ii.

Herbarium

Herbarium berasal dari kata hortus – botanicus iaitu ertinya kebun botani yang dikeringkan. Dalam erti kata lain, herbarium adalah koleksi spesimen yang telah dikeringkan. Biasanya disusun berdasarkan sistem klasifikasi. Herbarium berfungsi sebagai pusat rujukan dan sumber utama untuk identifikasi tumbuhan khususnya bagi para ahli taksonomi, ekologi serta pengamalpengamal perubatan. Proses membuat herbarium ini bermula dengan pemilihan tumbuh-tumbuhan yang segar dan mengandungi bahagian-bahagian seperti daun, batang akar, buah atau bunga. Seterusnya tumbuhan tadi ditekan dengan bebanan sama ada kayu papan atau surat khabar. !a jug boleh dikeringkan dengan cara memasukkannya ke dalam ketuhar dengan kadar suhu "# - $%& ' selama tiga hingga enam hari. Setelah cukup kering, tumbuhan ini dilampirkan di atas kertas yang cerah. Sebaiknya gam atau pelekat tidak digunakan kerana ia boleh merosakkan bahagian-bahagian tumbuhan tersebut. Proses seterusnya ialah membuat pengelasan. !ni untuk memudahkan perolehan maklumat tentang ciriciri dan kegunaan tumbuhan tersebut. (aklumat berkaitan boleh diperolehi daripada institusi-institusi penyelidikan tumbuhan atau di (alaysia lebih dikenali sebagai (alaysian )orest research !nstitute *)+!(,. (aklumat jug boleh diperolehi daripada buku-buku, jurnal atau tinjauan di dalam laman sesa-ang. .ilai herbarium terletak pada maklumat yang dilabelkan pada tumbuhan tersebut. /leh yang demikian, sebaiknya kesemua bahagian dilabel dan informasi tentang nama, kegunaan, cara perolehan dan sebagainya turut dipaparkan. 0elebihan herbarium ini ialah ia dapat menyimpan spesis tumbuhan dalam tempoh yang lebih lama. Sesetengah tumbuhan juga amat sukar ditemui pada habitat biasa. Dengan herbarium ia dapat dijadikan rujukan dan sumber penyelidikan oleh pihak-pihak yang berkenaan. 0aedah ini juga secara tidak langsung dapat dijadikan tatapan bagi generasi akan datang kerana sesetengah tumbuhan yang dia-et ini adalah dalam kategori hampir pupus. !a juga boleh menjadi alat bantu mengajar terutamanya bagi mata pelajaran sains di sekolah.

!ndia. Pokok Hempedu bumi banyak dijumpai di !ndia. Hempedu bumi merupakan satu tumbuhan herba semusim yang tumbuh menegak. 1hailand dan paling senang di jumpai di tanah gambut. sambilata. 1hailand.ni4alembu.!ndonesia dan 'hina Herba 6batan 72 8anuari 7%9: *7. Berbatang lembut Daun ber-arna hijau pekat.king of bitter.:% petang. 1ingginya boleh mencapai $%-2% cm.HEMPEDU BUMI / AKAR CERITA Nama Saintifik: Nama Tempatan: Nama Lain: Fami i: L!ka"i #iam$i : L!ka"i $! e% #i&'mpai: Kateg!ri t'm$'%an : Tarik% #iam$i : Ciri()iri : Andrographis Paniculata Hempedu bumi 3kar cerita. Daun Hempedu bumi ber-arna hijau pekat. licin dan tersusun secara bersilang. maha tita 3canthaceae 5aman Herba S0 Bota 0iri (alaysia. Daun Hempedu bumi . AKAR DAUN BATANG BUAH BUNGA DAHAN Keterangan: Pokok Hempedu bumi juga dikenali sebagai pokok akar cerita. licin dan berbentuk bujur runcing Banyak dahan Berbunga kecil dan ber-arna ungu Buah atau lengainya ber-arna hijau muda dan apabila matang bertukar kepada coklat muda Buah atau lengainya pecah apabila matang dan menyebarkan biji benih di sekitarnya.

maka sebahagian besar masyarakat hari ini kurang mengetahui khasiatnya yang agak popular bagi tumbuhan ini adalah untuk mera-at penyakit darah tinggi dan juga demam. 'ara yang sering diamalkan . 0andungan bahan kimia daun ini membolehkan ia memecahkan molekulmolekul lemak yang ada disekeliling salur darah yang tersumbat yang menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat. 'ara menjadikannya ubat ialah merebus akar tersebut untuk mengambil airnya supaya boleh diminum. 'ara yang paling mudah adalah ambil beberapa helai daunnya dan hancurkan. runcing di hujung dan nipis di pangkal. kelat dan masam agar sukar dipisahkan dengan alam perubatan herba tempatan. 3ir rebusan daun ini yang pahit telah merangsangnya supaya memecahkan molekul lemak. Sapulah di tempat yang terkena gigitan serangga itu. Keg'naan: Daun hempedu bumi ini boleh dijadikan ubat untuk menurunkan darah tinggi disamping mera-at kencing manis. Pengambilan rasa manis dan masin yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit tertentu. tumbuhan ini juga sesuai untuk mera-at kesan gigitan serangga. (alah. 3ntara herba yang mempunyai rasa pahit adalah pokok hempedu bumi *nama saintifiknya adalah 3ndrographis Paniculata. (emang suatu yang tidak boleh dinafikan baha-a rasa pahit. Pokok herba ini agak senang dicari kerana ia tumbuh di sekitar rumah. ataupun sesetengah orang memanggilnya sebagai akar cerita.juga mempunyai bentuk bujur.. Daun ini juga boleh mera-at luka dengan cara menumbuk lumat daun tersebut dan letakkannya pada luka tersebut. longkang ataupun ka-asan semak samun yang terbiar. (ungkin ia tumbuh di ka-asan sedemikian. 1etapi jika diseimbangkan pengambilan perasa-perasa itu adalah baik untuk kesihatan. 1etapi ia lebih popular dalam mera-at penyakit darah tinggi dan demam. (ereka lebih gemar kepada rasa manis dan masin.1etapi rasa sebegitu sememangnya tidak begitu menarik minat sebahagian besar masyarakat kita.

minumlah perlahan-lahan. khususnya bagi mereka yang pertama kali meminumnya. 1etapi harus ingat. +asanya agak pahit. 0emudian rendam daun-daun itu dalam segelas air panas dan biarkan sehingga air panas itu menjadi suam. sebagaimana tumbuhan herba yang lain janganlah minum kerap sangat dalam sehari. .adalah kita perlu mengambil beberapa helai daunnya dan bersihkan terlebih dahulu. Selepas itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.