Realizat de profesor Cristina Bonteanu, Liceul Teoretic „Nicolae Cartojan”, Giurgiu

Fascism .

antisemită și anticomunistă a Germaniei naziste.Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele. care au fost aplicate în timpul dictaturii lui Adolf Hitler în statul german între 1933 și 1945. rasistă. . inclusiv sistemul politic și economia. valorile și sistemelele corporatiste.Fascism și Nazism Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară definită în primul rând de un naționalism radical (numit și "ultranaționalism"). Nazismul sau naționalsocialismul (german) a fost ideologia și politica totalitară naționalistă.

nici Hitler. prin intermediul propagandei și îndoctrinării. care trebuiau să fie supuse voinței marelui conducător. .Asemănări între fascism și nazism  Ambele regimuri totalitare aveau aceleași concepții asupra liberalismului și comunismului. nici Mussolini nu au fost prea interesați în chestiuni economice. dar cu siguranță Hitler nu a fost socialist în nici unul dintre sensurile sau utilizările comune ale acestui concept. Includerea cuvântului socialist în denumirea Partidului Nazist a condus la o anumită confuzie la un moment dat. aveau aceeași atitudine în privința maselor. precum si in apelul la forta militara si la nevoia de disciplina si sacrificiu. Mai mult. Perfecta asemanare exista si in accentuarea nationalismului si evidentierea spiritului totalitar. aveau aceeași fundamentare în conceptia organica a societatii. din moment ce considerau că țările lor produc arme și alte materiale de război în cantități suficiente.

De aici rezultă și rasismul. care diferențiază nazismul față de fascism. dar A.Deosebiri între fascism și nazism  Ambele regimuri totalitare aveau în vedere distrugerea regimurilor comuniste și liberaliste. . Hitler credea că țările ariane sunt țările superioare.

.

atât in ţări invinse (Germania. partidele comuniste din perioada interbelică formau o organizatie politică bine inchegată -Internaţionala a III-a Comunistăcoordonata de la Moscova. au aparut numeroase partide comuniste pe toate continentele. erau profund antiliberale.iar partidele erau considerate simple -Sectii ale acestei Internaţionale (COMINTERN). Italia(1922). Germania(1933). Franţa. Belgia. Aşa se explică faptul că partidele comuniste au jucat in ţările lor rolul de instrumente de subversiune politică si de spionaj ale URSS.) in anul 1917. Spre deosebire de partidele fasciste. Portugalia. După cucerirea puterii in Rusia de către bolsevici (P.)Toate aceste mişcări afisau un nationalism agresiv. multe dintre ele antisemite. insă până in anul 1945 doar două ţări -URSS şi Mongolia. Bulgaria).Ungaria. Partide de extrema dreapta au ajuns la putere in Ungaria (1920). conducerea lor fiind straină si impusă de la Moscova. .dar şi in Bulgaria. in unele invingătoare(Italia). Marea Britanie. După 1918 au apărut miscări politice fasciste. cât si in alte ţări (Romania. care intrebuinţau in mod obisnuit violenţa de stradă şi asasinatul politic. Portugatia etc.au avut regimuri comuniste. Spania.Regimuri totalitare: comparații Cele două războaie mondiale au stat la originea aparitiei şi proliferării mişcărilor si regimurilor totalitare. Slovacia etc.C. Spania.

Iugoslavia. Polonia.au fost invinse in cel de -Al doilea Război Mondial si s-au prăbuşit. După l944.Dacă principalele regimuri fasciste -german. . şi în alte ţări: Albania. Pe de altă parte. cu sprijinul direct sau indirect al URSS. Romania. prin lovituri de stat şi prin fraudarea alegerilor. intre 1944 si 1948. Cu toate că practicile politice ale fasciştilor si comunistilor erau asemanătoare. italian. China. anticomunismul a fost una din caracteristicile esentiale ale partidelor fasciste. Cehoslovacia. victoria URSS si ocuparea de către armatele acesteia a celei mai mari parti a Europei centrale si de răsărit au dus la instalarea. Coreea si Vietnamul de Nord. a unor regimuri comuniste in Bulgaria. Ungaria şi estul Germaniei. Cuba etc. comunistii au preluat puterea.

Ceauşescu. . au practicat cultul liderului suprem (Mussolini.). mai ales după eșecul alianței germano-sovietice (Pactul RibbentropMolotov din 23 aug. partidele comuniste au reuşit să confişte tema luptei antifasciste. atât regimurile fasciste cât şi cele comuniste au fost adversare declarate ale democrației si pluralismului. De fapt. ale drepturilor şi libertăților politice individuale. Mao etc. Toate regimurile totalitare au suprimat aceste drepturi și libertăţi. Stalin. închis și exterminat adversarii politici reali sau potenţiali. alianţă ce a functional intre 1939-1941. 1939). instituind dominația partidului unic.în sângeroasa confruntare a Războiului Civil din Spania (1936-1939) și. Hitler. Castro. au lichidat orice formă de opozitie.au terorizat.

Războiul civil din Spania (1936-1939) Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 .

organizații oficiale de masă pentru inregimentarea şi îndoctrinarea politică a copiilor. propagandă de stat. SECURITATEA). . muncitorilor și intelectualilor. de manipulare şi control al societății -poliţie politică (CEKA. GESTAPO. KGB. tinerilor. femeilor. au creat sau perfecționat instrumente de represiune.Atât regimurile comuniste cât şi cele fasciste.

Principalii lideri: Hitler. Ceaușescu . Mussolini. Stalin.

ro .ro google imagini.Bibliografie: wikipedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful