukkan semula. Potong bar ikut suka dan hidangkan.

pandan atau berperisa seperti kek oren atau kek strawberry.. sedapnya. Sebenarnya untuk menyediakan kek hiasan kita boleh gunakan mana-mana kek span yang kita suka. tak kiralah kek vanilla. fresh cream. Apa yang pasti. coklat. coklat urai dan buah-buahan.Kek Asas 1 Kek Coklat Lembab Assalamualaikum Terdapat pelbagai resepi kek span asas yang boleh kita gunakan untuk menyediakan sebiji kek hiasan. Kek yang lembab dan sedikit padat dan berat. Hari ini ita akan kongsikan resepi Kek Coklat Lembab atau Chocolate Moist Cake. pasti berpinar-pinar biji mata melihatnya dan sudap pasti anak tekak mula menari-nari riang. Alangkah indah dan seronoknya jika kita dapat menyediakan sendiri kek hiasan untuk hari ulangtahun anak-anak atau suami tercinta.. setiap kek yang kita sediakan mestilah serasi antara satu sama lain. .. waa. kita gunakan kek span asas vanilla.. iaitu antara kek dan mousse atau krim yang akan kita gandingkan bersama nanti. Semuanya terletak atas kita yang bijak menganding dan mengayakan setiap kek yang ingin kita sediakan. Kek yang sesuai di jadikan asas kek hiasan yang mewah dengan lapisan krim keju dan di salutkan pula coklat ganache. Contoh jika kek yang kita hendak sediakan kita nak hiaskan dengan buah-buahan. Jika kita nak berperisa coklat pula kita boleh gandingkan kek span coklat bersama mousse coklat yang kita boleh letakkan perasa moca atau nescafe dan di salut pula dengan ganache coklat yang kita tambahkan sedikit pes moca atau pes kekacang sebagai contoh pes Hazelnut dan Nutella Pada ita pula kek coklat juga enak dan lazat jika di gandingkan bersama bubbery dan fresh cream manakala filling strawberry di gandingkan pula dengan kek span vanilla dan buttercream.. wallaaa. Semuanya bergantung atas citarasa kita atau permintaan para pelanggan.

. Apa yang perlu kita salutkan sahaja dengan curahan garnache ya Allah enaknya kejadian dan ciptaan mu. KEK COKLAT LEMBAB / Chocolate Moist Cake Bahan A 300 gm tepung gandum 100 gm serbuk koko 1 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh soda bikarbonat Satukan semua bahan Kemudian ayak Ketepikan ..Sebenarnya kek ni kalau tak letak krim pun dah sedap dan mewah dah.. Alhamdulillah.. hingga tak terungkap dengan kata-kata.

Bahan B 3 biji telur A saiz 400 gm gula kastor 1 sudu teh esen vanilla .

bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis. .Bahan C 250 ml susu cair 250 ml minyak jagung Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut.

Bahan D 250 ml air panas .

jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis Pukul hingga sebati .Satukan semua bahan B Pukul hingga putih Masukkan minyak dan susu cair.

kalau guna Stand Mixer guna pemutar bentuk belon .Boleh pukul dengan Hand Mixer atau Stand Mixer.

.Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.

Jika adunan banyak dan tak larat nak kaup balik dengan spatula. Putar sehingga ia sebati aje. boleh masukkan dalam Stand Mixer dan gunakan pemukul macam gambar di atas. . jangan lama kerana nanti banyak udara terperangkap dalam adunan kek dan kek kita berlubang-lubang bila kita potong. Letak pada speed paling perlahan sekali.

ini bermakna kek telah di bakar sempurna. Bila lidi keluar licin. cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar. Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna.Adunan yang telah dikaup balik dengan spatula Tambahkan air panas dan gaul rata Adunan yang telah di gaul rata Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar. .

. masa mengukus juga antara 1 jam hingga 1 jam 1/2 Sama juga seperti cara membakar. Jika ita menggunakan api atas dan api bawah. Kebiasannya untuk membakar kek kita hendaklah letakkan kek di rak tengah dengan api atas dan bawah di gunakan. Bagi yang nak di jadikan kek hiasan boleh lah potongkan kek kepada beberapa kepingan berdasarkan ketinggian kek yang kita inginkan. Ini adalah kerana suhu api atas pada oven ita adalah lebih panas dari api bawah. pastikan kita faham kelebihan dan kekurangan oven kita. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran kek. Suhu oven pula dari 160C ~ 180C bergantung pada jangka hayat sesuatu oven itu. Kek ini boleh di bakar dan boleh dikukus. Jika selepas 15 minit berlalu tak masak lagi tambah 15 minit lagi. kukusan tidak boleh dibuka semasa kek sedang dikukus Kek yang dikukus lebih moist. jika belum masak bakar lagi 15 minit. Selepas 1 jam buka oven dan cucuk dulu dengan lidi.Kejadian kek banyak bergantung pada suhu oven kita. Boleh juga menggunakan kaedah Steam Bath Kepada yang tak nak di lapiskan dengan krim bolehlah terus curahkan garnache coklat atasnya setelah kek di sejukkan. Untuk oven ita pula ita hanya gunakan api bawah setiap kali membakar kek dan kek pula ita akan letakkan di rak bawah sekali. tapi tidak tahan lama Kek yang dibakar lebih tahan lama dan lebih sesuai sebagai kek hiasan. kek akan keras pada sebelah atas dan mudah merekah serta hangus . kerana ia akan membantutkan pengembangan kek kita nanti..

