MINDEN ÉLmÉNNYEL TÖBB LESZEL

itthon.hu

BALATON

Tihanyi látkép a Belső-tó partjáról

Füredi sétány

BEkÖSZÖNTŐ

EGÉSZ ÉVBEN BALATON!
A Balaton mindenkinek mást és mást jelent, de az bizonyos, hogy mindenkinek jelent valamit. Van, akinek a tavasszal újra benépesülő turistaösvényeket, sokaknak a nyári s ­ trandok zsibongását és az é ­ jszakai élet pörgését, de akad olyan is, ­ akinek az őszi mulatságok, fesztiválok vidámságát vagy a tél végtelen nyugalmának harmóniáját. Kétségtelen, hogy minden évszak­ nak megvan a maga szépsége és varázsa, ha az ­ Tartalomjegyzék:
Vizes élmények Természeti kincseink Aktív kikapcsolódás Egészségesen télen-nyáron Ízutazások Kulturális kitekintő Családdal a Balaton körül Látnivalók egész évben Hasznos tudnivalók Tourinform irodák 2 6 10 16 20 26 30 38 42 44

«

­ mber tudja, hol keresse. Ebben e igyek­ ­ szik segítséget nyújtani ez a kiadvány. Egész évben várjuk, legyen a vendégünk!
Balaton » Beköszöntő | itthon.hu/balaton » itthon.hu

1

ViZES ÉLmÉNYEk

VÍZ MINDENÜTT…
A Balaton régió elképzelhetetlen a Balaton nélkül, a Balaton pedig elképzelhetetlen a vízpart és a vízpart kínálta élmények nélkül.
Tavasztól őszig vitorlázók hódítják meg napról napra a Balaton vizét. Az 596 km2 vízfelület igazi paradicsom számukra, a vitorlázás a legnépszerűbb vízi sport a Balatonnál, közel 100 kikötő várja a hajókat. A balatoni vitorlásversenyeket elsősorban a „technikás” sporthajósok kedvelik – a tó bonyolult széljárása még az ő tudásukat is próbára teszi. A versenyek közül kiemelkedik a minden év júliusában megrendezésre kerülő Kékszalag Nagydíj, Európa leghosszabb tókerülő versenye. Számos településen zajlik vitorlás- és szörfoktatás kezdők számára is, egyebek között a balatonföldvári strandokon. A menetrend szerinti hajózás minden évben húsvétvasárnap kezdődik. Az előidényben főként a Balaton nagyobb települései között közlekednek ezek a járatok, de sétahajókázásra több településen is be lehet jelentkezni a hajózási vállalkozóknál. A Balaton, természetes tóként, szinte egész évben kellemes horgászélményt kínál

Vitorlások a Balatonon

2

|

Balaton » Vizes élmények itthon.hu/balaton » itthon.hu

Kapásra várva

– a balatoni halak között különösen a pontyot, a süllőt és a keszegféléket (meghatározóan a dévérkeszeget) kell megemlítenünk, de nagy állománnyal van jelen a kősüllő, az angolna, a balin és a garda is.

A területi engedélyekről, horgászjegyekről, a méretkorlátozásokról és tilalmi időkről a Balatoni Halgazdálkodás honlapján lehet tájékozódni.

Parti horgászatra sajnos már csak kevés helyen van lehetőség, a tavaszi horgászathoz a déli, sekély, gyorsan felmelegedő oldal ajánlott inkább, főként Fonyód, Balatonfenyves, Siófok-Sóstó.
Balaton » Vizes élmények | itthon.hu/balaton » itthon.hu

3

A Balaton nemcsak nyáron nyújt felejt­ hetetlen élményt. A vízparti lankák télen már néhány centi hó lehullása után kiválóan alkalmasak szánkózásra. Kellően tartós hideg esetén a tó is befagyhat, ha megfelelő vastagságú a jég, kihagyhatatlan élmény rajta korcsolyázni vagy fakutyázni. Ilyenkor számos település jelöl ki korcsolyapályát – érdemes az interneten tájékozódni a lehetőségekről.

Fürdőzés a Balatonban

4

|

Balaton » fejezetcím itthon.hu/balaton » itthon.hu

A Balatonon – bármilyen hihetetlen is – nem mindig strandoltak az emberek. Még az 1800-as években sem volt divat a Balatonban fürödni – inkább az állatokat hajtották le a tópartra itatni, fürdetni. A szélesebb rétegeket érintő tavi fürdőzés a XIX. század második felében indult meg. Az 1898-ban épített tizenkét tornyú balatonfüredi fürdőház volt az egyik legnagyobb a Magyar Tengeren. A  balatoni fürdőházak emlékét őrzi a felújított keszthelyi Sziget-fürdő. A  balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét mutatja be a keszthelyi Balatoni Múzeum „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” című állandó kiállítása. Ma a vízi élmények szezonja természetesen elsősorban a nyár. A tó partvonalán egymást követik a felújított, családbarát, megannyi gyermek- és sportprogramot kínáló strandok. A víz minősége kiváló, a strandok szolgáltatásai évről évre magasabb

Sok helyen lidósított partszakaszok várják a legkisebbeket – a lehetőségekről érdemes az interneten tájékozódni (www.itthon. hu/balaton). A fiatal korosztály igényeihez igazodva egyre több strandon találunk röplabda-, foci-, kézi- vagy kosárlabda­ pályát, amelyek között egyaránt népszerűek a homokos strandi, a gyepes és a vízben kialakított pályák. Azokat, akik egy kicsit izgalmasabb kalandokra vágynak, Balatonfüred, Vonyarcvashegy és Siófok vízisípályái várják, de ez utóbbin járva érdemes kipróbálni a kiteszörföt is. Sokan azok közül, akik a vízparton töltik szabadságukat, a lubickolás és a napozás közben szívesen vesznek részt strandi rendezvényeken. Az animációs és garantált programokon túl egyre több helyen vehető igénybe a strandkönyvtár-szolgáltatás. A strandprogramok mellett természetesen kihagyhatatlanok a vízisport-ren­ dez­ vé­ nyek, amelyek közül talán a legismertebb a Balaton-átúszás, ame-

Érdemes keresni a ­ települési és/vagy térségi kártyákat, általuk kedvezmények vehe­ tők igénybe többek között a strandokon is.
Télen is vár a Balaton!

színvonalúak, így számos strand kapja meg a „Kékhullám Zászló” minősítést. A családok körében igen kedvelt a keszthelyi Balaton alakú medence, a 2012-ben a legkedveltebb nyaralóhelynek választott Alsóörs strandja és a zalakarosi fürdő Vízipók Csodapók vízi gyermekvilága!

lyet Révfülöp és Balatonboglár között indítanak el minden év júliusában. Azok, akik inkább a fokozatosság hívei, részt vehetnek kisebb ­ erőpróbákon is – akár úszó-, akár evezősversenyekről legyen szó –, ezek pontos részleteiről legkönnyebben az internetről tájékozódhatunk.
Balaton » Vizes élmények | itthon.hu/balaton » itthon.hu

5

TERmÉSZETi kiNCSEiNk

TERMÉSZETESEN BALATON!
A természet bőségesen ­ megajándékozta szépséggel a Balatont, a kirándulók, túrázók számtalan túraútvonal közül választhatnak, melyek mesés tájakon vezetnek keresztül.
A Balaton gyöngyszeme a Tihanyi-félsziget, amely tájképi adottságainak, földtani, geológiai képződményeinek, változatos élővilágának köszönhetően az ország első tájvédelmi körzete lett. A balatonfüredi Tamás-hegy oldalában 1894-ben feltárt Lóczy-barlang látogatói élvezhetik a barlang kellemes hűsét, és megcsodálhatják az egykor feltörő langyos vizek alkotta üstszerű oldási formákat. A monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyről csodálatos panoráma tárul a látogató szeme elé. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait.
A különleges természeti képződmények jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területeihez tartozik. A bemutatóhelyeken szakvezetés is igénybe vehető, a látogatók tanösvényeken ismerkedhetnek meg a régió botanikai és geológiai érdekességeivel, erről bővebben a nem­
Balaton-felvidéki túrázók

zeti park honlapján lehet tájékozódni.

