P. 1
Pencemaran Alam

Pencemaran Alam

|Views: 5|Likes:
Published by azri abd rahman
rph
rph

More info:

Published by: azri abd rahman on Jan 07, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran Tahun Bilangan Murid Tema Tajuk Tarikh Masa : Bahasa Melayu : 3 Orked : 32 orang : Cintailah Bumi Kita : Pencemaran Alam Sekitar : 14 Ogos 2010 : 60 minit

Objektif

: Pada akhir pelajaran murid dapat; i. Membaca teks berita dengan intonasi dan sebutan

yang betul ii. Menyatakan 5 kesan pembuangan sisa bahan kimia. iii. Fokus Utama : 5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca. Aras 3 (i) Membaca lancar teks pelbagai laras bahasa dengan sebutan dan intonasi yang betulserta gaya yang sesuai. Fokus Sampingan : 11.2 Mengulas karya bukan sasteradari aspek penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana, nilai dan pengajaran. Aras 1 (i) Mengecam maklumat yang terdapat dalam teks. Menulis di dalam buku tulis

Murid-murid pernah makan ikan yang enak rasanya iii. Murid-murid pernah melihat sungai yang dicemari oleh benda-benda yang kotor. Bekerjasama ii. menjejaskan iii. Tolong-menolong Pengetahuan Sedia Ada: i. Mencintai Alam Sekitar iii. . kata bilangan ii.Sistem Bahasa Tatabahasa: i. berita Kosa Kata: i. pencemaran ii. Murid-murid pernah melihat sungai yang bersih ii. kata majmuk Sebutan dan intonasi: i. Pendidikan Alam Sekitar Nilai murni: i. membanteras Pengisian Kurikulum Ilmu : i.

CD pencemaran ikan v. Petikan teks berita ii. Projector slaid . Lembaran kerja iv. LCD ii.Kemahiran Bernilai Tambah. i) Kemahiran berfikir ii) Kemahiran membuat keputusan iii Menjana idea Bahan bantu mengajar i.

Murid-murid melihat klip vedio . . dengan pencemaran Langkah 1 (20 minit) .Murid-murid dibahagikan kepada 6 BBM: kumpulan. bertajuk Kimia’.Kemahiran berfikir pembuangan sisa bahan kimia . .Beberapa orang murid diminta ke hadapan dan membaca petikan KBT: Kemahiran dengan sebutan dan intonasi yang betul. Guru berbincang secara lisan .LCD “ ikan kekek “. Mencintai Alam Sekitar Langkah 2 (20 minit) . Guru membimbing murid-murid Nilai: membaca membaca dengan betul.Peta minda apakah punca pencemaran sungai KBT.Murid – murid diedarkan petikan BBM: berita bertajuk ‘ Kesan Pembuangan Bahan Murid-murid diminta Petikan berita ‘Kesan Kimia’.Menjana idea berkaitan sungai. membaca Pembuangan Bahan petikan tersebut secara senyap.Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Catatan Set Induksi (5 minit) - Guru menayangkan klip vedio BBM: . yang terdapat di dalam petikan iaitu .Guru mengaitkan vedio tersebut KBT: dengan pelajaran pada hari ini iaitu .Menjana idea .CD tersebut dan menyanyi bersama.

‘ikan kekek’ sama. Nilai .Guru membimbing murid – murid.beracun dari sebuah kilang di sungai itu.Kerjasama yang bertajuk ‘ Kesan Pembuangan Bahan Kimia’. pembuangan . Langkah 3 (10 minit) .Murid-murid diminta mencari makna perkataan tersebut di dalam kamus yang disediakan oleh guru secara berkumpulan. kesan-kesan bahan kimia.Kemahiran berfikir dengan kemanusiaan yang terdapat di dalam klip vedio tersebut iaitu: Nilai .Murid-murid diminta berbincang di dalam kumpulan untuk mencari sisa Mencintai Alam Sekitar.murid-murid menyanyi bersama. . a) Membanteras b) Pencemaran c) menjejaskan Penutup (5 minit) .Murid-murid diminta menulis di dalam peta minda tersebut.Guru menulis beberapa perkataan yang susah. Guru merumuskan menyatakan pelajaran KBT: nilai-nilai .Murid-murid diedarkan peta minda . .guru menayangkan kembali klip BBM vedio lagu ‘ikan kekek’ Klip vedio lagu . .

. ii) Peliharalah ikan-ikan supaya ia tidak pupus .Guru juga menyatakan tindakan yang boleh diambil jika kita kita mendapati sungai tercemar: i) Laporkan kepada Ketua Kampung ii) Laporkan kepada Jabatan Alam Sekitar.i) Janganlah kita mencemarkan - Cintailah sungai keindahan sungai kita.

Selain itu. Selama ini. air Sungai Ladong turut bertukar warna dan berbau busuk. 4 Julai – Beratus – ratus ekor ikan mati di Sungai Ladong sejak dua hari yang lalu yang dipercayai akibat pembuangn sisa bahan kimia beracun dari sebuah kilang di sungai itu. Sekiranya kegiatan ini berlarutan tanpa sebarang tindakan. sudah tentu akan menjejaskan rezeki penduduk di situ. dia selalu menangkap ikan di sungai itu untuk mencari pendapatan sampingan selain berkebun. kesihatan penduduk akan terjejas sekiranya mereka makan ikan yang ditangkap dari sungai tersebut. ketua kampung meminta pihak Jabatan Alam Sekitar menyiasat dan mengenakan tindakan terhadap pengusaha kilang berkenaan. Menurut ketua kampung Sungai Ladong. sungai tersebut merupakan tempat mereka menangkap ikan. Mereka melakukan kegiatan itu pada waktu malam supaya tidak dikesan oleh pihak berkuasa. Di samping itu.TEKS PENDIDIKAN ALAM SEKITAR KESAN PEMBUANGAN BAHAN KIMIA SIMUJAN. Ekoran daripada kejadian itu. Tindakan ini perlu untuk mengelakkan lebih banyak ikan mati sekaligus dapat membanteras kegiatan mencemarkan sungai. perbuatan membuang sisa bahan kimia beracun ini dipercayai dilakukan oleh pekerja –pekerja kilang. Menurut seorang penduduk di situ. nelayan – nelayan di sekitar kawasan berkenaan kehilangan mata pencarian. Encik Arshad Ahmad. . Sehubungan dengan itu. Kegiatan pembuangan sisa bahan kimia beracun itu mula disedari oleh penduduk kampung sejak dua hari yang lalu apabila ikan mati dan terapung –apung di permukaan sungai. Keadaan ini menyebabkan penduduk yang tinggal di sekitar sungai tersebut berasa kurang selesa.

KESAN – KESAN PEMBUANGAN SISA BAHAN KIMIA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->