.Nanti kita sambung pula bagaimana cara nak menyediakan lapisan krim dan garnache coklat.

.

barulah beli. Bila dah pasti. 2013 Tak tau nak cairkan gelatin. March 13. .. apa yang pasti gelatin halal hanya didatangkan dalam bentuk serbuk seperti gula pasir atau gula perang tapi. Ok dah dapatkan gelatin masing-masing. oppsss! minta maaf ya kerana ianya tidak halal digunakan. Boleh bayangkan? Jika gelatin tu didatangkan dalam kepingan. tolong dapatkan kepastian dari tuan empunya kedai tentang sijil halal yang telah diberikan oleh JAKIM atau Jabatan Agama Islam negeri masing-masing. jom kita belajar sama-sama..... Mula-mula kita kena pastikan gelatin yang kita gunakan halal. Macam mana nak tau gelatin tu halal? Kalau kita pergi beli gelatin. ? Masih ada yang tak pasti cara mencairkan gelatin? Kepada yang masih samar-samar dan masih kabur-kabur cara dan kaedah mencairkan gelatin. apa tunggu lagi kita mulakan proses mencairkan gelatin. lagi jernih sedikit warnanya dari gula perang dan lebih kuning sedikit dari gula pasir. Ia juga sedikit halus dari gula pasir tapi lebih kasar dari gula kastor. Kalau sukar juga.Posted by Azlita Aziz at 9:41 AM 25 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: MY FAMILY Wednesday.

.

Letakkan air dalam sebuah mangkuk yang kecil Air biasa aje ya. air paip pun boleh ..

.

Taburkan gelatin perlahan-lahan di atas air tadi Biarkan gelatin kembang anggaran masa dalam 10 minit Pastikan kembang semuanya .

.

Yang ni tak boleh digunakan terus ya. Kita kena cairkannya lagi dengan kaedah kukusan pula.Beginilah rupanya gelatin yang telah kembang. Sedikit berbiji-biji dan teksturnya sedikit macam jelly. Macam mana? Jom kita belajar ..

.

Inilah kaedah kukusan yang ita maksudkan. Letakkan bekas gelatin atas periuk air mendidih tadi dan kacau hingga gelatin mencair. Kemudian panaskan hingga air mendidih. Letakkan gelatin yang telah kembang dalam bekas Ambil pula periuk yang sedikit besar daripada bekas gelatin dan letakkan air sedikit aje. .

.

Posted by Azlita Aziz at 12:44 PM 18 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: NAK TAU?. jadikanlah blog ini sebagai rujukan. TIPS DAN PETUA Older Posts Home Subscribe to: Posts (Atom) Apabila di dapur. kita sebenarnya bereksperimen dan berkarya tentang masakan. Tapi ianya tidak boleh digantikan dengan agar-agar ya kerana tekstur dan fungsinya tidak sama. Walaupun tidak cantik dimata tapi ianya halal untuk kita dan keluarga. kita bukan sekadar memasak untuk melunaskan tanggungjawab terhadap keluarga tapi. Bagi yang baru berjinak-jinak ke dapur. . Insya Allah jika rajin memasak anda akan lebih mahir.Beginilah rupanya gelatin yang telah dicairkan secara kukusan. Oleh kerana itu ita sangat-sangat mengalakkan kita membuat sendiri kek. Biarkan ia suam dan bolehlah kita campurkan dalam krim putar untuk dijadikan mousse atau dijadikan Panacotta Gelatin ni fungsinya untuk mengukuhkan ikatan supaya adunan tidak lembik.

Ebook Volume I Ebook Volume II Search This Blog Top of Form Search powered by Bottom of Form Popular Posts BLUBERRY CHEESE TART dan step by step DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE .

CHECKERED RAINBOW CAKE MACARONS and step by step Berakhir sudah sumpahan itu... WHIPPING CREAM PUDING ROTI PELANGI MILLE CREPE WITH VANILLA CREAM CUSTARD Durian Crepe with custard filling yummeh!! .

baru bukak...Pejam mata dulu. cak! MY MENU A GIFT (27) ACAR (4) ANNIVERSARY (2) APAM (26) AWARD (8) AYAM (37) BEGEDIL (3) BISKUT RAYA (35) BROWNIES (5) BUAH-BUAHAN (21) BUTTERMILK (1) CHEESE TART (3) COKLAT (7) CONTEST (3) COOKIES (41) CUCUR (7) CUIT-CUIT (6) DAGING (32) DECO-DECO (6) DECORATING (1) ..

DESSERT (93) DONUT (8) EBOOK (2) ICE CREAM (4) IKAN (56) ISLAM ITU INDAH (1) ISU SEMASA (3) JAM (1) JUADAH RAMADHAN (6) JUADAH RAYA (2) KEK (118) KEK CAWAN (19) KEK CHIFFON (12) KEK KEJU (5) KEK KRIM (9) KEK LAPIS (7) KEK SPAN ASAS (1) KERABU (2) KUDAPAN (1) KUIH-MUIH (79) LAKSA (5) LONTONG (7) MACAROON (2) MAKAN DI MANA (10) MAKANAN BARAT (7) .

MAKANAN LAUT (28) MALAYSIAKU INDAH (17) MEDIA (11) MEE (35) MENCARI ILMU (6) MINUMAN (25) MUFFIN (5) MY FAMILY (28) NAK TAU? (3) NASI (69) PACERI (1) PANCAKE / CREPE (4) PASTRY (9) PAU (6) PENGAT DAN BUBUR (14) PHOTOGRAPHER (17) PIZZA (1) PROMOSI (3) PUFF (12) PULUT (4) ROJAK (7) ROTI (30) SAMBAL (19) SARDIN (1) SAYUR .SAYURAN (29) .

SELERA ARTIS (2) SOTO (9) SUP (9) TAUHU (10) TELUR (6) TEMPE (1) TIPS DAN PETUA (21) TOM YUM (4) UCAPAN SALAM (17) UMRAH DAN ZIARAH (6) BLOG MASAKAN Cendana Kasih Kek Pandan utk Birthday Rayyan Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes Italian Love Nests (Cheesy Pasta Cups) DARI DUNIA DAPURKU BURGER BAKAR ALA WANI STYLE Home Sweet Home Kek Coklat Kukus Lapis Cheese .

.. villakamimicasamawar Kek Chocolate Moist fuzidss .Nasi Lemak Lover Sunset at Tanah Lot. URAP PEGAGA DAGING AYAM. Bali Cheq Sue ~ Suka Masak D'Oren Tomyam Blog Citarasa wan Coklat Badam / Almond Chocolate AMIE'S LITTLE KITCHEN Kek Kelasi Mabuk .Antara Kek Kukus Kegemaranku! My Selera Tumes Cafe Cheras Salam Dua Benua Playing with flour Dapur Tanpa Sempadan.

Infra Desa Johor Cake My Kuali Kiwi buttermilk pancake HaNa's FamiLy terima kasih nuffnang! Dari Dapur MaDiHaA Ikan Tumis Asam Berserai PATY'S KITCHEN SNOW CHEESY CAKE ♥ LOVE2COOK MALAYSIA♥ My Amma's Birthday and her Sura Puttu recipe .Kerabu Rumpai Laut StoriesofLife. Creamy Oreo Blueberry atau Melty Hershey kah ia?? LoyangKuih ...::~**Sinar Kehidupanku**~::..) .Skudai. JB Jdt. Roti Silang Sosej .

my thots. my world Magnum Chocolate Brownie dapur ibundo Ayam nanas lemak tumis dailydelicious White chocolate.Dunia dari Dapur Kak Jee BAGUIH BAGUIH BAGUIH my precious moments. cranberry cookies: To keep and to give ALAM SARI STRAWBERRY & PEACH GIANT CHEESE TART Nshafeareen® Puding Karamel masam manis Kek Asas 1 Kek Coklat Lembab Through The Kitchen Door BROWN BUTTER BLUEBERRY MUFFINS .

..Corat Coret Panorama Hidup. Scent of Kitchen Resepi 224 : Rojak Petis Lagi Teratak Mutiara Kasih Resepi Ikan Pesmol Engineers Love Cooking PUDING MENTEGA BAGUETTE / BAGUETTE BUTTER PUDDING :: Dari Dapur CT :: Ayam Opor Hijau Patin & Pasta Back to school.. Kek Pelangi Arora ✿ Sky Blue's Kitchen ✿ ~ Ayam Palembang. kinda Spices Journey TOMYAM SEAFOOD SPAGHETTI Hanieliza's Cooking ...

. Mieng Kham Duniaku Sambal Merah . Kuala Lumpur jom masak.Demo Masakan di MPH Alpha Angle Wangsamaju.. jom makan makan..Delicious Qasey Honey BINGKA CRACKERS :: ShiawaseMrsBangpek:: Nasi Ketumbar http://jintanmanis Ros Jintanmanis Donut Yogurt Vanila Masakan Melly Roti Goreng Inti Kacang Merah aLkiSahKu.(^-^) Kek Coklat Kukus Cik Manggis~~ Deco Choco Birthday boys .

......Antan Bertingkah Tempahan minggu lepas Ucu Bakery Macam mana boleh lupe... KETAM MASAK PEDAS My Small Kitchen.com Magic Munch Dapur Kayu Lagi-lagi dan Lagiiiii .. Deep Fried Soft Shell Crabs HESTI’S KITCHEN : yummy for your tummy. jasmin's kitchen Drop Pumpkin Doughnut resepi sumbangan JY 490... IDFB Challenge #9 : Papeda (Bubur Sagu) bakerella.

.. . Zack. Selamat Hari Wanita Juga. RAHEL Blogspot..com Chicken Floss Bun The Kitchen Guardian It's A Beautiful Life zila4ever..blogspot.com terima kasih MIDI 1mac 2013 Anna Qaseh AzZahra BISKUT SEMPERIT KASTARD Aku.. Curlybabe's Satisfaction Devil's Food Cake II Sue: ~ SaTu peRmUlaAn YAng bAiK ~ SAMBAL TELUR PUYUH The Writer's CooKING! Super Vadai.Am-Flora TEMPAHAN SETERUSNYA.

Sugee Cake ... :::Inspirasiku::: SERIKAYA PULUT qasehqu quinnie MEE KARI IPOH ..JADI USAHAWAN NASI ARAB. Roti Goreng Rangup Chef Asma Culinary Studio JOM.Kitchen Corner Banana Crumble Pie From Bakery 2 Embroidery American Cheese Cake MamaFaMi's Spice n Splendour..::My kitchen::...Pray For Sabah ~Liemao Purut~ Makanan untuk orang yang sakit gigi HomeKreation .. BISNES TERHANGAT SEKARANG !!! BISNES BULAN RAMADHAN..

.a.a.. Ayam Lemon tatiwidarti's journey Bread pudding Citarasa Kehidupan SueJoshua Sup Tetel Lada Hitam Studio Masakan Chef Hussin Dunia Kulinari .h..m. LifE Is BeaUtiFuL.a.n. Bajet Kawen Below 10k D@ri D@pur Kec@h Dapur ditutup. tuan rumah sedang berpantang wHite HouSe Solo Pasar klewer City of Batek part 2 .Azian Collections KEBAB ARAB dan UMRAH.r.u..z.a.r.

. Sup Ikan Merah.. Dapur Kecil Norul Red Velvet Cupcakes After 6 am DURIAN CREPE Cakeworm .. SMALL KITCHEN AYAM PERCIK KELANTAN CORETAN DARI DAPUR Masak Lemak Cili Api Jenahak + Pucuk Ubi Kayu My Homework Pembinaan Surau Pautan Kasih.Cute Mama Delicacies TERONG GRILL TOMYAM Juwita Fariz and Family Kembali dan cerita di Hokkaido CUTE OVEN..

. ooopsss Promo Kelas Roti lerr Resepi Ibu Karipap HAPPY COOKING TIME Salam Eidulfitri & Cerita Raya 2012 blogresipi Connecting your child’s brain cells ......I'm Back!~ ''tested & tasted recipes by sasharahmat'' puff durian Our Journey Begins Salam AidilAdha 1433H Dan Terima Kasih buat semua.Three cupcakes! 1001 Cerita 1001 Rasa Yuhuuuu. Bila Chah Ke Dapur DESIR ANGIN DI BUMI BERPASIR Mamaziezazzzzzz Promo Adam&Hawa.

Story of Mama -: :HOMEMADE POPCORN My Cookingdom Carrot Sambal chefamer Notis : Pindah Rumah ...com/ DoublyDelicious.....bukan sekadar nama..Me Te Aroha Talam Pisang Mini easybakes Kuih Cara Berlauk http://cekvisionhomes. KEK CHIFFON PANDAN DiraBakers Red Velvet Cake -: :.blogspot.. :D Bicara dari dapur..

lendanuar ????????????????????????? sembang dapur Kek Durian dapurSUREberasap Manggo Panna Cotta Dunia Masakan Chef Hussin Berlakon iklan tv Bukan Masakan BEN ASHAARI wanita itu aku small girl with a big heart. ~ INI BLOG "KAWAN" ~ KONGSI RESEPI .

Nasi Kerabu Biru Kek Lumut II (kukus) Muffin Cip Coklat Apam Betawi Rehan Laksam Terengganu MUFFIN COKLAT BROWNIES 73 Online Users 13114837 Picture Window template. . Powered by Blogger.