10 pasi catre virtuozitatea verbala pentru intilniri si prezentari 1.

Cunoaste-ti auditoriul Indiferent daca intervievezi pentru o slujba,iti vinzi abilitatile unui client sau vinzi un plan de afaceri unor oameni de afaceri incapatinati,urmeaza aceasta regula:fa-ti temele . • Intra pe internet si afla cu ce se ocupa compania. • Intreaba-ti prietenii sau rudele daca stiu pe cineva care a lucrat acolo. • Intereseaza-te despre oamenii importanti si despre ceea ce I-ar putea interesa • Intereseaza-te de experienta si portofoliile lor. Apoi arata ca stii,adapteaza-ti discursul la auditoriu. 2. Creaza o legatura Sarmul este o cheie spre success.de la discursuri formale la mese informale,discutiile cu oamenii inseamna caldura.Discuta cu ei,dar nu-I domina-daca nu stii nimic despre sport,nu vorbi despre sport.Fii inventive.Daca ai o personalitate deschisa,lasa sa se vada. 3. Fii flexibil Pregatirea ta nu este terminata in momentul in care intri pe usa.Foloseste timpul alocat cunoasterii pentru a afla mai multe informatii.Intereseaza-te de lucruri informale.pregateste-ti o agenda care sa fie sufficient de flexibila pentru a lua in considerare ceea ce auzi si pentru a raspunde la intrebari-sau pentru a argumenta temerile. 4Invata de la profesionisti Vorbitorii profesionisti de joaca cu propriile voci.maresc viteza sau o incetinesc,ridica tonul sau vorbesc in soapta.Asculta-I! Ce iti capteaza atentia?Cum reuseste un vorbitor sa te impresioneze?Oamenii vor sa asculte o varietate de viteze,inflectiuni si volume.Fii atent la timp ,de asemenea.Intr-o discutie ai vrea sa pornesti in forta.Este mult mai usor sa incetinesti mai apoi.Practica,cind sa grabesti momentul,sau cind sa incetinesti. 5.Povesteste lucruri relevante Povestirile atrag auditoriul si il mentin interesat.

1
Acest material a fost pus la dispozitie de catre si nu poate fi folosit decat in scopuri educationale.

www.fwd.aiesec.ro

Ce spune un profesionist: Dupa ce vorbesc,nu conteaza despre ce,intotdeauna oamenii se apropie de mine pentru a discuta.Tuturorlde plac povestile-la fel ca atunci cind eram copii si “a fost odata ca niciodata” ne facea sa devenim brusc interesati. "A fost odata ca niciodata” semnifica acum ceva diferit,ca de exemplu”Odata am avut un interviu acolo…”.Nu te astepta ca publicul sa accepte o poveste fara sens.Asigura-te ca fiecare poveste pe care o spui are un rost,si ca auditoriul a inteles acst rost.Intreaba-te singur:De ce vreau sa spun aceasta povestire?Care este scopul?Daca acesta nu-I clar,renunta! 6. Fa o pauza Prea multi oameni vorbesc prea mult,de prea multe ori.Obliga-te sa iei o pauza si dezvolta-ti o atitudine linistita.Linistea are o putere incredibila:lasa publicul sa absoarba ceea ce ai spus si adauga un pic de effect.Totodata,iti da sansa sa iti revii.Citeodata,se intimpla sa uiti unde esti.Atunci ia o pauza.Si oamenii vor spune”Ce pauza buna!” 7. Lucreaza la punctele de legatura. Un bun vorbitor stie in orice moment incotro se indreapta.Daca sti ca ai 3 puncte esentiale sau de aratat 12 slide-uri ,repeta trecerea de la una la alta.Tranzitia poate fi atit de simpla precum o intrebare retorica,care sa te conduca la punctul urmator.Sau,ia aceea intrebare si trabsform-o intr-o afirmatie.Poti lega subiectele prin povestiri.Lucreaza la legaturi,altfel ai sansa de a parea pierdut in propria prezentare. 8. Explica-le la final Maxima prezentarii: “Spune-le ce le vei spune, Spune-le, Spune-le ce le-ai spus."

2
Acest material a fost pus la dispozitie de catre si nu poate fi folosit decat in scopuri educationale.

www.fwd.aiesec.ro

Gindeste-te la prezentarea ta ca la o carte cu caractere,capitole si teme.Povestirile iti asigura caracterele,legaturile impart capitolele,iar explicatiile de sfirsit subliniaza tema. Schiteaza-ti prezentarea sau discutia pe o bucata de hirtie: • Incepe cu sfirsitul:Cu ce ar trebui sa plece oamenii? • Introdu acele motive la inceput. • In cele din urma,dezvolta mijlocul. Da temei tale o eticheta,apoi explic-o si sfirseste cu o mica recapitulare.Nu este nevoie sa repeti exact aceleasi cuvinte,explicatiile pot fi chiar inselatoare. 9. Repeta,repeta,repeta Pentru o intilnire: Cumpara un cronometru si un reportofon.Cronometreaza-te spunindu-ti scopul,ofeindu-ti serviciile sau raspunzind la intrebari.rezuma-ti raspunsurile la maximum 30 de secunde.Inregistreaza-te si asculta!Experimenteaza viteza,volum si pauze. Pentru o prezentare: Aduna citiva prieteni si arata-le discursul sau fa-I sa te chinuie.Evalueaza-ti performantele.fii atent la ce cred ei ca ar merge si ce nu. In cele din urma,experimenteaza singur. Este o cruciada dusa de unul singur,dar merita!Fa rost de o camera video si inregistreazate!Indiferent ca este vorba de o prezentare sau de un interviu,repeta mereu. 10. Comunica cu pasiune Constrieste-ti prezentare,aranjeaza mici povestioare care subliniaza spusele tale.Daca poti face toate astea esti pe drumul cel bun.Dar baza oricarei discutii este pasiuneaTrebuie sa schimbi pulsul audientei.Iar pentru a face asta,trebuie sa-ti arati pasiunea.

3
Acest material a fost pus la dispozitie de catre si nu poate fi folosit decat in scopuri educationale.

www.fwd.aiesec.ro

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful