Competenţe T.I.C.

Structura unui sistem de calcul

e. Palmtop (calculator de palmă sau PDA – Personal Digital Assistant) – PC de dimensiuni foarte mici. Deseori, discul dur este înlocuit cu memorie flash. De obicei tastatura lipseşte, rolul acesteia fiind preluat de tehnologii bazate pe atingerea directă a ecranului. O versiune ceva mai mare a palmtop-ului este handheld computer (calculatorul ţinut în mână).

Palmtop şi interiorul său. HowStuffWorks.

Calculatoare PDA : Compaq ® iPaqH3835 şi HP ® Jornada 54. HowStuffWorks. f. Calculatoare la purtător (wearable computers) oferă servicii uzuale ale unui calculator – lucru cu baze de date, multimedia, agende, e-mail – integrate într-un ceas, într-un telefon celular sau chiar ca accesoriu la haine!

Junko Kimura

17/17

înseamnă că sunt mai ieftine decat aproape orice laptop de brand).I.memorie 16 GB d. care sunt chiar mai mici decât tradiţionalele laptop-uri . Netbook-urile sunt calculatoare ultra-portabile..C.org/wiki/IPad Procesor A7 pe 64 biţi.wikipedia. Cu toate acestea. (aproximativ 300 dolari la $ 500. componentele netbook-urilor sunt mai puternice decât cele din laptop-uri 16/17 .Competenţe T. Structura unui sistem de calcul http://en.camera video 5Mpx.

Structura unui sistem de calcul Componentele aceluiaşi laptop: track-ball (înlocuind mouse-ul). bateria reîncărcabilă.Competenţe T. placa de sunet. HP Compaq tablet PC with rotating/removable keyboard IPad 15/17 . c. şi rulează un sistem de operare pentru PC –ul standard (sau uşor adaptat) cum ar fi Windows sau Linux. folosind bateria. HowStuffWorks. care are o independenţă de câteva ore. Laptop-ul poate funcţiona fără legătură la priză. monitorul LCD. memoria RAM. echipat cu un ecran tactil rotativ ca un dispozitiv de intrare suplimentare. tastatura. procesorul.I. Tablete PC O tabletǎ PC este în esenţă un laptop mic.C. baterii de rezervă. conexiunea modem. unitatea de disc dur. placa de bază.

). Structura unui sistem de calcul b. 14/17 . HowStuffWorks. perifericul de poziţionare pe ecran (înlocuind mouse-ul). unitatea de disc dur. Un calculator laptop (Toshiba ®).Competenţe T. monitorul. memorie etc.I. Laptop (notebook) – calculator PC portabil la care placa de bază (procesor.C. tastatura. unitatea CD sau DVD sunt toate integrate într-un modul de dimensiunea unui album de pictură.

putând fi utilizat pentru aplicaţii de tipul graficii tridimensionale sau dezvoltarea de jocuri.com/ 6.howstuffworks.Competenţe T.C.howstuffworks. micro-calculatoarele pot fi astăzi clasificate după gradul de miniaturizare şi. De obicei. micro-calculatoarele calculatorul personal (PC) are putere de calcul inferioară tipurilor de mai sus. “în poală” (laptop / notebook) a. PC-uri nu sunt doar cele ce folosesc sistemul de operare Windows®. dar realizează singur toate operaţiile necesare prelucrării automate a datelor. de la introducerea datelor de prelucrat la afişarea rezultatelor. un desktop are putere de calcul şi memorie mai mari decât ale calculatoarelor portabile similare. 13/17 . în consecinţă. Din punct de vedere ergonomic. staţia de lucru (workstation) – un calculator desktop cu procesor şi memorie mai puternice. Structura unui sistem de calcul calculator ce oferă servicii / resurse software sau hardware. Cu alte cuvinte.I. Imaginea unui server http://www. Calculator de birou (desktop) – este un PC staţionar. acest tip de calculator este proiectat pentru a fi folosit de o singură persoană. Ca regulă. http://www. pe birou (desk-top).com/ 5. posibila poziţie a lor în timpul folosirii: lângă birou (tower). ci şi cele de tip Apple–Mac Intosh®. şi de memorii (inclusiv secundare) mari. altor calculatoare (clienţi) într-o reţea de calculatoare. un server dispune de un procesor mai puternic decât cele ale calculatoarelor servite.hard discuri multe.

