Maklumat Di kumpul Dari Pelbagai Sumber Untuk : Unit Pendidikan Khas Jabatan Pelajaran Melaka

menulis. bacaan. diantaranya ialah: Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun matematik  Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa  Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam ko-ordinasi moto-mata-tangan 2.0 DEFINISI Perkataan “disleksia” (dyslexia) adalah hasil gabuangan dua perkataan Greek iaitu “Dys” yang bermaksud kesukaran dan “Lexis” bermaksud perkataan atau dengan kata lain. menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World Federation Of Neurology.DISLEKSIA 1. 1968) Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia.Sebaliknya dengan program pendidikan yang sesuai masalah ini dapat dikurangkan. Disleksia juga bukan disebabkan kecerdasan yang lemah tetapi seseorang disleksia tidak berupaya mengecam sesuatu dalam keadaan terbalik. 3. 1996:3)“Disleksia ialah satu ‘Disorder’ dalam kanak-kanak yang telah menerima Pendidikan Biasa. mendengar dan bercakap disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. membaca. merangkap seorang pakar perubatan dan ‘ophalomotologist’ telah memperkenalkan perkataan ‘Disleksia’ (Hammond dan Hugges.0 JENIS JENIS DISLEKSIA Disleksia boleh dikategorikan kepada tiga bahagian iaitu :  Disleksia visual (penglihatan) Kesukaran utama yang dihadapi ialah untuk mengingat dan mengenal abjad serta konfugirasi perkataan. Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887. Ternyata sekali disleksia menghuraikan sesuatu kelainan dalam otak.0 APA ITU DISLEKSIA? Disleksia adalah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf. tidak memperolehi kemahiran bahasa. Istilah ‘buta huruf’ juga digunakan untuk kategori ini. Simbol-simbol perkataan yang dicetak juga sukar untuk diterjemahkan. selalunya ia adalah pemberian Tuhan yang terus berkembang dalam diri seseorang dengan cara yang berlainan. Sebenarnya masalah ini bukanlah satu penyakit dan ia tidak memerlukan ubat untuk mengubatinya. Kemungkinan untuk melihat abjad-abjad tertentu atau sebahagian perkataan adalah secara terbalik . kesukaran menggunakan perkataan.

1996 dan Spaafford dan Grosser. antara punca-punca disleksia ialah. Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia disebabkan oleh kromosom 15. Sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar dan kerosakan ini minimum Kematangan Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf. Hammond dan Hughes. 4.0 PUNCA-PUNCA DISLEKSIA Mengikut Mercer. Bunyi percakapan yang dituturkan secara halus juga tidak dapat dibezakan. 1 dan 16 yang boleh diperturunkan secara turun-temurun Biologi Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan.Kemahiran bertutur yang lambat dan sukar memahami arahan . Disleksia auditori (pendengaran) Kesukaran untuk mengingat bunyi abjad.  Keturunan atau genetic Kebanyakan kes. Kelewatan kematangan pada kanak-kanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia   5. kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar.Seringkali terlupa nama benda-benda atau pelajaran yang dipelajari . Masalah untuk membezakan bunyi vokal dengan konsonan juga dihadapi oleh disleksia auditori Disleksia visual-auditori Kesukaran mambaca yang amat teruk dan ini disebabkan oleh kelemahan untuk memproses tulisan secara visual dan audio.1996. Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan. menganalisis bunyi mengikut suku kata perkataan dan menyusun atau menggabungkan suku kata bagi menyembunyikan perkataan.0 CIRI-CIRI DISLEKSIA  Kanak-kanak pra-sekolah : .  . 1997.Kemahiran motor kasar dan motor halus yang lemah . Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan. Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya.Tidak merangkak semasa bayi .Suka mengganti perkataan dan hiperaktif . terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama.

menulis dan mengeja yang lemah dan suka menterbalikkan perkataan. b – d Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti: t – h.Kelihatan tidak terurus semasa berada di rumah atau sekolah . Contohnya seperti berikut: pada masa yang sama – dapa masa yang masa  .Mengambil masa yang panjang untuk menyiapkan latihan .0 MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA Masalah utama yang dihadapi kanak-kanak disleksia kebanyakannya adalah dalam proses pembelajaran..12 tahun): .Suka mendengar bacaan tetapi tidak berminat membaca sendiri . berminat terhadap perkara baru dan suka bertanya banyak soalan  Kanak-kanak Sekolah Rendah (6 – 9 tahun): -Kemahiran membaca. Untuk tempoh jangka masa yang panjang kelemahan dalam proses mengeja akan memberi kesan terhadap kelemahan membaca.Kesukaran mempelajari bahasa lain . mengeja dan lemah dalam kefahaman . h – n. Secara langsung ianya akan membuat kanak-kanak merasa rendah diri dan tidak berkeyakinan.Kesukaran menyalin maklumat dipapan putih atau buku teks . Permasalahan ini boleh dikelaskan kepada:  Mengeja Kelemahan mengeja akan menyebabkan kebolehan untuk menyampaikan pengetahuan yang diperolehi adalah terhad. Timbulnya masalah ini adalah berpunca daripada masalah-masalah awalan seperti terdapatnya kekeliruan dalam mengenal pasti huruf-huruf seperti: m – w .Kesukaran menulis karangan .Kesilapan membaca.Lemah dalam kefahaman dan tidak mempunyai ramai kawan .Jenis orang yang suka senyap . y –g – j.Sifat ingin tahu tinggi. m – n c – e. huruf dan nombor -Menggunakan jari untuk mengira dan membaca -Keliru dengan tangan kanan dan kiri -Tulisan cermin atau terbalik Kanak-kanak Sekolah Rendah (9 .Kurang keyakinan dan menghadapi masalah tekanan jiwa Sekolah Menengah : .Kurang kemahiran bersosial  6.Sukar mengikuti arahan lisan yang panjang .Keliru dengan nombor-nombor dan arahan oral . p – q.Kesukaran membaca dan terkeliru dengan perkataan dan ejaan yang tidak konsisten .Bercakap dengan nada yang kuat atau menjerit daripada konsisten . u – n. f – v Membaca Kesukaran ini menghadkan kebolehan kanak-kanak untuk mendapatkan maklumat daripada rujukan-rujukan yang berkaitan. Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti: batu – tuba / gula – lagu Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat.

Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris. Contohnya seperti berikut : 3–5–8/9–6   Masalah fizikal. Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi.  Bercakap dan mendengar Terdapat juga diantara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur. Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan. kidal dan pandai .Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju. Nombor Kanak-kanak ini juga menghadapi kesukaran dalam pembelajaran yang berkaitan dengan matematik mental. Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama. pengurusan diri dan sosial . Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik . Contohnya seperti berikut : Bahasa Inggeris dengan Bahasa Melayu : Jam – jem / cat – cat  Menulis Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas.

kiri." Dyslexia the Gift. bawah serta pengamatan yang lemah 7.Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika . Patricia. 01 Dec.Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni . 2010 5. Web." LearningAbledKids .Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap disayangi. 2010." UW Faculty Web Server. NJ: John Wiley & Sons. Gavin. kanan.Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri . 2.0 ADAKAH INDIVIDU DISLEKSIA MEMPUNYAI KEISTIMEWAAN?  Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew). "Neuroscience for Kids-In the News. . Hoboken. 01 Dec. . 01 Dec.Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan. genius komputer (Bill Gates) dan saintis (Albert Einstein)  Ramai yang berdaya imaginasi tinggi. Ellen. Kuwana. 2010 3.Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus.Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik .Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi ." KidsHealth . .the Web's Most Visited Site about Children's Health.mengikat tali kasut . pelakon (Tom Cruise). Laura. Information and Resources for Dyslexia.Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya . RUJUKAN : 1.Help for Homeschooling Children with Learning Disabilities. May 2009. 2010.0 LANGKAH-LANGKAH MENBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA . Learning Able Kids. "Understanding Dyslexia. 4. 2004. Web. Web. Bailet. 2010.Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh ..Dyslexia—A Complete Guide for Parents. atas. "Dyslexia Symptoms in Children with Difficulty Learning to Read LearningAbledKids. Web. Hodge.Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan. 09 Oct. "Helping Dyslexic Children within the Classroom. belakang.Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa . pandai 8. Reid. amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi  Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan. 01 Dec.

New York: Knopf. 2003. and Emotionally. . San Francisco. 7. Stowe. Shaywitz.6. CA: Jossey-Bass. Socially. Overcoming Dyslexia: A New and Complete Science-Based Program for Overcoming Reading Problems at Any Level. Cynthia. Sally. 2002. How to Reach and Teach Children with Dyslexia: A Parent and Teacher Guide to Helping Students of All Ages Academically.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful