You are on page 1of 8

Bazilica Sf.

Gheorghe din Praga


Biserica, a carei fatada din caramida rosie realizata in stil

baroc timpuriu domina piata, a fost construita in secolul X de catre Vratislav I. Construcita de astazi este rezultatul restaurarilor din parioada 1887 - 1908. Austeritatea naosului realizat in stil romanic este atenuata de scarile baroce care conduc catre absida, unde s-au mentinut pana astazi fresce din secolul XII. In fata scarilor se afla mormintele printilor Boleslav II (decedat in 997) si, respectiv, Vratislav I (decedat in 921), cel din urma fiind si ctitorul bisericii. In cripta bisericii si in naos sunt ingropati regii din dinastia Premysl. Capela in stil baorc de langa intrare este dedicata Sfantului Ioan de Nepomuk.

Capela Bethlehem
In piata Bethlehem se afla unul dintre cele mai importante lacasuri religioase pragheze, loc al aparitiei ordinului husit. In 1391, reformatorii praghezi au castigat dreptul de a construi o biserica in care sa fie tinute slujbe in limba ceha, in loc de latina, construind astfel cea mai mare capela din Boemia, in care se puteau ruga peste 3.000 de persoane. Din punct de vedere arhitectural, accentul cade pe amvon si nu pe altar. Jan Hus a tinut slujbe aici intre 1402 si 1412, lucru care a facut posibila patrunderea reformei religioase din Krolinum, unde el era rector. In secolul XVIII capela a fost daramata. In timpul deceniului 2 al secolului XX au fost descoperite ramasite, iar intre 1948 si 1954 intreaga constructie a fost ridicata din nou din temelii, pe baza vechilor desene. In zilele noastre este un monument cultural national. Se pot vedea inca parti originale in latura estica a bisericii: usa amvonului, mai multe ferestre, si usa altarului. Aceste zone, inclusiv incaperile folosite de Hus si de altii sunt si ele originale, fiind folosite astazi in scopul expozitiei. Picturile de pe ziduri sunt moderne si sunt bazate pe predicile husite. Fantana din incinta capelei este ridicata inaintea acesteia. In fiecare an, in noaptea de 5 iulie, in ajunul zilei in care Ian Hus a fost ars pe rug este tinuta o slujba comemorativa, cu discursuri tinute in sunete de clopot.

Castelul Praga
Districtul Castelului incorporeaza cele mai mari si mai

spectaculoase muzee si biserici din Praga. Castelul a fost construit in secolul al IX-lea si inca este resedinta oficiala a presedintelui. Vechiul palat regal a fost casa regilor din Bohemia intre secolele XII si XVII.Vizitatorii sunt invitati sa admire apartamentele Regale si salonul Vladislav, unde aveau loc turniruri intre cavaleri, regii erau incoronati sau presedintii isi depuneau juramantul de investire. Langa bazilica Sf. Gheorghe se afla manastirea, care gazduieste remarcabila colectie de arta bohemiana a Galeriei Nationale. In spatele Galerie se afla pictoreasca alee Golden Lane, un drum pe marginile caruia se afla casele de odinioara ale negustorilor din secolul al XVI-lea.