.Un astfel de calculator primeşte date de la numeroase periferice (“terminale neinteligente” .I. prin mainframe se înţelegea tipul de calculator ce a precedat minicalculatoarele – de dimensiuni foarte mari. Structura unui sistem de calcul 2. Iniţial. minicalculatoare apărute la sfârşitul anilor ’60 şi marcând procesul de miniaturizare a calculatoarelor. termenul este depăşit astăzi. Termenul mainframe tinde să fie înlocuit de acela de server de întreprindere (enterprise server: calculator folosit pentru aplicaţii de tipul celor ale marilor companii din economie). minicalculator al anilor `70 (Digital PDP 11/20) 4. server 12/17 .Competenţe T.C. calculatoare mari (mainframe-uri) cu mare capacitate de stocare şi prelucrare a datelor.care nu fac nici o prelucrare independentă a datelor care trec prin ele) şi efectuează apoi prelucrările aferente la milioane de tranzacţii pe zi 3. dar cu performanţe ce aveau să rămână mult inferioare microcalculatoarelor de azi. pentru calculatoare de acel tip fiind utilizat acela de server mediu (midrange server).

C.). Imaginea unui supercalculator 11/17 . Preţurile unor astfel de calculatoare sunt de ordinul sutelor de mii sau chiar al milioanelor de dolari.I. Din această categorie fac parte supercalculatoarele Cray.Competenţe T. Structura unui sistem de calcul Supercalculatoarele sunt utilizate pentru rezolvarea problemelor deosebit de complexe (cum ar fi problema schimbării globale a climei. aplicaţii din astronomie etc. cea a genomului uman.

Supercalculatoare maşini cu puteri de calcul uriaşe. RAM şi celelalte componene ale sistemului. rezultate pe de o parte din puterea procesoarelor care stau la baza lor şi pe de altă parte din faptul că ele pot integra mai multe procesoare de înaltă performanţă(sau mai multe calculatoare).C. • • Structura unui sistem de calcul Magistrale de adrese (MA) transmit numai adrese de memorie şi conectează UCP cu memoria RAM. • 4. care lucrează în paralel. Clasificarea sistemelor de calcul 1. Magistrale de date (MD) transmit date şi instrucţiuni.Competenţe T. conectează UCP. ca un tot. 10/17 .I.

Unitatea Centrală de Prelucrare (UCP) are rolul de a prelucra informaţiile şi de a controla activitatea celorlalte echipamente. Sistemul de Intrare – Ieşire (SI/O) permite introducerea/ extragerea informaţiilor. memoria internă poate fi: ROM (Read Only Memory) cu acces numai la citire. Componentele principale ale unei maşini von Neumann sunt: Unitatea Centrală de Prelucrare (UCP). • Dispozitive de intrare. Unitatea Aritmetico – Logică (UAL) – utilizată pe parcursul execuţiei instrucţiunilor. -. UCP este alcătuită din: Unitatea de Comandă şi Control (UCC) emite semnale de control către celelalte dispozitive. Există două tipuri de magistrale: • • • • • 9/17 . John von Neumann a descris primul model arhitectural pentru calculatoare. not. este format din: • Dispozitive de memorare externă. /. O magistrală reprezintă un grup de linii de conexiune ce permit transmiterea de semnale.) şi logice (and. Comunicarea între aceste componente se realizează prin intermediul unor magistrale. Structura unui sistem de calcul MD MA În 1945. * etc. În funcţie de modul de acces la informaţii. Sistemul de Intrare – Ieşire (SI/O).C.I. Regiştri sunt zone de stocare temporară a informaţiilor care reţin temporar rezultatul operaţiilor efectuate de UAL.Competenţe T. xor). • Dispozitive de ieşire. controlează decodificarea şi executarea instrucţiunilor. Unitatea de Memorie (UM). RAM (Random Access Memory) cu acces la scriere şi citire. efectuează operaţii aritmetice (+. Unitatea de Memorie (UM) are rolul de a stoca datele şi instrucţiunile programelor în curs de execuţie. or.

Structura John von Neumann a unui sistem de calcul 8/17 .I.C.Competenţe T.unitbv.ro/~jipa/ 3. • • Design avangardist Rula primul program de tip spreadsheet : Visi-calc Structura unui sistem de calcul http://vega.

Structura unui sistem de calcul http://vega.unitbv.I.ro/~jipa/ 1977 apare calculatorul Apple II produs de Steve Jobs and Steve Wozniack • Arhitectură deschisă (se puteau adauga componente ulterior) • Display in culori 7/17 .77 MHz http://vega.ro/~jipa/ 1975 – MITS Altair 8800 primul calculator personal • Foloseste procesor Intel 8080A • Frecventa de ceas 2 MHz • Memorie 256 octeti • Software: Altair BASIC dezvoltat de Micro-soft • Pret aproximativ $600 http://vega.Competenţe T.ro/~jipa/ În 1978 -Intel introduce procesorul 8086 pentru calculatoare IBMPC Frecventa de ceas 4.C.unitbv.unitbv.

com/ Intel Corporation: firmǎ de microprocesoare În 1971. viteza şi puterea de calcul a calculatorului. prin care era conectat la alte componente ale dispozitivului controlat. ca şi numărul celor ce îl utilizează. a formulat această lege în 1965. au evoluat cu o viteză neegalată de nici o altă tehnologie. primul microprocesor din lume.C.Competenţe T. încapsulat într-o membrană protectoare ceramică. unităţile de procesare erau încă alcătuite dintr-o serie de circuite pe cip-uri separate. Cu toate că circuitele integrate au micşorat dimensiunile calculatoarelor. şi o serie de pini metalici proeminenţi. 6/17 . Acesta conţinea.intel. un inginer care lucra pentru Intel şi-a dat seama că circuitele comandate pentru un calculator electronic puteau fi puse toate pe un singur cip. Rezultatul a fost cip-ul Intel 4004. pe lângă cip-ul de siliciu cu 2300 de tranzistori. Evoluţia tehnologiilor legate de calculator duce la dublarea puterii de calcul cam la fiecare an şi jumătate (afirmaţie cunoscută sub numele de legea lui Moore1: numărul de tranzistori care pot fi puşi pe un cip se dublează la fiecare 12-18 luni). 4 KB memorie 1 Preşedintele onorific şi cofondatorul producătorului de cip-uri Intel®. Se afirmă că. Imaginea unui circuit integrat(cip) Intel http://www.I. Structura unui sistem de calcul De atunci. astăzi ar fi trebuit să putem ajunge la Paris într-un minut şi la preţul de un dolar. Circuitele integrate au dus repede la dezvoltarea unor calculatoare mai mici şi mai ieftine. dispozitivul obţinut putând fi folosit ca un cip de calcul de uz general. dacă transporturile ar fi evoluat cu aceeaşi viteză. putând executa 60 000 operaţii pe secundă Frecventa de ceas 740 kHz.

mărit :http://ro.org/wiki/Electronica 5/17 . Structura unui sistem de calcul Imaginea unor tipuri de tranzistori: www.I. numite terminale sau pini („picioruşe”). de la cuvântul englez chip). prescurtare în engleză: IC. de la integrated circuit. Un circuit integrat. situate pe o plăcuţă de material semiconductor (făcută de exemplu din siliciu). http://ro. pasive şi active.C. dispozitiv care în cele mai multe cazuri este încapsulat într-o capsulă etanşă prevăzută cu elemente de conexiune electrică spre exterior.com/Shur23 În 1959.wikipedia. conectaţi prin linii electrice pe o singură bucată de siliciu.Competenţe T.org/wiki/Cip Circuitul integrat. (i se mai spune şi "cip". iStockphoto. Această inovaţie e cunoscută sub numele de circuit integrat sau cip de siliciu. inginerii de la Texas Instruments au arătat că e posibilă încorporarea mai multor tranzistori. este un dispozitiv electronic alcătuit din mai multe componente electrice şi electronice interconectate.wikipedia.

