INTERACTIUNEA DINTRE FRATI SI ORDINEA NASTERIo modalitate de influentare a personalitatii in dezvoltare

influienteaza si . precum si a educatiei de care au avut parte.modeleaza persoana Cercetarilor care vin dinspre psihanaliza. 2) a doua de acela ca multa vreme fam.Introducere Acest studiu isi propune evidentierea unor corelatii intre personalitatea unei persone si marimea familiei din care face parte. . e calea prin care se canalizeaza oricare alta actiune de socializare .psihologia sociala si sociologie sustin ca familia este :”adevaratul laborator de formare a persoanei”. Familia este grupul cel mai important care:.ea fiind identica cu intreaga lume sociala a copilului . Doua cauze explica aceasta influenta a familiei asupra persoanei: 1) una este legata de faptul ca actiunea fam se exercita mai de timpuriu iar.

uitandu-se faptul ca aceasta grija e cea mai sigura cale de a reduce rezistenta organismului .persoanei ASTFEL : .egocentrica. acest lucru dezvoltandu-i o personalitate egoista.Unele studii pe aceasta tema au evidentiat faptul ca nr de copii dintr-o familie precum si atitudinea parintilor fata de copii influenteaza personalitatea in dezvoltare a copiului.precum si acela de a fi copii multi sau putini.Prin urmare copilul nu e numai rasfatat.dar e si mai cocolosit cu fel de fel de griji exagerate ptr a-l feri de boli . din copil prim devine copil unic.Daca primul copil nu este urmat de un altul. atunci atentia parintilor fata de el va si mai mult crescuta. ..In cazul primului copil dragostea mamei si a celorlalti membri ai fam este concentrata asupra lui. Faptul de a fi nascut primul sau ultimul . indeplinandu-I orice capriciu.fiind centrul de interes al tuturor.are importante repercursiuni asupra dezv.

-urm.o personalitate agresiva si combativa.copilul mare ajunge la o serie de acte bolnaviciaose cu care reactioneaza fata de parinti in sens de razbunare.urinatul in pat e una din ac.precum si lipsa de afectiune.( In cazul cand acest complex al detronarii ia forme mai grave . Datorita acestor renuntari pe care cel mare e silit sa le faca in fav celui mic . .el va dezv.va fi o persoana cu o mare putere de initiativa si o fire extroverta.Atentia parintilor trece dintr-o data asupra copilului mic.) Copilul mic datorita faptului ca se bucura de afectiunea si concursul parintilor reuseste cu ajutorul lor sa iasa invingator in cele mai multe conflicte.copilul prim trecand pe un plan secundar facandu-l sa sufere un fel de detronare. caz cand primul copil este urmat de al doilea.o personalitate de invins ajungand o persoana supusa si introverta.reactii. din unicul copil el ajunge cel mai mare si astfel trebuie sa fie cel mai cuminte renuntand la orice conflict in favoarea celui mic. copilul mare va dezv.

.atunci cel mijlociu avand un frate mare si unul mic el va ajunge sa aiba dezv. . caractere specifice copilului mic.concursul si afectiunea pe care el le va primi din partea parintilor vor fi mai reduse.intucat insa dragoste parintilor s-a mai racit intre timp. ajunge sa fie cel mijlociu si sa sufere si el pe urma copilului mai mic .copilul ultim dezv. copilul al doilea.prinde sentimente mai bune fata de el si de parinti si mai ales de copilul cel mai mic D.copilul mare isi pastreaza aceleasi caractere dar putin atenuate.deoarece el gaseste o anumita consolare in faptul ca rivalul sau. retragere in sine si spirit de initiativa. cea mai echilibrata avand o justa balanta intre agresivitate si supusenie.capabila sa dea cele mai normale si sanatoase rezultate.In acest mod trasaturile de agresivitate caracteristice copilului celui mai mic vor fi atenuate -de asemenea se constata o atenuare si la copilul mai mare el dandu-si seama de detronarea al doilea care a fost dusmanul sau.In cazul cu trei copii: .p d v psihologic situatia cu trei copii este situatia cea mai fericita .

Pentru o educatie cat mai buna . casatorie si adoptie. . Rolul familiei este crucial in dezvoltarea unei personalitati .2 Argument si problematica Acest studiu isi propune analizarea acestor situatii pentru a identifica cauzele si pentru a gasi solutii de evitare ale scestor cazuri.afectiv Oricare dintre acestea daca nu este satisfacuta in mod corespunzator in acest proces atunci copilul(ii) va prezenta un dezechilibru psihic. Ea reprezinta un grup social relativ permanent de indivizi legati prin origini. familia trebuie sa aiba in vedere urmatoarele directive in procesul de educare: -fizic -intelectual .moral si estetic .

intelectual. cercetarea isi propune sa evidentieze cat de mult conteaza si afecteaza aceste variabile dezvoltarea personalitatii unui individ. numarul de copii intr-o familie si a modului de dezvoltare a personalitatii copilului. moaral si estetic si afectiv). pentru descoperirea unor eventuale solutii in vederea optimizarii gradul de educare a copiilor . Cu alete cuvinte.3 Scopul cercetarii Scopul acestui studiu este realizarea unei cercetari unde sa evidentiem daca exista corelatii intre respectarea acestor 4 directive de educare( fizic.

4 Obiective Obiectivele acestei cercetari sunt: - evidentierea unor corelatii intre variabilele :-respectarea acestor 4 directive -nr d copii dintr-o familie .personalitatea acestora - enuntarea ipotezelor de lucru si valiadrae si verifucare alor gsirea unor solutii pt a optimiza educarae copiilor .

iar cel mai mic prezinta mai putine sanse de a deveni agresiv. supus in relatiile cu lumaea exterioara. atunci riscurile ca primul copil sa dezvolte o tendinta de supunere. afectiv si fizic). 3 Daca intr-o familie sunt 3 copii. atunci posibilitatea ca educatia acestora sa fie cat mai optima este mai mare. iar numarul copiilor este de 3. inteelctual. ca incazul familiei cu 2 copii scade. acest lucru producandu-I incapacitatea de a se descurca singur ca matur devenind introvertit. aceste caracteristici temperandu-se . iar psihicul acestor copii va fi mai echilibrat. 2 Cu cat numarul copiilor dintr-o familie este mai mic cu atat riscul de a se dezvolta cu o personaliatate egocentrica si de afi rasfatat excesiv cresc.5 Ipotezele de cercetare 1 Daca in procesul educarii copiilor sunt respectate toate cele 4 directive ( moral.

posibilitatea ca acesti copii sa aiba un psihic mai echilibrat este mai mare. .4 Cu cat sunt mai bine luate in considerare cele 4 directive de educare in cadrul procesului de educatie cu atat mai multe sanse sa fie o educatie optima cresc. 5 Daca numarul copiilor dintr-o familie este 3 atunci.

pentru a afla in cazul nostru. colectarea si strangerea datelor iar apoi prelucarea si nterpretarea rezultatelor. Din cadrul acestei populatii vom extrage 2 esantioane: 1. trasaturile personalitatii. Insa.un esantion format din copiii isnguri la parinti 2. Chestionarul este o succesiune logica si psihologica de intrebari scrise in raport cu ipotezele cercetarii.6 Partea de metodologie Pentru a face o cercetare pe aceste ipoteze am ales o populatie formata din copiii intr varsta cuprinsa intre 13-15 ani.cel de al doilea esantion format din copiii care mai au inca doi frati dintre care el sa fie celmai mare Metoda de cercetare folosita este ancheta pe baza unui chetsionar de personalitate . pe langa metoda chetsionarlui mai putem aplica si o alta metoda si anume metoda interviului. Aceasta metoda consta in folosirea unui chestionar ca instrument de lucru. Interviul reprezinta o metoda ce consta in discutii premeditate cu subiectul in scopul analizarii reactiilor acestuia si raspunsurilor date pentru a putea targe concluzii asupra anumitor obiective ce se vor a fi atinse in rezulatatele cercetari . care prin administrarea de catre operatorii determina din partea celui testat un comportament verbal sau scris in scopul obtinerii unor rezultate cu privire la scopul cercetarii.

scopul acetei cercetari de a stabili daca exista sau nu o corelatie intre numarul copiilor dintr-o familie. gradul de respecatre a celor 4 directive in educarea lor si trasaturile personalitatii sale. . adica sa se releve in urma cestui experiment o corelatie intre aceste variabile.Rezultatele si concluziile asteptate In urma aplicari acestor metode asupra esantioanelor vom putea valida sau nu ipotezele cercetarii. Cu alte cuvinte. Pentru ca ipotezele sa fie valide ele trebuie sa se verifice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful