MINDEN ÉLmÉNNYEL TÖBB LESZEL

DÉL-DUNÁNTÚL
itthon.hu

AHOL ÍZE VAN AZ ÉLETNEK

Magyarország legsikeresebb kastélyszállója

Zselici táj

NaPFÉNY ÍZE

DÉL-DUNÁNTÚL, AHOL ÍZE VAN AZ ÉLETNEK
Dél-Dunántúl a magyar medi­ terrán régió. Klímája nemcsak a római kori hagyományokkal büszkélkedő, kiváló boroknak kedvez, hanem az itt élőknek és ide látogatóknak is. Tavasszal már az első napsütéses délutánokon benépesülnek a pécsi éttermek és kávéházak teraszai. ­ A város parkjaiban és kertjeiben a füge és a gránátalma is
Mellettük helyet kapna a mandula, a Mecsek erdei gyümölcsei, bogyói, aztán a som – máris orrunkban érezzük illatát, tenyerünkben melegét. Aztán következnének a Duna és a Dráva halai, a Gemenc és a Zselic vadjai. Őket követné az ormánsági dinnye, aminél édesebbet nem képzelhetünk. És nem feledkeznék meg a Dél-Dunántúl apró falvaiban megannyi helyen fellelhető mézről vagy a kecskesajtról sem, mely minden gazda házában más és más ízesítést, formát kap. A népi konyha hagyományai, a táj jellegzetes ízei reneszánszukat élik e régióban. A legelegánsabb nagyvárosi éttermek – csakúgy, mint a falusi vendég­ látók – a régi recepteket veszik elő napjainkban. Előbbiek újrafogalmazva, a konyhatechnika csúcseszközeivel és a világtrendeknek megfelelő módszerekkel, míg utóbbiak a hagyományokat szinte betűről betűre követve. S ezt a jelenséget még izgalmasabbá, még színesebbé teszi, hogy Dél-Dunántúlon együtt él a magyar mellett a sváb, a horvát, a roma és a székely népi konyha. A gasztronómia elválaszthatatlan része a bor, melyhez ennek a vidéknek két kézzel osztottak a jó adottságokból. A napsütés ízét valamennyi fajta hordozza, mégis elsőként a csak e tájra jellemző borokat kóstolja meg: a szekszárdi kadarkát és bikavért, a villányi kékoportót és a pécsi cirfandlit!
Dél-Dunántúl » Napfény íze | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

jelzi, milyen kivételesen szerencsés és gazdag ez a vidék. Ha Dél-Dunántúl ízeit egy dobozba kellene zárnom, biztosan a szekszárdi és villányi borokat helyezném el elsőként.

1

SOkNEmZETiSÉGŰ GaSZTRONÓmia

BARANYAI FINOMSÁGOK
Magyarország legdélibb megyéje változatos tájaival, a Mecsek tiszta levegőjű, kiterjedt erdőségeivel, szelíd dombvidékeivel és hírneves borvidékeivel várja látogatóit.

Orfű, Kemencés udvar

A falvakat járva, a vendégfogadókkal beszélgetve kipróbálhatják a szüret, a gyümölcsszedés vagy éppen az állatgondozás fogásait, és megkóstolhatják a hely specialitásokat: borokat, gyümölcsszörpöket, asztali gyümölcsöket, friss zöldségeket, vagy éppen disznótoros ételeket. A terített asztal örömei után mindig jut egy kis kóstoló az útikosárba is. Nyugalom, derű, jó levegő és szépség, amerre a szem lát.

2

|

Dél-Dunántúl » Soknemzetiségű gasztronómia itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

A Mecsek vadregényes hegyei között Baranya egyik legszebb fekvésű települése Orfű, amely nemcsak festői tórendszeréről, strandjairól híres, hanem a minden év tavaszán sok ezer látogatót vonzó Medvehagyma Fesztiváljáról is. A medvehagyma arról kapta a nevét, hogy tavasszal ez a medvék téli álom utáni első elesége. Számtalan pozitív élettani hatása miatt a természetgyógyászok csodaszernek tartják. Ráadásul nagyon finom, így akár ételek ízesítésére, akár leves vagy mártás alapanyagaként is méltán népszerű rajongói körében. Aki ilyen specialitásokat kóstolna, az év nagy részében megteheti a szomszédos étteremben.

Minden tavasszal Orfűn rendezik az országlegnagyobb Medvehagyma Fesztiválját. A Mecsekben szedett friss finomságot pesztó formájá­ ban vagy szárítás utáni őrleményként is tartósíthatjuk.

Kovácsszénája

Kovácsszénája varázslatos település, amely elég távol fekszik ahhoz a világ sodrásától, hogy érintetlenek maradhattak népi építészeti kincset jelentő lakóházai, girbegurba utcácskái. Számos család foglalkozik itt helyitermék-előállítással, kenyérsütéssel, lekvárfőzéssel, savanyúság- és szörpkészítéssel. Egészséges és finom ételek ezek, ahogyan nagyanyáinknál még ismerhettük mi is. Persze a fiatal termelők már új

Dél-Dunántúl » Soknemzetiségű gasztronómia | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

