Competenţe T.I.C.

Codificarea imaginii şi sunetului

Analog versus digital Un semnal analog este continuu (lumina, sunetul, cǎldura). Pentru a putea fi masurate intr-un sistem de calcul digital, aceste semnale trebuiesc convertite in valori numerice discrete..Asemenea date nu pot avea numai două stări,ci este posibilă o multitudine de stări intermediare : de exemplu înregistrările audio ,erau stocate sub forma unor unde continue pe materiale cum ar fi vinilul sau benzile magnetice şi erau transmise sub formă de unde electromagnetice modulate. În prezent stocarea digitală o înlocuieşte pe cea analogă din mai multe motive: • Numerele binare au nevoie doar de două stări alternative: “închis” şi “deschis” • Datele digitale sunt uşor de copiat şi manipulat • Pot fi compactate( recodificate la dimensiuni mai mici ) cu puţină sau fără pierdere de informaţie • Pot fi stocate sau transmise folosind aceleaşi metode.indiferent de tipul de date (text,imagine,sunet etc) • Pentru a putea fi înţelese sau folosite de oameni, sunt reconstruite în formă anologică cu ajutorul unor procesoare speciale numite “convertoare numeric-analogic (DAC)” Un convertor analog – digital (ADC=Analog Digital Convertor) este un circuit electronic care converteşte o tensiune analogicǎ de la intrare intr-o valoare digitalǎ(primeşte la intrare o tensiune electricã şi genereazã la ieşire un numãr reprezentat binar). Datoritã faptului cã orice tensiune electricã se reprezintã numeric printr-un şir finit de biţi, apare o eroare numitã eroare de cuantificare O caracteristica importanta a unui ADC o constituie rezoluţia acestuia. Rezolutia indica numarul de valori discrete pe care convertorul poate sa le furnizeze la iesirea sa in intervalul de masura. Deoarece rezultatele conversiei sunt de obicei stocate intern sub forma binara, rezolutia unui convertor analog-digital este exprimata in biţi. Conversia analogic- digital Pentru reprezentarea unui semnal analogic în formã digitalã, acesta trebuie sǎ urmeze douǎ transformǎri : 1. discretizarea sau eşantionarea este operatia prin care se reprezinta o marime cu variatie continua sub forma unui ansamblu finit de esantioane esantionarea: din semnalul analogic de intrare se preleveaza la perioade constante de timp (∆T secunde )esantioane de amplitudine (cadre) , care sunt de fapt o serie de dreptunghiuri cu inaltimea egala cu amplitudinea momentana a semnalului si cu latimea egala cu perioada de esantionare (∆T secunde) 2. cuantizarea: "precizia" conversiei : 8, 12, 14, 16 sau 20 biţi(rezoluţia ADC)

1/11

frecvenţa de eşantionare 3.I. Codificarea imaginii şi sunetului Figura de mai sus aratǎ cum se face eşantionarea semnalului sonor : 1. unda originarǎ 2. date eşantionate 4.vedeţi acelaşi semnal analog disctretizat . unda reconstituitǎ Dupã eşantionare şi cuantizare semnalul poate fi folosit de aplicaţii multimedia pentru a prelucra şi/sau stoca şirurile de biţi generate de unitãţile ADC În exemplele grafice de mai jos .dar cuantizat diferit : 2/11 .Competenţe T.C.

Codificarea imaginii şi sunetului 3/11 .I.Competenţe T.C.

• Astfel. atunci intr-un patrat cu latura de 1 inch se vor gasi 72x72=5184 pixeli 4. Rezoluţia în megapixeli (prescurtat: Mpx) exprimă numărul total de pixeli cuprinşi în aria imaginii.000 x 100 pixelisau şi nenumărate alte combinaţii.tipografia bazată pe digitalizare şi computere. Foarte des.dpi-ul reprezintă numărul de puncte tipografice ce pot fi tipărite pe lungimea de un inch • Daca rezolutia unei imagini este de 72dpi. Discretizarea unei imagini constǎ in impartirea imaginii intr-un caroiaj asemanator unei table de sah. numarul acestora definind rezolutia imaginii Pixel-Cuvântul provine din engleză de la PICture ELements (elemente de imagine). Din pacate. sau şi în megapixeli (o imagine de 2 megapixeli). 2.200 = 1. de data asta reale. rotunjit la 2 Mpx).I. o imagine de 800x600 pixeli). Fiecare sectiune de imagine delimitata de acest caroiaj va fi considerata ca avind o culoare uniforma . Rezoluţia în dpi "dots per inch" . PostScript este unul dintre limbajele DTP. la nivelul oricarui punct al ei. 4/11 . Această exprimare nu se poate aplica la alte forme de imagini. dar şi 20. ea ar putea avea atât o rezoluţie de 1. care a fost produsă de un dispozitiv anume de prelucrare a imaginilor. scanere şi ecrane. La modul ideal.600x1.92 megapixeli. in sistemele numerice. 1. nu se pot utiliza marimi care variaza continuu ci doar forma discretizata a acestora. de o anumita culoare. cum e cazul mai ales pentru imprimante. Un multiplu des întrebuinţat este 1 Mpx = 1 megapixel = 1 milion pixeli Un pixel are trei atribute care se pot exprima digital (numeric): - culoare.600x1. opacitate(trasparenţǎ) şi .poziţie în matricea în care se divide imaginea Rezoluţia digitală poate fi exprimată în pixeli (de ex. Rezoluţia în pixeli exprimă dimesiunile imaginii. care este o unitate fundamentală în domeniul DeskTop Publishing (DTP) . în ipoteza că este vorba de o imagine dreptunghiulară. uneori şi cu "p". culoarea variaza in mod continuu in oricare directie. numărul de megapixeli se rotunjeşte până la cel mult 2 cifre dupǎ virgulǎ 3.C. Codificarea imaginii şi sunetului Codificarea (Digitizarea ) imaginilor O imagine este o suprafata de obicei dreptunghiulara caracterizata. dacă o imagine este dreptunghiulară şi are 2 megapixeli.200 pixeli (1. De exemplu. Altă măsură înrudită cu pixelul este "punctul tipografic" sau prescurtat "pt". pentru o imprimantǎ . Se prescurtează prin "px".o medie a culorii existente pe aceasta Aceste sectiuni sunt numitepixeli sau puncte de imagine.Competenţe T.reprezintă şi ea o măsură a clarităţii unei imagini. şi anume (lungimexlǎţime) măsurate în pixeli. indiferent de forma ei.

Competenţe T.07mm) 12 puncte – Cicero( în cazul Didot) 1 punct Anglo-Saxon (ATA) = 0.3527777778 mm = 1/72 inch 1 pica (Postscript) = 4. 1 punct Didot = 0. numărul de biţi necesari înregistrării tuturor informaţiilor despre un pixel. la o imagine cu 72 dpi.233333333 mm = 12 puncte (Postscript) Deci. 12 puncte formează un pica şi 6 pica un inch. Codificarea imaginii şi sunetului Un pt Postscript are mărimea de 0. De aceea.I. Reprezentare bitmap ("hartã de biti") “bits-per-pixel”. Numărul maxim de culori Bits-Per-Pixel 1 2 (alb şi negru) 4 16 8 256 16 32 768 sau 65 536 (depinde de format) 24 16 777 216 5/11 .în aproape toate cazurile(excepţie Didot) 6 pica = 1 inch Bitmap sau vectorial I.3514598 mm = 0.3527 mm.3759 mm = 1/72 dintr-un Inch Francez (27. fiecare punct (dot) corespunde exact unui pt 25. Versiunea digitală a imaginii se numeşte bitmap (hartă de biţi).4 mm(= 1inch): 0.C.0138366 inch 1 point Postscript = 0.3527 mm(= 1dot) = 72 dpi.

a fost definit un nou format. • permite stocarea in imagini a zonelor de transparenta. Este un format eficient deoarece: • poate stoca culori ce pot fi reprezentate prin valori de maxim 8-biţi (calitatea este redusa dar si dimensiunea imaginii). Incepand cu 1996. umplute cu o anumitã culoare sau hasurate. cercuri. suportat de multe aplicaţii grafice JPG Joint Photographic Experts Group – format grafic în care imaginile sunt memorate comprimat TIFF Tagged Image Format File-format graficîn special pentru imagini scanate. generand astfel senzatia de animatie. Deoarece. reducand dimensiunea imaginii. elipse si alte astfel de figuri geometrice simple). GIF-urile animate sunt fisiere cu extensia .Competenţe T. Imaginile (frame-uri sau cadre) sunt afisate pentru o perioada scurta de timp intr-o secventa (repetitiva sau nu). Portable Network Graphics (extensia. • are o rata de compresie buna. creat de Compuserve şi utilizat în special pe Internet PCX Format grafic creat de firma ZSOFT. (instrucţiuni prin care se determină poziţia.PNG) pentru a inlocui formatul GIF.rezoluţie şi orice număr de culori Formatul Graphics Interchange Format (.GIF) . • permite realizarea de animatii bazate pe imagini.GIF . II. • poate conduce la rate de compresie mai mari ca cele obtinute prin GIF • poate stoca culori ce pot fi reprezentate prin valori de maxim 24-bits/pixel si 48 bits/pixel. 6/11 . Reprezentarea vectorialã Reprezentarea vectorialã se referã la descrierea imaginii printr-o serie de linii.C.deoarece suportă orice dimensiune. lungimea şi direcţia liniilor folosite în desen). Toate browser-ele moderne sunt capabile sa afiseze si sa interpreteze GIF-uri animate.deoarece: • asigura un nivel de calitate mai ridicat deoarece implementeaza un algoritm de compresie fara pierdere de informatie. formatul PNG nu suporta animatie (doar extensii neoficiale ale standardului PNG). Codificarea imaginii şi sunetului Fişiere de tip bitmap Format Descriere BMP Format bitmap utilizat de Microsoft Windows GIF Graphics Interchange Format – format bitmap de 8 biţi.I.GIF Inca de cand a fost introdus in 1987. acest format este foarte utilizat in World Wide Web pentru a permite paginilor Web sa contina si sa afiseze imagini. forme(pãtrate. GIF-ul ramane singura optiune cand vine vorba de a include intr-o pagina Web a unei forme simple de animatie (nu Flash sau video).gif ce contin mai multe imagini. • ofera un raport bun intre calitate si dimensiune fisier.

Flexibilitatea scazutǎ. vom micsora o imagine vom pierde din rezolutie (sau claritate). 7/11 . mãrimea imaginii limitatǎ: odatã cu mãrirea rezolutiei va fi nevoie de un spatiu de stocare mai mare si corespunzãtor o zonã de memorie mai mare pentru procesare si afisare. Programele de graficã mai evoluate pot evita aceastã problemã folosind interpolarea . Tipuri de fişiere grafice vectoriale Format CGM EPS PICT WMF CDR Descriere Computer Graphics Metafile – format dezvoltat de organizaţii pentru elaborarea de standarde. suportat de multe aplicaţii grafice Encapsulated PostScript – utilizează o combinaţie de comenzi din limabjul PostScript şi de formate TIFF şi PICT format dezvoltat de Apple Computer.apare astfel un efect numit "efect de scarã". într-un format ASCII: un cerc cu razã de 100 milimetri al cãrui centru se aflã în punctul de coordonate x=225 mm si y=500mm : circle (225...I.100).Imaginile sunt de obicei vectorizate folosind plugin-uri pentru programe ca Adobe Photoshop sau Adobe Illustrator. Cele douã metode sunt folosite într-un limbaj de descriere cum este PostScript În GIS (este acronimul provenit de la Geographic Information System =Sistem Informatic Geografic) imaginile provenite de la sateliți sunt vectorizate cu scopul de a obține hărți. Codificarea imaginii şi sunetului O imagine este o serie de comenzi cu parametri. (în cazul folosirii lor în diferite aplicatii.500. etc. Dacã se încearcã mãrirea imaginii atunci pixelii vor deveni destul de mari pentru ca sã se poatã observa forma lor rectangularã .. În programele DTP (desktop publishing). Reprezentarea vectorialã are mai multe limitãri decât reprezentarea bitmap în ceea ce priveste continutul imaginilor care se doresc a fi stocate în acest format.Competenţe T. fonturile sunt convertite în mod frecvent din format vectorial în format bitmap si invers.C. imaginile bitmap au o rezolutie fixã. este suporat de toate aplicaţiile grafice pentru calculatoare Macintosh Windows Metafile Format – format grafic dezvoltat de firma MicroSoft format vectorial propriu editorului grafic Corel Draw Avantaje si dezavantaje(bitmap vs vectorial) Formatul bitmap -stocarea imaginilor cu variatii complexe de culoare.. Reprezentarea bitmap. Avantajul major este totusi flexibilitatea si eficienta. umbriri. abilitatea stocãrii fisierelor bitmap într-o formã comprimatã. adicã atunci când este înregistratã informatia se stie sigur cã avem X pixeli pe orizontalã si Y pixeli pe verticalã. Dacã vom dori restaurarea imaginii la mãrimea initialã vom ajunge sã vedem ceva relativ confuz si de proastã calitate. Formatul vectorial este folosit în mod special în cadrul aplicatiilor CAD sau a imaginilor continând forme simple sau o paletã de culori mai micã.

Fonturile se utilizează pentru a imprima text pe diverse dispozitive de ieşire sau pentru a afişa textul pe ecran. PostScript reprezentarea vectorialã pentru periferice cum sunt ecranul si imprimanta. Prezentare generală a fonturilor Un font este un design grafic care se aplică unei colecţii de numere. Dacă o imprimantă nu acceptă fonturi raster. display lists sau metafiles. Fonturile raster sunt proiectate cu o dimensiune specifică şi cu o rezoluţie specifică pentru o anumită imprimantă. aşa că în 1991 Apple a introdus tehnologia TrueType în Mac OS System 7. cum ar fi cursiv. Problema intervine în cazul descrierii fotografiilor dar PostScript a fost conceput astfel încât fisierele (vectoriale) sã poatã include si bitmap-uri. Nu este posibilă scalarea sau rotirea fonturilor raster. care se redau din comenzi de linie şi din comenzi de curbă. Fonturi raster Fonturile raster sunt denumite şi fonturi bitmap. în 1992 Parteneriatul din 1996 dintre Adobe și Microsoft a avut ca obiectiv (pe lângă șocul produs de o asemenea colaborare) dezvoltarea formatului Open Type (adică un True Type Open) Atât fonturile TrueType. Un font are urmǎtoarele calităţi : setul de caractere. spaţierea şi înălţimea. Codificarea imaginii şi sunetului De exemplu o linie dreaptã poate fi reprezentatã doar prin coordonatele punctelor ce simbolizeazã capetele si nu prin fiecare punct al liniei ca în cazul tehnicii bitmap. Următoarele fonturi sunt cele cinci fonturi raster: • Courier • MS Sans Serif • MS Serif 8/11 . Fonturile au stiluri de font. OpenType este o extensie pentru TrueType. dimensiunea. este descris folosind o reprezentare vectorialã. nu le va imprima. O curbã poate fi aproximatã printr-o serie de linii drepte legate între ele. corpul literelor. Scalarea (mãrirea sau micsorarea) şi rotirea pot fi fǎcute fǎrǎ ca acest lucru sã influenteze în vreun fel rezolutia. Acestea sunt stocate ca bitmapuri.C. Fonturi schiţă(vectoriale) Fonturile TrueType şi OpenType sunt fonturi schiţă.Competenţe T. Fonturile TrueType şi OpenType arată bine în toate dimensiunile şi pe toate dispozitivele de ieşire care sunt acceptate de Microsoft Windows. Limbaje de descriere a paginii Page Description Languages (PDLs).1. simboluri şi caractere. aldin sau aldin cursiv.I. Fonturile TrueType au fost o alternativă superioară fonturilor bitmap folosite până atunci. TrueType a fost implementat pe Windows 3. cât şi OpenType se pot scala şi roti.

astfel încât ele să apară clare şi netede. incluzând monitoare cu ecran plat. Calibri şi Consolas. Pe un ecran LCD. fiind o unda elastica ce se propaga prin aer cu o viteza medie de aprox. 9/11 . astfel încât acesta este mai uşor de citit perioade lungi de timp.com) Sunetele generate de dispozitive sau persoane sunt captate de dispozitive de captare a sunetelor. Cel mai bun exemplu de dispozitiv de captare a sunetelor este microfonul.Competenţe T. ClearType este o tehnologie pentru afişarea fonturilor pe ecran. prin urmare.I. Principiul de funcţionare al acestuia este similar modului de funcţionare a urechii umane.C. ClearType oferă textului de pe ecran un aspect mai detaliat. Funcţionează foarte bine pe dispozitive LCD. Detectarea sunetului se face masurand si convertind variatiile de presiune ale aerului . Candara. sunetele care ajung la microfon interacţioneazã cu membrana acestuia care genereazã semnale electrice care reprezintã amplitudinea sunetului în funcţie de timp. Codificarea sunetului Sunetul reprezinta o serie alternativa de modificari ale presiunii aerului. fonturile ClearType utilizează elemente informaţionale de dimensiuni mai mici decât un pixel pentru a netezi marginile zimţate ale fonturilor. PC-uri mobile şi dispozitive portabile mai mici.howstuffworks. fără a solicita ochii sau a provoca oboseală psihică. Constantia. 344 m pe secunda Grafic care arată sunetul analog generat de cuvântul "hello" ( www. care se propaga sub forma de unde sferice concentrice. • Small • Symbol Fonturi de ecran Codificarea imaginii şi sunetului Fonturile ClearType sunt fonturi care sunt optimizate pentru un ecran LCD. Cambria. Corbel.

Cele mai răspândite interfeţe MIDI sunt sub forma unor plăci de extensie. Calitatea sunetului este similară celei de pe CD. fişiere cu extensia . asta înseamnă o rată de transfer a informaţiei de 2 * 44100 * 16 = 1. un CD stochează un număr foarte mare de biţi pentru fiecare secunda de muzica: (44100 eşantioane / secundă * 16 biţi / eşantion * 2 canale = 1411200 biţi pe secundă) Semnalul audio poate fi de tip wave (undă) sau midi.I. semnalele electrice generate de microfon trebuie transformate în şiruri de numere. în interior rata este chiar mai mare. cadrele sunt reprezentate folosindu-se 7 sau 8 biţi. Un alt exemplu îl constituie CD-urile audio. avînd deci o capacitate de 783 MB (megaocteţi) 44100 probe / canal / secundă x 2 octeţi / eşantion x 2 canale x 74 x minute x60 secunde / minut = 783. Calitatea sunetului digital care se doreşte a fi obţinutã depinde de: • numãrul de biţi folosiţi pentru a reprezenta un cadru(cuantǎ de sunet) şi de • intervalul de timp dintre cadre. Un CD înregistrat stereo are deci două canale care conţin 44100 de valori de 16 biţi pentru fiecare secundă de muzică.100 (44. Codificarea imaginii şi sunetului În continuare. Metoda WAVE (similarǎ cu metoda bitmap de la imagini)gerereazǎ un fisier cu extensia wav (tiff pentru posesorii de MAC) Sunetele wave digitale reprezintă sunete codificate şi stocate efectiv. dar există de asemenea interfeţe MIDI seriale (care se conectează la un port 10/11 . Metoda MIDI . Calitatea sunetului este mai bunã cu cât numãrul de biţi/cadru este mai mare şi cu cât intervalul de timp dintre douã cadre este mai mic. De exemplu. O compresie standard MP3 va reduce dimensiunea fisierului cu pana la 10 ori.mp3.411Mbps (megabiţi pe secundă). Un compact disc poate stoca aproximativ 70 de minute de muzică. Acest lucru se realizeazã de cãtre o unitate ADC (Analog Digital Convertor). Aceasta este viteza cu care informaţia iese din CD-player-ul calculatorului dumneavoastră.Musical Instrument Digital Interface (Interfata Digitala pentru Instrumentele Muzicale) (similarǎ cu metoda vectorialǎ de la imagini) Pentru utilizarea unui echipament MIDI cu un calculator IBM PC.000 bytes Deci. în general este necesară o interfaţă MIDI (există un număr redus de calculatoare echipate cu interfeţe MIDI încorporate).MPEG-2 Audio Layer 3) este un format de compresie a unui fisier audio wave . Audio Layer 3. din cauza codificării redundante. intervalul dintre cadre este 1/8000 secunde (8000 cadre/sec) şi se pierd toate sunetele cu frecvenţe mai mari de 4 kHz.wav au dimensiuni mari: 3 minute = 20 MB MP3 (Moving Picture Experts Group. Fişierele . Pe un CD-audio sunetele sunt înregistrate folosindu-se 16 biţi pentru a reprezenta un cadru şi intervalul dintre cadre este 1/44.216. pentru sistemul telefonic.100 cadre/sec).C.Competenţe T.

sonerie de telefon. cum ar fi sintetizatorul.elicopter..Competenţe T.I..mid şi au dimensiuni foarte mici 11/11 . Fişierele cu sunet MIDI au extensia .ciripit de pǎsǎrele.C. • durata sunetelor şi • instrumentul care va emite notele MIDI nu transmite semnal audio ci informaţia digitală a muzicii. Acest standard defineşte cum trebuie codificate portativele notelor muzicale. Se codificǎ astfel: • frecvenţa sunetelor. sau MIDI. Sunetul midi reprezintă un set de comenzi convertit de sintetizatorul MIDI.s-au definit 127 de instrumente diferite: 7 tipuri de piane. este un standard electronic şi un protocol de comunicare care defineşte fiecare notă muzicală cu ajutorul unui instrument muzical electronic. Codificarea imaginii şi sunetului serial al calculatorului) şi interfeţe MIDI paralele (care se conectează la un port paralel). Plăcile de sunet ale computerelor moderne sunt compatibile MIDI şi capabile să creeze sunete realiste ale instrumentelor muzicale..flaut. permiţând instrumentelor muzicale electronice şi computerului să schimbe date între ele sau să "comunice" unul cu celălalt.8 tipuri de chitare.Prin intermediul standardului MIDI . în mod exact. Musical Instrument Digital Interface..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful