Objektif 1. Islam dan ilmu adalah dua istilah yang tidak dapat dipisahkan.

Pilih pernyataan yang betul. Berwajipan yang pasti dan wajib dikuasai oleh semua Muslim. Struktur 1. Penguasaan Barat terhadap ekonomi, hak asasi ..., nyatakan cara menyelesaikan masalah tersebut . (Berkaitan dengan Hemogoni Barat)

2. Nyatakan 5 ciri tamadun dengan jelas - Wujud penempatan masyarakat manusia di kawasan tertentu. - Peningkataan kualiti kehidupan dan jangka hidup - Wujud sistem organisasi dan institusi sosial yang sempurna. - Wujud sistem perundangan dan sistem nilai atau moral yang berkuatkuasa - Peningkatan daya reka cipta dalam bidang teknologi dan pembinaan.

Esei 2 soalan pilih 1 sahaja. 1. Berdasarkan 3 orang tokoh, nyatakan nama, sumbangan dan hasil karya tokoh dalam Tamadun Islam/ Jepun/ China/ Asia. Iman al- Ghazali Dikenali sebagai ulama tasawaf dan akidah Bukan sahaja proaktif dari segi menghasilkan buku dan karya ttp merupakan seorang ahli fikir islam yang terulung. Telah menulis 300 buah buku mencakupi pelbagai bidang ilmu pengetahuan. Bersifat antifalsafah – Tahafut al falsafah Tidak menentang ahli falsafah dan pemikiran yang dibawa mereka ttp kesalahan, kesilapan dan kesesatan yang dilakukan oleh golongan tersebut. Tunjang kepada pemikiran falsafah ialah al-Quran itu sendiri.

Ibnu Sina Buku Qanun Fi al-Tib – menghuraikan 760 jenis penyakit dan kaedah perubatannya.

urusan kehidupan harian seperti ususan muamalat.. Hubungan maharaja dengan rakyat b.. . . pembahagian harta pusaka - Pecahan dalam pembahagian pusaka jelas dinyatakan dalam al-Quran.bapa. panjang tahun solar.abang... . pengerakan matahari.. Prinsip Hadhari membentuk pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif.. .. .adik d. Satyagraha sering diterjemahkan sebagai “Jalan yang benar” atau “Jalan menuju kebenaran” Maharaja Meiji Penghapusan sistem Feudal Pemodenan sistem angkatan tentera dan laut Membina industri baru yang berasaskan perdagangan 2..anak c. Ketaatan kepada ibu bapa (xiao) . Bagaimanakan prinsip ini dilaksanakan secara berkesan dalam masyarakat pelbagai kaum di Malaysia.isteri e..kawan Mahatma Gandhi Membantu dalam proses kemerdekaan India dari jajahan British Prinsip Gandhi...suami..Konsep “li” menekan 5 prinsip jalinan hubungan sesama manusia a. Teori Alam Semesta Mengkaji tentang sistem solar.kawan... Perikemanusiaan (ren) b.. Al-Biruni Menghasilkan pelbagai teori yang penting dalam bidang matematik dan astronomi. proses kewujudan fajar dan senja Kung Fu Tze Pengamal ajaran Confunisme Menekankan 3 prinsip moral yang tinggi a.. Kesusilaan (li) c.- Bidang metematik.

.kelemahan sebahagian besar umat dan negara Islam pada masa ini kerana mereka kurung menguasai ilmu pengetahuan -negara-negara yang diiktiraf sebagai negara maju ialah negara yang menguasai dan mendepani ilmu sains dan teknologi .memperkenalkan pendidikan j-QAF.ilmu. kerajaan yang adil dan beramanah .bagi mereka yang memerintah pula akan memikul amanah kepimpinan sbg suatu tanggungjawab dan bukannya sbg 1 peluang utk kepentingan diri dan keluarga. fardu ain 2.dlm islam.prinsip kedua dalam islam hadhari ialah penyataan iltizam pihak pemerintah untuk memerintah secara adil dan beramanah kepada semua rakyat negara ini tanpa mengira perbezaan agama dan budaya. penguasaan ilmu pengetahuan . rakyat yang berjiwa merdeka . 4. . 3. Keimanan dan ketakwaan kepada Ilahi(Allah) -prinsip ini menekankan kepada pembinaan akidah umat Islam menerusi pelaksaan sistem pendidikan yang bersepadu dan mantap sejak dari peringkat awal persekolahan.1. al-quran. manusia mampu meraih kejayaan hidup di dunia dan juga di akhirat. pelajaran Jawi.rakyat berjiwa merdeka yang dikehendaki Islam Hadhari ialah individu yang memiliki pemikiran dan tindakan yang tidak dibelenggu oleh isme-isme ciptaan manusia sama dari negara Timur mahupun Barat. Dengan ilmu. . adil bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya yang sesuai. .entiti terpenting dalam kehidupan manusia.

. . tiada kegiatan yang boleh merosakkan akal dan pemikiran atau menjatuhkan maruah mereka. 6. .pembangunan ini mestilah mampu dinikmati oleh segenap lapisan masyarakat yang berhak.kerajaan melalui JAKIM telah mempromosikan pensijilan halal dan menganjurkan pameran produk halal(MIHAS) yg dilakukan secara tahunan. maruah dan harta benda.merangka pelan pembangunan yang meliputi semua wilayah di Malaysia. kehidupan yang berkualiti -kehidupan yang berkualiti bermaksud kehidupan yg mampu memenuhi kesemua keperluan asas kehidupan manusia. . . akal.menambah bilangan universiti awam – menggalakkan penubuhan unveristi swasta.pembanguanan ekonomi berteraskan islam hadhari adalah bersifat seimbang dan komprehensif dengan mengambil kira nilai-nilai moral dan akhlak serta meliputi pembangunan jasmani dan rohani .5 perkara utama keperluan kehidupan manusia – keselamatan agama. .kerajaan juga memberi tumpuan kepada pembangunan produk halal dengan menubuhkan hab-hab halal di semenanjung dan sarawak. nyawa. menyediakan prasarana yang lengkap. Begitu juga harta benda x dicerobohi secara x hak oleh sesiapa jua pun. masyarakat boleh hidup dalam keadaan aman damai..kerajaan menubuhkan sekolah wawasan dan sekolah bestari.kehidupan berkualiti bermakna institusi agama tidak dicemari. . memberi tumpuan dalam usaha-usaha melahirkan guru2 yang berwibawa dan cemerlang. pembangunan ekonomi yang seimbang dan komprehensif . 5.

Dalam kehidupan. kita mestilah memiliki persediaan pertahanan yang kuat. keutuhan budaya dan moral -budaya yang indah dan moral luhur ialah ukuran kehebatan sesebuah tamadun .sebagai amanah.alam semula jadi. pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita . pemeliharan alam semula jadi .amanah dan anugerah Allah SWT kepada manusia yang x ternilai .islam mengiktiraf kedudukan lelaki dan wanita adalah setaraf walaupun peranan mereka berbeza . 8.golongan minoriti dan wanita terbela sepertimana yg kita saksikan penglibatan ramai kaum wanita dlm sektor kerajaan dan wakil-wakil etnik minoriti dalam Parlimen dan pelbagai institusi kerajaan.bagi menjamin keselamatan dan keamanan negara.keruntuhan budaya dan moral merupakan penanda awal keruntuhan sesuatu bangsa. 10. . Kekuatan pertahanan .Allah SWT lebih menyukai umat islam yang kuat drpd umat Islam dengan yg lemah . lelaki dan wanita saling melengkapi . manusia dipertanggungjawab untuk mentabir dan menjaga alam semula jadi berdasarkan batas-batas akhlak sbg khalifah di bumi.7. 9. Kuat bukan dari segi penguasaan teknologi yg canggih. ttp ikatan perpaduan dan persaudaraan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful