MINDEN ÉLmÉNNYEL TÖBB LESZEL

itthon.hu

DÉL-DUNÁNTÚL

A szubmediterrán éghajlatú Dél-Dunántúlon 250 kastély és kúria található. Tucatnyi közülük ma magas színvonalú szálloda.

Hertelendy kastély

Villányi borvidék

DÉL-DuNÁNTÚL

UTAZÁS AZ ÉLET NAPSÜTÉSES OLdALÁN
Nekünk magyaroknak DélDu­ nán­ túl mindig különleges élmény. Itt jön el az országban leghamarabb a tavasz, és itt melengeti legtovább az őszi napsütés a lelket. Még novemberben is a pécsi belvárosi kávéházak teraszain ülünk, és kertjeinkben évente háromszor érik be a füge. Itt a befogadás és a vendégszeretet sok évszázados hagyomány. Pécs UNESCObékedíjas város. Itt él együtt
A sokác téltemető ünnep, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség címet is viselő mohácsi busójárás mellett a kisebb, de ugyanilyen autentikus események, mint például a stifolderfesztivál, a gőzgombócfesztivál, a rétesfesztivál, a turistáknak is megmutatják mindazt, amit mi a mindennapjainkban megélünk. Ha Dél-Dunántúl ízeit egy dobozba kellene zárnunk, biztosan a szekszárdi és villányi borokat helyeznénk el elsőként. E vidékeknek két kézzel osztott a Teremtő a jó adottságokból. Zászlós tájborunk a szekszárdi kadarka és bikavér, a villányi portugieser és a pécsi cirfandli. Mellettük helyet kapna a mandula, a Mecsek erdei gyümölcsei, bogyói és a szelídgesztenye. Követnék őket a Duna és a Dráva halai, a Gemenc és a Zselic vadjai, az ormánsági dinnye. És ne feledkezzünk meg a DélDunántúl apró falvaiban megannyi helyen fellelhető mézről és a kecskesajtról sem, mely minden gazda házában más és más ízesítést, formát kap. A régió vendégváró gyógy- és termálfürdőinek nagy része az utóbbi pár évben teljesen megújult. Magyarországon elsőként régiónkban jelent meg a selfness, a szellemi-lelki-testi harmóniát szolgáló legújabb irányzat is. Sokan azonban a feltöltődés, az egyensúly megőrzésének tradicionális módjai miatt keresnek fel bennünket: a kerékpár vagy a ló nyergéből élvezve a varázslatos természetet. Legyen részese ennek az életérzésnek, élje át Dél-Dunántúlon!
Dél-Dunántúl » Dél-Dunántúl | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

Hertelendy-kastély

az ország legtöbb különböző és legnagyobb számú nemzetisége. Kultúrájukat nem csak nyelvükben, de mindannyiunk által élvezett gasztronómiai hagyományaikban is őrzik.

1

AZ oRSZÁG LEGHaNGuLaToSaBB VÁRoSa

PÉCS, AZ UNESCO KUL­ TU­ RÁ­ LIS VILÁGÖRÖkSÉG vÁROSA
A régió fővárosát a magyarok az ország leghangulatosabb városának tartják. A római kortól napjainkig minden kul­ tú­ rát.
A z ókor i keresztény közösség sza krális értékeit ma az évezredek során a föld felszíne alá került római kori város temetőegyüttesében ismerhetjük meg. A Cella Septichora Látogató Központ hét­ k aréjos kápolnája, a Péter-Pál sír­ k amra falának korabeli apostolábrázolása, a nyolcszögletű sírkápolna, a festett falú Korsós sírkamra és a közeli, kétszintes temetkezési hely, az Ókeresztény Mauzóleum a Rómán kívüli nekropoliszok között is páratlan és felbecsülhetetlen értéket jelentenek, ezért 2000-ben felkerültek az UNESCO Kulturális Világörökség listára. Míg a Széchenyi tér a városházával Pécs világi városközpontja, a Szent István tér a római kori temetővel, a püspöki palotával,

Cella Septichora Látogató Központ

2

|

Dél-Dunántúl » Az ország leghangulatosabb városa itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Szent Péter és Pál bazilika

a bazilikával, a kanonokházzal és egyházi iskolákkal az ezeréves püspökség főtere. Ez a város második főtere. A négytornyú Szent Péter bazilika Pécs városának emblematikus épülete, melyet II. János Pál pápa 1990-es pécsi látogatása alkalmából Basilica Minor rangra emelt. A Pécsi Püspökség főtemplomának II. századból fennmaradt altemploma a maga korában Európa negyedik legnagyobb ilyen építményének számított. Többszöri átépítés után a bazilika mára letisztult, neoromán stílusjegyeket visel. Az oldalkápolnák festményei Székely Bertalan és Lotz Károly munkái. A Szepessy Ignác utcában feltétlenül érdemes felkeresni Klimó György püspök könyvtárát, mely a magyar és európai művelődéstörténet egyik leggazdagabb korabeli forrása. A közeli Máriagyűd a horvátok, németek és magyarok Mária-zarándokhelye, míg Mecseknádasd Szent Margit, Skócia II. századi legendás királynőjének szülőhelye.
Dél-Dunántúl » Az ország leghangulatosabb városa | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

3

NEmZETi kiNcS

PÉCS, A ZSOLNAYÖRÖkSÉG vÁROSA
Máig működik Pécsen az ország elsőként alapított pezsgőgyára, sörfőzdéje és nyolc pécsi kesztyű manufaktúra.
A városképet meghatározó, gazdag kerámiadíszes homlokzatokat, színes mintájú tetőket Pécs a több mint 160 esztendeje itt működő Zsolnay Porcelánmanufaktúrának köszönheti. Az innováció jelképévé vált gyáralapító, Zsolnay Vilmos újításaival számtalan ipari vásár és kiállítás legjelentősebb díjait érdemelte ki Bécstől Torinóig, Párizstól Kaliforniáig. Napjainkban sztárdizájnerek készítenek Zsolnay porcelánból ékszereket, és a 150 éves pécsi kesztyűgyártás ma is előszeretettel alkalmazza a jellegzetes mázas (eozin) gombokat, díszeket. A Zsolnay-életművet teljességében a belvárosi Zsolnay Múzeum tárja elénk. Pécs legismertebb köztéri szobra a városháza melletti bikafejes Zsolnay-kút. Legszebb, Zsolnay pirogránit díszítésű épületeink: Megyeháza, Vasváry-ház és villa, Csukás-ház, Szerecsen Patika, Postapalota.

A Zsolnay-kút szembetűnő különlegességei az ökör­ fejes, eosin vízköpők, amelyek a „Nagyszent­ miklósi aranykincs” lelet egyik darabja után készültek.

Zsolnay-kút

4

|

Dél-Dunántúl » Nemzeti kincs itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Zsolnay Kulturális Negyed

A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 program egyik legszebb eredménye az egykori porcelángyár területén 40 ezer m 2 -es területen kialakított Zsolnay Kulturális Negyed. Itt, az ország legnagyobb kulturális komplexumában találjuk a 600 darabos historizáló és szecessziós Zsolnay porcelángyűjteményt, valamint a kezdeti időszak kizárólag rózsaszín tárgyainak kiállítását. A Zsolnay Mauzóleum szimbolikájának felfedezése egy külön kirándulást is megérdemel. A legkisebbeket a gyereknegyedbe hívja a Bóbita Bábszínház, a bábkészítő tanoda és a kipróbálható bábmúzeum a világ minden bábtípusát felvonultatva. Az egykori laborban ma fizikai és kémiai csodákat lehet kipróbálni. Pécsi divattervezők, kézműves csokoládékészítők boltjai és megannyi helyi vonatkozású szépség és finomság, egész évben fesztiválok, koncertek várják a látogatókat.

Pécs hírét a világban Zsolnay épületkerámiája tette ismertté, és őrzik máig Bécs, Zágráb, Belgrád és megannyi nagyváros legelegánsabb épületei.

Dél-Dunántúl » Nemzeti kincs | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

5

IHLETET aDÓ aTmoSZFÉRa

PÉCS, A MŰvÉSZET vÁROSA
Napjainkban több mint 300 kortárs művész él Pécsen. Több generációjuk lángoszlopai ilona Keserű Ilona festőművész, Lantos Ferenc festőművész, Bencsik János szobrász.
Pécs mindig befogadó, ihlető tere volt a művészeknek. A Vasarely Múzeum a város egyik legrangosabb gyűjteménye. A Csontváry Múzeuma posztimpresszionista festészet egyik legjelentősebb képviselője festményeit mutatja be. A Modern Magyar Képtár a nagybányai festőiskola alapítóinak művei, a századforduló kiemelkedő képzőművészeinek munkássága és a Nyolcak alkotásai mellett az 1920-as évek avantgárdja és a szentendrei művésztelep munkáiból nyújt kitűnő áttekintést. Az épület udvara Pierre Székely Kőkertje. A közelmúltban nyílt meg az újrarendezett Martyn Ferenc Múzeum. 1811 óta vagyunk büszkék a Pannon Filharmonikusokra, akik méltó otthonra találtak a 2010-ben megépült Kodály Központban. Az ezerfős koncerttermet a föld legjobb akusztikájú tereként méltatják. A pécsi Bartók Férfikar az utóbbi évek kórusolimpiáin sorra

Kodály Központ

6

|

Dél-Dunántúl » Ihletet adó atmoszféra itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus

érdemelte ki az első helyezéseket. Nálunk van itthon Lovasi András és különböző formációi, és ízig-vérig pécsi a 30Y is. A pécsi színjátszás a magyar színházi kultúra egyik jelentős vidéki centruma, köszön-

2015-ben az Európa Cantat kóruszenei fesztivál méltó helyszíne lesz az ezerfős, páratlan akusztikájú Kodály Központ.

hetően a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Pécsi Harmadik Színháznak, a Janus Egyetemi Színpadnak, a Bóbita Bábszínháznak. A város jeles fesztiválja minden év júniusában a POSZT, a Pécsi Országos Színházi Találkozó.
Dél-Dunántúl » Ihletet adó atmoszféra | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

7

A szigetvári vár Zrínyi Miklóssal, a hős kapitán�nyal, s a végsőkig harcoló magyar és horvát katonáival a török elleni küzdelmek jelképévé lett. A nagy elődhöz méltó lokálpatriotizmus jellemzi a várost: a várban korabeli öltözetben, helyi hagyományőrzők kalauzolnak.

Pécs, Széchenyi tér

8

|

Dél-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

TÖRÖk koRi LEGENDÁk

PÉCS ÉS SZIGETvÁR
Pécs város főterének egykori dzsámija ma katolikus templom, ahol a pap középen misézik. A kerek kupolán meghagyott félhold tetején ma kereszt áll.
Pécs az épen maradt török kori épületekben leggazdagabb magyar város. A főtéren áll Közép-Európa legnagyobb alapterületű, egykor muszlim temploma, Gázi Kászim pasa dzsámija. Ma katolikus templom, de őrzi a díszesen írott, Koránból vett idézeteket, a délkeleti fal tengelyében Mekka felé néző imafülkét (mihrábot) és szenteltvíztartókat. Egyutcányira találjuk Memi pasa egykor pompás, kupolás fürdőjének maSzigetvár a leghősiesebb magyar város. A madarak nem csak váráról és fürdője kupolájáról, de Makovecz Imre vigadóépületének két jellegzetes tornyáról is messziről felismerik. A török túlerővel szemben helytálló Zrínyi Miklós a hősiesség szimbóluma. A szigetvári vár erős falain, bástyáin ma a végvári vitézek öltözékében és fegyverzetében megtehetjük a korabeli teljes várkörőrjáratot, és hagyományőrző helyi vezetőnkkel közösen még ágyút és puskát is elsüthetünk. A szeptemberi Zrínyi Napok mellett számos kulturális fesztivált is rendeznek itt, a helyi örökséget és a környező települések folklórértékeit bemutatva. A vár tövében kiváló, többgenerációs gyógy-

Japánban a mai napig szamurájközösség viseli a hős Zrínyi Miklós nevét.
Szigetvári vár

radványait és Jakováli Hasszán pasa épen fennmaradt dzsámiját a minarettel. Különlegessége, hogy a falaiba épített agyagköcsögöknek köszönheti kiváló akusztikáját. A Rókusdombon áll Idrisz Baba türbéje (síremléke), amely a hazai török kori építészet egyik legbecsesebb emléke.

fürdő áll. Mozsgó díjnyertes pincészetei, helyi biotermelői (sajt, füstölt hústermék, szörp, olaj, lekvár, magyar óriásnyúl) miatt érdemli meg figyelmünket. Magyarlukafán a kézművesműhelyeit is bemutató Vendelnapi búcsú a legautentikusabb népművészeti fesztivál.
Dél-Dunántúl » Török kori legendák | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

9

BoR, VÁR, EGÉSZSÉG

ÜTŐS HÁRMAS: VILLÁNY, SIkLÓS, HARkÁNY
Aki értékeli a minőségi bort és gasztronómiát, az visszatérő vendég errefelé. Párban vagy barátokkal, romantikus vagy bulizós hangulatban, ezt a vidéket mindenki magáénak érzi.

Villánykövesdi pincesor

A Villány–siklósi az ország első (1994) és leglátogatottabb borútja. Az év bortermelője címet négyen is elnyerték e térségből. A festői villányi pincesor, Villánykövesd és Palkonya tradicionális pincefalui mellett megjelentek a nagy pincészetek, a világtrendeket építészetileg és szolgáltatásaikban is követő vendégváróhelyek, köztük az ország első, speciális bor-wellness szállodája és több gourmet-étterem. A kö-

10

|

Dél-Dunántúl » Bor, fejezetcím vár, egészség itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

zelmúltban megújult, impozáns siklósi vár tövében épült fel a régió legszínvonalasabb termálfürdője és az egykori malom épületét újrahasznosító szép szálloda. Magas színvonalúak a térség helyi termékei (kézműves csokoládé, rétes). Régiónk legkeresettebb étterme a helyi alapanyagokból főző, közeli csárda. Kulturális, gasztronómiai és borfesztiváloknak egész évben örülhetünk. Harkány történelmi múltú gyógyfürdőjét nemcsak gyógyvize unikális hatása, hanem a kedvező éghajlat, az évi 2100-2200 napsütéses óra miatt is keresik a reumatikus, meddőségi és különböző bőrbetegségekkel küzdő vendégek.

Klinikai akkreditáció igazolja a harkányi gyógyvíz egyedülálló hatását Európában

Harkányi gyógyfürdő

Megújult a gyógykórház és a fürdő. A városban számos nívós négy- és háromcsillagos hotel nyílt az utóbbi években, közülük többen saját gyógyvízzel, saját gyógyászati részleggel is rendelkeznek. 2010-ben adták át a termálkonferencia-központot. Pécs, Villány, Siklós és a Dráva (sétahajózás, kirándulás a nemzeti parkban) közelsége a gyógyüdülések programját igazán gazdag élménnyé teheti.

Dél-Dunántúl Dél-Dunántúl » Bor, vár, » fejezetcím egészség | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

11

DÉL-DUnÁntÚL
RÉGIÓS tÉRkÉPe

BUDAPEST

61

Kaposvár

Csurgó
N P

Nagyatád
67

68
Tourinform iroda Gyógy- és termálfürdők UNESCO-világörökségi helyszín Határátkelő

Csokonyavisonta Barcs
N P
6

Szigetvár

Sellye

N P Duna–Dráva Nemzeti Park

H O R VÁT O R S Z Á G

12

|

Dél-Dunántúl » Térkép itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Tab

Simontornya
65 61

Dunaföldvár
M6
E73

Bikács

6

Tamási Paks Igal
61 65

Tengelic
63

Kalocsa Fadd

Dombóvár Bikal
66

Szekszárd Bonyhád
M9

Szent László híd

Sásd

Kárász Komló Sikonda
6

56

Magyarhertelend
Pécsi-tó

N P
M6

Türr István híd

Orfű Szentlőrinc

Orfűi-tó

Pécsvárad Pécs
57
M60

Baja

E73

Mohács Bóly
56

D

un

a

58

N P

Drá va

Harkány

Siklós

Villány

SZERBIA

Dél-Dunántúl » Térkép | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

13

ÁRTÉRi ÉLŐViLÁG

DUNA–DRÁvA NEMZETI PARk
Kerékpárral, kenuval, gyalog, lóháton, sétahajóval, tutajjal, de akár kisvasúttal is felfedezhetjük Európa legnagyobb kiterjedésű, természetes ártéri erdőségei világát.
A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közel ötvenezer hektáros természeti területet óv és mutat be látogatóinak, a Duna mentén a Sió-torkolattól az országhatárig, és a Dráva teljes magyarországi szakaszán. A Duna mentén elterülő Gemenc festői szépségű, alig háborított árterében olyan különleges, védett állatok élnek, mint a jégmadár, a rétisas, a fekete gólya és a kerecsensólyom. Gemenc híres a gímszarvas- és vaddisznóállományáról, ezért a profi és amatőr természetfotósok szívének, lencséjének kedves ez a hely. A Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakasza. Turisztikai központja Kölked, innen indulnak a vezetett túrák gyalog, kerékpáron, vízen, lóháton. Pörbölyről az ártér élővilágát kisvasúttal is fel lehet fedezni. Kölkeden fehér gólya, Bátán fekete gólya múzeum várja a tavaszhírnök vándormadaraink szerelmeseit.

„Három folyó” kerékpártúra útvonal

14

|

Dél-Dunántúl » Ártéri élővilág itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Kenuzás a Dráván

A Dráva Európa három legtisztább vizű folyójának egyike. Több mint 50-féle hal otthona. A folyópartot galériaerdők kísérik, a homok- és kavicspadok számos védett madárfaj kedvelt költési helyei. A nádasokban népes szürkegém- és kiskócsagtelepek húzódnak meg. A dús lombú erdőkben fekete gólyák, rétisasok fészkelnek. Drávaszentesen található a Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeinek tárháza, hatalmas kiterjedésű, ártéri bemutatógazdasággal. A szürkemarha-gulya és a rackanyáj életébe az országos pásztorkutyaversenyek hoznak csak kis izgalmat. Az itt kölcsönözhető kerékpárokkal kényelmes túrát lehet tenni e sík, festői tájon. A Dráva fővárosa Barcs. Az utóbbi években szép szabad stranddal és termálfürdővel gazdagodott. A drávai sétahajózás és kenutúrák kiindulópontja. Okkal népszerű Nagyatád gyógyfürdője és hatalmas, gyönyörű parkban fekvő termálfürdője miatt.
Dél-Dunántúl » Ártéri élővilág | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

15

Az élménybirtokon a hét három napján megelevenedik a korabeli falu és város. Megcsodálhatjuk a királyi solymászok ragadozó madarait „munka” közben, és látványos lovagi tornán izgulhatunk a magyar vitézekért.

Az orfűi Pécsi-tó

16

|

Dél-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

CSaLÁDi ÜDÜLŐHELYEk

„SZÍNEZd ÚJRA AZ ÉLETEd”
Tórendszer, gyógyvizek, strandok, akvapark, termál­ fürdők, patakos barlangok, megannyi forrás – a régió vizekben leggazdagabb vidéke Orfű.
Pécstől autóval negyedóra, a bicikliúton 14 km hegymenet, de aztán 7 km gurulás! Orfű festői tórendszere partján épült akvaparkjával, kis tava parkos, homokos strand­ jával, minősített lo­ vardáival, kiépítetlen barlangjainak extrém túráival, kijelölt erdei gyalogtúra-útvonalaival, vízisport-központjával, működő vízimalmával hihetetlenül sokoldalú, színes üdülőhely. őrzik e térség báját, személyességét, családias légkörét. Ha már unalmas az iskola és száraz a tananyag, az élményparkjaink megmutatják a legjobb módját, hogyan lehet a gyerekek szívébe lopni a középkort és a népi kulturális hagyományokat. A bikali Reneszánsz Élménybirtokon életre kel a középkori Magyarország: igazságos Mátyás királyunk, urak és kisasszonyok, harcedzett lovagok, íjászok, gyakorlott madarászok, pékek és szakácsok, kovácsok és fazekasok közreműködésével. A család minden tagja kipróbálhatja erejét és ügyességét íjászatban, dárdahajításban és megan�nyi módon.

Az orfűi tórendszert 5 tó alkotja, köztük a védett Herman Ottó-tó.
Bikal, élménybirtok

Abaliget cseppkőbarlangja klimatikus gyógyhely. Előtte csónakázótó, partján izgalmas denevérmúzeum. A Hundertwasser stílusára emlékeztető magyarhertelendi és a légúti betegeknek felüdülést adó, erdei mikroklímájú sikondai termálfürdők emberi léptékükkel

A patcai Katica-tanya a gyerekekkel a természetközeli és a hagyományos életmódot szeretteti meg. Tucatnyi kül- és beltéri játék, hatalmas, többszintes rönkvár, fülig széna hancúrpajta, kétszintes játszóház, az ország legnagyobb beltéri csúszdája, akadálypálya, kőhajító gépek várják a látogatókat.
Dél-Dunántúl » Családi üdülőhelyek | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

17

HELYÜNk VaN a maGYaR SZÍVEkBEN

TÖRTÉNELMI ÉS TERMÉSZETI ÖRÖkSÉG
Mohács nem hagyja érintetlenül a szívünket. Megrázó a mohácsi csata vérmezeje, vérpezsdítő a fergeteges busójárás, és megkapó az érintetlen természettel eggyé válni a nemzeti parkban.
A mohácsi busójárás, a sokác farsangvégi téltemető karnevál az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség része. Ma 22 busó közösség őrzi a hagyományt. Minden generáció valamennyi férfitagjának virtusa ez. A fiatal busómaszkfaragók műhelyei egész évben látogathatók. Az 1526-os mohácsi vész Mohácsi Történelmi Emlékhelyének Szent Koronára formált kupolatermében a legkorszerűbb eszközökkel, izgalmasan mutatják be a korabeli világot és eseményeket. A városban nagy számban veterán kerékpárokat is lehet ehhez kölcsönözni. A tamburazenével, busó pálinkával, köcsögös babbal váró sokác, mohácsi pincék

Busók

18

|

Dél-Dunántúl » Helyünk van a magyar szívekben itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Szent Hubertusz kápolna, Gyulaj

mellett a német ajkú Bóly tüneményes pincefaluja is híres fehérborairól. Régiónk legnagyobb erdőiben a legnagyobb távolságot az erdei kisvasutakkal tehetjük meg. A Gemenci-erdőt a Pörböly– Bárányfok közötti, a védett Baláta-tavat a kaszói, a Zselicet az Almamellék–Sasrét közötti kisvasúttal érdemes felfedezni. A régióban több erdei látogatóközpont is tárt kapukkal várja a környező természeti értékek iránt érdeklődőket: a Boki-Duna, vagy tőle északabbra, a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban az ártér élővilágát, gazdálkodását ismerhetjük meg, de lehet itt kézműveskedni, kerékpározni, kenuzni is. A Kardosfai Ökoturisztikai Központ a csillagos égbolt rezervátumot mutatja be. A Pécs mellett található erdei kalandpark nem pusztán egy többgenerációs adrenalintunning, hanem a Mecsek élőlényei titkainak tanodája is. Még a legapróbbak, a bogarak láthatatlan világa is csodával tölt el mindenkit.
Dél-Dunántúl » Helyünk van a magyar szívekben | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

19

A MEcSEk kiNcSEi

EZERÉvES TÖRTÉNELEM ÉS ÖkOFALvAk
Pécsvárad a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 m) lábánál fekszik. Vára, mint bencés monostor, államalapítónknak, Szent István királynak köszönhette létrejöttét.

Pécsváradi vár

Legértékesebb része a 11. századi várkápolna. Zengővárkony élő hagyományairól, Míves Tojás Múzeumáról, Szalmakincstáráról, református templomáról (Fülep Lajos-emlékhely), szelídgesztenyéséről és szövőműhelyként is működő tájházáról (helyi sajátosság: a bodorvászon) nevezetes. Püspökszentlászlón több zarándokház is várja a kirándulókat. Kisújbányán még él a klumpafaragó-mesterség. Óbánya az egyik legfestőibb

20 |

Dél-Dunántúl » A Mecsek kincsei itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

falu a régióban. Hosszú, patakos völgye romantikus kirándulóhely. Mecseknádasd, skóciai Szent Margit szülőhelye ma pincészeteiről híres. Régiónk legzöldebb települése, a 22 lelkes Gyűrűfű biodiverzitás-főváros (ENSZ-szakértők 3 nap alatt 3342-féle élőlényt találtak). Tanösvények, a Kéktúra-útvonalhoz kapcsolódó kiránduló-útvonalak, erdei iskola, lovas íjászat, kemencében sütés, biotermékek csalogatnak. Jurtaszállás és megújuló energiájú vendégházak marasztalnak. Kán és Gorica két tüneményes, pár évtizede kihalt, mára igényes vendéglátókkal újranépesült, népi építészetét őrző

A Babás szerkövek a népi monda szerint két, egymásra haragvó család kővé dermedt nászmenete.

Jakab-hegy

település. Bükkösd két kastélyáról, tereplovaséletéről, országos távlovasbajnokságairól, helyi termékeiről híres. Cserkút a falusi vendéglátás mintatelepülése. Innen közelíthetők meg legjobban a Mecsek leglátványosabb kőképződményei: a Babás-szerkövek, a Zsongor-kő, a Remete-barlang. Árpád-kori temploma külső és belső freskói felbecsülhetetlen értékűek.

Dél-Dunántúl » A Mecsek kincsei | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

21

IZGaLmaS ÉS moZGaLmaS

KAPOSvÁR ÉS A ZSELIC
A belváros békebeli promenádhangulatát több mint 300 szecessziós épületének, köztük a Csiky Gergely Színháznak köszönheti.
2010-ben Kaposvár érdemelte ki „Az ország legszebb főtere és főutcája”, azt megelőzően a „Legvirágosabb város” címet. Augusztus jeles eseménye a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. Kaposvár szülötte, Rippl-Rónai József, a kiemelkedő impresszionista festő múzeumát Róma-hegyi villájában találjuk. Vaszary János, Galimberti Sándor, Kunffy Lajos műveit a Fő utcai Rippl-Rónai Múzeumban tekinthetjük meg. A régió legnagyobb élményfürdője, a gyógyfürdő, a sportuszoda, a műjégpálya, a Nemzetközi Ifjúsági Futball-világbajnokság, a lovas világkupák, a Deseda-tó vízi turisztikai központja és a közeli arborétum jelzik, nem csak csodaszép, de izgalmas, mozgalmas is a város. Itt a vakokra is gondolnak: speciális kiadvánnyal, audioguide vezetéssel.

A templom körül, a falu közepén kezdődött el az 1970-es években a skanzen kialakítása. Egyedülálló Magyar­ országon, hogy a múzeumot egy élő falu közepén építették fel.

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Szenna

22 |

Dél-Dunántúl » Izgalmas és mozgalmas itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Kaposvár

A Kaposvár melletti Szenna Europa Nostra-díjas Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményének berendezett talpas házai, füstös konyhás épületei között sétálni valódi időutazás. A település falusi vendéglátói híresek kemencében sült finomságaikról. A népi ünnepek hagyományait a szomszádos Patca szabadidőközpontja a gyerekek számára eleveníti fel egyész évben. Kaposmérőn, Kassai Lajos többszörös világbajnok és Guinnessrekorder lovas íjász birodalmában az ősi magyar harcművészetbe nyerhetünk betekintést. A szomszédos Bárdudvarnok egyik kúriája a hazai üvegművészek alkotótelepe. Bőszénfa szarvasfarmján testközelből megmutatják mind az öt magyar nagyvadat. A húsukból készült ételeket meg is lehet kóstolni. Kardosfán szakvezetővel, éjszakai túrán mutatják meg a Zselici Csillagos Égbolt Rezervátumot. Igalon a közelmúltban újult meg a hazai vendégek kedvében járó gyógyfürdő.

A Zselic Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe és első csillagos égbolt rezervátuma.

Dél-Dunántúl » Izgalmas és mozgalmas | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

23

Régiónk legjelentősebb gasztronómai fesztiválja a szeptemberi Szekszárdi Szüreti Napok. A bor és a borászok ünnepe ez, sok helyi finomsággal, autentikus népzenével és fergeteges tánccal, a Csokonai-díjas és megyei Príma díjas Bartina Néptáncegyüttessel.

Szekszárd

24 |

Dél-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

MEG kELL kÓSToLNi!

SZEkSZÁRd ÉS kÖRNYÉkE
Ha természetes, őszinte vendégszeretetre vágyik, itt megtalálja.
Az ország legbiztonságosabb, legbékésebb megyei fővárosa, Szekszárd műemlékei közül kiemelkednek az óvármegyeháza és Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. A Wosinsky Mór Múzeum a Vendégbarát Múzeum verseny országos első helyezettje. Gyűjteménye Tolna megye szigetszerűen kialakult néprajzi értékeinek gazdag tárháza. Babits Mihály költő, író emlékháza a város egyik legidillibb, az idő múlásával dacoló negyedében áll. A Deutsche Bühne, a júniusi Szent László Napok, a szeptemberi Szekszárdi Szüreti Sióagárd szigetszerűen kialakult népviseletéről, máig őrzött népszokásairól nevezetes. A több mint 300 pincéből álló leányvári pincefalujában kicsi, de értékes viseletgyűjtemény és ősi receptek szerinti lakomák lepik meg az utazót. A Sárközben (Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Báta) a ha­ g yományokat nem őrzik, hanem élik. Otthonokban, énekes-táncos vagy kézimunkakörökben. Sárköz népviselete az ország valamennyi öltözete között a legpompásabb. A decsi tájházban és babamúzeumban mindezt meg is ismerhetjük. A településen számos hagyományőrző kézműves él. A vadregényes fekvésű Grábóc szerb temploma hatalmas, gazdagon díszített ikonosztázáról híres. Szálka tórendsze-

Decsen a „sárközi lako­ dalmas” évente egyszer a kívül­ állóknak is megmutatja a lakodalmi rítust és viseleteket.
Bartina Néptáncegyüttes

Napok sokakat vonzanak a városba. Szekszárd vörösborairól (zászlós tájbor a kadarka és a bikavér), országos első díjakat kiérdemlő csúcsborászairól egyre többet hallunk. A szekszárdi vörös- és rozéborok rajongói tábora az egyedi zamatok és magas minőség mellett a megfizethető árak miatt is egyre bővül.

re, a festői kis település és helyi termelői szép családi kirándulásra hívogatnak. A Sión evezést, a gemenci gyalogos vagy kerékpáros túrákat a természetbarátoknak ajánljuk. A Duna holtágánál Fadd-Dombori kedves retroüdülőhely, palacsintával, lángossal, szabad stranddal.
Dél-Dunántúl » Meg kell kóstolni! | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

25

SZELÍD ToLNai TÁjakoN

RÉGI-ÚJ vÁRAk ÉS TERMÁLFÜRdŐk
Tolna megye nem csak történelmi várakban, de kastélyokban, kúriákban is rendkívül gazdag. Számos településen több, pl. Tengelicen öt kastély is áll.
A Dél-Dunántúl váraiba látogatók nyomon követhetik a magyar történelem kiemelkedő korszakait az államalapítástól a reneszánsz kultúrán, a török hódoltság emlékein át egészen a 18. századig. Az ozorai vár karcsú pilléreken nyugvó, folyosó övezte, belső udvarával, erkélyeivel egy korabeli itáliai városi palotára emlékeztet. Szépen restaurált termeiben eredeti, korabeli főúri bútorok, berendezési tárgyak, viseletek láthatók. A közeli simontornyai Árpád-kori eredetű vár különlegessége a 18–19. századi nemesi portrékból álló gyűjteménye. A közelmúltban felújított dunaföldvári vár reneszánsz tornya magasan a Duna fölé emelkedik. A vármúzeum török emlékeivel, a várbörtön a betyárok falrajzaival igazi kuriózum. Paksra a Lussonium (római kori katonai tábor), a Sánchegyen a 18.

A selfness egy új szemléletmód, amely életformaként a testi, lelki, szellemi harmóniát teremti meg, javítja közérzetünket, életmód­ segítő, életminőségjavító trend, egy összefogó nyitott irányzat.
Tamási termálfürdő

26 |

Dél-Dunántúl » Szelíd tolnai tájakon itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Ozorai vár

században épült Bottyán-vár és a szép pincesor miatt is érdemes ellátogatni. Tamási új, családbarát, délről csupa ablak és napfény, többszintes fürdője minden generációnak kedvében jár. A közeli gyulaji erdő (vadaspark, zöld élményközpont gyerekeknek, romantikus, tóparti erdei kápolna, horgászat, vadles) gazdag programot kínál. Dombóvár-Gunarasfürdőt 8 hektáros parkosított területe, 13 medencéje, csúszdaparkja, csónakázótava és családias hangulata miatt kedvelik. A csokoládé­ m anufaktúra, a nordic walking lehetőségek, Bikal közelsége teszi még vonzóbbá a helyet. Bikács nívós üdülőkomplexumában vezették be az országban elsőként a selfnessprogramot. Tengelic tóparti, erdei paradicsom a nyugalomra vágyóknak. Bonyhád szezonális termálfürdője az igazi strandok hangulatát nyújtja.

Ozora arról is nevezetes, hogy a volt hercegi nagyvendéglőben lépett fel először színészként Petőfi Sándor, és itt döntötte el, hogy színésznek szegődik.

Dél-Dunántúl » Szelíd tolnai tájakon | itthon.hu/déldunantul » itthon.hu

27

Dunaföldvári vár

TouRiNFoRm iRoDÁk a DÉL-DuNÁNTÚLi RÉGiÓBaN
TouRiNFoRm BÓLY » 7754 Bóly, Erzsébet tér 1. Tel. 69/368-100, fax: 69/368-100 E-mail: boly@tourinform.hu TouRiNFoRm BoNYHÁD » (szezonális iroda) 7150 Bonyhád, Szabadság tér 2. Tel. 74/451-342, fax: 74/451-342 E-mail: bonyhad@tourinform.hu TouRiNFoRm DomBÓVÁR » (szezonális iroda) 7200 Dombóvár, Kernen tér Tel. 20/369-7448 E-mail: dombovar@tourinform.hu TouRiNFoRm DuNaFÖLDVÁR » 7020 Dunaföldvár, Rátkai köz 2. Tel. 75/341-176, fax: 75/341-176 E-mail: dunafoldvar@tourinform.hu TouRiNFoRm HaRkÁNY » 7815 Harkány, Kossuth L. u. 7. Tel. 72/815-910, fax: 72/815-910 E-mail: harkany@tourinform.hu TouRiNFoRm KapoSVÁR » 7400 Kaposvár, Fő u. 8. Tel. 82/512-921, fax: 82/320-404 E-mail: kaposvar@tourinform.hu TouRiNFoRm KELETi-MEcSEk » (szezonális iroda) 7333 Kárász, Petőfi u. 36. Tel. 72/420-074, fax: 72/420-074 E-mail: karasz@tourinform.hu TouRiNFoRm MoHÁcS » 7700 Mohács, Széchenyi tér 1. Tel. 69/505-515, fax: 69/505-504 E-mail: mohacs@tourinform.hu

28 |

Dél-Dunántúl » Tourinform irodák a dél-dunántúli régióban itthon.hu/deldunantul » itthon.hu

Kaposvár, Virágfürdő

TouRiNFoRm NaGYaTÁD » 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 1/a Tel. 82/351-506, fax: 82/351-506 E-mail: nagyatad@tourinform.hu TouRiNFoRm ORFŰ » 7677 Orfű, Széchenyi tér 1. Tel. 72/598-116, fax: 72/598-119 E-mail: orfu@tourinform.hu TouRiNFoRm PÉcS » 7621 Pécs, Széchenyi tér 7. Tel. 72/213-315, fax: 72/212-632 E-mail: pecs@tourinform.hu TouRiNFoRm PÉcSVÁRaD » 7720 Pécsvárad, Kossuth L. u. 31. Tel. 72/466-487, fax: 72/466-487 E-mail: pecsvarad@tourinform.hu

TouRiNFoRm SikLÓS » 7800 Siklós, Vajda János tér 8. Tel. 72/579-090, fax: 72/579-091 E-mail: siklos@tourinform.hu TouRiNFoRm SZEkSZÁRD » 7100 Szekszárd, Béla tér 7. Tel. 74/315-198, fax: 74/510-131 E-mail: szekszard@tourinform.hu TouRiNFoRm TamÁSi » 7090 Tamási, Szabadság u. 29. Tel. 74/470-902, fax: 74/470-902 E-mail: tamasi@tourinform.hu

IMPRESSZUM » Kiadta: Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság » Előkészítés: WOW Stúdió Kft. » Nyomdai
munkák: CREW Nyomdaipari Szolgáltató Kft. » Térkép: Freytag-Berndt » Fotók: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma » Ingyenes kiadvány!

Dél-Dunántúl – Közelebb, mint gondolnád

DÉL-DUnÁntÚL: naPSÜtÉS, deRŰ, JÓ boRok, LeLaSSULÁS, eGYmÁSRa FIGYeLÉS…