You are on page 1of 12

Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007

ALP Sistem
Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007

1

Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Sadržaj .Otvori za održavanje .Inspekcija i ispitivanje .Utvrđivanje potreba za čišćenje HVAC ventilacija .Internacionalni HVAC sistem resori za čišćenje 2 .Općenito .Demanti .Čišćenje ventilacija .Zdravstvo .Uvod .Potvrde o čistoći sistema ventilacije .

ALP je stvorio ovaj dokument za intervencije čišćenja koje se provode u Italiji. što uključuje odabir kvalificiranog izvođača radova. te je to jednako važno kao i ovi naputci. +385 (0)1 2371 926 Fax +385 (0)1 2371 931 info@alp-air. menadžerima i inženjerima u svrhu razvijanja specifikacija čišćenja koje se mogu koristiti na ventilaciji napravljenoj korištenjem ALP sistema ili ALPactive tehnologije.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Uvod Ove upute su omogućili ALP srl i namijenjene su tome da daju općenite informacije i općenite upute koje se tiču čišćenja HVAC sistema napravljenih korištenjem ALP Sistema i ALPactive ventilacijske tehnologije.hr 3 .alp-air. Korištenje ovih uputa nije garancija za uspješan projekt.hr www. standarde i regulacije da bi bili sigurni da sadržaj vodiča nije u suprotnosti sa prije navedenim statutima. Za intervencije izvan Italije. Za više informacija. molimo kontaktirajte: ALP-AIR Majstorska 3 10 000 Zagreb HRVATSKA Tel. Uz njih je potrebna i koordinacija od strane vlasnika. korisnici vodiča se savjetuju da se konzultiraju lokalne zakone. Ovaj dokument je stvoren za korištenje vlasnicima zgrada.

ALP ne pretpostavlja nikakvu korisnikovu suglasnost sa bilo kojim prikladnim zakonima ili regulacijama. što bi moglo napraviti neke ili sve komentare unutar ovog dokumenta. njihovim dobavljačem. ili nekim drugim prikladnim izvorima koji sadrže informacije o kriteriju performansi ventilacije i srodnih sistema u zgradama.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Demanti ALP srl je pripremio ovaj vodič koji je namijenjen tome da daje općenite informacije i upute vezane uz čišćenje HVAC sistema napravljenih korištenjem ALP sistema i ALPactive tehnologije ventilacije. 4 . Korisnicu su upozoreni da informacije na kojima se temelji ovaj vodič su podložne promijeni. ili potpunu sigurnost izvođenja čišćenja HVAC sistema. ALP preporuča da se korisnici ovog vodiča posavjetuju sa tehničkim savjetnicima. Upute su temeljene na ALPovom iskustvu i nisu namijenjene da budu iscrpne ili konačne za sve relevantne zahtjeve. U pripremi čišćenja kanala ventilacije. niti sigurnu. Slijeđenje ovih uputa ne garantira držanja bilo kakvih državnih ili lokalnih regulacija. zadovoljavajuću.

Kada je HVAC sistem odgovoran za kontaminaciju prostora. U stvari. neprimjereno ili rijetko preventivno održavanje. ostaci zahrđanih komponenti sistema. Na taj način.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Općenito Održavanje čistoće grijanja. biološke zagađivače i mnoge druge zagađivače u okolnom zraku. Mjesta gradnje sadrže značajnu količinu cementne prašine. akumulacija čestica se nastavlja kroz cijelo operativno razdoblje rada. Česti zagađivači su aktivne bakterije ili gljivice. prihvatljivo izvedene usluge čišćenja sistema bi trebale smanjiti ili poništiti kontaminaciju. te su isti već dosegnuli maksimalni limit. Ove čestice često prianjaju na ili unutar HVAC ventilacijskog sistema za vrijeme same izgradnje i instalacije. spore plijesni ili drugi organizmi. Proces instalacije HVAC sistema će ga izložiti još većem zagađenju. ometanje protoka zraka. zagađenje počinje čak i prije nego se sve komponente sustava instaliraju. manje učinkovita filtracija zraka. Iskustvo je pokazalo da je jako malo (ako ikoji) HVAC ventilacijskih sustava slobodno od zagađivača. prašine gipsa. vlažni uvjeti. zrnca pijeska. HVAC sistem služi i kao transport i redistribucijsko sredstvo za neželjene čestice do drugih prostora u zgradi. Utvrđivanje potrebe za čišćenjem HVAC sistema ventilacije Preporuča se da se HVAC ventilacija čisti kada inspekcija ventilacije utvrdi da je sistem zagađen sa značajnom akumulacijom čestičnog ili mikrobskog zagađenja. Zagađivači u HVAC sistemima mogu imati mnogo oblika. Čestice u zraku u samim tvorničkim prostorijama već zagađuju razne komponente i prianjaju uz metalne komponente. Loše planiranje. i mnogi drugi faktori rezultiraju u zagađenom HVAC ventilacijskom sistemu. ventilacije ili klimatizacije (HVAC) sistema je važan dio održavanja prihvatljive kvalitete zraka (IAQ). instalacija i održavanje. 5 . Nakon što je HVAC sistem instaliran i počne raditi.

000 CFU / gr 15. Tablica ispod pokazuje preporučene limite za HVAC ventilacijske sisteme. gljivica i plijesni: HVAC ventilacija – Čestična i Biološka Kontaminacija (Maksimalne preporučene vrijednosti) Zagađivač Čestice Bakterije Plijesni / gljivice Max limit 1 gr / m2 30.000 CFU /gr 6 . Tablica ispod pokazuje preporučene rasporede prvjere za HVAC sistema u različitim zgradama: Raspored inspekcije čistoće HVAC ventilacije (Preporučeni intervali) Klasifikacija zgrade Industrijsko Stambeno Umjereno komercijalno Komercijalno Zdravstvo Morsko Zrako-opskrbna ventilacija 1 godina 1 godina 1 godina 1 godina 1 godina 1 godina Zrako-otpadna ventilacija 1 godina 1 godina 1 godina 1 godina 1 godina 1 godina Inspekcija čistoće bi isto trebala provjeriti bakterijsku kontaminaciju unutar HVAC ventilacije.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Čistoća HVAC sistema bi trebala biti učestalo vizualno promatrana. bakterija. koji se tiču čestica.

Isto tako se preporuča da inspekcija uključuje preliminarno utvrđivanje prisutnosti plijesni. Kao minimum. i usporediti s lokalnim zahtjevima. APL preporuča sljedeće: a) n. takvo osoblje bi trebalo imati provjereno radno znanje osnovnih HVAC sistema. mora se provesti inspekcija HVAC ventilacijskog sistema da bi se utvrdio nivo čistoće i higijenske uvijete unutar ventilacije. Inspekcija čistoće bi trebala ispitati reprezentativni dio HVAC ventilacijskog sistema. trenutne HVAC tehnike čišćenja i prihvatljive industrijske standarde. Inspekcija bi trebala sadržavati sljedeće: Vizualno promatranje HVAC ventilacijskog sistema – unutrašnjost ventilacijskog sustava bi trebala biti promatrana da se potvrdi integritet sustava i opće uvijete prašine i čestica. korištenjem laserskog brojača čestica Kušanje zraka – kušanje zraka bi se trebalo provesti korištenjem zamke za gljivične spore iz zraka (unutar i izvan zgrade) i iz opskrbnog zraka Kušanje površine – uzorci površine uzeti sa mjesta unutar ventilacijskog sustava. Osobe koje ispituju bakterijsko zagađenja isto tako moraju biti kvalificirani da bi ju obavili zadovoljavajuće. Brojnost uzoraka ovisi o dimenzijama. 7 . osnovnu HVAC inženjersku praksu. pribavljeni pomoću ljepljive trake. - - - - Preporuča se da se kvalificirani HVAC inspektor koristi pri utvrđivanju preliminarnog stanja čistoće HVAC ventilacije. Promatranje bi trebalo biti dokumentirano bilješkama/fotografijama Mjerenje čestica – mjerenje čestica bi trebalo biti obavljeno na povratnim i opskrbnim zračnim registrima. Uzorci bi trebali biti analizirani u kvalificiranom laboratoriju. zagađivača i ostalih bioloških aktivnosti.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Inspekcija i ispitivanje Prije početka čišćenja.1 kušanje čestica svakih 150 m kanala Provjeravanje temperature i relativne vlažnosti zraka – Mjerenje temperature i vlažnosti bi se trebalo obaviti u zgradi. 1 kušanje plijesni/gljivica/bakterija svakih 150 m kanala b) n. strukturi i aplikaciji instalacije.

opremljenog sa filtrima protiv bakterija. 8 . čišćenje bi trebalo napredovati u istom smjeru kao i protok zraka odstranjivanje materijala bi se trebalo obaviti na donjem dijelu odjeljka. trebali biste uzeti u obzir sljedeće: sistem distribucije zraka bi trebao biti čišćen od strane povratnog sistema i/ili ulaza vanjskog zraka. prema sistemu za distribuciju zraka u unutrašnjosti. jedinice za rukovanje zrakom. Ovaj sistem zračne mlaznice radi na bliskoj udaljenosti u interijeru cijelog ventilacijskog sustava i radi kao „zračni nož“ skidajući nečistoću sa zidova jako učinkovito. sa potrebnim komponentama koje bi spriječile nečistoću i ostatke. te koji mora biti spojen direktno na sistem ventilacije. dijelovi ventilacije koji se čiste trebaju biti odvojeni da bi se osiguralo da se zagađivači ne bi proširili na već očišćene dijelove. HVAC ventilacija mora biti čišćena mehaničkim metodama čišćenja dizajniranim da razgrade i odstrane zagađivač iz HVAC ventilacijskog sustava. (npr. svi ostali otvori se moraju zapečatiti osim otvora na gornjem toku. - - - - Preporuča se da radove uvijek obavlja osoba kvalificirana za čišćenje ventilacijskih kanala. kroz spoj na dnu kanala ili spoj smješten na stropu. koji koristi veliku količinu kompresiranog zraka. Čestice i ostaci bi trebali biti pokupljeni sa HEPA ili ULPA vakumskim kolektorom velikog kapaciteta. iako su uspostavljeni standardi od strane industrijskih udruga zainteresiranih za čišćenje ventilacija.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Čišćenje kanala Pod čišćenjem kanala. Collom System). Sistemi sakupljanja bi trebali biti neovisni. Čišćenje ALP sistema se mora provesti samo koristeći sistem zračne mlaznice. koji će opskrbljivati zrakom vakum i sistem filtra dio koji se čisti bi trebao biti pod minimalnim negativnim tlakom cjelo vrijeme sakupljači bi trebali biti opskrbljeni ventilatorima. mi podrazumijevamo čišćenje i sanaciju svih površina koje dolaze u kontakt sa zrakom koji prolazi kroz instalaciju. visoko efektivni sakupljači prašine i čestica. Za vrijeme čišćenja HVAC ventialcije. Metode čišćenja ventilacijskih kanala se razlikuju.

FENPLUS HWP 9 . gljivica i plijesni. Zdravstvo Kao dodatak. Svi testovi se moraju provesti prije primjene bilo kakvih tretmana na površinu kanala.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Potvrde o čistoći sistema ventilacije Preporuča se da potvrdu o čistoći provede odmah nakon čišćenja HVAC ventilacijskog sustava. koristite samo proizvode bazirane na polifenolima. namijenjene ubijanju mikrobioloških zagađivača. Kada se instaliraju ALPactive ventilacije. unutar ventilacije ili ostalih komponenata sistema. ALP predlaže sljedeće: . zato što njihove karakteristike ne ugrožavaju antibakterijsko djelovanje ALPactiva i imaju dobar učinak protiv širokog spektra bakterija. pružatelj uslugu može koristiti kemijske biocide.

Otvore za održavanje bi trebao isplanirati dizajner za vrijeme dizajna HVAC sustava. veličina i mjesto otvora za održavanje ovisi o metodama i opremi izvođača radova.) Koja se nalaze pored unutarnjeg električnog grijača Miješanju VAV kutija Promjenama smjera. održavanje i čišćenje. Najčešća mjesta za otvore za održavanje su: Koja se nalaze pored zakretnih krilca Koja se nalaze pored prigušivača (ravnotežnim. za vatru. 10 . itd. Količina. podgrijavanih i hlađenih navoja Uz sve unutarnje mehaničke komponente i senzore Svaka od ovih lokacija trebaju jedan ili više otvora. visine ili kanala Koja se nalaze pored zagrijavanih. kontrolu. u suradnji sa predstavnikom održavanja zgrade.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Otvori za održavanje ALP preporuča uključivanje otvora za održavanje u HVAC ventilacijskom sistemu da bi se olakšala inspekcija. Postoje neka strateška mjesta u HVAC sistemima.

1997. Japan JADCA Japan Air Duct Cleaners Association (JADCA) JADCA Publikacije • JADCA Technological Standard. 11 . JADCA Research Reports • JADCA-01 Methods to Evaluate the Duct Cleaning Efficiency. 1992.” 1997. Njihova korisnost bi mogla biti ograničena zbog lokalnih zakona i regulacija. • The Actual State and the Cleaning Management of the Duct System. • The Special Report. 1999. Znanje i iskustvo tih organizacija se globalno dijeli kroz forume kao što je International Council on Ventilation Hygene (ICVH) i NADCA. • JADCA-02 Light Transmission Measurement Method. 1997. 1991. • JADCA-03 Measurement of Dust Generation. 1995. • Textbook of Certification Program for Air System Cleaning Specialists. • JADCA-04 Field Investigation on the Effects of Duct Cleaning on Indoor Air Quality with Measured Results of TVOC and Perceived Air Quality. 1997. Related Laws in Japan • Ministry of Health and Welfare. • The Guide to Cleaning and Management of the Kitchen Exhaust Duct System. 1970. 1997. • The Point of Diagnosis and Evaluation of Air Duct Cleaning. 1990. Dokumenti navedeni u ovom odjeljku sadrže dio većine značajnijih standarda i uputa vezanih uz čišćenje HVAC sistema. The Laws for Maintenance of Sanitation in Buildings.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Internacionalni HVAC sistem resori za čišćenje Više organizacija diljem svijeta je posvetilo svoj trud čišćenju HVAC sistema. “Duct Contamination.

12 . Building and Planning.Vodič za čišćenje ventilacijskih kanala 2007 Švedska • Checking the Performance of Ventilation Systems. 2001. Ventilating and Air Conditioning Systems. The Swedish National Board of Housing. • General Specifications for the Cleaning of Commercial Heating. Ujedinjeno Kraljevstvo • TR17 Guide to Good Practice: Cleanliness of Ventilation Systems Sjedinjene Američke Države National Air Duct Cleaners Association (NADCA) • Introduction to HVAC System Cleaning Services (Guideline). 2001. General Guidelines 1992:3E.