P. 1
Plan de afaceri

Plan de afaceri

|Views: 3|Likes:
Published by Toader Georgiana
proiect
proiect

More info:

Categories:Types
Published by: Toader Georgiana on Jan 05, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2015

pdf

text

original

...4 2...........4 2.............................7 3.................................................................2 Echipa managerială .............................................................................................5 3............................................3 Capitolul 2: Afacerea ....................................2 Spaţii.................1 Clienţii.9 4.1..................1 Istoricul firmei şi a.................3 Regimul de lucru.............10 5...............................................1.......................................................................10 5..........4 Concurenţa ................5 3 2 Produse/servicii ................................9 4.....................................................................................................................................12 Bibliografie..............................8 4...................3 Cheltuieli de producţie anuale ......1 Utilajul necesar.2 Activitatea propusă şi domeniul de activitat.........................8 4...... utilităţi........................9 Capitolul 5: Planul financiar .............1....................................................1 Procesul de producţie ...........................................7 Capitolul 4 :Plan operaţional şi managementul afacerii ...............................................................2 Venituri previzionate ...3 Segmentul de piaţă .....................................10 5....................................1 Necesarul de finanţare .. Sinteza planului .........................6 3........................................................3 Personalul ......8 4.....4 2....................CUPRINSUL PLANULUI DE AFACERI Capitolul 1: Sinteza planului..............................13 1....8 4............................3 Obiective..5 Capitolul 3 : Planul de marketing .............11 Capitolul 6 : Anexe........................................

Rata internă de rentabilitate este de 86. -venituri minime şi cheltuieli maxime. cultura cerealieră(grâu şi porumb) şi în aval. producţie de pâine şi alte produse de panificaţie. ajungând până la circa 44% în al cincilea an. În acest domeniu de activitate există o cerere sigură şi constantă. Comparând rata internă de rentabilitate cu dobânda acordată în prezent de bănci.33 în anul al cincilea. Există perspective de extindere a acestei afaceri în amonte şi aval faţă de activitatea de morărit: în amonte. circa 50-80% la termen.41 în anul al cincilea de funcţionare).33%. Activitatea proiectată va asigura un grad bun de lichiditate (rata curentă a lichidităţii va fi de 1.5% în primul an. care va fi utilizat pentru achiziţionarea utilajului necesar. Activitatea prevăzută va aduce un profit net de circa 23. -40 mii. Capacitatea de acoperire a dobânzii este foarte bună: de la un minim de 3. -un regim de lucru de numai 8 ore pe zi. Această investiţie va putea fi acoperită din profitul net până la sfârşitul primului an de activitate. ambii indicatori fiind previzionaţi pentru un interval de 5 ani. Moara va produce făină de grâu din grâul achiziţionat şi va oferi servicii de morărit pentru producătorii agricoli din zonă. 6 zile pe săptămână.judeţul Vâlcea. Bugetul proiectat prevede un grad de acoperire a investiţiei de 151. 2 Afacerea . lei vor fi asiguraţi printr-un credit bancar. zona oferă posibilităţi clare de aprovizionare cu materii prime şi beneficiază de o poziţie geografică favorabilă. cu legături rutiere şi pe calea ferată bune.97 în primul an până la 28.09 în primul an .Acest plan de afaceri este întocmit de către firma S.06 în primul an şi va creşte până la 28. precum şi asigurării utilităţilor tehnice necesare. CANDID SRL pentru obţinerea unui credit bancar necesar în scopul achiziţionării utilajului pentru deschiderea unei mori de cereale în comuna Băbeni . rata rapidă a lichidităţii va creşte de la 0.C. din care: -25 mii. lei vor fi asiguraţi de patronul firmei şi vor fi destinaţi amenajării terenului şi spaţiilor.83 în al cincilea an de funcţionare. Estimarea acestor rezultate s-a făcut în condiţiile unor marje de siguranţă destul de largi şi anume: -utilizarea capacităţii de producţie în proporţie de numai 75% în primul an de funcţionare. aproape de alte centre orăşeneşti. putem considera proiectul destul de rentabil. -preţuri şi uium cu cel puţin 10% sub nivelul mediu al pieţei actuale.000 mii lei.29% . Investiţia necesară este de 65. aceasta va creşte până la 21. iar valoarea netă actualizată a investiţiei este de 115 000 mii lei.

