Maklumat Di kumpul Dari Pelbagai Sumber Untuk : Unit Pendidikan Khas Jabatan Pelajaran Melaka

diantaranya ialah: Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun matematik  Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa  Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam ko-ordinasi moto-mata-tangan 2. merangkap seorang pakar perubatan dan ‘ophalomotologist’ telah memperkenalkan perkataan ‘Disleksia’ (Hammond dan Hugges.0 JENIS JENIS DISLEKSIA Disleksia boleh dikategorikan kepada tiga bahagian iaitu :  Disleksia visual (penglihatan) Kesukaran utama yang dihadapi ialah untuk mengingat dan mengenal abjad serta konfugirasi perkataan. 1996:3)“Disleksia ialah satu ‘Disorder’ dalam kanak-kanak yang telah menerima Pendidikan Biasa.0 APA ITU DISLEKSIA? Disleksia adalah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf. Ternyata sekali disleksia menghuraikan sesuatu kelainan dalam otak. Simbol-simbol perkataan yang dicetak juga sukar untuk diterjemahkan. kesukaran menggunakan perkataan. Disleksia juga bukan disebabkan kecerdasan yang lemah tetapi seseorang disleksia tidak berupaya mengecam sesuatu dalam keadaan terbalik. Kemungkinan untuk melihat abjad-abjad tertentu atau sebahagian perkataan adalah secara terbalik . tidak memperolehi kemahiran bahasa.0 DEFINISI Perkataan “disleksia” (dyslexia) adalah hasil gabuangan dua perkataan Greek iaitu “Dys” yang bermaksud kesukaran dan “Lexis” bermaksud perkataan atau dengan kata lain. 3. Sebenarnya masalah ini bukanlah satu penyakit dan ia tidak memerlukan ubat untuk mengubatinya. selalunya ia adalah pemberian Tuhan yang terus berkembang dalam diri seseorang dengan cara yang berlainan. mendengar dan bercakap disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World Federation Of Neurology. Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887.Sebaliknya dengan program pendidikan yang sesuai masalah ini dapat dikurangkan. menulis.DISLEKSIA 1. membaca. bacaan. 1968) Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia. Istilah ‘buta huruf’ juga digunakan untuk kategori ini.

terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama. 1 dan 16 yang boleh diperturunkan secara turun-temurun Biologi Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan. 1996 dan Spaafford dan Grosser. menganalisis bunyi mengikut suku kata perkataan dan menyusun atau menggabungkan suku kata bagi menyembunyikan perkataan.Tidak merangkak semasa bayi . Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia disebabkan oleh kromosom 15. antara punca-punca disleksia ialah.Seringkali terlupa nama benda-benda atau pelajaran yang dipelajari .1996.Kemahiran motor kasar dan motor halus yang lemah .  . Sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar dan kerosakan ini minimum Kematangan Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf. Bunyi percakapan yang dituturkan secara halus juga tidak dapat dibezakan.0 PUNCA-PUNCA DISLEKSIA Mengikut Mercer. Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan.Kemahiran bertutur yang lambat dan sukar memahami arahan . Kelewatan kematangan pada kanak-kanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia   5. Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya. Masalah untuk membezakan bunyi vokal dengan konsonan juga dihadapi oleh disleksia auditori Disleksia visual-auditori Kesukaran mambaca yang amat teruk dan ini disebabkan oleh kelemahan untuk memproses tulisan secara visual dan audio.Suka mengganti perkataan dan hiperaktif . kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar. 4. 1997.  Keturunan atau genetic Kebanyakan kes. Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan. Hammond dan Hughes. Disleksia auditori (pendengaran) Kesukaran untuk mengingat bunyi abjad.0 CIRI-CIRI DISLEKSIA  Kanak-kanak pra-sekolah : .

p – q. f – v Membaca Kesukaran ini menghadkan kebolehan kanak-kanak untuk mendapatkan maklumat daripada rujukan-rujukan yang berkaitan. huruf dan nombor -Menggunakan jari untuk mengira dan membaca -Keliru dengan tangan kanan dan kiri -Tulisan cermin atau terbalik Kanak-kanak Sekolah Rendah (9 .Jenis orang yang suka senyap .12 tahun): . m – n c – e. menulis dan mengeja yang lemah dan suka menterbalikkan perkataan.Keliru dengan nombor-nombor dan arahan oral ..Kurang kemahiran bersosial  6. Permasalahan ini boleh dikelaskan kepada:  Mengeja Kelemahan mengeja akan menyebabkan kebolehan untuk menyampaikan pengetahuan yang diperolehi adalah terhad. berminat terhadap perkara baru dan suka bertanya banyak soalan  Kanak-kanak Sekolah Rendah (6 – 9 tahun): -Kemahiran membaca.Kesukaran membaca dan terkeliru dengan perkataan dan ejaan yang tidak konsisten .Kesukaran mempelajari bahasa lain . b – d Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti: t – h.Mengambil masa yang panjang untuk menyiapkan latihan . mengeja dan lemah dalam kefahaman . Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti: batu – tuba / gula – lagu Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat. Secara langsung ianya akan membuat kanak-kanak merasa rendah diri dan tidak berkeyakinan. u – n.Bercakap dengan nada yang kuat atau menjerit daripada konsisten .0 MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA Masalah utama yang dihadapi kanak-kanak disleksia kebanyakannya adalah dalam proses pembelajaran. y –g – j. h – n.Kelihatan tidak terurus semasa berada di rumah atau sekolah .Sifat ingin tahu tinggi. Contohnya seperti berikut: pada masa yang sama – dapa masa yang masa  .Kesukaran menulis karangan . Untuk tempoh jangka masa yang panjang kelemahan dalam proses mengeja akan memberi kesan terhadap kelemahan membaca.Kurang keyakinan dan menghadapi masalah tekanan jiwa Sekolah Menengah : .Kesilapan membaca.Kesukaran menyalin maklumat dipapan putih atau buku teks .Suka mendengar bacaan tetapi tidak berminat membaca sendiri .Sukar mengikuti arahan lisan yang panjang .Lemah dalam kefahaman dan tidak mempunyai ramai kawan . Timbulnya masalah ini adalah berpunca daripada masalah-masalah awalan seperti terdapatnya kekeliruan dalam mengenal pasti huruf-huruf seperti: m – w .

Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik . Contohnya seperti berikut : 3–5–8/9–6   Masalah fizikal. Contohnya seperti berikut : Bahasa Inggeris dengan Bahasa Melayu : Jam – jem / cat – cat  Menulis Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas.Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju. Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan.Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris. Nombor Kanak-kanak ini juga menghadapi kesukaran dalam pembelajaran yang berkaitan dengan matematik mental. Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan. Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. pengurusan diri dan sosial .  Bercakap dan mendengar Terdapat juga diantara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur. kidal dan pandai . Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama.

Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa .. genius komputer (Bill Gates) dan saintis (Albert Einstein)  Ramai yang berdaya imaginasi tinggi. 2.Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi .Dyslexia—A Complete Guide for Parents. . "Helping Dyslexic Children within the Classroom. 09 Oct. 01 Dec. pandai 8. Gavin. Ellen. . "Neuroscience for Kids-In the News.Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri .0 LANGKAH-LANGKAH MENBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA . Reid.Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik . 4. Web. Web.Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap disayangi. Bailet. pelakon (Tom Cruise).Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan.0 ADAKAH INDIVIDU DISLEKSIA MEMPUNYAI KEISTIMEWAAN?  Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew). Kuwana. 2004. 01 Dec. "Dyslexia Symptoms in Children with Difficulty Learning to Read LearningAbledKids. Patricia. Information and Resources for Dyslexia. kiri. Web. bawah serta pengamatan yang lemah 7. 2010.Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni . 2010 5. kanan. RUJUKAN : 1.Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh . amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi  Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan. NJ: John Wiley & Sons. 2010. "Understanding Dyslexia.Help for Homeschooling Children with Learning Disabilities.mengikat tali kasut .Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya . . atas. Hodge. 01 Dec.Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus." Dyslexia the Gift." UW Faculty Web Server. May 2009. 2010. 01 Dec. Laura.the Web's Most Visited Site about Children's Health. Web." LearningAbledKids . Hoboken.Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika ." KidsHealth .Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan. Learning Able Kids. belakang. 2010 3.

2002. Sally. San Francisco. New York: Knopf.6. Overcoming Dyslexia: A New and Complete Science-Based Program for Overcoming Reading Problems at Any Level. CA: Jossey-Bass. Cynthia. How to Reach and Teach Children with Dyslexia: A Parent and Teacher Guide to Helping Students of All Ages Academically. 2003. Shaywitz. 7. Stowe. and Emotionally. Socially. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful