You are on page 1of 4

COM EDUCAR ELS NOSTRES FILLS?

Aprn les claus per educar els teus fills en la cultura de lesfor i posar els lmits necessaris des de lamor i el respecte.

LEDUCACI En una famlia, la finalitat de leducaci s dotar els fills duns valors que els permetin fer front a les diferents situacions que es trobaran a la vida amb prou recursos per gaudir-ne duna forma suficientment autnoma1. La tasca de pares i mares, per tant, ser la de transmetre aquests valors que els guiaran durant la vida.

Creixement i educaci Tot i que ens estem educant durant tota la vida, ja que sempre hi ha coses que ens cal aprendre, la infncia i ladolescncia sn etapes clau per a assolir els valors i leducaci que ens permetran viure en societat. Si leducaci no ha estat la correcta en aquestes etapes, sempre estarem a temps de corregir-la, per ser molt ms difcil a mesura que els fills creixin.

0-3 ANYS. s quan sassenten les bases educatives futures. En aquest perode el pensament del nen/a senriqueix enormement i van construint la seva visi del mn en relaci al seu vincle amb la famlia. Soposen a les normes i restriccions que els pares els fixen, i per tant s un perode fonamental per a laprenentatge dels lmits. 3-6 ANYS. El nen o nena aprn a obeir. Els pares es converteixen en els guies i els ensenyaran amb pacincia el que sespera dells davant duna ordre. s un perode ple de vitalitat que els permet vincular-se molt b amb la famlia i els amics. A travs dels jocs tamb aprenen a relacionar-se amb els altres i a assajar rols socials. 6-12 ANYS. En aquesta etapa influeixen enormement els valors i les imatges que la famlia i la societat li presenten. Creix linters per conixer i saber sobre el mn. s el moment de recollir els fruits que shan llaurat en quant a laprenentatge de la disciplina. ADOLESCNCIA. s un perode que es caracteritza per emocions contradictries, en el qual ladolescent intenta trobar una identitat prpia. Si aquest ha tingut en la seva infncia uns lmits ben definits, es presentaran els conflictes propis de ladolescncia, per s probable que la manera de resoldre els problemes sigui ms efica. Quan la famlia el recolza afectivament i valida les solucions i alternatives que ell busca, aquest procs ser harmnic i vlid. Pel contrari, si ladolescent se sent pressionat i emps a resoldre els problemes segons el que dicten els pares, es probable que sorgeixin tensions.

Com educar-los?

CORBELLA, Joan. Educar amb valors. Una eina per ser feli.

Biblioteca Can Mul C/Alsina, 1 (Parc de Can Mul) 08100 Mollet del Valls Tel. 93 570 16 17 A/e: b.mollet.cm@diba.cat http://bibliotecacanmula.weebly.com

Els pares i mares, amb la seva conducta i les seves actituds eduquen, ja que els nens aprenen a travs del mimetisme i de lexemple. A grans trets, algunes actituds que haurien i no haurien de tenir els pares sn:

Una bona predisposici a acceptar als altres, i la manera de ser dels fills. Tenir una relaci emocionalment positiva entre ells i amb els seus fills. Resoldre els conflictes sense perdre el caliu afectiu, sempre que sigui possible. No caure en el perfeccionisme que faci viure les errades com a fracassos greus. Saber escoltar. Cal saber esperar que els fills acabin els seus raonaments abans dintervenir.

Insultar o agredir. Per molt greu que sigui el seu comportament s una conducta que no es pot tolerar. Renyar habitualment. Si es fa de manera sistemtica el resultat s encara ms negatiu. Ser autoritaris. Tot i que no sha de deixar dexercir lautoritat, cal ser raonable a lhora de renyar o dintentar modificar alguna conducta. Prendre decisions basades en la por, la rbia o la rancnia. Seria desitjable ferho sempre des del sentiment de lestima i la comprensi. No subornar als fills amb regals o promeses.

Estratgies per solucionar les situacions conflictives Educar correctament, implica que en ocasions poden sorgir conflictes entre les dues parts, pares i fills. s molt important que els pares es posin dacord en el que volen que facin els seus fills i mostrar-se coordinats davant dells, sense discutir sobre les normes en la seva presncia. Quan apareixen els conflictes entre les dues parts caldria: Procurar parlar-hi de manera positiva. Adoptar un to greu, ferm, autoritari, per no amenaador. Baixar fins a la seva alada per no intimidar-los amb la nostra. Expressar lenuig de forma breu. Desprs dun temps, sha de restablir la normalitat. Els pares han de ser conscients del que han de dir als fills, ja que no poden utilitzar paraules que els puguin provocar complexes. Ignorar les conductes dels nens encaminades a cridar la nostra atenci. Recrrer a la distracci, si el dileg fracassa.

Conseqncies de leducaci Una bona educaci s fonamental per al desenvolupament del fill/a ja que marcar la seva personalitat. Les conseqncies duna educaci dolenta o deficitria sn molt negatives per a linfant, ja que poden conduir a problemes dinseguretat, autoestima o agressivitat, per tamb poden propiciar laparici dalgunes malalties com lanorxia. Lestima i la protecci per part de la famlia s, per tant, fonamental per evitar el desenvolupament duna personalitat negativa.
Font: CORBELLA, Joan. Educar amb valors. Una eina per ser feli. Font: RAMOS-PAL, Roco. Normas y lmites . Madrid : Cuatro : El Pas, cop. 2007.

Biblioteca Can Mul C/Alsina, 1 (Parc de Can Mul) 08100 Mollet del Valls Tel. 93 570 16 17 A/e: b.mollet.cm@diba.cat http://bibliotecacanmula.weebly.com

Bibliografia disponible a la Biblioteca Can Mul (o a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la provncia de Barcelona).

ALDORT, Naomi. Aprender a educar : sin gritos, amenazas ni castigos. Barcelona : Medici, 2009. BALLENATO PRIETO, Guillermo. Educar sin gritar : padres e hijos convivencia o supervivencia? Madrid : La Esfera de los Libros, cop. 2007. CASALS GRAN, Ester. Passi pels fills : Educar s estimar... i ms coses. Barcelona : Claret, 2009. CHATELAIN, Anne. Cmo educar hijos felices. Barcelona : Robinbook, cop. 2010. COMELLAS, Mara Jess. Escuela para padres : las claves para educar a nuestros hijos. Barcelona : Ariel, 2007. FERRERS TOR, Mara Luisa. Porta't b : el mtode a mida per comprendre i educar els teus fills. Barcelona : Columna, 2004. FRRIZ, M. Lourdes. Vull un mbil! : com educar els nostres fills en les noves tecnologies. Badalona : Ara Llibres, 2010. FILLIOZAT, Isabelle. Los Padres perfectos no existen : educar a nuestros hijos sin culpabilidad. Barcelona : Urano, cop. 2009. FROST, Jo. Supernanny : consejos prcticos y sensatos para educar a tus hijos Barcelona : Planeta, 2009. GALLEGO ALCORCN, Mara Josefa. Educar a los hijos con inteligencia emocional Madrid : PPC, cop. 2006. GIMNEZ, Montserrat. Los Nios vienen sin manual de instrucciones : tcnicas de una superniera para educar a tus hijos. Madrid : Santillana, 2006 GROSE, Michael. Grandes ideas para educar sin discutir. Barcelona : Medici, cop. 2002. HAYES, Eileen. Rabietas : gua prctica para comprender y educar las emociones de tu hijo. Barcelona : Parenting, 2004. HONOR, Carl. Bajo presin : cmo educar a nuestros hijos en un mundo hiperexigente. Barcelona : RBA, 2008. MAcKENZIE, Robert J. Poner lmites : cmo educar a nios responsables e independientes con lmites claros. Barcelona : Medici, cop. 2006. NAOURI, Aldo. Educar a nuestros hijos : una tarea urgente. Madrid : Santillana, cop. 2008.

Biblioteca Can Mul C/Alsina, 1 (Parc de Can Mul) 08100 Mollet del Valls Tel. 93 570 16 17 A/e: b.mollet.cm@diba.cat http://bibliotecacanmula.weebly.com

PANTLEY, Elizabeth. Educar nios hasta los diez aos sin lgrimas. Barcelona : Medici, 2009. RODRGUEZ, Nora. Educar desde el locutorio : ayuda a que tus hijos sigan creciendo contigo. Barcelona : Plataforma , 2008. RODRGUEZ, Nora. Hay un adolescente suelto en casa : 21 claves para educar en el siglo XXI. Barcelona : Ceac, cop. 2008. SAMALIN, Nancy. Querer sin malcriar : 100 consejos para educar a sus hijos. Barcelona : Mdici, cop. 2003. SASTRE, Mara Rosa. Mi hijo se porta bien : pautas, juegos y trucos para educar a los nio. Barcelona : Ocano/Ambar, cop. 2007. SEVERE, Sal. Cmo educar a sus hijos con el ejemplo. Barcelona : Amat, 2009. STIPEK, Deborak. Mentes motivadas : cmo educar a tus hijos para que disfruten aprendiendo Barcelona [etc.] : Paids, cop. 2004. TIERNO, Bernab. Todo lo que necesitas saber para educar a tus hijos. Barcelona : Debolsillo, 2006. URRA PORTILLO, Javier. Educar con sentido comn : todo lo que hay que saber para que tus hijos y t seis felices. Madrid : Aguilar [etc.], 2009. WOOLFSON, Richard. Entender a su hijo : gua prctica para educar mejor a su hijo. Barcelona : Parramn, 2004. WOOLFSON, Richard. Hermanos : gua prctica para educar las relaciones afectivas infantiles Barcelona : Mens Sana, 2005.

TROBAREU MOLTS DAQUESTS LLIBRES AL RAC DE PARES DE LA BIBLIOTECA

Bibliografia electrnica
FAMILIA FRUM. http://www.familiaforum.net/. s un portal amb preguntes i respostes, consells, opini i actualitat sobre la famlia i la relaci entre pares i fills. SOLO HIJOS. http://www.solohijos.com/. Ofereix informaci sobre com educar els fills. SOMOS PADRES. http://somospadres.com/. Hi trobareu tot un seguit de recursos i consells sobre leducaci dels fills en les diferents etapes, aix com altres temtiques com ladopci, lembars o loci en famlia.

Biblioteca Can Mul C/Alsina, 1 (Parc de Can Mul) 08100 Mollet del Valls Tel. 93 570 16 17 A/e: b.mollet.cm@diba.cat http://bibliotecacanmula.weebly.com