2. adică va produce făină de grâu şi porumb din cereale achiziţionate.C. să deschidem o moară de cereale în localitatea Băbeni. care a fost integral rambursat. Moara va funcţiona: -în regim de producţie. există o cerere în creştere pentru produsele şi serviciile pe care le vom oferi. -în regim de prestări servicii. lei. adică va măcina cereale pentru locuitorii din zonă . Prezentul plan de afaceri se referă numai la prima etapă a proiectului nostru şi anume la deschiderea morii de cereale. fiind susţinută de serviciile a 12 de salariaţi (inclusiv echipa managerială). comuna fiind .1 Istoricul firmei şi activitatea sa S. Obiectul principal de activitate al societăţii îl reprezintă „activităţi specifice în domeniul producţiei şi comercializării de produse de panificaţie”. intenţionăm să extindem activitatea productivă în domeniul producţiei de pâine şi alte produse de panificaţie. firma a desfăşurat activităţi de comerţ en detail cu produse agro-alimentare.Strategi a companiei vizează atingerea într-un interval de 3 ani a unei cifre de afaceri anuale de 4. În a doua etapă.08. CANDID SRL s-a înfiinţat în 23.4 mld. gradul de utilizare a capacităţii sale deservire evoluând în această perioadă de la 45% în anul 2008/2009 la aproximativ 75% în anul 2010. Pe parcursul activităţii sale magazinul deţinut de societate şi-a mărit şi consolidat portofoliul de clienţi. Considerăm ca această afacere are reale şanse de reuşită deoarece.cu plata în natură. ce va reprezenta aproximativ 10% din piaţa-ţintă.2008.2. iar în prezent nu are nici un credit în derulare. în prima etapă. Cota de piaţă a magazinului este de 15%. intenţionăm să dezvoltăm activitatea firmei în domeniul producţiei agro alimentare. sub formă de uium. făina urmând a fi vândută en-gros. cod unic de înregistrare: RO3245621. În primii doi ani de funcţionare.000 mii lei lunar. firma a c ontractat un credit comercial pe termen scurt. Firma are un magazin situat în centrul comercial al oraşului Râmnicul-Vâlcea. cu un capital social integral privat de 200 lei si este înmatriculata in Registrul Comerţului cu nr. Rezultatele financiare se prezintă astfel: o cifră de afaceri medie de 30.2. cu o rată a profitului lunar de 15%. judeţul Vâlcea. poziţia geografică asigură o bază largă de aprovizionare cu materii prime. Afacerea propusă şi domeniul de activitate Pentru a reinvesti profitul acumulat în ultimii doi ani de activitate. rata lichidităţii este foarte buna. Ne propunem. J 11/1432/2008.

care va ocupa 75% din capacitatea de producţie a morii.intr-o zonă cerealiera şi există posibilităţi de desfacere datorită reţelei relativ dezvoltate de drumuri şi căi ferate. Să atingem o cifră de afaceri de circa 35. b) Populaţia din comuna Băbeni Intenţionăm ca o parte din producţia de făină să fie desfăcută en-detail în magazinul firmei.3 Obiective Ne propunem ca în primul an de la punerea în funcţiune a morii : Să ne creăm o clientelă stabilă atât pentru activitatea de prestări servicii cât şi pentru activitatea de producţie. În comuna Băbeni există 9750 de locuitori.000 lei pe lună şi un profit brut de 15%. precum şi firme de comerţ en-gros. considerăm că la cererea existentă vânzări de o tonă pe lună pot fi cu uşurinţă realizate.000 lei şi un profit brut de 15%. în funcţie de volumul acumulărilor realizate în prima etapă. Începând din anul al doilea de funcţionare ne propunem: Să lărgim volumul activităţii productive. 3 Planul de marketing 3. Să realizam o cifră de afaceri lunară de circa 30. Din experienţa firmei de până acum. iar în comunele vecine pe o rază de 10 km încă 15.000 de locuitori. Aceşti clienţi vor cumpăra făina en-gros pe baza unor contracte ferme. clientela va fi formată din : a) Brutăriile săteşti şi orăşeneşti din zonă. Într-o a doua etapă a proiectului. Am mai contactat şi brutăria sătească existentă într-o comună vecină.1 Clienţii Clientela pe care o vizăm se împarte în patru categorii. ne propunem extinderea activităţii productive prin înfiinţarea unei brutării săteşti. Să atingem un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 75 % . restul de 25% fiind acoperit de activitatea de servicii. care şi-a exprimat interesul pentru aprovizionarea cu făină de la moara noastră. începând din anul al treilea de funcţionare. 2. c) Pentru activitatea de prestări servicii de morărit. Pentru activitatea de producţie. Această etapă urmează a fi analizată în detaliu ulterior. care posedă importante cantităţi de grâu şi porumb. . clientela va fi formată din producători agricoli locali. pe care doresc să le prelucreze pentru valorificare pe piaţa ţărănească şi pentru consum propriu.

