You are on page 1of 20

CÂMPULUNG MUSCEL ŞI CURTEA DE ARGEŞ

- PROMOVARE TURISTICĂ -

ELEV: BIANCA PURCARU

CÂMPULUNG MUSCEL
LOCALIZARE

Câmpulung este un municipiu din Județul Argeș, din regiunea Muntenia, România. Este situat în depresiunea omonimă, la o altitudine de 580-600 m și la o distanță de 52 km de Pitești (pe direcția N-NE, pe șosea), 47 km de Curtea de Argeș (la E), 84 km de Brașov (la S-SV) și 66 km de Târgoviște (la V).

Muntii se caracterizeaza printr-un aspect alpin. Plaiul Iezerului Mare. . dealuri si podisuri piemontane. Ceilalti munti care se invecineaza cu depresiunea Campulungului sunt: Papusa. Raul Targului coboara la 500 m. In nordul depresiunii Campulung. prelungi si domoale. intre Raul Doamnei si Dambovita. Plaiul Vacarea si culmea prelunga Danciu-Portareasa . altitudinea absoluta oscileaza in jurul valorii de 600 m.Otic. datorita inaltimii lor si masivitatii.RELIEF    Partea de N-E a judetului Arges se caracterizeaza printr-un relief aparte: munti.Papusa). Din masiv se prelungesc spre S si S . Din creasta pornesc spre sud culmi masive. Legatura intre creasta Fagarasului si masivul Iezer se face prin culmea mai joasa Mezea . la iesirea de pe teritoriul Campulungului. Aceste culmi sunt despartite de vai adanci. In acest cadru natural se afla orasul Campulung Muscel si asezarile din imprejurimi. cu o ramificatie accentuata. unitate de relief distincta.E mai multe culmi netede: Plaiul lui Patru. In centrul orasului. Leaota si Piatra Craiului. iar partea cea mai inalta a vetrei urbane ajunge la 900 m. se inalta masivul Iezer (Harta Muntilor Iezer .Zanoaga.

precipitatii de 7-800 mm si vanturi slabe. Campulung beneficiaza de un topoclimat de depresiune caracterizat prin temperaturi medii anuale in jur de 8 grade C. Cele mai friguroase sunt lunile ianuarie. In ceea ce priveste vantul. iulie si august. de scurta durata.CLIMA     Temperatura medie anuala la Campulung este de 8. . directiile dominante la Campulung sunt cele nord-vestica si sud-vestica. La statia meteo Campulung. februarie si decembrie. iar cele mai calduroase sunt lunile iunie. presiunea anuala medie inregistreaza valori de 944.5 milibari.1 grade C. pe fondul climatului temperat-continental de dealuri subcarpatice mijlocii si inalte. In concluzie. in cea mai mare parte a timpului instalandu-se calmul atmosferic.

Afluent al Argesului. iar in mica masura pe o cale subterana. Valea Romanestilor. amintim paraiele Pietroasa. Visoi si Apa Sarata. Voinesti. folosite de locuitorii zonei in tratarea anumitor afectiuni. Pe Raul Targului se insira urmatoarele lacuri: Rausor (cel mai mare). Valea Izvorului si Valea Barbusii – din stanga – si Valea Rea. Principalul afluent in sectorul montan al Raului Targului este Rausorul. carora li se adauga izvoarele minerale. se incadreaza bazinului hidrografic al Raului Targului. Pojorata. Leresti. Apele de suprafata apartinand in totalitate sistemului hidrografic al Argesului. provenite mai ales din infiltrarea precipitatiilor. din zona montana. . Dintre afluentii marunti de pe teritoriul municipiului. Raul Targului are cel mai dezvoltat sistem din cadrul acestui bazin. Valea Dracilor si Valea Uncheasului – din dreapta.HIDROGRAFIE      Teritoriul orasului Campulung beneficiaza de surse importante de ape feretice sau de adancime. Cele mai importante izvoare sunt cele de terasa.

 . Rezervatia Iezer cuprinde Văile glaciare ale Catunului si Iezerului. in sudul Muntilor Piatra Craiului. cu o suprafata de 0. Peştera Dâmbovicioara este situata la 25 km de Campulung. argintica.MONUMENTE ALE NATURII  Rezervatie naturală Iezer are 300 ha si este situata în masivul Iezer-Papusa. piciorul cocosului. pe stanga pârâului Dâmbovicioarei. garofita alpina. cimbrisorul de munte. Cuprinde si Lacul glaciar Iezer. precum si Vârful lezeru Mare din Masivul lezer-Papusa. Aici se afla bujorul de munte sau smirdarul. planta ocrotita. pe culoarul Rucăr-Bran. in amonte de Cheile Dâmbovicioarei si localitatea Dâmbovicioara. relict glaciar.6 ha. zâmbrul.

 Rezervatia naturala Locul fosilifer Suslanesti este situata in satul Suslanesti. in apropiere de Campulung Muscel. Formatiunile geologice si paleontologice sunt formate din aproximativ 80 de blocuri de piatra. .  Rezervatiile naturale de la Albesti sunt situate in localitatea Albesti. Vegetatia de pe conglomerate si din jurul lor este formata din ierburi. aluni si ciresi salbatici. la 12 km de Campulung Muscel. comuna Mioarele. din care 13 noi pentru stiinta. care ocupa o suprafata de 250 mp si se prezinta sub forma de conglomerate de calcare si granit. arini. si are o suprafata de 3. Sunt rezervatii naturale de tip geologic. Este considerat sit geotectonic cu importanta Este foarte important din punct de vedere stiintific deoarece au fost descoperite 30 de specii de pesti fosilici.8 ha.

I. la parter. a fost reconstruită de Matei Basarab pe locul unde s-a aflat reşedinţa primilor domni ai Ţării Româneşti. cu plan pătrat. Spre nord. este acoperită cu o calotă de pandantivi. de turnul clopotniţă. fiind cea mai veche construcţie civilă păstrată din Câmpulung. A fost restaurată de arhitectul D.  . Ansamblul este dominat. fiind continuată de scări de lemn interioare până la camera deschisă a clopotelor. cunoscută acum sub numele de Mânăstirea „Negru – Vodă”. Curtea Domnească şi Ansamblul Mănăstirii „Negru – Vodă” Mânăstirea Câmpulung.Berechet în anul 1928 şi adăposteşte în prezent colecţiile etnografice ale Muzeului Municipal Câmpulung. Intrarea. prezentate într-un mediu ambiant original.MONUMENTE ANTROPICE  Muzeul de etnografie şi artă populară datează din anul 1735. pe latura de vest. înalt de peste 30 m. Obiectele de artă populară şi etnografie musceleană pe care le admirăm aici sunt deosebit de valoroase. majoritatea făcând parte din patrimoniul cultural naţional. o casă a scării asigură accesul la primele două etaje.

dar şi legăturile zonei cu judeţele limitrofe.  Monumentul Eroilor de la Mateiaş Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăţ. este dedicat eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916-1918. la 11 km de Câmpulung spre Braşov. Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Câmpulung Clădirea din centru este construită între anii 1934-1936. cunoscut şi sub numele de Mausoleul de la Mateiaş. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73). pe Dealul Mateiaş. judeţul Argeş. din preistorie şi până în contemporaneitate. după planurile arhitectului Statie Ciotan. . prilejuind pătrunderea într-un culoar al timpului. Muzeul de Istorie şi Artă prezintă istoria zonei Muscel.

 Cojocaru – Valea lui Ivan – Drumul Granicerilor – Plaiul Foii. diferenta de nivel: 580 m. La nord de ultimul pisc se afla depresiunea La Gavan – excelent teren pentru practicarea schiului. de la nord la sud: Piatra Galbena. Durata: 6 -7 ore. 18 km. traseul trece prin poienita de la Curmatura Foii si coboara pana la cabana “Plaiul Foii”. datorita marii lui accesibilitati. Acest traseu turistic este cel mai vechi de pe versantul apusean al Pietrei Craiului si totodata unul de baza pentru zona de joasa altitudine. 16 km. . De aici. Din acest punct pana la Plaiul Foii. lungimea: cca. diferenta de nivel: 570 m. Primul punct de reper este monumentul metalic Crucea Granicerului. Pe acest traseu se insira cele 3 piscuri ale Pietrei Galbene. lungimea: cca. Dupa o serie de urcusuri si coborasuri se ajunge in luminisul din Poiana Lancii. Coltul Sparturilor si Galma Sparturilor. Drumul Granicerilor urca pana la Psicul cu Brazi.TRASEE TURISTICE ÎN ZONĂ  Dambovicioara – Ciocanu – Piatra Galbena – Valea Seaca a Pietrelor – Vladusca. Durata: 5 -6 ore. Drumul Granicerilor trece prin dreptul Izvorului Tamaselului si urca pana la culmea muntelui Tamasel.

printre pomi. . Spre foc vin femei de toate varstele. În ultima zi a târgului de Sântilie. iarna va fi aspra. lansări de carte şi alte manifestări culturale. copiii sar peste foc. e semn ca iarna va fi buna si. adică la acea dată se rezolvau şi divorţurile. la Câmpulung Muscel. Daca se va culca oaia neagra. cu siruri de covrigi. fiecare pleaca la casa lui. nuci sau mere. Dupa ce se potoleste focul. In cadrul targului au loc concerte de muzică populară. obiceiul mergea şi mai departe. În alte zone. la rudari are loc cunoaşterea tinerilor în vederea căsătoriei. pe care le impart copiilor. luand cu el si un taciune pe care il arunca in livezi. Jocul Ursului are o vechime apreciabilă în zona Argeş . fiind practicat în trecut de ţiganii ursari care colindau satele. Târgul de Sfântul Ilie e un obicei cu tradiţii seculare în oraşul Câmpulung Muscel.OBICEIURI ŞI TRADIŢII      La 27 iulie mai este celebrată şi Împerecherea Rudarilor. pentru ca acestia sa faca poame vara viitoare. In Ajunul lui Sf. judeţul Argeş. în sărbători jucându-şi ursul dresat la casele gospodarilor care îi primeau. Ciobanii care vor sa afle daca iarna va fi moinoasa sau geroasa isi astern dulama in mijlocul oilor si se uita ca sa vada ce fel de oaie se va culca pe dansa. Dumitru este obiceiul sa se aprinda focuri (focul lui Sumedru sau Samedru). Cand valvataia este mai mare. pentru a fi sanatosi tot anul.Muscel. daca se va culca o oaie alba.

CURTEA DE ARGEŞ LOCALIZARE   Curtea de Arges este un municipiu din judetul Arges. Muntenia si este localitatea ce poarta aura primei capitale a Tarii Romanesti. . Curtea de Arges se afla in partea de nord a judetului Arges. la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti. la 36 km de Ramnicu Valcea si la 45 km de Campulung.

Relieful incepe de la altitudini de 2500 m si pana la altitudini de 300 m.RELIEF  Localitatea Curtea de Arges se bucura de un relief variat si repartizat proportional. . Relieful coboara in trepte de la nord la sud si cuprinde toate unitatile de relief carpato-transdanubiene.

toamna si primavara sunt frecvente ceturile. Temperatura medie anuala are valori de aproape 8 grade C. Pe tot parcursul anului temperaturile sunt moderate iar precipitatiile relative abundente. iar verile sunt in general placute. cu zile insorite. .CLIMA   Orasul Curtea de Arges beneficieaza de o clima moderata datorita situarii sale intr-o zona depresionara. iernile sunt mai putin aspre decat la campie. In aceasta depresiune.

Amenajarile componente insumeaza un numar de 42 centrale hidroelectrice. Lacul Curtea de Arges este un lac de acumulare aflat in zona Muscelele Argesului. microhidrocentrale si centrale hidroelectrice de mica putere. Prahova. Centrala hidroelectrica Vidraru. Dambovita. pe derivatie si de tip baraj.Sucursala exploateaza baraje arcuite si baraje tip stavilar. iar centralele hidroelectrice sunt subterane.HIDROGRAFIE  Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges utilizeaza potentialul hidroenergetic al raurilor Arges. pusa in functiune la 9 decembrie 1966. Ialomita.   . fiind alimentat de acesta. Apartine bazinului hidrografic Arges. Targului. este cel mai important obiectiv aflat in administrarea sucursalei.

Sunt expuse documente. are peste 12. portretele voievozilor din Arges. bizantina. Muzeul Curtea de Arges inaugurat in anul 1969.MONUMENTE ANTROPICE  Mănăstirea Curtea de Arges a fost construită de Neagoe Basarab (1512 . sigilii. o bogata colectie de numismatica dacica.000 piese muzeistice organizate in 7 sali corespunzatoare diferitelor perioade ale istoriei orasului. decoratii. inele. unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească.1517) pe locul vechii mitropolii. paftale. romana. medalii.  . Ansamblul cuprinde biserica episcopală. sabii. medievala.

de tip complex. pentru producția de energie electrică. lacul si instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere. Lacul Vidraru este un lac de acumulare. monument în cruce greacă înscrisă.1352). terminată în anul 1352. este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale.  Biserica Domnească din Curtea de Argeș este ctitoria lui Basarab I (1310 . Biserica. turism și sporturi. fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș. în cadrul reședinței voievodale din secolul al XIII-lea. . pe râul Argeș. irigații și prevenirea inundațiilor. De asemenea.

TRASEE TURISTICE ÎN ZONĂ  Curtea de ArgeșValea DanuluiȘuici-Sălătrucu Curtea de ArgeșAlbești-CorbeniArefu-Cetatea Poienari-Barajul VidraruTransfăgărșan  .

Decorația prezintă aspecte specifice: valuri („serpuiri”) în partea superioară și limbi de var („vergi”) în cea inferioară. Golesti. . Vâlsănești și Stroești (pe valea Vâlsanului). Ceramica popuară argeșeană păstrează tradiția prin centrele de olari de la Curtea de Argeș.OBICEIURI ŞI TRADIŢII    In luna mai la Curtea de Arges are loc Festivalul concurs al filmului cu tematică religioasă „Lumină din umină”. trasate din humă albă sau verde și acoperite cu smalț incolor. Leicești și Coșești (pe Râul Doamnei). Poienița din Vlădești (pe Bratia). In decembrie are loc Festivalul județean al obiceiurilor tradiționale de Crăciun și Anul Nou „Florile dalbe”.

primariacampulung.ro/2012/02/obiceiuri-si-datini-din-judetul-arges/. .org/wiki/C%C3%A2mpulung. http://muscelpedia.nsf/AllBy UNID/28ED60191A59008DC225718F003B81C0?OpenDocument.cmbtravel.ro/.ro/Details.wikipedia. http://www. http://visitarges.wikipedia.ro/?page=ghid_localitate&id_list[id_continent]=1&id _list[id_tara]=28&id_list[id_zona]=0&id_list[id_localitate]=117. http://www. http://www.hidroelectrica.aspx?page=37.php?continut=sub&id=41.ro/index2. http://www. http://ro.ro/.primariacurteadearges.BIBLIOGRAFIE          http://www. http://ro.ro/portal/arges/cda/portal_cda.org/wiki/Curtea_de_Arge%C8%99.campulung-muscel.