6

|

Balaton » Természeti kincseink itthon.hu/balaton » itthon.hu

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken

A szomszédos Káli-medence nyugodt hangulata magával ragadja a látogatót. A falvak régi időket idéző templomtornyai, a műemlék borospincék, a szőlő- és mandulaültetvények, rétek és szántók egyedi harmóniája teszi bájossá ezt a tájat. A Szentbékkálla és Mindszentkálla határában található Kőtenger egyedülálló képződmény – itt található a többtonnás Ingókő, amelyet akár egy ember is megmozgathat. A Tapolcai-medence látványos tanúhegyeivel, láp- és mocsárrétjeivel kiemelkedő értéket képvisel. A bazaltvulkánok a Balaton víztükrével Európa egyik legszebb tájrészét alkotják. A Kis-Balaton 1951 óta természetvédelmi terület. Madár­ tani szempontból szerepe országos és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, mintegy 232 madárfaj fészkel itt, köztük a magyar természetvédelem szimbóluma, a hófehér nagy kócsag.

Szigligeten a Kamon-kő tanösvény, Badacsonyban a Geo-botanikai tanösvény, a Szent György-hegyen a Bazaltorgonák tanösvény várja az érdeklődőket.

Balaton » Természeti kincseink | itthon.hu/balaton » itthon.hu

7

A terület látogatócentruma a jellegzetes fahídon keresztül megközelíthető és szabadon bejárható Kányavári-sziget, a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson pedig megismerkedhetünk a madárgyűrűzés technikájával. Egész évben nyitva van a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol interaktív kiállításon ismerkedhetünk a Kis-Balaton élővilágával, és közelről is megnézhetjük a dagonyázó bivalyokat. Zalaszántón a Kotsy vízimalom a molnárok életét bemutató kiállítással, működő malomipari gépekkel, játszótérrel sajátos programot nyújt a környéken üdülőknek. Balatonederics közelében, a Keszthelyihegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett – alap- és extrém túra keretében meglátogatható – Csodabogyós-barlang, amely Magyarország hetedik, a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja.

A régió turistaútjai és tanösvényei mellett különleges túraútvonalakon is járhatunk, ilyen például a földvári, csodálatos panorámájú Magasparton vezető, a kelta kori múltat bemutató Keltatúra, a Balatonfelvidék jellegzetes szőlőfajtáit bemutató Csopak–paloznaki olaszrizling tanösvény, vagy a Vörös homokkő tanösvény Balatonalmádiban. Tankörsétára nyílik lehetőség Felsőörsön az első magyar feldolgozott földtani alapszelvény körül, és bazaltutcán sétálhatunk a Kovácsi-hegyen Vindornyaszőlősön. A balatonkenesei Tátorján tanösvényen egy olyan növényritkasággal ismerkedhetünk meg, amely csak itt lelhető fel egész Közép-Európában. Siófok mellett partifecske- és gyurgyalagkolóniák nyomába szegődhetünk a Töreki-tavak tanösvényen, Hévízen pedig a tőzeglápos vidéket ismer-

Sütkérező bivalyok

8

|

Balaton » Természeti kincseink itthon.hu/balaton » itthon.hu

A Csodabogyós-barlang

hetjük meg a Berki sétaúton. Balatonfüreden az Aranyember útján juthatunk fel a Tamás-hegyre – a sétaút állomásai egyik legnagyobb regényünk főszereplőinek nevét viselik. Zamárdiból kiinduló gyalogtúránkon

A Káli-medence korábban vízben gazdag volt, az itt átfolyó patakokon a számos vízimalom mellett sok helyen mosóházakat is építettek.

a legendás Szamárkőhöz juthatunk el, ha pedig a szomszédos Balatonföldváron húzunk túrabakancsot, Somogy megye legépebben megmaradt várromjához, a Kereki várhoz kirándulhatunk.
Balaton » Természeti kincseink | itthon.hu/balaton » itthon.hu

9

Szerte a Balaton régióban találhatunk kalandparkokat, melyek igen változatos élményeket nyújtanak. Akad itt bobpálya, drótkötélcsúszda, paintball, vízidodzsem, valamint számos kötél- és kalandpálya is… És minder­ re hol van lehetőség? Zamárdi­ ban, Gyenes­ diáson, Nemesvitán, Zánkán, Tihanyban, Balatonfüreden, Balaton­ bogláron, Csopakon, Balatonfűzfőn, Siófokon és Zalaszabaron.

Kerékpározni mindenki szeret

10

|

Balaton » fejezetcím itthon.hu/balaton » itthon.hu

AkTÍv kikaPCSOLÓDÁS

A BALATONNÁL MINDIG VAN MIT CSINÁLNI!
A Balatonnál bőven válogathatunk az aktív időtöltési programok közül. A régió változatos tájegységeinek felfedezése gyalog, kerékpáron vagy lóháton egyaránt hatalmas élmény.
Azok számára, akik szeretnek kerékpározni, a Balaton régió egy igazi paradicsom! Sokfelé lehet biciklizni számos ajánlott túraútvonal mentén vagy akár a Balatoni Bringakörúton, ami nem más, mint a tavat körülölelő, mintegy 210 km hosszú, végig táblával jelölt útvonal. a látnivaló és a gyermekbarát program. A tó környékének két keréken történő felfedezésére a legkellemesebb időszakok a tavasz véginyár eleji hetek, a hosszú hétvégék, valamint a vénasszonyok nyara. Ha drótszamáron tekerve szeretnénk megismerni a Balatont, szánjunk rá minimum 3-4 napot! A kerekezés fáradalmait nyáron a tó partján egy hűsítő fürdő keretében pihenhetjük ki, de több helyen forrásvízzel is megtölthetjük kulacsainkat. Érdemes megállni a régió valamelyik kilátójánál, hiszen a Balaton körüli dombok és hegyek remek panorámát nyújtanak. Jó program lehet ellátogatni a fonyódi Várhegyi Széplátóhoz, a 2012-ben

A régió felfedezéséhez nagy segítséget nyújthat a Balaton aktív és kerékpáros térképe, melyet a Tourinform ­ irodákban ingyenesen lehet ­ beszerezni.
Felhőtlen öröm a kalandparkban

A Balatont megkerülve számos településen kerekezhetünk végig, ahol olyan érdekességeket is felfedezhetünk, amelyek mellett esetleg autóval megállás nélkül elhaladnánk. Ideális környezet a kisgyermekes családok számára is, hiszen nincsenek nagy szintkülönbségek, kis távolságokon belül sok

újra megnyitott boglári Gömbkilátóhoz, az akarattyai Panoráma-kilátóhoz, az alsóörsi Csere-hegyi kilátóhoz, a badacsonyi Kisfaludy-kilátóhoz vagy a gyenesdiási Festetics-kilátóhoz. A legpazarabb panoráma talán – nevéhez hűen – a balatongyöröki Szépkilátóból tárul elénk.
Balaton » Aktív kikapcsolódás | itthon.hu/balaton » itthon.hu

11

Otthon felejtette a kerékpárját, vagy ötletszerűen jött a kerekezés gondolata? Nem probléma, itt nem marad élmény nélkül senki sem, számos kerékpárkölcsönző és -szerviz kínálja szolgáltatásait régiószerte. Egy-egy megerőltetőbb szakasz után remek pihenési lehetőséget kínálnak a kerékpárospihenők, bringatanyák, ha pedig valamilyen különlegességre vágyunk, látogassunk el a balatonfüredi vagy balatonföldvári bringaparkba. A Balatont körbekerülő bringások öt helyen találják meg a teljesítményüket igazoló pontokat – ezekről, a különböző kerékpáros ren­ ­ dezvényekről és a Balatoni Bringakörútról bő-

Pihenő a Balaton partján

vebb infor­ m áció a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Egyesület internetes oldalán érhető el. A Balaton régióban kerékpározni, lovagolni sokfelé lehet – kaland- és tematikus parkokat is több településen találunk. Vannak azonban olyan aktív, sok esetben különleges, egyenesen extrém programok, amelyek nem vehetők igénybe mindenhol. Ilyen például a hőlégballonozás,

12

|

Balaton » Aktív kikapcsolódás itthon.hu/balaton » itthon.hu

amelyre a Nyugat-Balatonon, Hévíz és a Kis-Balaton vidéke fölött nyílik lehetőségünk. A bátor vállalkozók lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetnek, tiszta időben akár a Tihanyi-félszigetig is el lehet látni. Azok, akik nem fürödni, inkább evezni szeretnének, a nyári hónapokban a Zalán, a téli hónapokban Hévízen, a Hévíz patakon – mely sosem fagy be – tudnak kenuzni. Ha már evezésről beszélünk, szólnunk kell arról is, hogy Balatonfüreden sárkányhajózásra is lehetőség nyílik. A Kis-Balatonnál járva, Zalakaroson kipróbálhatjuk a közlekedés egy teljesen új, ám annál szórakoztatóbb formá-

Aki a lövészet terén szeretné kipró­ bálni a képességeit, annak a helyi lövészegyletek­ ben és -klubokban nyílik erre lehetősége Balatonfűzfőn és Gyenesdiáson. Íjászatra Alsóörsön, Siófokon, Szigligeten,

Szigligeti íjászok

ját. A segwayen két keréken egyensúlyozva fedezhetjük fel a fürdővárost és környékét. Egyre népszerűbbek a felnőtt­ ját­ szó­ parkok, köztéri szeniorfitneszparkok. Ilyenből többet is találunk a Balatonnál, többek között Balatonalmádiban, Balatonakarattyán, Hévízen, Keszthelyen és Vonyarc­ v as­ hegyen. Ez utóbbi településen még skate-park is épült a deszkásoknak.

Balatonszentgyörgyön és Rádpusztán adódik alkalom.

Balaton » Aktív kikapcsolódás | itthon.hu/balaton » itthon.hu

13

A Balaton régió, Magyarország egyik legszebb, legváltozatosabb tájegységének felfedezése lóháton is maradandó élményt jelent! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén (Tapolcai-medence, Káli-medence, Keszthelyi-hegység) kiváló lovastúra-útvonalakat találhatunk, amelyeket lovardák által szervezett lovas túrákon fedezhetünk fel, illetve népszerűek a többnapos Balaton-túrák is. A programok képzett lovászok részvételével zajlanak, csakúgy, mint a csillagtúrarendszerű lovagoltatás, melynek útvonalait a lovardák az erdészeti, valamint turistaútvonalakra alapozzák. Kezdő lovasok a lovaglás alapjait futószáras oktatás keretében sajátíthatják el, amire szinte valamennyi lovas udvarban lehetőség nyílik. A kalandra vágyók képzett vezetőkkel rövidebb-hosszabb túrák során megismerhetik a környék nevezetességeit, természe-

ti kincseit. Gyakorlott lovasok egy-, illetve többnapos vadászlovagláson, tájékozódási versenyen, csillagtúrán vehetnek részt – természetes akadályokkal, gyorsasági szakaszokkal tarkítva. A lovak szerelmesei számos rendezvényen is betekintést kaphatnak a magyar lovas életbe: csikósbemutatók, történelmi hagyományőrző napok, lovagi tornák, díjugrató-, díjlovagló-, fogathajtóversenyek színes programjai között válogathatnak többek között a zánkai Új Nemzedék Központban, Gyulakeszin, Lovason, Salföldön, Keszt­ helyen, Rádpusztán és Gyenesdiáson, a Festetics Vágtán. Szentbékkállán nagy divatja van a lovaspólónak, évente több versenynek is helyet ad a település. A  régió lovas udvaraiban egyaránt igénybe vehető lovas oktatás futószáron, tereplovaglás és napos lovaglás is.

Egyre népszerűbb a golf

14

|

Balaton » Aktív kikapcsolódás itthon.hu/balaton » itthon.hu

Lóháton kirándulni felejthetetlen

A golf szerelmeseinek Balatonudvari és Balatongyörök mesés panorámájú versenypályája ad lehetőséget a sportolásra. Attól sem kell megijednünk, ha még nem sajátítottuk el eme pompás – sokak által úrinak tartott

Csobáncon a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovas Bandérium célul tűzte ki a magyar nemzeti és lovas hagyományok ápolását, bemutatását.

– sport mozdulatait, oktatásra is van lehetőség mindkét helyszínen. Balatonudvariban és Balatongyörökön is rendszeresen szerveznek hazai és nemzetközi versenyeket, ahová versenyzőként vagy érdeklődőként, de mindenképpen érdemes ellátogatni.
Balaton » Aktív kikapcsolódás | itthon.hu/balaton » itthon.hu

15

EgÉSZSÉgESEN TÉLENNYÁRON

GYÓGYÍTÓ KÉNYEZTETÉS
A tó és a természet végtelen harmóniát sugároz. A Balaton vidéke a gyógy­ adott­ sá­ gokra alapozva a terápiák változatos tárházát kínálja. ­
A XIX. században híre ment, hogy a Balaton vize teljes egészében gyógyvíz. Ez az állítás ugyan nem igaz, annyi alapja azonban feltétlenül van, hogy a Balaton régióban számos helyen fakad gyógy-, ásvány- vagy forrásvíz. Részben ezekre az adottságokra, részben pedig a tó és a természet által ajándékozott harmóniára alapozva a régió a gyógyászati, szépészeti és wellnesskúrák változatos tárházát kínálja egész évben. A Balatontól 6 km-re található a Hévízi-tó, a világ legnagyobb, biológiailag is aktív termáltava. Vizének, iszapjának gyógyító és szépítő hatását már több száz éve felismerték. A tó kénes, enyhén radioaktív vize kiváló a reumatikus, mozgásszervi, idegrendszeri megbetegedé-

A Balatonnál sokféle gyógynövény fellelhető. Ezek közül talán leghíresebb a tihanyi levendula. Mire is jó? Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fertőtlenítő hatása is. A levendulaolaj nagyon kellemes illatú – az aromaterápia során gyakran alkalmazzák.
Tihany híres a levendulájáról

16

|

Balaton » Egészségesen télen-nyáron itthon.hu/balaton » itthon.hu

Fürdőzés Hévízen

sek gyógyítására. A Hévízi-tó medrét 1–7 méter vastagságban borító gyógyiszap (amely 80%-a szervetlen és 20%-a szerves anyagot tartalmaz) a maga nemében páratlan a világon. Az anyag ásványi összetétele, hőtartó képessége, radioaktivitása és más fizikai tulajdonságai miatt nagyszerűen alkalmas krónikus mozgásszervi (reumatikus), egyes nőgyógyászati betegségek gyógyítására és sérülések utókezelésére. A hévízi terápiák sorában kevésbé ismert az ivókúra, pedig a hévízi vízzel alkalmazott gyógykezelés eredménye főként idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban kifejezetten hatásos. Zalakaros gyógyvize 2500 méter mélyről tör fel. Új gyermekvilága, élményfürdője, a hozzákapcsolódó wellness- és fitneszszolgáltatásokkal egészíti ki a gyógyászati centrumot, így biztosítva kitűnő felüdülést a család minden tagja számára.

A wellness nem gyógyszer, a wellness sokkal több ennél: a testilelki jólét elérésére irányuló életforma, egészségtudatos életmód.

Balaton » Egészségesen télen-nyáron | itthon.hu/balaton » itthon.hu

17

Tapolca városa alatt regényes, több részre osztott barlangrendszer húzódik. ­ A Tavas-barlang mellett a barlangrendszer másik részében gyógyászati tevé­ kenység folyik. Asztmatikus beteg­ ségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések esetén a barlang pollenmentes, állandó hőmérsékletű levegője bizonyítottan gyógyító hatással bír.

Nordic walking

18

|

Balaton » fejezetcím itthon.hu/balaton » itthon.hu

A 2500 méter mélyről feltörő, 96 °C-os zalakarosi gyógyvíz elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal, idült gyulladásos és ízületi bántalmakkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban is. Siófokon 2006-ban nyílt meg az élmény­ fürdő, amelybe a nagyberényi gyógyvizet vezették be. A római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó fedett élményfürdő és wellnessközpont nevéhez méltóan a római fürdők hangulatát idézi. A marcali gyógyvízzel eredményesen kezelhetők a reumatikus, az idegrendszeri és a nőgyógyászati panaszok, míg a siófoki fürdő 1091 méter mélyről feltörő minősített termálvize mozgásszervi problémák, nőgyógyászati és urológiai betegségek, bőrgyógyászati elváltozások gyógyítására, valamint baleseti sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére ajánlott.

A nordic walking egyre népszerűbb a régióban is. Különös érdeme, hogy szabadban űzhető, és olyanok is végezhetik, akik más sportok gyakorlására nem lennének képesek. A  normál sétához képest a test izmainak 90%-át megmozgatja, serkenti a vérkeringést, növeli az állóképességet. A nordic walking kipróbálására már számos helyen nyílik lehetőségünk a régióban, így például Zalakaroson, Hévízen, Keszthelyen, Badacsonyban, és 2013-tól Balatonfüre­ den is. A szőlő és a bor fogyasztása bizonyítottan jótékony hatású, ezért a wellnesskezelések során is kiaknázzák a külsőleges alkalmazás előnyeit. Ma már mind több hazai SPA szalonban kínálnak vinoterápiás kezeléseket: válogathatunk a borfürdő, szőlőmagpakolás, szőlőhéjmasszázs között. A szakirodalom szerint a borfürdő hatása fokozható azzal, ha közben elkortyolgatunk egy kicsi vörösbort. Vigyázat! Ne a kádból

A tapolcai gyógybarlang

A XIX. században ­ divatos balatoni légkúra leginkább Balatonalmádihoz köthető. Ma légsátrak helyett változatos programok, ­ hangulatos szálláshelyek és nívós strandok várják a pihenni vágyókat.

Balatonfüreden több kútnál is megkóstolhatjuk a szénsavas vizet, amelyet fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmaznak. Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos.

merjük ki a fogyasztásra szánt nedűt, hiszen a borfürdőbe nem igazi bort, hanem úgynevezett borseprőt öntenek, és azt is hígítják, illetve gazdagítják mézzel, fűszerekkel, olajokkal! Keresse a vinoterápiás ajánlatokat többek között Balatonfüred, Hévíz és Zalakaros wellnessközpontjaiban!
Balaton » Egészségesen télen-nyáron | itthon.hu/balaton » itthon.hu

19

ÍZUTaZÁSOk

„HALAT, VADAT…” – JÓÍZŰ KALANDOZÁS A BALATONNÁL
A tó sokféle hallal, a térség erdői vadféleségekkel, a jó talajú kertek kiváló zamatú gyümölcsökkel hívogatják a gasztronómiai élmények kedvelőit.
A balatoni ételek között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a „királyt”, a balatoni fogas süllőt. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas egyedülállóan nemes íze érvényesülhessen. Külön említést érdemel a balatoni halászlé is, amely annál finomabb, minél többféle halból készül. Ugyancsak országos hírre tett már szert a Jókai személyéhez kötődő különleges bableves, amely neves írónk füredi tartózkodása alatt vált kedvenc ételévé.

Egészben sült süllő

20 |

Balaton » Ízutazások itthon.hu/balaton » itthon.hu

Házi készítésű termékek

Ha a Balatonról beszélünk, akkor a változatos húsételek mellett a tóparti étkezések során kihagyhatatlan a lángos, a palacsinta és a tócsi.

A sorra nyíló termelői piacok a régi idők hangulatát idézik, ahol mindent megtalálhatunk a házilag készült kecske- és juhsajttól kezdve a kemencében sült finomságokig.

És hogy mit kínálnak ma a régió éttermei? Győződjön meg róla személyesen! Válogasson a legjobbak kínálatából – díjnyertes séfek, díjazott éttermek várják a kulináris élvezeteknek hódolókat.
Balaton » Ízutazások | itthon.hu/balaton » itthon.hu

21

BaLatOn
régiÓs térképe

Nagyváz

Kapolcs Tapolca Gyulakeszi Szentbékkálla Kékkút

Balat Balatonak Zánka

Révfülöp Hévíz Keszthely Balatonederics Gyenesdiás Szigliget Badacsonytomaj Balatongyörök

Sármellék

71

Vonyarcvashegy

B

A

L

Ba

Balatonbo Fonyód

Balatonfenyves

Balatonmáriafürdő Balatonszentgyörgy
KIS -B A N TO LA

BuzsákCsisztapuszta Buzsák

Lengyel

E71

So

M7

Zalakaros

Marcali
68

Somog

22 |

Balaton » fejezetcím itthon.hu/balaton » itthon.hu

72

Nemesvámos

Balatonfűzfő Balatonalmádi Alsóőrs Balatonkenese
M7

zsony Csopak Balatonfüred
71

E71

tonudvari kali

Tihany

A
7

T

O
Zamárdi Szántód

N
Siófok
65

Balatonvilágos

Balatonföldvár Balatonszárszó Balatonszemes Szólád

Ságvár

alatonlelle

oglár

Karád

ltóti

Andocs

Tourinform iroda Hajóállomás Gyógyfürdő Komp Vár Repülőtér

omogybabod
67

gyvár

Balaton » fejezetcím | itthon.hu/balaton » itthon.hu

23

Mind a jellegzetes ételeknek, mind pedig a hozzá illő boroknak egyre több fesztivál, rendezvény igyekszik rangot adni a Balatonnál. Nem csak a téli disznóvágásokon, a Torkos Csütörtöki vendéglátáson, az őszi szüreti mulatságokon és a hagyományos Márton-napi libavacsorákon vehetünk részt, hiszen Fonyódon februárban kolbászfesztiválra invitálnak minket, áprilisban pedig a Balaton-felvidéket rózsaszínű virágruhába öltöztető mandulát ünnepeljük a Balatoni Riviéra falvaiban. A felsorolásnak azonban még koránt sincs vége! Júliusban a Balatonföldvári Térzene Fesztiválon megkóstolhatók „A térség ízei” díjnyertes fogásai. Augusztusban nem-

Balatoni borkóstoló

csak hagyományos kenyérünnepeken vehetünk részt szerte a régióban, hanem a lecsót is megízlelhetjük Kenesén, míg Balatonalmádi hungarikumfesztivállal egybekötött pálinka­ kóstolóra hív. Az októberi töknapok mellett előbb Szigligeten a süllőnek, majd Tihanyban a látott halnak, a gardának szentelnek gasztronómiai ünnepet.

24 |

Balaton » Ízutazások itthon.hu/balaton » itthon.hu

Az ízletes ételektől elválaszthatatlanok a balatoni borok. A Balaton régióban a szőlő és a bor már a rómaiak óta mindennapos része az itt élő népek életének. A régió 6 borvidéknek ad otthont, melyek a következők: Badacsonyi, Balatonfüred–csopaki, Balaton-felvidéki, Balatonboglári, Balaton-melléki, Somlói. Pünkösdtől szeptember végéig közlekedik az a régiós buszjárat, amely a Badacsonyi borvidék 10 településén keresztül háztól házig, pincétől pincéig viszi az utasokat, de a borvidékeken borútegyesületek is segítik az utazó vendég tájékozódását.

A régió történelmi borvidékei kiváló borokkal, borosgazdákkal és borászokkal büszkélkedhetnek. Badacsonyban járva a szürkebarátot, a ­ Dél-Balatonon a cabernet Sauvignont, Zalában járva

Balatoni finomságok

Ha nem csak borra szomjazunk, akkor sem kell messzire mennünk, a Káli-medencében fakad a híres Theodora-forrás, amelynek vize a legenda szerint egyik kedvence volt a bizánci Theodora császárnénak, de a déli parton, Fonyód határában felfedezett kőzetrétegek közötti, Magyar Termék Díjas forrásvíz is híres, tisztasága miatt a kismamák és a csecsemők számára is fogyasztható.

a rajnai rizlinget, a Balatonfelvidéken a cserszegi f űszerest, Balatonfüreden ­ a chardonnayt, míg Somló környékén a furmintot ajánlott mindenképpen megkóstolnunk!

Balaton » Ízutazások | itthon.hu/balaton » itthon.hu

25

KULTURÁLiS kiTEkiNTŐ

MESÉLŐ MÚLT – VIBRÁLÓ JELEN
Kultúrák és korszakok találkozása, ember és természet összeérése. Lépten-nyomon ennek nyomaira bukkanhatunk, bármerre is járjunk a Balaton régióban.
A Balaton vidéke már az ősidőkben is kedvelt lakóhelye volt elődeinknek. A rómaiaknak köszönhetjük például a szőlőt. E kor leglátványosabb hagyatéka az élménygazdasággá bővült balácapusztai római kori villagazdaság és a II–IV. századi Valcum város maradványai a mai Fenékpusztán. A Tihanyi-félsziget kisebbik dombján már kilenc évszázaddal ezelőtt templomot és monostort állítottak. Az építkezést elrendelő királyi okirat, az 1055-ben keletkezett tihanyi alapítólevél a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait tartalmazza latin szövegkörnyezetben. Számos település határában fedezhetünk fel értékes Árpád-kori templomromokat, az izgalmas, néhol legendás múlttal bíró középkori várromok – így Szigliget, Nagyvázsony

A keszthelyi Festeticskastély impozáns kertjével, díszes termeivel, hatalmas könyvtárával és ­ különböző kiállításaival újra és újra képes lenyűgözni a látogatókat. A kastély területén található Hintómúzeum és Pálmaház további látványosságokat kínál.
A keszthelyi Festetics-kastély

26 |

Balaton » Kulturális kitekintő itthon.hu/balaton » itthon.hu

Szigligeti panoráma

várai, valamint a Csobánc, Tátika, Rezi és a Zádor vár romjai – és nemzeti emlékhelyünk, a somogyvári bencés apátság, Szent László király első nyughelye pedig méltó őrzői a középkornak. A várakban kiállítás mutatja be a régmúlt emlékeit, nyáron pedig várjátékokon ismerhetjük meg a középkori hadviselés harcászati hagyományait. A Festetics grófok balatonszentgyörgyi egykori vadászvára, a csillag alaprajzú Csillagvár a világon egyedülálló. A török hódoltságot követően megindult, máig is tartó fejlődés nyomai és emlékei régiószerte fellelhetők. Ezek egyik legszebb példája Keszthely városa, amely már a középkorban a vidék központja volt. Gróf Festetics György itt alapította meg a Georgikont, Európa első mezőgazdasági főiskoláját, amely ma nemcsak oktatási intézmény, megújuló majormúzeuma a környék mezőgazdaságának fejlődését eleveníti fel.

Somogyvár mellett kedvelt kirándulóhely a Szentesicaforrás. A ­ legenda szerint itt mosta meg kezét István király Koppány ­ legyőzése után. ­

Balaton » Kulturális kitekintő | itthon.hu/balaton » itthon.hu

27

Régen látott ismerőseinkkel hol máshol találkozhatnánk, mint a Balatonnál? Erre kiváló  lehet egy közös családi nyaralás, de alkalmat adhatnak olyan nemzetközileg is ismert rendezvények, mint a m ­ ájusi szántódpusztai Pannónia Fesztivál, a ­ júniusi alsóörsi motorostalálkozó vagy a 2012-ben Európa legjobb közepes méretű fesztiváljának választott júliusi ­ Balaton Sound Zamárdiban.

Nyaraló fiatalok

28 |

Balaton » fejezetcím itthon.hu/balaton » itthon.hu

A Balaton régió népi emlékei között szemelgetve a déli part vidékén járva „kötelező” felkeresni a hímzéséről híres Buzsák falut. Több helyen találunk értékes pincesorokat is: Szólád Európa- és Henry Ford-díjas, évszázados löszfalakba vájt pincesora vagy az aszófői vörösmáli pincesor ajtajainak napsugaras mintázata  különösen tetszetős. A táskai pincesoron a több mint száz vert falú, nádtetős pincéből 35 műemlék. Az építészeti emlékek közül kiemelkedik a vörsi talpasház, a zamárdi tájház és a 2011-ben az Év Tájházának választott balatonkenesei tájház. A történelmi múlt és a kulturális örökség rendezvények százai, múzeumok kiállításai során elevenedik meg. Ha egyedi élményekre vágyunk, érdemes ellátogatni a balatonendrédi Csipkemúzeumba, Gyenesdiáson pedig az Avar történeti kiállításra vagy az országban egyedülálló antikkályha-gyűjteménybe. A balatonedericsi

barátságba, Keszthelyen színpompás lepkéket és egzotikus hüllőket láthatunk. Fonyódon egy különleges villa várja látogatóit: a Kripta-villa egy síron túl is tartó örök szerelemnek állít emléket. Andocson, a somogyi búcsújáró és zarándokhelyen minden második hét péntekén, hagyományos rituálé keretében, más és más ruhába öltöztetik fel a katolikus templom Mária-szobrát. A ruhagyűjtemény ma már több mint 200 darabot számlál. Számos híres ember kötődött a Balaton­ hoz – emlékmúzeumaik, emlékházaik hazánk történelmét és kultúráját hozza közel hozzánk. Badacsonytomajon találjuk a Balaton festőjének, Egry Józsefnek a múzeumát, a hegy felé továbbsétálva pedig a település híres szerelmespárjának, Kisfaludy Sándor költőnek és Szegedy Rózának a házait kereshetjük fel – ez utóbbi egész évben üzemelő irodalmi múzeum. Siófokon a város szülötte, Kálmán Imre operettszerző em-

Motoros találkozó a parton

Se szeri, se száma a különböző kulturális és gasztronómiai rendezvényeknek, sportprogramoknak, zenei eseményeknek – felsorolni mindet lehetetlen, meglátogatni azonban bármelyiket érdemes!

Afrika Múzeumban nem csak a watussikkal, jávor antilopokkal ismerkedhetünk meg, hanem eredeti beduin öltözetben még tevegelhetünk is. A távoli Afrika kincsei­ vel – elsősorban trófeákkal – a déli parton is ismerkedhetünk Balatonlellén. Balaton­ szár­ szón krokodilokkal kerülhetünk közelebbi

lékházába látogathatunk el, de a déli parton járva nem szabad megfeledkeznünk József Attila költőnk 2012-ben teljesen felújított balatonszárszói, Latinovits Zoltán színművészünk balatonszemesi emlékmúzeumáról sem. Berzsenyi Dániel költőnk emlékházát Niklán, egykori lakóházában kereshetjük fel.
Balaton » Kulturális kitekintő | itthon.hu/balaton » itthon.hu

29

CSaLÁDDaL a BaLaTON kÖRÜL

TAVASSZAL
Az élmény akkor az igazi, ha a családunkkal, gyermekeinkkel közösen éljük át. A Balaton rengeteg programlehetőséget kínál a kicsiknek is – amit a nagyok is élveznek…
A közösen eltöltött idő még inkább megszépíti az élményeket, érdemes tehát közösen kirándulni. Tavasszal például induljunk tanösvénytúrára! Erre kiváló lehet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által a Keszthelyi-hegységben a gyermekeknek létrehozott Pele-apó útja, ahol Pele urat, a nagy pelét hívják segítségül, hogy az apróságok is felfedezhessék az erdő megannyi apró titkát. A 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú ösvény, Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. További részletek a nemzeti park honlapján olvashatók. Ha családostul végigjárjuk ezt a túrát, a gyermekek kicsit „felnőtté” válnak, ahogy ismerkednek a természet kincseivel. Azonban arra is van mód, hogy a felnőttek váljanak kicsit gyerekké. Ehhez ideális lehetőséget nyújt a régió valamely

A petanque elnevezésű golyójáték szinte bárhol játszható ­ egyszerű szabályai és minimális eszközszükséglete miatt. Bármely korosztály számára izgalmas lehet. A játék lényege, hogy az elhelyezett célgolyóhoz minél közelebb dobjuk saját, fémgolyóinkat.
Hódít a petanque

30 |

Balaton » Családdal a Balaton körül itthon.hu/balaton » itthon.hu

Tókerülő kerékpárosok

kalandparkja. Érdemes megfigyelni, a szülők is milyen élvezettel másznak fára, csúsznak le a drótkötélpályákon vagy éppen egyensúlyoznak a vízen. Van olyan létesítmény, ahol éjszaka is várják a kalandorokat, de olyan is akad, ahol liliputi élménygőzösre lehet felülni. Több helyen nagy sikere van a rekesztorony-építésnek, ahol az a kérdés, hogy az egymásra rakott rekeszekből ki tud magasabb tornyot építeni úgy, hogy közben fel is mászik rá. Tavasszal számos olyan visszatérő program van, amelyre érdemes családostul kilátogatni, ilyen a Tavaszváró Fesztivál Szigliget várában márciusban, a Balaton Riviérán rendezett Mandulaünnep áprilisban, a húsvéti Nyúlkergető Zala­ karoson, a pünkösdi vigasságok, a Családi Vakáció­ kezdő Bringatúra a Balaton körül vagy a májusi Balaton7, amely kedvezményes szálláshelyajánlatokat is kínál.

A Kis-Balatonon járva több alkalmas hely is van a madármegfigyelésre, elég csak a balatonhídvégi madármegfigyelő kunyhókat említenünk.

Balaton » Családdal a Balaton körül | itthon.hu/balaton » itthon.hu

31

CSaLÁDDaL a BaLaTON kÖRÜL

NYÁRON
Kétségtelenül a nyár a legalkalmasabb idő a családi kirándulásokhoz. Az iskola véget ért, az idő szép, nincs mire várni: irány a Balaton!
Ha a napsugarak kellően felmelegítették a vizet, bátran mártózzunk meg benne! Ha többen űzik, a vízi sportok is izgalmasabbak lesznek, felejthetetlen érzés például egy családi vízibicikli-verseny megnyerése. Balatonfüreden, Balatonlellén, Bala­ ton­ s ze­ ­ m e­ s en és 2013-tól Bala­ t on­ b og­ l á­ r on a strandon már élményfürdő is várja a lubickolni vágyókat! Gyenesdiás 2 strandja ideális választás lehet nyaralásnak, hiszen helyszíntől függően a gyermekeket játszótér, óriáscsúszda, természetes gyerekpancsoló és animátorok szervezésében különböző programok várják, így a szülők is tudnak pihenni. Nagyobb gyermekekkel érdemes célba venni Balatonfüredet, ahol a régió egyetlen aquaparkja található. Kifejezetten gyermekek számára, júliusban kerül megrendezésre a keszthelyi Kukorica Jancsi Fesztivál vagy az augusztusi Sárkányfesztivál Balatonszárszón.

Az élményfürdő a gyerekek kedvence

32 |

Balaton » Családdal a Balaton körül itthon.hu/balaton » itthon.hu

Játék a parton

Egész nyáron át tartó eseménysorozattal találkozhatunk Balatongyörökön. A Családbarát Hétvégék keretein belül lehetőség nyílik különböző kézműves és sportprogramokon részt venni.

Irány Fonyód, foglaljuk el a ­ fonyódi palánkvárat! A ­ kettős várárokkal erősített egykori vár sokáig ellenállt a török ostromának.

Szintén több hétvégés időtöltés lehet a Süss fel Nap családi rendezvénysorozat Gyenesdiáson, melynek programjai minden alkalommal más-más tematika alapján állnak össze, Földváron és Szemesen pedig strandi animáció várja a kisebbeket.
Balaton » Családdal a Balaton körül | itthon.hu/balaton » itthon.hu

33

CSaLÁDDaL a BaLaTON kÖRÜL

ŐSSZEL
Ősszel hiába kezdődik meg az iskola, a hétvégék kiváló lehetőséget nyújtanak egy kis utazgatáshoz, annál is inkább, hiszen ez a szüreti mulatságok ideje is.
Az őszelő kiválóan alkalmas egy kis kerekezésre, ha süt is a nap, már nem olyan tikkasztó a hőség, így tekerni is kön�nyebb. A természet színei varázslatosak, ilyentájt az erdők csupa olyan terménnyel (pl. gesztenye, makk) várnak minket, amelyeket akár haza is vihetünk emlékbe. Jó, ha utunkat olyan települések felé vesszük, ahol az őszt idéző helyi programokon mi is, és a gyerkőcök is egyformán kivehetik a részüket a szórakozásból. Ilyen lehet szeptemberben a Romantikus Reformkor Balatonfüreden, októberben a balatonboglári Töklámpás Fesztivál, de Tihany, Badacsony, Szigliget, Egregy, Zalakaros és a Nyugat-Balaton szüreti rendezvényei is autentikus élményt ígérnek. Kellemes kerékpáros kirándulást tehetünk emellett a Kis-Balatonnál vagy a Balaton-felvidéken is, de a korábban említett tanösvények valamelyikét is bejárhatjuk. Ha

A régióban több h ­ elyen találunk állatparkokat ­ – például Salföldön –, ahol különféle őshonos vadfajokkal és háziállatokkal ismerkedhetünk meg. Gyenesdiás határán egész évben várja a családokat a Festetics György Állatpark, ahol a gyermekeket állatsimogató és játŐshonos magyar háziállatok

szótér is várja!

34 |

Balaton » Családdal a Balaton körül itthon.hu/balaton » itthon.hu

Tekerés ősszel

esetleg együtt kirándulnánk a nagyszülőkkel, a számos nordic walking útvonal közül érdemes választani. Ha rosszra fordul az idő, akkor sem kell otthon maradnunk, Keszthely ilyenkor is rengeteg – fedett téri – programlehetőséget kínál. A patinás Festetics-kastély mellett más különleges múzeumok is várnak bennünket város­ szerte: kis tematikus magángyűjtemények – például a Keszthelyi Babamúzeum, a Vidor Játékmúzeum vagy a Törté­ nelmi Panoptikum – a Kossuth utcán, a Pálmaház a kastély kertjében és az interaktívvá fejlesztett, 2012-ben az Év Múzeumának választott Balatoni Múzeum a balatoni akváriummal, de érdemes lehet megtekinteni a gyenesdiási Darnay Bormúzeumot és Szőlészeti Bemutatóhelyet, ahol az érdeklődők a Balaton-felvidék szőlészeti múltjával ismerkedhetnek meg, a nagyobbak pedig borkóstolón is részt vehetnek.

Szeptember első hétvégéjén tartják Balatonfenyvesen a Kisvasút Napját. Ezen a napon nosztalgiajárat szeli keresztül a vadregényes Nagyberek vidékét.

Balaton » Családdal a Balaton körül | itthon.hu/balaton » itthon.hu

35

CSaLÁDDaL a BaLaTON kÖRÜL

TÉLEN
Télen is jusson időnk egy kis kirándulásra. Karácsony és újév között mindig lehet találni 1-2 napot, amit rászánhatunk erre, ­ a hideg ne rettentsen el senkit!
A korcsolyázás a befagyott tó jegén tagadhatatlanul a legizgalmasabb téli program a Balatonnál, ehhez azonban meg kell várnunk, hogy a jég megfelelő vastagságúra hízzon. Ez sajnos nem minden évben következik be, de ha nem nyit meg

Remek téli program a szánkózás

Magyarország legnagyobb természetes jégpályája, akkor se csüggedjünk, számos egyéb téli lehetőséget rejt még a régió! A természet kedvelői a hólepte mezőkben és az ezüstösen csillogó, kopár sziklákban is szívesen gyönyörködnek. Húzzunk hát vastag csizmát, vegyünk fel bélelt kabátot, töltsük tele termoszunkat mézes, forró gyümölcsteával, és irány a Balaton-felvidék!

36 |

Balaton » Családdal a Balaton körül itthon.hu/balaton » itthon.hu

Ha az izmainkat kevésbé igénybevevő időtöltésre vágyunk, és szép tájakat szeretnénk látni, nem kell mást tennünk, mint a kéttucatnyi kilátó valamelyikébe felkapaszkodni, és körülnézni! Ilyenkor a fényképezőgépeket sem érdemes otthon hagyni, és kellő hómennyiség esetén a szánkót is ajánlott magunkkal vinni. A karácsonyt megelőzően, az adventi időszakban számos település szervez az ünnepre való készülődés jegyében helyi programsorozatot, amelyen betlehemállítással, közös gyertyagyújtással és énekléssel, játszóházzal várják kicsik és nagyok a karácsony eljövetelét. Magyarország legnagyobb

Az adventi vásárok elválaszthatatlan kísérője a forralt bor és a sült gesztenye. A készülő csemegék illata már messziről érezhető, és semmi mással nem lehet összekeverni.

A forralt bor mindig átmelegít

templomi betleheme a Balaton régióban Vörsön található. Általában adventi kirakodóvásár kíséri ezeket a rendezvényeket – itt könnyen ötletet kaphatunk, vagy akár be is szerezhetjük az ajándéknak valót.  Az újév beköszöntével a Balaton régióban is új élet kezdődik. A farsangi időszakban vidám programokkal búcsúztatják a telet a régió településein.

Gyenesdiáson ennek minden évben külön rendezvényt is szerveznek.

Balaton » Családdal a Balaton körül | itthon.hu/balaton » itthon.hu

37

A Káli-medence kapujának őre a 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy ­ északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el.

A tihanyi bencés apátság

38 |

Balaton » fejezetcím itthon.hu/balaton » itthon.hu

LÁTNivaLÓk EgÉSZ ÉvBEN

AHOVÁ MINDENKÉPP ÉRDEMES ELLÁTOGATNI
Habár az egész Balaton vidéke csodálatos, van néhány helyszín, látnivaló és kiállítóhely, amit egyszer mindenkinek látnia kell – vagy többször.
Balatongyörök határában nem nehéz megtalálni a Szépkilátót, csak azt a helyet kell keresnünk, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a Balatonra… Nevét Eötvös Károlytól kapta 1855-ben, akit megihletett a dombról eléje táruló szép kilátás. Egykor Kápolna-dombnak hívták, mert az aljában a Domonkos-rendiek kolostora állt. A domb alján a II. századegyedülálló módon csónakázni lehet a föld alatti járatokban. A város alatti barlangrendszert 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és a turizmus céljára is használt barlang. Egy mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal is körbe lehet járni. Az északi part tájképén éppúgy, mint a térképén, az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget. A tihanyi bencés apátság altemploma és a fenséges barokk templom megtekintése után érdemes betérni a Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja néven megépített

Tihany múzeumai a Szabad­ téri Néprajzi Múzeum, a Babamúzeum és a Történelmi Panoptikum, de ha arra járunk, a Visszhang-domb ­ megtekintése is kötelező!
A monoszlói Hegyestű

ból származó római villa romjai találhatóak. A szelíd lejtőjű dombon álló feketefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette. A tanúhegyek szomszédságában megbúvó festőien szép kisváros, Tapolca egyik fő látnivalója a Tapolcai Tavas-barlang, ahol

modern látogatóközpontba is. A Belső-tónál a Levendula Házban a vulkánok egykor dühöngő világa, a megszelídült táj harmóniája és a levendulatermesztés tihanyi kultúrája ismerhető meg, az Óvár keleti oldalán található Barátlakások pedig ortodox görög remeték hagyatéka a IX–X. századból.
Balaton » Látnivalók egész évben | itthon.hu/balaton » itthon.hu

39

Keszthely és a barokk Festetics-kastély elválaszthatatlanok. A település felvirágoztatásában kiemelkedő szerepe volt a kastélyt is építtető Festetics családnak. Az egyedülálló épület építése 1745-ben kezdődött, a 101 helyiséget magába foglaló mai formáját 1883–87 között nyerte el. Az épületben a közel százezer kötetes főúri könyvtár mellett több állandó kiállítást is láthatunk, nagyszerű élményt kínál a Hintómúzeum és a

A siófoki víztorony

Siófok emblematikus épülete, a Víztorony 2012-ben teljes egészében megújult, ­ s földszintjén kapott helyet a Tourinform iroda is.

Vadászati Múzeum, a Történelmi Modellvasút Kiállítás terepasztala pedig európai viszonylatban is kiemelkedő. Siófok környéke már a rómaiak korában is lakott terület volt, ma a Balaton déli partjának legjelentősebb városa, 17 km-es partszakaszát számos strand és szálloda tagolja. A település már a XVIII–XIX. században igen népszerű üdülőhely volt a művészemberek, írók, költők körében. A város központjában magasodik az 1912-ben épült 45 méter magas, 2012-ben teljesen felújított Víztorony. Siófok a balatoni hajózás központja, a város múzeumai: Kálmán Imre Emlékház, Tojás­ művészeti kiállítás, Ásványmúzeum. A balatoni fürdőkultúra Balatonfüreden virágzott fel a XVII. században. Itt épült és indult első útjára 1846-ban a Balaton első gőzhajója, a Kisfaludy, itt működött az első dunántúli magyar nyelven játszó kőszínház. A gyógy­

40 |

Balaton » Látnivalók egész évben itthon.hu/balaton » itthon.hu

üdülő­ helyen gyógyíttatta krónikus hörghurutját Jókai Mór is, aki a füredi villájában írta „Az arany ember” című regényét. Az épületben enteriőr jellegű kiállítás kelti életre Jókaiék füredi hétköznapjait. A Városi Múzeum a reformkor hangulatát eleveníti meg, a patinás Vaszary Villa pedig képzőművészeti kiállításoknak, irodalmi és zenés esteknek ad otthont.

Badacsony jellemző borai a szürkebarát ­ és a kéknyelű.

Nosztalgiahajó a Balatonon

A hévízi forrás táplálta gyógytó egyedülálló a világon. A 4,4 hektáron elterülő biológiailag aktív termáltó természetes fürdőként kínálja gyógyvizét. A fürdőzésnek minden évszakban hódolhatunk, a víz hőmérséklete télen sem csökken 23-25 °C alá. Hévíz sajátos hangulatú városrésze Egregy. A vendégcsalogató borospincék és szőlősorok mellett itt látható a 13. században épült Árpádkori templom, amely a tájba helyezett román stílusú falusi kistemplomok egyik legszebbike. A 437 méter magas Badacsony tetején az újjáépített Kisfaludy-kilátó emlékezetes panorámát kínál, de itt található a híres Rózsakő is. A hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül erre a kőre, még abban az esztendőben jegyesek lesznek… Badacsonytomaj egyik különlegessége a bazaltból épült, Szent Imre herceg tiszteletére szentelt templom.
Balaton » Látnivalók egész évben | itthon.hu/balaton » itthon.hu

41

HaSZNOS TUDNivaLÓk

BALATONI Tippek
Azért, hogy az üdülés biztosan felhőtlenül teljen, néhány alapvető tudnivalóval jó, ha tisztában vagyunk, és odafigyelünk rájuk! Vigyázz, ha jön a vihar! » A Balatonon április 1. és október 31. között viharjelző szolgálat működik. I. fokú viharjelzés esetén a jelzőtorony percenként 45-öt villant, ilyenkor a várható széllökések elérhetik a 40–60 km/óra sebességet is.

Viharban is szép a Balaton

Ebben az esetben fürdőzni csak a bójákkal kijelölt területeken belül szabad, de vízi eszközzel is tanácsos a parthoz közel maradni! II. fokú viharjelzés esetén a jelzőtorony 90-et villant percenként, és a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát. Ilyenkor a vízen tartózkodni bármilyen formában tilos!

42 |

Balaton » Hasznos tudnivalók itthon.hu/balaton » itthon.hu

» Ha nem vagyunk hozzászokva, kerüljük a hideg vízben való fürdést, mert a hirtelen hideg víz szívleálláshoz vezethet. » Soha ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe! Mindig fokozatosan merüljünk a vízbe, mert a hirtelen hideg víz a szív leállásához vezethet. » Figyeljünk a strand területét jelző bójákra, mert az azon túli fürdőzés veszélyes lehet. » Ha nem tudunk úszni, ne használjunk gumimatracot, mert vízbe forduláskor a mély vízben találhatjuk magunkat. » Elsodródott játékok után ne ússzunk mély vízbe!

Fürdési tanácsok mindenkinek! »

Ha a szabadban vagyunk, érdemes odafigyelnünk bőrünk épségére is – és nemcsak nyáron. Az egyre erősödő UV sugárzás miatt fedetlen bőrfelületünk

Napfürdő

» Soha ne ússzunk egyedül! » Ne ússzunk és ne merüljünk a víz alá csúszdázásra, ugrásra kijelölt területen, mert ránk ugorhatnak. » Kerüljük a teli gyomorral való fürdést, mert könnyen ros�szullétet okozhat. Baleset vagy bűncselekmény esetén a Vízirendészetet kell értesíteni, segélyhívó számuk: 1817.

fokozott veszélynek van kitéve, használjunk bőrérzékenységünknek megfelelő napvédő szert, naptejet!

Balaton » Hasznos tudnivalók | itthon.hu/balaton » itthon.hu

43

TOURiNfORm iRODÁk a BaLaTON RÉgiÓBaN
ALSÓÖRS » 8226 Vasút u. 3. Telefon, fax: +36-87/575-000 E-mail: alsoors@tourinform.hu BaDaCSONY » 8261 Park u. 14. Telefon, fax: +36-87/531-013 E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu BaLaTONaLMÁDI » 8220 Városháza tér 4. Telefon: +36-88/594-081 Telefon, fax: +36-88/594-080 E-mail: balatonalmadi@tourinform.hu BaLaTONbOGLÁR* » 8630 Erzsébet u. 12–14. Telefon: +36-30/351-4476 Fax: +36-85/550-168 E-mail: balatonboglar@tourinform.hu BaLaTONFÖLDVÁ R » 8623 Petőfi S. u. 1. Telefon, fax: +36-84/540-220 E-mail: balatonfoldvar@tourinform.hu BaLaTONFÜRED » 8230 Blaha Lujza u. 5. Telefon: +36-87/580-480 Fax: +36-87/580-481 E-mail: balatonfured@tourinform.hu BaLaTONGYÖRÖK* » 8313 Kossuth u. 64. Telefon, fax: +36-83/346-368 E-mail: balatongyorok@tourinform.hu BaLaTONKENESE » 8174 Táncsics Mihály u. 24. Telefon, fax: +36-88/594-645 E-mail: balatonkenese@tourinform.hu BaLaTONVILÁGOS* » 8171 Aligai u. 1. Telefon, fax: +36-88/446-034 E-mail: balatonvilagos@tourinform.hu FONYÓD* » 8640 Vigadó tér 1. (Hajóállomás) Telefon, fax: +36-85/560-313 E-mail: fonyod@tourinform.hu GYENESDIÁS » 8315 Hunyadi u. 2. Telefon, fax: +36-83/511-790 E-mail: gyenesdias@tourinform.hu HÉVÍZ » 8380 Rákóczi u. 2. Telefon: +36-83/540-131 Fax: +36-83/540-132 E-mail: heviz@tourinform.hu

A csillaggal jelölt irodák szezonálisak, nyitva tartásukról tájékozódjon az interneten!

44 |

Balaton » Tourinform irodák itthon.hu/balaton » itthon.hu

Kikötve

KESZThELY » 8360 Kossuth Lajos u. 30. Telefon: +36-83/511-660 Telefon, fax: +36-83/314-144 E-mail: keszthely@tourinform.hu RÉVFÜLÖP » 8253 Villa Filip tér 8/b Telefon: +36-87/463-194 Telefon, fax: +36-87/463-092 E-mail: revfulop@tourinform.hu SIÓFOK » 8600 Fő tér 11. Telefon, fax: +36-84/310-117 Telefon, fax: +36-84/696-236 E-mail: siofok@tourinform.hu SZIGLIGET* » 8364 Kossuth Lajos u. 17. Telefon: +36-70/371-5346 Fax: +36-87/531-013 E-mail: szigliget@tourinform.hu TaPOLCa » 8300 Fő tér 17. Telefon: +36-87/510-777 Fax: +36-87/510-778 E-mail: tapolca@tourinform.hu

TIhaNY » 8237 Kossuth Lajos u. 20. Telefon: +36-87/538-104 Telefon, fax: +36-87/448-804 E-mail: tihany@tourinform.hu VONYaRCVaShEGY* » 8314 Kossuth Lajos u. 42. Telefon: +36-83/348-253 Fax: +36-83/548-021 E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu ZaLaKaROS » 8749 Gyógyfürdő tér 10. Telefon, fax: +36-93/340-421 E-mail: zalakaros@tourinform.hu ZaMÁRDI » 8621 Kossuth Lajos u. 16. Telefon: +36-84/345-291 Telefon, fax: +36-84/345-290 E-mail: zamardi@tourinform.hu

IMPRESSZUM » Kiadta: Magyar Turizmus Zrt., Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság » Előkészítés: WOW Stúdió Kft. »
Nyomdai munkák: CREW Nyomdaipari Szolgáltató Kft. » Térkép: Freytag-Berndt » Fotók: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma, Balatonfelvidéki Nemzeti Park, Zalakarosi Turisztikai Egyesület. A kiadványban szereplő balatoni fotópályázatos képek készítői: Bárdos Tamás, Benei Anita, Csejk Anna, Hubert-Takács Réka, Petrács Károly, Schroth László, Sikvári Gabriella, Szalai Tibor » Ingyenes kiadvány!

Vizes kalandok, aktív kikapcsolódás, kulturális utazások kulináris élmények – ez a Balaton régió.

LÁTNIVALÓ-AJÁNLÓ, PROGRAMTIPPEK ÉS HASZNOS INFORMÁCIÓK A BALATON VIDÉKÉRŐL