Firma noastră intenţionează să practice un nivel de 20% pentru uium.25 lei/kg Mălai -2 lei/kg Tărâţă -1.5 lei/kg Griş -2 lei/kg Important pentru ca făina să aibă vânzare sigură este ca aceasta să aibă proprietăţi bune de panificaţie. Moara poate fi reglată pentru a produce şi griş.8 lei/kg Tărâţă -1. vom obţine tărâţa de grâu şi porumb. Întrucât făina reprezintă un produs de bază în alimentaţie. va creşte pe mă sura creşterii populaţiei şi diversificării producţiei de specialităţi făinoase. lucru pe care l-am şi demarat. Preţurile en detail practicate în prezent pentru aceste produse sunt următoarele: Făina de grâu -2.7 lei/kg Griş -2. nu considerăm necesară o campanie de promovare largă. să aibă un procentaj redus de cenuşă (deci să fie albă) şi să fie păstrată în condiţii corespunzătoare de umiditate. este de presupus că în viitor consumul nu va scade. următoarele preţuri: Făina de grâu -2. intentionăm să contactăm fabrica de nutreţuri combinate situată în oraşul vecin. iar pentru desfacerea en gros. unui număr limitat de clienţi. dimpotrivă. Un alt produs es te mălaiul obişnuit. care din informaţiile noastre are un necesar mare de materii prime şi întâmpină probleme în aprovizionare. Preferăm să contactăm direct clienţii potenţiali.2 lei/kg Firma noastră intenţionează să practice preţuri cu 10% sub acest nivel pentru desfacerea en detail.05 lei/kg Mălai -1. . 3. Întrucât desfacerea produselor va fi asigurată în special en gros. deci ne aşteptăm să vindem circa 75% din cantitatea de tărâţă pe care o vom avea disponibilă. 2 Produsele/Serviciile Produsul principal care va fi oferit este făina albă. care este un produs secundar. Ca produse secundare. În prezent astfel de servicii sunt prestate cu plata în natur ă sub forma unui uium de până la 25%.d) Pentru vânzarea tărâţei. Serviciile prestate vor consta în măcinarea grâului şi porumbului adus de locuitorii din zonă.

Un calcul simplu arată că această piaţă are capacitatea de a absorbi un volum de 6275 tone de cereale pe an.În ceea ce priveşte comerţul en detail.2% din cererea existentă pentru aceste servicii. situată într-o zonă culturii grâului. activitatea pe care intenţionăm s -o organizăm va fi mult mai bună.05 lei/kg =922. În împrejurimi. pe o rază de 10 km. Comparativ cu aceşti concurenţi. Din constatările noastre. Prelucrarea acestei cantităţi de grâu ne va aduce un venit de numai 4. deoarece : Utilajele pe care le vom achiziţiona sunt moderne de productivitate înaltă şi asigură produse de calitate superioară. Aceste mori acoperă cu greu necesarul de morărit din comunele limitrofe. considerăm că magazinul firmei are un vad comercial destul de bun şi este destul de cunoscut. 3. Aceasta înseamnă aproximativ 13. la 10 km distanţă. 3. mai există 5 comune cu o populaţie totală de circa 15000 de locuitori. o comună cu 9750 de locuitori. aceasta ne-ar aduce o cantitate de 1255 tone de cereale uium. .425 lei) Însă s-a prevăzut să prelucrăm numai 832 tone de grâu pe an. Comuna beneficiază de legături rutiere şi CFR bune cu oraşele învecinate. situate la aproximativ 20 km distanţă.2 mld lei pe an . care lucrează în regim de prestări de servicii. 3 Segmentul de piaţă Moara va fi amplasată în comuna Băbeni. se află fabrica de nutreţuri combinate care reprezintă un consumator potenţial pentru tărâţă. Pentru prestările de servicii.4 Concurenţa În zonă există două mori de grâu cu tehnologii vechi.425 lei. (15000+9750/4) persoane ×30 kg cereale/lună ×12 luni =6275 t Dacă am prelucra toată această cantitate de cereale. În apropiere. judeţul Vâlcea. o gospodărie ţărănească macină lunar circa 30 kg de cereale pe familie. considerăm că cea mai bună formă de reclamă va fi asigurarea unei calităţi superioare a făinii produse şi menţinerea promptitudinii în prestarea serviciilor noastre de morărit. incluzând aici şi încasările din vânzarea tărâţei rezultate. (1255 t× 70% extracţie ×2. promovarea făcându se în presa şi televiziunea locală. (20% ×6275 t =1255 t) Transformând această cantitate de grâu în făină şi vânzând-o la preţ en gros ne-ar aduce un venit de aproximativ 922.

4. 4 Plan operaţional şi managementul afacerii 4.1 Procesul de producţie Ciclul de producţie constă în următoarele etape: -achiziţionare grâu. În regim de servicii. După acumularea uni stoc de făină realizat în 4-5 zile (necesare pentru „maturarea” făinii). Terenul necesită amenajări şi împrejmuire. ritmicitate în aprovizionare. fără perioade de aşteptare. la distanţă de 150 m. 4. adică 17. inclusiv instalarea şi punerea în funcţiune este de 20 500 mii de lei. măcinarea grâului adus de clienţi şi livrarea făinii se vor face pe loc. ceea ce va duce la promptitudine în prestarea serviciilor. evitarea risipei şi a dezordinii. toate existente în comună.Patronul se va ocupa personal de conducerea activităţii. Stocul de grâu necesar pentru asigurarea ritmicităţii producţiei va trebui să acopere capacitatea de măcinare pentru 10 zile . va fi necesară branşarea morii la sistemul de apă. asigurând un procent de extracţie de 70-80% . De asemenea. -măcinare. cu capacitate de prelucrare de 400 kg/oră. În mod corespunzător vor fi dimensionate depozitele de grâu şi capitalul necesar pentru achiziţii. am ajuns la concluzia că moara cea mai potrivită este o moară cu trei valţuri.1 Utilajul necesar Din studiile efectuate. care funcţionează la o putere de 22 kW. Preţul estimativ solicitat de producător. -maturare (stocare 4-5 zile). Intenţionăm să oferim condiţii de plată mai avantajoase decât concurenţa.1.1. -desfacere făină. Acest utilaj a fost ales după compararea a trei oferte similare. livrarea către beneficiari se va face zilnic.5 t. utilităţi Patronul deţine un teren corespunzător şi o clădire care după renovare poate fi folosită pentru amplasarea utilajului şi amenajarea depozitelor. Intenţionăm să construim un spaţiu de parcare suficient de larg pentru facilitarea accesului camioanelor şi căruţelor până în apropierea morii şi un drum de acces la şoseaua naţională care trece prin comună. canalizare şi la linia electrică de curent trifazic. .2 Spaţii.

4. Administratorul va supraveghea activitatea de ach iziţie şi desfacere.Pentru estimarea costurilor aferente acestor amenajări am contactat o firmă particulară de specialitate. 3. 4. în prezent este şomer.3 Regimul de lucru În estimaţiile din prezentul plan de afaceri am pornit de la premisa că se va lucra într-un schimb de 8 ore. 1 morar. în prezent fiind şi contabilul magazinului. Managerul va coordona întreaga activitate. pe care îl considerăm poziţie cheie pentru asigurarea calităţii prestaţiei şi a producţiei. instruit şi testat la locul de muncă. Echipa managerială Moara va fi condusă de patronul acesteia. Contabilul care va ţine evidenţele financiare şi contabile ale firmei. de un contabil şi de un administrator . precum şi de contractare pentru aprovizionare şi desfacere. am contactat deja o persoană calificată şi cu experienţă în domeniu.1. timp de 6 zile pe săptămână. se va ocupa direct de problemele de producţie. va angaja şi controla personalul. Cu fiecare va fi încheiat un contract de muncă separat. are o vastă experienţă în domeniu lucrând anterior ca şef-contabil la o societate cu profil asemănător. Pentru postul de morar. Personalul va fi selectat dintre locuitorii comunei. Menţionăm că managerul are o experienţă de conducere de 15 de ani într o întreprindere industrială şi de asemenea are experienţă ca tehnician specialist în morărit şi industrie alimentară. . Pentru această funcţie am şi contactat o persoană din comună care are o experienţă destul de îndelungată de magazioner gestionar. după cum urmează: 1 electromecanic. Personalul Moara va fi deservită de 4 angajaţi. 2 muncitori necalificaţi (pentru însăcuire şi încărcare). Devizul estimativ pentru aceste lucrări se ridică la 10 000 mii lei. 4. 2.

Volumul vânzărilor: făină producţie proprie: 832 t/an ×50%×70% procent de scoatere ×2. care se vor acoperi din credite bancare.capacitatea de producţie nominală: .25% tărâţă .05×20% uium =122. Deci.5 Plan financiar 5.5 lei/kg Pentru simplificare. care se pot acoperi din surse proprii. În calcule am luat însă în considerare un grad de acoperire a capacităţii de producţie de numai 75% pentru primul an.8 ore pe zi .70% făină .5 lei/kg =104 mii lei făină din uium: 832×50%×70%×2.2 mld lei/an la un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 100%. din care: 25 mii lei pentru amenajarea spaţiilor şi terenului.preţ de vânzare: -făină – 1.400 kg grâu/oră .000 lei.regim de lucru: .1 Necesarul de finanţare Apreciem că întreaga investiţie necesară un fond de 450.05 lei/kg -tărâţă – 0. 40 mii lei pentru achiziţionarea utilajelor.260 zile/an . 2 Venituri previzionate Estimăm că vom obţine un venit de circa 4. 5. cantitatea anuală de grâu prelucrat va fi: 400 kg/h ×8 h ×260 zile = 832 t/an.randament (procent de scoatere): .152 mii lei tărâţă producţie proprie: 832×50%×25%×1.304 mii lei . în estimarea veniturilor am luat în considerare numai producţia de făină de grâu şi tărâţă aferentă care vor reprezenta 50% din volumul fizic de cereale prelucrate – plus încasările provenite din vânzarea făinii şi tărâţelor obţinute din uiumul de 20% reţinut pentru serviciilor de morărit. În estimarea veniturilor am pornit de la următoarele date: .05 lei/kg = 61.000.

Achiziţie grâu pentru 50% din capacitatea nominală de prelucrare: 303 kg/h ×8 h ×260 zile ×50% ×0. 3 Cheltuieli de producţie anuale Estimăm că pentru realizarea veniturilor sus-menţionate vom cheltui o sumă de circa 3.administrative= circa 60 mii lei Total general = 716.apă. Indicatorii financiari ai investiţiei prefigurează o situaţie financiară favorabilă.= circa 60 mii lei .Utilităţi: . etc.tărâţă din uium: 832×50%×25%×1.energie electrică – 23 kW/h ×8 h ×300 zile ×2. asigurările au fost calculate procentual.416 mii lei .000 mii lei Total= 146.756 mii lei .4 mii lei Total: 858.580 lei kW/h = 142.624 mii lei 5.5×20% =20.802. .Cheltuieli desfacere – transport: 3000 lei/transport ×150 curse/an = 450 mii lei . care ne permite să considerăm proiectul fezabil şi profitabil.600 mii lei (1 electromecanic) 1 persoană× 2000 lei/lună ×12 luni = 24 mii lei Total =1.Salarii: (1 morar +1 administrator) 2 persoane × 1500 lei/lună × 12 luni = 36 mii lei (2 muncitori necalificaţi) 2 persoane × 900 lei/lună × 12 luni = 21. Am prevăzut ca întregul profit să fie reinvestit .416 mii lei Cheltuielile cu dobânzile.416 mii lei . întreţinere. amortizarea.5 lei/kg preţ achiziţie =15. În estimarea cheltuielilor de producţie am inclus următoarele: .reparaţii. canalizare circa= 4. aceasta reprezentând încă o rezervă pentru dezvoltarea activităţii.400 mii lei .7 mld lei/an la o capacitate de producţie utilizată 100%. comisioanele.Alte cheltuieli: .

DIRECTOR SECRETARA ADMINISTRATOR CONTABIL ŞEF DE MAGAZIN ELECTROMECANIC 2 MUNCITORI NECALIFICAŢI VÂNZĂTOR VÂNZĂTOR MORAR ŞOFER .L.6 Anexe Anexa 1: ORGANIGRAMA S. CANDID S.R.C.

Mircea Oniţă „GHIDUL ÎNTREPRINZĂTORULUI PARTICULAR” editura: Editura Tehnică – Bucureşti. Marina Maidaev. Viorel Niţu. Dumitru Porojan „PLANUL DE AFACERI: concepte.BIBLIOGRAFIE 1. metode. Cristina Mănescu. proceduri” editura : Casa de editură IRECSON – Bucureşti. Cristian Bişa. tehnici. 2. anul apariţiei: 1994 . Cristian Valentin Floru. anul apariţiei: 2002 . Florin Botea.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->