comenzile erau realizate de două ori.200 tuburi cu vid si consuma 125 kWh Frecventa ceasului sistem 2. Aceste componente minuscule erau făcute din cristal semiconductor.25 MHz În 1947. inventarea tranzistorului la laboratoarele Bell Telephone a transformat domeniul calculatoarelor.8 sec 1951 – UNIVAC – primul calculator comercial 5. • 1949 – Manchester Mark1 Foloseşte un cilindru magnetic pentru a incarca programele in memorie Memorie este implementata cu tuburi catodice Timp de executie pentru o instructiune 1. Astfel au apărut noţiunile de algoritm de rezolvare a unei probleme şi programul de prelucrare a algoritmului. John von Neuman a recomandat constructorilor de calculatoare 3 principii care sa fie utilizate la realizarea unor calculatoare complexe şi rapide: Programele şi datele trebuie să fie codificate sub formă binară. a secvenţelor de comenzi şi memorare date.000 de ori rapiditatea celor mai performante maşini de calcul electromecanice.C. In 1944 matematicianul John von Neumann a lansat ideea programului înregistrat. depăşind de 1. Structura unui sistem de calcul Putea să execute 5. • 4/17 . decodifica şi executa instrucţiunile programului. În curând. cum ar fi germaniul şi siliciul. Pornind de la teoria lui Neumann a fost construit EDVAC (Electronic Discrete Variabile Computer). Trebuie să existe o unitate centrală de prelucrare care trebuie să poată extrage. cu întreruperi în care se introduceau date de test pentru depistarea tuburilor arse. au intrat în producţie calculatoare mai compacte şi mai ieftine. Programele şi datele trebuie păstrate în memoria calculatorului. pentru care o maşină de calcul trebuie să fie dotată cu un dispozitiv de memorare a datelor şi a comenzilor şi care trebuie să lucreze cu o viteză mare şi trebuie să permită înregistrarea simplă şi rapidă a informaţiilor. deşi unele încă mai ocupau o cameră întreagă. Din cauza tuburilor care se ardeau destul de des. erau mai mici şi mai fiabile decât lămpile electronice.I.Competenţe T.000 de adunări sau scăderi cu 10 cifre pe secundă.

ro O lampă electronică este un dispozitiv care poate opri.C.000 de comutatoare şi 18.Competenţe T. amplifica sau întrerupe un curent electric. În anii 1920 şi 1930. El a fost realizat la Universitatea din Pennsylvania sub conducerea savanţilor Mauchly şi Eckert.ocazii. ENIAC (Calculator şi Integrator Numeric Electronic). avea cca. însă modelele ulterioare reţineau programele în zone de memorie electronice. Printre calculatoarele renumite cu tuburi se numără şi British Colossus. 45 m lungime şi era construit din 50. Cintarea 27 tone ocupa 160 mc si consuma 160kWh iar perioada ceasului 200 microsecunde Cele 18 000 de tuburi electronice se încingeau în timpul funcţionării şi provocau des defecţiuni. care să accepte semnale electrice reprezentând numere. funcţiona cu numere zecimale în loc de numere binare şi necesita mulţi operatori. Acest calculator a cântărit 30 tone.I. primul calculator electronic general cu memorie. In 1946 la cererea şi cu subvenţia armatei în SUA a apărut ENIAC (Electronic Numeric Integrator And Computer). Imaginea unei lampi electronice :www. oamenii de ştiinţă au cercetat modul în care pot fi conectate aceste dispozitive în matrice. proiectat pentru a sparge codul german Enigma din cel de-Al II-lea Război Mondial şi cel american.000 de tuburi electronice. să proceseze semnalele în funcţie de program şi să afişeze rezultatul. Cântărind 30 de tone. iar programarea presupunea schimbarea circuitului prin cuplarea sau decularea unor cabluri. în perioada 1942…1945 şi a fost inaugurat la 16 februarie 1946. fiind în funcţiune până în anul 1955. Structura unui sistem de calcul Intre anii 1937 …1941 John Atanasov şi asistentul său Clifford Berry aplică tehnologia lămpilor cu vid pentru a construi calculatoare digital integral electronice. Aceste maşini erau imense. 3/17 .

Maşinile electromecanice de calculat Maşinile electromecanice si-au făcut apariţia în 1920. prin intermediul unui sistem de clape. In anul 1928 Taushek a descoperit principiul tamburului magnetic pentru înregistrarea informaţiilor. de obicei prin curele de transmiterea puterii. ele prelucrând şi informaţii alfanumerice care cuprindeau statele de plată. fără să poată fi interconectate Prin folosirea cartelelor.I. stocarea şi prezentarea rezultatelor pe cartele perforate. numită Mark 1. principiu folosit şi azi la calculatoarele PC. uşor de citit şi perforat de către dispozitivele electromagnetice.C. Astfel în perioada 1920. Pentru fiecare operaţie trebuia dată o comandă manuală. Profesorul Howard Aiken de la Universitatea Harvard împreună cu specialiştii firmei IBM Corporation. Aceste maşini erau caracterizate prin următoarele: Structura unui sistem de calcul • Viteza de lucru era limitată. • • • • • • Uzura maşinilor era destul de ridicată. etc. Maşinile lucrau independent una de alta. Acestea au folosit mult mai uşor cartela perforată. o dată cu apariţia electricităţii.. se puteau folosi rezultatele date de o maşină ca date de intrare pentru altă maşină.Competenţe T. pentru memoria externă cu dischete.1930 au fost perfecţionate maşinile cu cartele perforate. Primele maşini de calculat electronice 2/17 . Introducerea datelor se făcea manual. astfel încât rezultatele obţinute de o maşină puteau fi folosite ca date de intrare pentru altă maşină. fiecare operaţie mai complicată durând câteva secunde. forţa motrice motoare a fost înlocuită cu forţa motrice electrică. fisele de magazie. Antrenarea lor se făcea cu motoare mecanice. a construit în 1940 prima maşină electromecanică complexă de calculat. Această maşină folosea relee electromagnetice controlate electronic şi folosea sistemul de introducere.

Maşinile cu cartele perforate ale firmei Hollerith s-au perfecţionat şi producţia lor a crescut vertiginos. Orice sistem de calcul (computer system) pentru a realiza funcţiile sale de bază trebuie să execute următoarele operaţii: . Herman Hollerith a folosit ideea reprezentării informaţiilor sub forma perforaţiilor în cartele de hârtie şi a realizat un mare calculator utilizat pentru înregistrarea şi prelucrarea datelor din recensământul din SUA.prelucrare date si instrucţiuni (procesare) – P(Processing) . astfel că în 1924 după mai multe fuziuni a fost creată International Business Machines CorporationIBM.introducere date (citire) – I(Input) . Ca şi concepţie era complet mecanică. Maşinăria lui Babbage a fost concepută pentru a realiza o secvenţă de calcul folosind instrucţiuni pe cartele perforate şi avea o memorie şi o unitate de procesare. în general.O(Output) Funcţionarea unui sistem de calcul are loc după următoarea schemă de principiu : 2.I.C. realizat de inventatorul englez Charles Babbage in 1832. Istoric Primul model de calculator programabil – cu un set de instrucţiuni – este considerat a fi .memorare date şi instructiuni (reprezentare) – M(Memory) . “Analytic Engine”.Competenţe T. care a durat astfel doar 3 ani. Definiţii Un sistem de calcul este un ansamblu de componente hardware (dispozitive fizice) şi componente software (sistem de operare şi programe specializate pe domenii ) ce oferă servicii utilizatorului pentru coordonarea şi controlul executării operaţiilor prin intermediul programelor. In 1890.IBM compatibile). Babbage nu şi-a asamblat calculatorul niciodată .fiind şi astăzi cea mai mare companie de calculatoare din lume căreia i se datorează deschiderea pieţei de computere personale (PC . Structura unui sistem de calcul 1.ieşire date (scriere) . 1/17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful