Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 5.

0 Seni Bina India
5.1 Pengenalan Gaya seni bina India berakar pada sejarah, budaya dan agamanya. Gaya seni bina India berkembang dengan masa dan mengasimilasikan banyak pengaruh yang datang disebabkan syarahan global India dengan rantau-rantau lain di dunia melalui masa silam tua milenianya. Seni bina India banyak dipengaruhi oleh agama, pengaruh luar dan iklim. Agama, agama yang mempengaruhi seni bina India ialah Hindu, Jain, Buddha dan Islam. Sementara, pengaruh luar adalah dari Yunani, Rom, Parsi, dan Inggeris. Pengaruh cuaca menentukan jenis-jenis bangunan yang didirikan di seluruh India. Cuaca panas bahagian selatan menyebabkan dibina jendela bersisi untuk

menggelakkan pancaran cahaya dan bumbungnya bersifat rata.Kaedah gaya seni bina diamalkan di India adalah suatu sebab pemeriksaan dan implementasi tradisi bangunan dan interaksi budaya di luar.

Walaupun tua, tradisi Timur ini telah menginkoporasikan nilai-nilai moden dengan India untuk menjadikannya sebuah negara yang moden. Pembaharuan ekonomi 1991 menyokong melanjutkan gaya seni bina India dengan negara ini menjadi lebih berintegrasi dengan ekonomi dunia. Vastu Shastra tradisional menjadi berpengaruh pada gaya seni bina India sewaktu era sezaman. Tradisi seni bina India yang terawal terdapat pada petempatan di lembah Sungai Indus seperti Mohenjo-Daro, Harappa, Chanhu Daro, Kot Diji, Kalibangan dan Lothul. Petempatan ini menunjukkan kemajuan dalam bidang perancangan bandar serta pembinaan bangunan-bangunan monument seperti Great Bath (Kolam Mandi Besar), Jelapang (Granary), kubu dan dewan perhimpunan.

Kot Diji Harappa Mohenjo-Daro

30

Di sekeliling kolam tersebut terdapat bilik-bilik kecil ini mempunyai tandas. Kolam Mandi Besar (Great Bath) di Mohenjo-Daro berukuran 12 meter x 7 meter dan sederhana 2.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Bandar-bandar ini mempunyai rumah-rumah kediaman yang padat. Di dalam kubu tersebut terdapat banyak bangunan awam yang didirikan atas podium yang dibina daripada batu tanah liat. Selain rumah kedai. plan-plan rumah menjadi lebih kompleks dan terdapat rumah-rumah dua tingkat. Kubu-kubu ini dilengkapi dengan menara-menara berbentuk empat segi dan benteng. Rumah-rumah di Mehrgarh pada tahap awal berbentuk segi empat tepat dengan keluasan 8 meter x 4 meter serta mempunyai 6 hingga 8 bilik dan sebuah koridor di tengah-tengahnya. Terdapat 12 Jelapang yang berukuran 10 meter x 6 meter dan didirikan dalam dua baris yang dipisahkan oleh laluan di tengah-tengahnya. Bangunan-bangunan di Mehrgarh yang terletak di Baluchistan merupakan pelopor tradisi seni bina di Lembah Indus.5 meter.pada tahap-tahap akhir. terdapat juga rumah satu tingkat dan dua tingkat yang lengkap dengan serambi dan bumbung yang berbentuk rata. terdapat kubu pertahanan yang dikelilingi oleh tembok. Jelapang bijirin (Granary) di Mohenjo-Daro merupakan bangunan kayu yang dibina di atas podium batu. Di bahagian barat. Terdapat juga sistem pembekalan air dan sistem pembentungan yang disediakan untuk rumah-rumah persendirian dan tempat-tempat mandi umum. Jelapang di Harappa didirikan di atas podium setinggi 1 meter. Bahagian atas terdapat 27 blok yang dilengkapi dengan saluran perudaraan. Terdapat tangga di kedua-dua belah kolam. Bata yang digunakan di 31 . Rumah-rumah penduduk di bandar Harappa didirikan dalam satu deretan yang selari menghala utara ke selatan dan timur ke barat dalam blok-blok berbentuk segi empat yang dipisahkan oleh jalan-jalan raya. Keunikan kolam mandi ini adalah air kolamnya boleh dikosongkan dan diisi semula. Bangunanbangunan lain adalah sebuah dewan perhimpunan dan pejabat rasmi paderi yang berukuran 70 meter x 24 meter. Kajian arkeologi menunjukkan bahawa petempatan-petempatan di Mehrgarh didirikan lebih awal daripada petempatan Lembah Indus.

5. Vihara-vihara mengandungi rumah sami-sami Buddha dan Dewan khutbah yang dikenali sebagai chaitya. yakni komuniti-komuniti keagamaan untuk menyebarkan pengetahuan tentang agama kepada rakyat jelata.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Harappa terdiri daripada bata bakar yang mempunyai saiz standard.M. bilangan tokongtokong Buddha yang dibina selepas itu mula meningkat.2.2 Pengaruh Agama Lain Terhadap Seni Bina India 5. Bahagian atas bangunan-bangunan di Harappa dibina daripada struktur kayu.1 Seni Bina Buddhisme Tradisi seni bina Buddhisme bermula sejak abad ke-3 S. Sami-sami Buddha mengasaskan Vihara. iatu 280 milimeter x 140 milimeter x 70 milimeter. 32 .

 Torana Buddha atau pintu gerbang yang diperbuat daripada batu juga diukir hikayat Buddha pada permukaan. Vedika Batu Torana Buddha 33 .Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Seni bina Buddha jelas kelihatan semasa pemerintahan Raja Asoka.  Vedika Batu atau pagar yang mengelilingi Stupa Buddha yang juga diukir dengan sejarah kehidupan Buddha. Maha Buddha Stupa. Lalitpur Stupa Buddha. Jenis-jenis seni bina Buddha ialah seperti di bawah:  Stupa Buddha (bentuk separuh bulat yang diukir kata pada batu) dan didirikan di persimpanganb jalan. Borobudur  Stambhas (bentuk tiang diukir dengan ayat-ayat suci Buddha) dan didirikan sebagai monumen. Vijay Stambha Stambha di Ellora Kirti Stambha  Seni bina gua iaitu dindingnya dihiasi ukiran yang menggambarkan kehidupan Buddha.

Monastri-monastri yang lebih besar yang menempatkan lebih daripada 1000 sami Buddha. Sarnath dan Amarawati. Terdapat juga pagar yang telah dibina di sekeliling stupa. Stupa yang terkenal ialah stupa di Sanchi yang berbentuk kubah dan didirikan pada abad pertama S. Pagar-pagar ini pada asalnya terdiri daripada pagar kayu yang kemudiannya digantikan dengan batu yang mengandungi hiasan menarik.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Bangunan-bangunan lain yang digunakan untuk tujuan meditasi dan penyembahan adalah stupa. Terdapat juga bangunan-bangunan yang didirikan untuk mengumpulkan pemberian daripada para penunjung serta mengadakan upacara-upacara tahunan. Bangunan-bangunan seperti dewan makan dan kolam mandi didirikan berhampiran pintu masuk. Stupa-stupa lain yang terkenal terdapat di Bahut. Tokong-tokong pohon Bodhi (Bo-tree shrines) merupakan satu lagi contoh seni bina Buddhisme yang terdapat di Ibdia dan Sri Lanka. tokong-tokong pohon Bodhi (Bo-tree shrines). parabola. Terdapat empat pintu masuk utama dibina di sekeliling stupa yang mengandungi ukiran-ukiran cantik. serta loceng dan pasu bunga. Institusi stupa menjadi popular pada zaman Asoka. Stupa-stupa terdiri daripada bentuk seperti kubah. 34 . lazimnyan mengandungi bangunan-bangunan yang lebih besar. image houses dan chapter houses. Stupa Borobudur Bo-tree shrines (Kanda Ibbagamuwa) Stupa merupakan monument Buddhisme yang penting. silinder.M. Pada zaman Vedik. stupa-stupa berfungsi sebagai makam bagi golongan bangsawan dan para alim. Barang-barang peninggalan Buddha disimpan dalam stupa.

pemilihan tapak.2 Seni Bina Hindu Keunikan seni bina Hindu dapat dilihat daripada tradisi pembinaan kuil. setiap daripada lima buah pancha rathas yang terdapat di Mahabalipuram dibina daripada sebuah batu (monolitik) yang besar. Kuil-kuil Hindu dibina daripada batu-batu besar. Umpamanya.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Stupa di Sanchi Stupa di Amarawati Stupa Chaukhandi. Pancha rathas adalah sebahagian daripada struktur yang paling mengejutkan bukan sahaja di Mahabalipuram tetapi di seluruh India Selatan pada abad ke-7.2. Struktur penting dalam seni binja Hindu ialah Shihkara (berbentuk kereta kuda). Sarnath Stupa di Bharhut 5. Kuil merupakan tempat ibadat. Tradisi seni bina kuil Hindu ditentukan oleh pertaturan. mitologi dan astronomi. Ratha (bentuk binatang atau burung) dan Gopuram (pintu masuk kuil). Seni binanya terdapat dalam dua buah bentuk iaitu bulat dan empat segi. perancangan. tempat suci dan pusatmenghimpunkan rakyat dari aneka lapisan. Bentuk empat segi lebih kukuh berbanding dengan bentuk bulat. Vimana (menara pyramid). Lima rathas tersebut adalah seperti Ratha yang berikut :  Draupadi  Arjuna Ratha  Nakula Sahadeva Ratha  Dharmaraja Ratha  Bhima Ratha 35 .

iaitu:  Singa  Gajah  Nandi lembu jantan Arjuna Ratha Pancha Rathas di Mahabalipuram Dharmaraja Ratha Draupadi Ratha Nakula Shadeva Ratha Bhima Ratha Arca Singa Arca Gajah Arca Nandi Lembu Jantan 36 . terdapat tiga arca yang besar.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Di antara lima rathas tersebut.

Sanchi dan Tigawa. iaitu Kuil Kailasanatha yang dibina pada abad ke-8 M dengan memotong batubatu di lereng-lereng bukit.Ellora didirikan menjelang akhir zaman Gupta( abad ke-3 M hingga 5 M) di Nachna.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Di Ellora terdapat sebuah kuil yang termasyhur. Kuil-kuil berbentuk kiub adalah bangunan-bangunan batu yang awal Kuil Kailasantha. Kuil-kuil yang besar didirikan dan banyak ukiran-ukiran patung menghiasi bahagian dalam dan luar kuil. penekanan diberikan kepada pembinaan sikhara (menara) di atas ruang suci kuil dan pembinaan dewan di depan kuil. Kuil Siva di Deogarh yang dibina pada zaman Gupta berbentuk kuib dengan menara berupa pyramid. kuil Sasbahu di Gwalior. kuil Kandariya dan Mahadewa di Khajuraho dan kuil Suria (Sun Temple) di Konarak. Antara kuil Hindu yang melambangkan keunikan seni bina Hindu ialah kuil Rajarana dan Lingaraja di Bhubaneshwar. The great Lingaraja at Bhubhaneswar 37 . Mulai abad ke-8 M.

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 The Sun Temple. Konark The Glory of Khajuraho Kuil Sasbahu di Gwalior 38 .

raja-raja Hindu kerajaan Vijayanagara membina kuil-kuil yang besar dengan menara yang tinggi dikenali sebagai Gopura di Vellore.  garbhagriha (ruang suci) dan. Banyak kuil dibina semasa pemerintahan Dinasti Chola. iaitu:  Kuil bermenara melengkung  Kuil bermenara kon 39 . raja-raja dari Dinasti Hoysala (abad ke-12-13M) membina kuil-kuil yang mempunyai seni bina yang berlainan di Belur.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Kesemua kuil di atas melambangkan gaya seni bina Hindu India Utara. Berdasarkan struktur menara dan bumbung.  sikhara (menara) Mandapa Sikhara Kuil-kuil Hindu mempunyai struktur menara dan bumbung yang berlainan. Gaya seni bina Hindu yang berlainan muncul di bahagian selatan India pada abad ke-7 M dan tradisi seni bina ini berlanjutan hingga abad ke-18 M. kuil-kuil yang terkenal didirikan pada abad ke-8 M termasuk kuil pinggir pantai di Mahabalipuram dan Kuil Kailasanatha di Kanchipuram. Menjelang abad ke-17 M. kuil-kuil Hindu dibahagikan kepada tujuh jenis. Di Karnataka. Pada abad ke-15 M. Antara ciri utama dalam pembinaan kuil adalah :  mandapa (dewan). tradisi pembinaan kuilkuil diteruskan di Madurai. Kanchipuram dan Srirangam. Halebid dan Somnathpur. Antaranya ialah kuil Brihadeihvara di Tanjovur dan Gangaikondacholapuram dan kuil Nataraja di Chidambaram.

Kuil Jaina yang terkenal ialah kuil Kailasanatha yang dibina pada abad ke-8 M di Ellora. Terdapat banyak kuil-kuil Jaina di Palitana dan Girnar.2.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012  Kuil bermenara piramid bertingkat  Kuil bermenara kubah  Kuil berbumbung apsidal (mihrab)  Kuil berbumbung kayu  Kuil berbentuk pagoda The Gebang Temple di Yogyakarta berbentuk kon Kuil berbentuk apsidal Tanjavur Temple berbentuk piramid Kuil berbentuk pagoda Kuil berbentuk Khubah Kuil berbentuk lengkung Kuil berbentuk kayu 5. Bandar kuil Jain di 40 .3 Seni Bina Jainisme Kuil-kuil Jaina didirikan dengan memotong batu-batu di lereng bukit. Kebanyakan kuil-kuil Jaina didirikan dari akhir abad ke-10 M hingga ke-17 M. Orang Jaina membina kuil-kuil dalam bentuk temple cities yang terdiri daripada berates-ratus rumah berhala kecil yang didirikan oleh individu.

Beliau menamakannya sebagai seni bina Indo-Islam.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Mount Abu. Kuil Jaina yang terbesar di Palitana ialah Kharataravasi Tuk yang merupakan bangunan dua tingkat dan mempunyai sikhara (menara) setinggi 29 meter. Masjid Quwwat-ul-islam Parsi dan Tempatan. Bukit dengan tinggi 591 meter ini memiliki 863 kuil marmer Jain 5. seni bina yang dihasilkan oleh pemerintahpemerintah Islam menggabungkan ciri-ciri seni bina Hindu dan Islam. Seni bina Islam membawa dimensi baru dalam tamadun India. iaitu zaman Kesultanan Delhi (1206-1526 M) dan zaman Moghul (1526-1803 M). Seni bina ini adalah hasil gabungan seni bina Arab. Menurut Asirbadi Lal Srivastava dalam Medieval India Cultrure.2. Seni bina Indo-Islamdibahagikan kepada dua fasa yang berbeza. kompleks kuil Jaina di Palitana mengandungi banyak kuil yang besar dan mengandungi ukiran yang indah. Bangunan-bangunan melambangkan seni bina Islam didirikan semenjak pengasasan Kesultanan Delhi pada tahun 1193 M. 41 . Rajasthan terdiri daripada bangunan-bangunan yang dibina dari abad ke-10 M hingga ke-17 M.4 Seni Bina Islam Penaklukan orang Muslim ke atas benua kecil India bermula pada abad ke-8 M dan menyaksikan perkembangan seni bina Islam di India.

Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Masjid Quwwat-ul-islam adalah lambang seni bina Delhi yang terawal. Menara ini pada awalnya mempunyai ketinggian 75 meter. Muhammad bin Tughluq mendirikan beberapa bangunan seperti kubu di Adilabad. Menara besar. Satu contoh yang diiktiraf dunia sehingga hari ini dan menjadi bukti kecemerlangan seni bina Islam ialah Taj Mahal yang terletak di Agra. Semasa pemerintahan Alauddin Khilji. membina bandar Jahanpanah di Delhi dan Daulatabad di Deccan. Sumbangan beliau adalah pembinaan Alai Darwuza. QutbMinar ditulis dengan ayat-ayat suci pada bahagian hadapan. Ghiyasuddin Tughluq mendirikan bandar yang dikenali sebagai Tughluqabad. Sebuah lagi bangunan penting ialah Kutub Minar. Masjid ini diberikan oleh pemerintah-pemerintah seterusnya. Bandar Jahanpanah Tughluqabad Qutbuddin Aibak Daulatabad di Deccan 42 . sebuah dewan berbentuk segi empat sama yang mempunyai kubah dan dibina batu pasir berwarna merah. iaitu Iltutmish (1230 M) dan Alauddin khilji (1296-1316 M). Pembinaan masjid ini bermula pada tahun 1195 M dan disiapkan pada tahun 1199 M. Pembinaan menara ini dimulakan oleh Qutbuddin Aibak dan disiapkan oleh Iltutmish. Selain itu. bidang seni bina mengalami perkembangan pesat. Satu lagi bangunan yang penting pada zaman Tughluq ialah makam Kabiruddin Auliya yang dikenali sebagai Lal Gumbad didirikan semasa pemerintahan Nasiruddin Mahmud Syah. tetapi menjadi 80 meter semasa pemerintahan Firoz Tughlug.

Delhi. Kubah bangunan ini direka bentuk oleh Ismail Khan. Taj mahal (1630-1653 M) yang dibina atas arahan Shah Jahan untuk memperingati isteri kesayangannya.Pengenalan Pendidikan Seni Visual 2012 Seni bina pada zaman Mughal mencapai kemuncak pada zaman Akhbar. Red Fort Masjid Jame 43 . semasa pemerintahan Shah Jahan. Taj Mahal. Pavilion. banyak bangunan seperti dewan dan pavilion didirikan di Red Fort. Masjid Jami yang merupakan masjid terbesar di India yang telah dibina antara tahun 1644-1658 M. Shah Jahan dikebumikan di dalam Taj Mahal selepas kematiannya pada tahun 1658 M. Agra Makam Shah Jahan & isterinya Pembinaan bangunan ini melibatkan 20 000 orang dan kebanyakan daripada mereka adalah orang Asia. Bangunan ini didirikan oleh arkitek dari Parsi. bangunan ini berbentuk oktagen dan dibina atas podium atau pentas batu marmar putih. Pada zaman pemerintahannya bidang seni bina mencapai perkembangan yang kemuncak. Di samping Taj Mahal. Ia mempunyai empat menara di empat penjuru podium. Bangunan ini juga mempunyai bilik yang terbahagi kepada lapan bahagian dengan ukiran marmar kaca pada makam Shah Jahan dan isterinya. Shah Jahan merupakan maharaja Mughal yang amat meminati bidang seni bina. Seni bina yang lahir pada zaman Akhbar adalah gabungan antara seni bina Hindu dengan Muslim. Ustad Isa Khan Effendi dan anak muridnya Ahmad Ustad. Mumtaz Mahal merupakan salah satu keajaiban dunia. Baginda menjadi penaung kepada perkembangan seni bina di India.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful