You are on page 1of 2

Caldura latenta de topire

Caldura necesara topirii unui material se numeste caldura latenta de topire. Caldura de topire este proportionala cu masa substantei topite. Introducem, astfel, notiunea de caldura latenta specifica de topire : [ ] definita ca fiind caldura necesara pentru a topii 1 g de substanta si depinde numai de natura substantei. Daca dorim sa determinam, de exemplu, caldura latenta de topire a apei, punem intr-un calorimetru cateva zeci de ml de apa ( ) si masuram temperatura initiala a apei ( ). Introducem, apoi, cateva cuburi de gheata (trei sau patru) in calorimetru si asteptam topirea lor. Masuram temperatura finala de echilibru . Ecuatia calorimetrica se scrie in functie de caldurile schimbate in sistem de catre calorimetru, apa si gheata (vezi figura 2):

Figura 2 : Caldurile schimbate in sistemul calorimetru-apa-gheata. Q1 reprezinta caldura cedata de apa si calorimetru care poate fi scrisa astfel :

(
Caldurile primite sunt:

)

unde am considerat ca pentru temperaturi mai mari de 0°C gheata initiala este transformata in apa lichida. Inlocuind in ecuatia calorimetrica toti acesti termeni obtinem o ecuatie unde singura necunoscuta este caldura latenta specifica.

(

)(

)

1

aflate la – 15ºC si introduceti-le in calorimetru. Masurati volumul final de apa ( 6. Asteptati cateva minute si masurati temperatura de echilibru apa-calorimetru ( ). 3. Calculati masa de gheata ( ) cu ajutorul eprubetei gradate. Masurati un volum de 150 ml de apa cu ajutorul eprubetei gradate si introduceti-l in calorimetru. Calculati caldura latenta de topire a ghetii cu formula 1. 5. Protocolul experimetal: 1. Asteptati cateva minute pana cand cuburile de gheata s-au topit.( )( ) ( ) Caldura specifica a ghetii este de de iar pentru apa este de . Scoateti din frigider doua cuburi de gheata. 2. (ml) 100 -15 (ml) 2 . Densitatea apei este de 1 g/cm3. agitati si masurati temperatura de echilibru ( ). Capacitatea calorica a calorimetrului este . ) utilizand formulele: ) si masa de apa ( ( ) 7. 4.