3

ízeket is kínálnak, mint a muskotályos vagy levendulás körte, vörösboros cékla, gyömbéres vagy mentás alma, vagy épp a répalekvár, a borban főtt vagy rummal készült lekvárok. Gyűrűfű, a közeli ökofalu már a Zselic szelídebb dombjai között, természetvédelmi területen fekszik. Ide csak azok induljanak útnak, akik nem riadnak vissza a kalandoktól. Dinnyeberki után elfogy az aszfalt, megszűnik a GPS-navigáció, csütörtököt mond a térkép. Előzetes bejelentkezés esetén a ház asszonya napi tájfutását a vendégek javára fordítja: útbaigazító, saját készítésű, helyi alapanyagokból sült pogácsahalmokat rejt apró, kékfestő kendőkbe, ezeket akasztva fel a hidakra, amerre haladni kell. Itt Gyűrűfűn, ahol a nap fűti a saját földjükből tapasztott házakat, kecsketejből készült különböző fűszerezésű, kemény biokecskesajtokat lehet kóstolni, amelyek íze épp akkora élmény,

mint a tüneményes készítőikkel való személyes találkozás. További házi és bio­ kecske­ sajtokért érdemes még egy kis kitérőt tenni a szomszédos Almáskeresztúrra is, ahol egészen más állagú és ízesítésű finomságokat lehet megízlelni. A Dél-Baranyára jellemző szub­ me­ d i­ ter­ rán klíma az itteni időjárást és ennek következtében az életmódot is egyedivé teszi. Harkányban a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000-et, a tavasz korán érkezik, ősszel gyakori az „indián nyár”, ez az időjárás hónapokon keresztül az éttermek és cukrászdák teraszára csalogatja a vendégeket, mediterrán hangulatot ad a városkának. A napfény kedvez a szőlőés gyümölcstermesztésnek is, a közelben terem a harkányi vendégek nagy örömére a híres vörösbor, honos a füge, a gránátalma. A Tenkes-hegy déli lejtője kiválóan alkalmas

Hagyományos ízek

4

|

Dél-Dunántúl » Soknemzetiségű gasztronómia itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Trendi gasztronómia

a mediterrán fűszernövények termesztésére, sok-sok napsütéssel és kiváló földdel. A harkányi Rozmaring Fűszerkert háziasszonya, aki fél évtizede foglalkozik gyógy- és fűszernövények termesztésével, elkötelezett híve a természetes, egészséges életmódnak és

A házi kecskesajtot érdemes közvetlenül a termelőktől vásárolni, akik titkos recepteket is megosztanak látogatóikkal.

a vegyszermentes kertészetnek. Kutatja a régi népi gyógyászatban ismert recepteket, és kipróbálás után alkalmazza is a tapasztalatokat. Szárított fűszerei saját kezűleg készített aromazsákocskákba csomagolva egész évben frissíthetik otthonunk levegőjét, aromapárnái szép álmainkról gondoskodnak.
Dél-Dunántúl » Soknemzetiségű gasztronómia | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

5

Alig két kilométerre Harkánytól, Siklós-Máriagyűdön készülnek a legfinomabb rétesek, eredeti receptek szerint, pont, ahogyan nagyanyáink nyújtották, töltötték, sütötték. A 17 fajta ízből nehéz a választás, jó hír, hogy nem kell egy ültő helyünkben degeszre ennünk magunkat, hiszen Harkányban és Villányban is megkóstolhatjuk az itt készülő tradicionális édességeket a Mennyei Rétesek boltjában. A borvidéki vendéglátás és gasztronómia, akárcsak a bor, híressé vált Villányban. Családias, falusi vendéglátóhelyek nyújtanak pihenést a túrázásban vagy éppen a kóstolásban megfáradt utazónak, hangulatos éttermek kínálják helyi és magyaros ételspecialitásaikat. Az elismert villányi borász, Gere Attila családjához fűződő hotel, a Crocus Gere Bor Hotel & Wine Spa az ország első bor-wellness szállodája. A szállodában található Mandula étterem a borvidéken fellelhető kiváló alapanyagokra épülő kreatív konyhával kényezteti a bor és a gasztronómia lelkes rajongóit. Ahol az „öreg” Duna fordul, ott fekszik Mohács. A város 2010-ben világhírűvé vált, amikor a busójárás révén felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. A fergeteges télbúcsúztató fesztiválokról ismert sokác virtus megmutatkozik a helyi gasztronómiában is: szabad tűzön, agyagedényben fő a jellegzetes sokác köcsögös bab. A város másik jellegzetes étele a mohácsi halászlé. A helyi, elsősorban fehérborok kiválóságáról meggyőződhetünk a város saját borházában – finom borkorcsolyák kíséretében –, amelynek teraszáról pazar kilátás nyílik az egész városra.

Az igazi rétes nyújtásának titkát ma már csak kevesen ismerik és őrzik. Ügyességet és türelmet is igényel e hagyományos finomság elkészítése.

Nagyanyáink rétese

6

|

Dél-Dunántúl » Soknemzetiségű gasztronómia itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Palkonya, pincefalu

Vén Szivar
„Exkluzív kinézetű, de otthonos, barátságos kis üzlet, benne az ország egyik legnagyobb választékú dohányboltjával, kiegészülve csúcsminőségű édességekkel, borokkal, pálinkákkal, kávékkal, teákkal stb., valamint színvonalas pécsi ajándéktárgyakkal és helyi termékekkel, olyan áruval, amihez nem jut máshol hozzá az ember.”

» www.atkaboltja.hu

Dél-Dunántúl » Soknemzetiségű gasztronómia | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

7

Bartina Néptáncegyüttes

Szekszárdi szőlőhegy

8

|

Dél-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

HaGYOmÁNYaiT ŐRZŐ viDÉk

TOLNAI ÍZEK, ZAMATOK
A Dunántúl szelídségében, nyugalmában megkapó han­­ gu­­ la­ tú megyéje Tolna, a Gyulajierdő vad­ re­ zer­ vá­ tu­ mától a Dunáig nyújtózik.
Tagolt dombvidékei a Völgységtől a Tolnaihegyhát Kapos-völgye fölé magasodó hátáig vagy a déli, délkeleti lankáin hírneves szőlőparcellákkal díszelgő Szekszárdi-dombságig, a vidéki élet minden szépségével és értékével képesek elvarázsolni a kíváncsi látogatót. A megye borútjain kirándulva a nemes borok és a helyi gasztronómiaiízei mellé gazdag tradíciókat, a székely és a sváb hagyományoSzólni kell természetesen a halászléről is, amit elsősorban Pakson és Dunaföldváron a tradicionális halászcsárdákban érdemes megkóstolni. A megye apró falvaiban őrzött tradíciók, a termékeny föld, a szubmediterrán klíma, a sok napsütés, az itt élők szorgalma mind hozzájárul ahhoz, hogy a helyi ízek ne csak a családon belül maradjanak fenn. A régió első, Szekszárdon megnyílt helyiélelmiszer-boltjába érdemes nagykosárral érkezni, a kísértés óriási: a világ legfinomabb házi termékei között megtaláljuk a kolbászokat, stifoldereket, sonkákat, csülköket, több tucat különböző sajtot, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt és az ezekből készült ínyencségeket.

Régiónk legjelentősebb gasztronómai fesztiválja a szeptemberi Szekszárdi Szüreti Napok. A bor és a borászok ünnepe ez, sok helyi finomsággal, autentikus népzenével és fergeteges tánccal, a Csokonai-díjas és megyei Príma díjas Bartina Néptáncegyüttessel.

A szekszárdi Mézeskalács Múzeumban a mesterséget 200 éve őrző Petrits család fogadja a vendégeket. A közelben egy másik nagy múltú szekszárdi ­ dinasztia pincészetében díjnyertes borokat kínál. ­

kat büszkén őrző falvak kultúráját teheti emlékkönyvébe a megbecsült vendég. A táj különlegességeként több szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó, fenséges specialitás említhető, mint például a gemenci szarvasborda kadarkamártással, a tárkonyos bárányleves, a decsi szagos szőlős rétes.

Dombóváron él az ország egyik legkülönlegesebb kézművescsokoládé-készítője. A cukrászolimpia-bajnok és felesége tematikus csokoládékóstoltatásra várják vendégeiket a Gabriel Bonbon Manufaktúrába, akiket megismertetnek a világ különböző kakaótermelő helyeiről származó finomságokkal.
Dél-Dunántúl » Hagyományait őrző vidék | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

9

ÜNNEPEk hÉTRŐL hÉTRE

KÜLÖNLEGES ASZTALI ÖRÖMÖK SOMOGYbAN
A különleges asztali örömök Somogyban rendezvénysorozat célja a megye hagyományai­ nak, gasztronómiai értékeinek bemutatása, a bor és borkultúra népszerűsítése.
A rendezvénysorozat minden évben április elején pálinkafesztivállal kezdődik a Kaposvárhoz közeli Magyaratádon. Nagy­ atádon palacsintás királyt választanak, Nemesvid csülökparádéval köszönti a vendégeket, Mesztegnyőn rétest sütnek, Segesden prószát. Nagyszakácsiban találkoznak a turizmusbarát polgármesterek, őket követik a „királyi szakácsok”. Csurgón csuszafesztivál, Bőszénfán tüzes lecsó fő, októberben Kadarkúton gesztenyefesztivál veszi kezdetét. Az asztali örömöket a minden év novemberének végén megrendezésre kerülő Szennai Hurkafesztivál zárja le.

Szenna, skanzen

10

|

Dél-Dunántúl » Ünnepek hétről hétre itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Nagyszakácsi, Királyi Szakácsok Viadala

Az országban egyedülálló létesítmény, Gasztronómiai örömök somogyi tárháza nyílt meg Kaposváron a közelmúltban. Sajt és bor: mindkét finomság megtalálható a Fino-Food Gasztrotékában, ahol a különleges tejtermékek komplex gasztro-

Az Europa Nostra díjas Szenna falusi vendéglátói a híres langallót egész évben kínálják.

nómiai élményt kínálnak az idelátogatóknak, valamint a „Különleges asztali örömök Somogyban” rendezvénysorozathoz kapcsolódó somogyi kézművesség és iparművészet alkotásai közül is válogathatnak a látogatók. A díjazott prémium sajtokat híres somogyi pincészetekből származó borok és pálinkák egészítik ki.
Dél-Dunántúl » Ünnepek hétről hétre | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

11

GENERÁCiÓk kÖZÖS SikEREi

DÉL-DUNÁNTÚL LEGHÍRESEbb ITALAI
A gasztronómia elválaszthatatlan része a bor, melyhez ennek a vidéknek két kézzel osztottak a jó adottságokból. A napsütés ízét valamennyi fajta hordozza, mégis, elsőként a csak e tájra jellemző borokat kóstolja meg!
Tiffán Ede volt az első borász Magyarországon, aki elnyerte az „Év bortermelője” címet 1991-ben. Őt Polgár Zoltán követte. Pincészetének neve immár 20 éve egyet jelent a minőségi borokkal. Érdekesség, hogy itt létesült és máig működik az ország első bortrezorja. És ha már Villányban járunk, tudnunk kell, hogy Günzer Tamás Pincészetét az Európai Bor- és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) az észtországi Tartuban „Európa legjobb borászata 2012” címmel tüntette ki.

A híres villányi pincészetek mindegyikében két-­ három generáció dolgozik a közös sikerekért. A szőlő és a bor sok munkát, odaadást követel, de ugyanilyen nagy örömöt is ad.

Hagyományos pince

12

|

Dél-Dunántúl » Generációk közös sikerei itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Villányi borvidék

A villányi és a szekszárdi borok világhírűek, de a régióban, Pécsett található a mai Magyarország legelső pezsgőgyára (egykor a császári udvar beszállítója) és a legelső sörfőzdéje is, melyek a mai napig működnek. A szőlő és a föld mélyéről származó, kristálytiszta forrásvíz mellett ugyancsak nagy értékű természetes kinccsé váltak az erdő gyümölcsei, a rétek, mezők termései. Utóbbiakból Pécsváradon készül közel százféle ízű, egészséges tea. Előbbiből a Mecsek erdőgazdálkodója présel finomabbnál finomabb natúr gyümölcsleveket. A Mecsekerdő Zrt. Naturalé 100% gyümölcslevei hozzáadott cukor, színezék és tartósítószer nélkül készülnek. Dél-Dunántúl apró falvaiban számos helyi termelő készít finomabbnál finomabb, tartósítószer-mentes szörpöket egészséges erdei termésekből (bodzából, csipkebogyóból) és kertjeik gyümölcseiből (eperből, málnából).

Villányban megjelentek a bioborok, az ecetet kiváltó zöld szőlőlé (verjus) és a bioszőlő magjából készült ­ szőlőmag­ őrlemény.

Dél-Dunántúl » Generációk közös sikerei | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

13

TRaDÍCiÓ ÉS TREND

DÉL-DUNÁNTÚL LEGJObb ÉTTERMEI
A népi konyha hagyományai reneszánszukat élik e régióban. A legelegánsabb nagyvárosi éttermek – csakúgy, mint a falusi vendéglátók – a régi recepteket veszik elő. ­

Helyi alapanyagokból készült finomságok…

A csarnótai Tenkes Csárda sikerének titka az a fajta igényesség, amit a legtöbben csak a nagykönyvekből ismernek. Válogatott, szezonális, friss helyi alapanyagokból főznek, melyek egy részét már úgy termeltetik a környék gazdáival. Pécs egyik legelegánsabb és legnagyobb étterme, a Pezsgőház Étterem a korábbi Littke Pezsgőgyár épületében található, a város szívében, a világörökség helyszínének

14

|

Dél-Dunántúl » Tradíció fejezetcím és trend itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

szomszédságában. Itt minden étel különleges élményt ad, és az étteremben dolgozók professzionalizmusa is üdítő jelenség. A város legjellegzetesebb, „legpécsibb” szállodája, a Hotel Palatinus étterme már miliőjével is elvarázsol. A gazdag és változatos à la carte étlapon a régió helyi különlegességei is fellelhetők. Az étterem specialitása a csirkemellbe bújtatott zöld spárga sonkaköntösben, tejfölös-rozmaringos korongburgonyával. Pécs fő sétálóutcájában, a színház tőszomszédságában áll az Enoteca Corso épülete, a közel százéves Susogó Étterem belvárosi testvéreként. A mediterrán, francia és olasz behatású ételek tökéletes keresztmet-

A helyi termékek megjelentek régiónk legjobb éttermeiben. Többen, így a Pezsgőház Étterem vagy a Tenkes Csárda maga is gazdálkodik, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokhoz jusson.

…a régió Sandio sajátodipismod porcelánjában tem

szetét nyújtja a szezononként megújuló degusztációs menü. A Kutas-Kozmapusztán, Dél-Dunántúl legnívósabb luxusszálloda-komplexumában működő Hertelendy Albizzia Gourmet Étterem a legkiválóbb alapanyagokat felhasználva varázsol ínyencségeket vendégei elé. Az ételek különlegességét fokozza, hogy a hozzávalók jelentős részét a Hertelendykastély biokertjéből válogatják.

Dél-Dunántúl Dél-Dúnántú » Tradíció » fejezetcím és trend | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

15

DéL-DUnÁntÚL
borUtaK térKépE
Tourinform-iroda

Villány–Siklósi Borút
1  Bisse 2  Csarnóta 3  Diósviszló 4  Harkány 5  Hegyszentmárton 6  Kisharsány 7  Kistótfalu 8  Márfa 9  Máriagyűd   Nagyharsány   Nagytótfalu   Palkonya   Siklós   Szava   Túrony   Villány   Villánykövesd   Vokány

N P Duna–Dráva Nemzeti Park
Határátkelő

BUDAPEST

Pécs–Mecseki Borút
1  Boda 2  Görcsöny 3  Gyód 4  Kővágószőlős 5  Kővágótöttös 6  Lothárd 7  Mecseknádasd 8  Nagykozár 9  Óbánya   Ócsárd   Pellérd   Pécs   Pécsvárad   Pogány   Szigetvár   Turbék

Nagyszakácsi
61

Kaposvár

Kaszó Csurgó
N P

KutasSzenna Kozmapuszta Zselickisfalud Kadarkút

Nagyatád
68

Mohács–Bóly Fehérborút
1  Babarc 2  Belvárdgyula 3  Bóly 4  Dunaszekcső 5  Görcsönydoboka 6  Hásságy 7  Kölked 8  Liptód 9  Majs   Máriakéménd   Mohács   Nagynyárád   Olasz   Szajk   Szederkény   Versend

Barcs

N P

6

ƺ

Szekszárdi Borút
1  Báta 2  Bátaszék 3  Decs 4  Harc 5  Mórágy 6  Őcsény 7  Sióagárd 8  Szálka 9  Szekszárd   Szentgál-szőlőhegy   Várdomb   Zomba

16

|

Dél-Dunántúl » Térkép itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

H O R VÁT O R S Z Á G

Tolnai Borút
1  Bátaapáti 2  Bonyhád 3  Bölcske 4  Dunaföldvár 5  Dúzs 6  Gyönk 7  Györköny 8  Hőgyész 9  Kölesd   Nagyszékely   Nagyszokoly   Paks   Pincehely   Simontornya   Tolna
ƹ ¸ Ƹ µ

61
M6
E73

¿

Dunaföldvár

6

Tamási

ᕧ ¹

Paks Kalocsa

Igal
61

63

Óbíród

ᕥ ᕨ
65

Dombóvár Bikal
66

¹µ ᕤᕧ

ƺ

Szekszárd Bonyhád
ᕩ ᕨ ᕡ ᕥ
M6

67

Bőszénfa Kovácsszénája Gyűrűfű
ƻ

Kárász Hosszúhetény Orfű
Ƹ

6

ᕦ ᕣ ¸ ᕢ
56

M9

Szent László híd

ᕩ ᕧ

N P

Türr István híd

Pécsvárad

Báta ᕡ

Baja

ᕡ ᕥᕤ ¸

ƺ

Pécs

¹ ᕨ
57
M60

Geresdlak
E73

ᕢ µ

ƹ
58

ᕨ ᕦ µ ᕡ Ƹ ƺ ƻƹ ᕦ ᕣ ᕢ

Mohács
¸ ¹ ᕩ

D

un

Bóly

Sellye

ƺᕡ ᕧƽ ƹᕢ ¹ Ƽ ƻ ᕣ ᕩ Ƹ ¸ᕦ ᕨ ᕤ Siklós µ Villány

56 ᕧ N P

a

Drá va

Harkány

SZERBIA
Dél-Dunántúl » Térkép | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

17

SZEmÉLYES TaLÁLkOZÁS

BORUTAK bORÉRTŐKNEK
Az ország 22 borvidékéből 4 található a régióban, ahol 5 borút kanyarog. Az 1991 óta zajló „Év bortermelője” címet elnyert magyar borászok közül héttel Dél-Dunántúl büszkélkedik. Pécs–Mecseki Borút » A 2005-ben alakult Pécs–mecseki
Borút borvidéke 940 hektáron helyezkedik el. A viszonylag nedvesebb, rövidebb és kevésbé meleg nyár, az erdőtalajok, a lösz, illetve a rajta képződött mezőségi talajtípus váltakozása mind kedveznek a szőlőnek. Jellemző szőlő- és borfajta itt a cirfandli, az olaszrizling, a juhfark, a csomorika, a chardonnay, a hárslevelű, a rajnai rizling és az ottonel muskotály. A borúton 33 minősített tag, köztük 14 pincészet várja vendégeit.

Mohács–Bóly Fehérborút » A Mohács–Bóly Fehérborút
Egyesület ugyancsak a Pécsi borvidék területén található. Errefelé a szőlőtermesztés tudománya évszázadok óta

A borkóstolás találkozás a borral és a borás�szal. A vendégül fogadó vidék és az ott élők világának megismerése. Mindig hagyjunk rá időt, mert gazdagabbak leszünk tőle!

A Látó-hegy a Drávával

18

|

Dél-Dunántúl » Személyes találkozás itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

A Villány–siklósi Borút kapuja

apáról fiúra szálló mesterség, a mai napig központi szerepet tölt be az itt élők életében. A környék jellemző tájborai a cserszegi fűszeres, juhfark, hárslevelű, királyleányka, chardonnay, savignon blanc, rajnai rizling, ottonel muskotály. A fehérborútnak 24 minősített tagja van, köztük 4 pincészettel.

Villány–siklósi Borút » A Villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez a hagyomány tisztelete. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlőpincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma elsősorban vendéglátóhelyek. A vörös borszőlőket a borvidék keleti hegyvonulatain termesztik.

Az esti borozás után másnap érdemes a friss levegőn nagyot kirándulni. Dél-Dunántúl csodaszép!

Dél-Dunántúl » Személyes találkozás | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

19

A hagyományhoz tartozik a portugieser vagy a sillerbor jelenléte. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy a hagyomány tisztelete mellett folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál. Számos modern pincészetben a legújabb technológiával dolgoznak. A helyi bortermelő gazdák borversenyek, kiállítások rendszeresen díjazott szereplői. Eddig hat alkalommal tüntettek

Hagyományos pince

A megyei természetjáró egyesületek és a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is rendszeresen szervez, vezet nyílt túrákat.

ki villányi borászt, illetve pincészetet az „Év Bortermelője” és az „Év Pincészete” címmel. Az ország elsőként (1994-ben) alapított borútján a minősített tagok között 45 pincészet és 33 szálláshely is várja vendégeit.

Szekszárdi Borút » Budapesttől 150 km-re délre a Gemenci
tájvédelmi körzet, a Sárköz síksága és a Mecsek nyúlványai által övezve terül el a Szekszárdi történelmi borvidék. Zombától Bátáig 12 település határában csaknem 2000 hektár tartozik a szőlőtermőhelyhez. Kiegyenlített klímája, domborzata és talajadottsága harmonikus környezetet biztosítanak a rangos minőségű fehér- és az Európa-szerte kedvelt vörösbort adó szőlők termesztéséhez. Az ezredfordulón megnyílt borúton barangoló természeti és műemléki látnivalókban gazdag

20 |

Dél-Dunántúl » Személyes találkozás itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

településekkel ismerkedhet. Az évszázadok során a szekszárdi bor hívei közé tartozott többek között Liszt Ferenc, Garay János, Babits Mihály, IX. Pius pápa. A több szőlőfajta házasításával készülő bikavér és a szekszárdi kadarka a borvidék zászlós borai. A borút három jeles borásza is elnyerte az „Év Bortermelője” címet. A borút tagjai sorában 37 minősített pincészet található.

Legszebb ­ tolnai pincefalvaink: Sióagárd-Leányvár, Györköny

Szekszárdi borvidék

Tolnai Borút » A Tolnai borvidék három körzete, a tolnai,
a völgységi és a tamási térség 30 települése szinte az egész megyét lefedi. Ma a borvidéken 2000 hektár szőlőterületen nagyobb részben fehérszőlő-fajtákat – chardonnay, tramini, sauvignon blanc, olaszrizling – termesztenek. A borszerető vendégeket szívesen látják a páratlan látványosságnak számító györkönyi pincefalu, a paksi vagy kölesdi pincesorok, a bölcskei pincehegy borosgazdái. A Tolnai Borút vendégváró települései nem csak kiváló borokkal, de igazi hagyományos ételekkel várják vendégeiket. A borúthoz 16 minősített pincészet csatlakozott. Petőfi Sándor sokat időzött ezen a vidéken. A Tolnai Borút területén született a költő „Négyökrös szekér” című verse, melynek emlékét őrző túraútvonalat is bejárhatja az idelátogató.
Dél-Dunántúl » Személyes találkozás | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

21

A TERmÉSZET aJÁNDÉka

VAdGASZTRONÓMIA
A vadon élő állatok húsa egészségesebb és könnyebben emészthető, mint a mesterséges körülmények között vagy a háznál nevelt állatok húsa, mert táplálékuk is változatosabb. Dél-Dunántúlon öt nagy erdészeti társaság is működik. Legszebb, erdei környezetben található vendégházaikban a vadászati szezonon kívül meg is kóstolhatjuk az elejtett vadakból készülő különleges ételeiket. A híres Kaszói-erdő közepén áll a Főherceg Fogadó, ahol megkóstolhatjuk a méltán híres kaszói vadgulyást vagy az ínycsiklandó vadsültet ezerjó mártással, bugonyafánkkal. A Zselic kincseit az egykori Esterházyerdészlakban, a Kaposvártól 20 km-re fekvő Hotel Kardosfa éttermében találjuk. A vendégek a hagyományos magyar ízek mellett számos, különböző friss vadhúsból készült étel közül válogathatnak. Mészkemence, Nagymáté, Sasrét – érdemes megjegyezni ezeket a neveket. Személyre szólóan összeállított vadlakomával kedveskednek a kisebb-nagyobb társaságoknak. Előbbi vendégházakban bejelentkezés alapján, a vendég igénye szerint készítik el az individuális menüt, míg a sasréti vadászkastélyban à la carte lehet választani.

Mészkemence, vendégház

22 |

Dél-Dunántúl » A természet ajándéka itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Bőszénfa, szarvasfarm

A 28 540 hektáros, Gyulaj és Tamási térségében fekvő Tolna megyei erdőség vadjaiból az óbiródi két vadászházban, Kisszékelyen és Kistápén, Csibrákon, illetve Szálláspusztán kóstolhatják meg a gombás dámszeletet burgonyapürével, az aszalt

Bőszénfán több ezer látogatható társa közül kitűnik Jocó, Iciri és Piciri, a simogatható szarvasok.

szilvával töltött dámgerincet rizzsel, a vaddisznósültet vagy épp a tűzdelt dámgerincet pecsenyelében, dödöllével. Az erdészetek vendéglátóhelyeire érdemes előre bejelentkezni, hogy az erdőgazdaság séfjei időben bepácolhassák a nekünk szóló vadhúsokat.
Dél-Dunántúl » A természet ajándéka | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

23

JÓÍZŰ üNNEPEk

GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁLOK MINdEN ÉVbEN
Tenkesalja Böllérverseny »
Időpont: január második hétvégéjén Helyszín: Siklós, Tenkes Lovastanya Hagyományőrző rendezvény a népi disznóvágások hangulatában.

Duna-parti Halászléfőző Verseny » Időpont: május harmadik hétvégéjén Helyszín: Paks, Duna-part Az első ilyen esemény hagyományosan az évadnyitó, halászléfőzéssel, zenével és tánccal a Duna-parton. Pécsi Fűszerünnepek »
Időpont: május utolsó hétvégéjén Helyszín: Pécs – Széchenyi tér, Király utca, Zsolnay Negyed A szabadtéri konyhaművészet és a zöldfűszerek nemzetközi örömünnepe, amelyen a pécsi fűszerillatba faszénen sülő borjú, bárány, szárnyasok és halak varázsa keveredik.

Pincéről Pincére – Variációk Vincére »
Időpont: Vince-naphoz legközelebbi szombat Helyszín: Villány Vince-napi bortúra öt település (Túrony – Siklós – Kisharsány – Nagyharsány – Villány) pincészetei között.

Medvehagyma Fesztivál »
Időpont: március utolsó hétvégéjén Helyszín: Orfű A Medvehagyma Fesztivál kellemes szórakozással és finom ételekkel az egészséges életmódot hivatott hirdetni. A három nap alatt a felnőtteket és a gyerekeket is remek programokkal várja az orfűi Muskátli Vendéglő.

Szekszárdi Pünkösdi Feszti­ vál »
Időpont: pünkösd hétvégéjén Helyszín: Szekszárd, Belváros (Garay tér, Szent István tér) Német nemzetiségi tánccsopor­ t ok közreműködésével egész na­ p os folk­ l ór- és gyermekprogramok zajlanak sörkert­ tel, kirakodóvásárral, tájjellegű sváb gasztronómiai kínálattal, minden este bállal és sztár fellépőkkel.

Emmausz – húsvéthétfői vigasságok a bólyi pincefaluban »
Időpont: húsvéthétfőn Helyszín: Bóly, Pincefalu Az Emmausz-járás máig fennmaradó, 100 évre is visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket.

Kakaspaprikás-főző Verseny » Időpont: pünkösdvasárnap Helyszín: Mecseknádasd Pünkösd vasárnapján a Mecsek kapujában fekvő Mecseknádasdon adnak randevút

24 |

Dél-Dunántúl » Jóízű ünnepek itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

egymásnak az igazi gasztronómiai kihívást jelentő kakaspaprikás-főzés bajnokai.

Sokác Babfőző Fesztivál »
Időpont: augusztus első szombatján Helyszín: Mohács Egy régi sokác hagyományt felelevenítve köcsögösbab-főzést rendeznek a Baranya megyei Mohácson augusztus első szombatján, hogy felidézzék a hajdani szántóföldi munkák emlékét.

Gastroblues Fesztivál » Időpont: július első hetében Helyszín: Paks Paks várja a bor, a gasztronómia és a zene szerelmeseit, rajongóit vagy a pusztán óvatosan kíváncsiskodókat. Gombafesztivál »
Időpont: július első szombatján Helyszín: Kárász A mecseki erdők ölén fekvő Kárász nem véletlenül szervez már hetedik éve gombafesztivált a nyár legcsapadékosabb hónapját követően.

Végvári Gastromustra, Szi­ get­ vár­ »
Időpont: szeptember első szombatja. Helyszín: Szigetvár A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség országos főzőversenye, melyen minden megye válogatott séfcsapata helyi termékekből készíti el térsége hagyományos ételspecialitásait.

Keszegfesztivál »
Időpont: július első szombatján Helyszín: Báta Talán már a Dunával évszázadok óta együtt élő bátaiak sem tudják, hogy mióta ünneplik meg a nyár derekán, egy kiadós kulináris élvezettel, széles családi-baráti körben a jó dunai halakat és halételeket.

Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál »
Időpont: szeptember első szombatja Helyszín: Bóly, Kántor-rét A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. „kanalas galuskával” készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül.

Villányi RozéMaraton »
Időpont: július harmadik hétvégéjén Helyszín: Villány A legfrissebb, fiatalos hangvételű fesztiválon a Villányi borvidék borászai egy helyen, a forgalomtól elzárt villányi pincesor felső részén mérik majd a nyár egyik legüdítőbb italát, a villányi rozét.

Harkányi Mézeshetek » Időpont: szeptember második hetében Helyszín: Harkány, Zsigmondy sétány, művelődési ház, sportcsarnok, faluház A harkányi szabadtéri színpadokon megvalósuló koncerteken túl kézműves kirako­ dó­ vásárra, a főutcán menettáncra, a faluházban szüreti bálra és a mézzel való gyógyászattal kapcsolatos előadásokra kerül sor a fürdővárosban. Kaposvári Mézfesztivál » Időpont: szeptember második hétvégéjén Helyszín: Kaposvár A Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend rendezvénye Kaposvárott a mézfesztivál és a zselici méhészek szakvására.
Dél-Dunántúl » Jóízű ünnepek | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Királyi Szakácsok Nyomdokán » Időpont: augusztus első hétvégéjén Helyszín: Nagyszakácsi Augusztus szép nyári időt ígérő első, igazán hosszú hétvégéje nagy ünnepe a királyi szakácsok nyomdokain járó kedves somogyi falunak, Nagyszakácsinak és a gasztronó­ miának.

25

Kenyér-, hal- és borünnep » Időpont: 2013. szeptember közepén Helyszín: Paks, Sárgödör tér A gasztronómiai fesztivál résztvevőit szá­ mos zenekar, gyermekprogramok és fellé­ pő könnyűzenei együttesek szórakoztatják. A rendezvény ideje alatt a pincék és présházak nyitott ajtókkal várják a borok kedvelőit. Szekszárdi Szüreti Napok » Időpont: szeptember harmadik hétvégéje Helyszín: Szekszárd A szüret Szekszárd és környéke legnagyobb ünnepe. Európai Bordalfesztivál » Időpont: szeptember Helyszín: Villány–siklósi Borút települései, Pécsi Nemzeti Színház A jó borban öröm, barátság és dal van – így szól egy régi magyar mondás. Ezt az európai bordalfesztiválok hitelesen bizonyítják, hiszen példát mutatnak az európai civilizá­ ciók összekapcsolódására, és a bordalok belső szimbolikájával felidézhető életeszményt, egy több ezer éves, jelképekben rendkívül gazdag hagyományt visznek tovább és tartanak életben. Falusi Turizmus Utcafesztivál »
Időpont: szeptember harmadik vasárnapján Helyszín: Pécs – Jókai tér Szeptember végi vasárnapon vászonborítású sátrakkal és sürgő-forgó vendégfogadókkal telik meg a város mediterrán hangulatú tere, a Jókai tér. Sül a lapcsánka, kukoricán térdepelnek a városi gyerkőcök, és kedélyes beszélgetés közben kóstolgatják a város lakói a fesztivál látogatóival együtt a friss sajtokat, a házi lekvárokat vagy aszalt gyümölcsöket és a mangalicás disznóságokat. Igazi öröm ez a nap, az újra felfedezett vidéki ízek ünnepe.

Falusi Vendégfogadók Or­ szá­ gos Sütő-Főző Fesz­ ti­ vál­ ja »
Időpont: október első szombatján Helyszín: Hosszúhetény A rendezvényen falusi vendégfogadók mérik össze erejüket és tudásukat.

Vörösbor Fesztivál » Időpont: október első hétvégéjén Helyszín: Villány Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Kadarkúti Gesztenyés Nap » Időpont: október második szombatján Helyszín: Kadarkút A rendezvényen számos gesztenyés étel- és italkülönlegesség megkóstolható és megvásárolható, többek között gesztenyepálinka és -likőr. A programot főzőverseny színesíti, természetesen gesztenyés ételekkel. Geresdlaki Gőzgombóc Feszti­ vál­ »
Időpont: október második szombatján Helyszín: Geresdlak Ez a nagyszabású rendezvény remek lehetőség, hogy Geresdlakon fennmaradjon a gőzgombóc mint hagyományos sváb étel elkészítésének tudománya, valamint a fia­ tal korosztály képviselői is kedvet kapjanak arra, hogy megtanulják az idősebbektől a forté­ lyokat.  «

26 |

Dél-Dunántúl » Jóízű ünnepek itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Ízek és élmények
A Bükkösdi Ökopark 2013 márciusában megnyitja 100 fős éttermét. Esküvők, családi és üzleti rendezvények megtartására alkalmas helyszín, melyben a környék borait, jellegzetes magyar alapanyagokból készült ételek ízeit ismerhetik meg az érdeklődők. Fontosnak tartjuk, hogy a helyi termelők készítményei is megjelenjenek kínálatunkban.

» www.okobukkosd.hu

Naturalé a „természet kincse”
A Mecsekerdő Zrt. gyümölcslevei kizárólag hazai gyümölcsök felhasználásával készülnek, nem tartalmaznak adalékanyagot. A friss, érett gyümölcsök a feldolgozás során megőrzik eredeti ízűket, a speciális „Bag-In-Box” csomagolás pedig biztosítja a vegyszermentes eltarthatóságot. Termékeink megvásárolhatóak központunkban, az erdészeti igazgatóságokon, a pécsi vásárcsarnokban.
» www.mecsekerdo.hu
Dél-Dunántúl » Jóízű ünnepek | itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

27

Pécs látképe

TOURiNFORm iRODÁk DÉL-DUNÁNTÚLON
TOURiNFORm BÓLY » 7754 Bóly, Erzsébet tér 1. Tel.: 69/368-100, fax: 69/368-100 E-mail: boly@tourinform.hu TOURiNFORm BONYhÁD » (szezonális iroda) 7150 Bonyhád, Szabadság tér 2. Tel.: 74/451-342, fax: 74/451-342 E-mail: bonyhad@tourinform.hu TOURiNFORm DOmBÓvÁR » (szezonális iroda) 7200 Dombóvár, Kernen tér Tel.: 20/369-7448 E-mail: dombovar@tourinform.hu TOURiNFORm DUNaFÖLDvÁR » 7020 Dunaföldvár, Rátkai köz 2. Tel.: 75/341-176, fax: 75/341-176 E-mail: dunafoldvar@tourinform.hu TOURiNFORm HaRkÁNY » 7815 Harkány, Kossuth L. u. 7. Tel.: 72/815-910, fax: 72/815-910 E-mail: harkany@tourinform.hu TOURiNFORm KaPOSvÁR » 7400 Kaposvár, Fő u. 8. Tel.: 82/512-921, fax: 82/320-404 E-mail: kaposvar@tourinform.hu TOURiNFORm KELETi-MECSEk » (szezonális iroda) 7333 Kárász, Petőfi u. 36. Tel.: 72/420-074, fax: 72/420-074 E-mail: karasz@tourinform.hu TOURiNFORm MOhÁCS » 7700 Mohács, Széchenyi tér 1. Tel.: 69/505-515, fax: 69/505-504 E-mail: mohacs@tourinform.hu TOURiNFORm NaGYaTÁD » 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 1/a Tel.: 82/351-506, fax: 82/351-506 E-mail: nagyatad@tourinform.hu TOURiNFORm ORFŰ » 7677 Orfű, Széchenyi tér 1. Tel.: 72/598-116, fax: 72/598-119 E-mail: orfu@tourinform.hu

28 |

Dél-Dunántúl » Tourinform irodák itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Dunai halászlé

TOURiNFORm PÉCS » 7621 Pécs, Széchenyi tér 7. Tel.: 72/213-315, fax: 72/212-632 E-mail: pecs@tourinform.hu TOURiNFORm PÉCSvÁRaD » 7720 Pécsvárad, Kossuth L. u. 31. Tel.: 72/466-487, fax: 72/466-487 E-mail: pecsvarad@tourinform.hu TOURiNFORm SikLÓS » 7800 Siklós, Vajda János tér 8. Tel.: 72/579-090, fax: 72/579-091 E-mail: siklos@tourinform.hu

TOURiNFORm SZEkSZÁRD » 7100 Szekszárd, Béla tér 7. Tel.: 74/315-198, fax: 74/510-131 E-mail: szekszard@tourinform.hu TOURiNFORm TamÁSi » 7090 Tamási, Szabadság u. 29. Tel.: 74/470-902, fax: 74/470-902 E-mail: tamasi@tourinform.hu

IMPRESSZUM » Kiadta: Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális
Marketing Igazgatóság » Előkészítés: WOW Stúdió Kft. » Nyomdai munkák: CREW Nyomdaipari Szolgáltató Kft. » Térkép: Freytag-Berndt » Fotók: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma » Ingyenes kiadvány! » A kiadványban szereplő ajánlatok tartalmáért a Magyar Turizmus Zrt. nem vállal felelősséget. Az árak tájékoztató jellegűek. » További információért, kérjük, keresse közvetlenül a szolgáltatókat!

Dél-Dunántúl: közelebb, mint ­ gondolnád!

DéL-DUnÁntÚL: napsütés, dErŰ, JÓ boroK, LELassULÁs, EGYmÁsra fIGYELés…

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful