You are on page 1of 4

Ergonomia si organizarea locului de munca

Pentru ca in mare parte ne petrecem timpul la locul de munca, hai sa vorbim putin despre ergonomia si organizarea locului de munca si cum putem sa ne facem munca mai usoara si mai comoda. Ergonomia studiaza problemele organizarii locurilor de munca, evidentiind factorul psiho-social, punand pe prim plan muncitorul cu complexul solicitarilor la locul de munca in cadrul procesului de productie.

Ergonomia este legata de mai multe stiinte cum ar fi: psihologia, sociologia, medicina muncii, protectia muncii, igiena muncii, antropometria, fiziologia, stiintele tehnice si economice. Organizarea ergonomica urmareste scopul asigurarii conditiilor necesare in organizarea procesului de productie in cadrul fiecarui loc de munca in asa fel ca sa se obtina o productivitate maxima a muncii si respectand principiile economiei miscarii si scutind lucratorul de oboseala inutila. Ergonomia locului de munca are, in principal, rolul de a armoniza intr-un tot unitar elementele locului de munca (mijloacele de munca, obiectele muncii si forta de munca) in vederea asigurarii conditiilor, care sa permita executantului desfasurarea unei activitati bune cu consum minim de energie si cu senzatia de buna stare fiziologica. Organizarea locului de munca sta la baza organizarii atelierelor, sectiilor si intreprinderii, intrucat de aceasta depinde in cea mai mare masura consumul de timp de munca pe fiecare operatie sau produs, marimea acestuia avand un rol determinant asupra elementelor necesare organizarii in timp si spatiu a proceselor de productie. rin loc de munca se intelege suprafata sau spatiul in care lucratorul sau o echipa actioneaza cu ajutorul uneltelor de munca asupra obiectelor muncii in vederea extragerii sau transformarii lor potrivit scopului urmarit. Scopurile ergonomiei: - adaptarea muncii la capacitatea de performanta a lucratorului, cu scopul de a evita cerintele prea mari sau prea mici! - proiectarea masinilor, echipamentelor si uneltelor de lucru pentru ca acestea sa fie usor de manevrat, iar utilizarea lor lipsita de accidente! - dimensionarea locurilor de munca in conformitate cu marimea corpului, permitand o pozitie naturala!

forta de munca. calculul eficientei economice si alegerea variantei optime! . mijloacele de munca.inregistrarea datelor necesare studiului consta in obtinerea de informatii privind organizarea locului de munca (suprafata. Organizarea ergonomica a locului de munca impune parcurgerea unor etape succesive: . obiectul muncii si conditiile de mediu)! . "e urmareste eliminarea deficientelor constatate si stabilirea solutiilor imbunatatite! .adaptarea influentelor din mediu. etapa care are drept scop stabilirea consumului de munca pentru realizarea elementelor procesului de munca! .este necesar a se evita pozitiile de munca fixe.examinarea critica a situatiei existente se face cu ajutorul metodei interogative..documentarea si inregistrarea datelor necesare proiectarii unui nou loc de munca sau alegerea locului de munca. dintre care se alege varianta ce prezinta cele mai multe avantaje. #n cazul acestei etape se disting urmatoarele faze: proiectarea variantelor de organizare a locului de munca.elaborarea normativelor sau normelor de munca. in special a luminii si a climatului! . care se justifica a fi analizat! .proiectarea organizarii ergonomice a locului de munca consta in proiectarea unor noi variante pe principii si reguli ergonomice.

aprovizionarea locurilor de munca se va face ritmic. de indepartarea in timp a senzatiei de oboseala si mentinerea la un nivel satisfacator a disponibilitatii de lucru! . &stfel se va respecta principiul economiei miscarilor! . rin dotare tehnica ntelegem asigurarea locului de munca cu utilaj sau echipament de performanta. zona geografica.modul de organizare al echipelor individual sau colectiv.optimizarea conditiilor de munca si de mediu. semnalizare si control.executarea concomitenta a activitatii manuale cu ambele maini! . mijloace de schimb informational. alegerea adecvata a amplasarii utilajelor va permite micsorarea traiectoriei de deplasare. %entenanta preventiva a echipamentului se efectueaza in corespundere cu planul de reparatii stabilit.economia miscarii ce permite scutirea angajatului de efort inutil. #n ce priveste corpul omenesc in proiectarea locurilor de munca este necesar de asigurat: pozitia comoda a capului.deplasarile pot fi reduse prin planificarea corecta a locului de munca. $espre gradul si nivelul de intretinere al echipamentului se poate face concluzie prin estimarea ponderii timpului de functionare utila! .intretinerea si asistenta tehnica a echipamentului. practicarea unor sporturi. $otarea organizatorica presupune asigurarea cu mobilier de productie. Principiile de organizare ergonomica a locurilor de munca sunt urmatoarele : .#n vederea adaptarii factorului uman la activitatea sa in proiectarea ergonomica a locului de munca se va tine seama de dimensiunile antropometrice. tipul productiei. etc! .dotarea tehnica si organizatorica a locurilor de munca.! . "pecializarea si cooperarea activitatilor in echipa! . dimensiuni care variaza de la individ la individ in functie de sex. stabilirea pozitiei corecte de munca. regimul de viata. inaltimea de lucru.executarea concomitenta a activitatilor de supraveghere pasiva a functionarii utilajelor (desfasurarii proceselor) si activitatii manual! .planificarea locurilor de munca consta in amplasarea rationala a echipamentului in asa fel ca deplasarile in cadrul locului de munca sa fie de o durata si distanta cit mai mica. iar modul de aprovizionare centralizat sau descentralizat va depinde de procesul de productie. Metode de perfectionare a organizarii ergonomice a locurilor de munca sunt urmatoarele: . locul de munca! .

! . .sa existe un loc definit si permanent pentru toate materialele! .sa se asigure conditii pentru perceperea vizuala satisfacatoare. se poate mentine la un nivel suficient productivitatea si disponibilitatea de lucru a executantului! #n incheiere. iar cele utilizate mai rar se vor amplasa mai departe de punctul de utilizare. "e estimeaza normativul de timp pentru odihna prin repartizarea acestuia sub forma de micropauze pe parcursul schimbului.sa se asigure fiecarui lucrator mobilierul necesar proiectat din punct de vedere ergonomic.sa fie redus la minim numarul si varietatea echipamentelor si instrumentelor folosite! .. cateva sfaturi practice pentru perfectionarea organizarii locurilor de munca: .materialele si instrumentele utilizate mai des se vor amplasa mai aproape. folosind iluminatul local! .regimul de munca si odihna. #n asa fel.inaltimea locului de munca si a scaunului sa permita alterarea pozitiilor in picioare si sezand! .pe suprafata de lucru sa se mentina numai materialele si dispozitivele care se utilizeaza in ziua respectiva! .