Proiectarea Unei Instalatii Interioare a Unei Locuinte

INSTALATIA ELECTRICA DE JOASA TENSIUNE

PROIECTAREA UNEI INSTALATII INTERIOARE A UNEI LOCUINTE

INSTALATIA INTERIOARA A UNEI CAMERE

IMPORTANTA UNEI INSTALATII ELECTRICE

Punctele importante ale unei instalaţii electrice Instalaţia electrică a unei locuinţe asigură distribuţia energiei electrice către toate punctele de utilizare din casă. Normele şi regulile de aplicare conferă siguranţă utilizatorilor înca de la realizarea acesteia.

calibrul întrerupătorului de branşament nu trebuie să fie modificat de către utilizator.ALIMENTAREA CU AJUTORUL BRANSARII  Alimentarea Întrerupătorul de branşament este plasat imediat după contor. Dacă este echipat şi cu un dispozitiv diferenţial. Sigilat cu plumb. acesta protejează utilizatorii contra şocurilor electrice. . El limitează curentul în funcţie de puterea subscrisă şi protejează instalaţiile în caz de scurtcircuit.

cămăşi. sau prizele de curent. . sau încălzirea electrică. iluminatul.IMPORTANTA CABLARII  Traseele de cabluri şi aparatajul Într-o instalaţie electrică conformă cu standardele în vigoare.). etc. etc. funcţiunile sunt separate. Conductorii nu trebuie să fie accesibili şi trebuie să fie totdeauna protejaţi (cu plinte. ghene. Fiecare circuit alimentează o utilizare specifică.

ALIMENTAREA CU ENERGIE  TABLOUL DE DISTRIBUTIE SIMPLU PE ILUMINAT SI PRIZE .

TABLOURI DE DISTRIBUTIE  Tabloul de iluminat si forta este alimentat la tensiunea de 3x380/220 V. 50 Hz. Toata aparatura tabloului trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de normele in vigoare si sa asigure parametrii de protectie. Este recomandabil ca aparatele de protectie la scurtcircuit si suprasarcina sa fie de aceeasi fabricatie. iar montajul sa se realizeze conform schemelor tabloului de distributie. Tabloul de distributie trebuie prevazut cu gradul de protectie IP54 si se poate monta direct pe perete sau pe un stelaj din metal. neadmitandu-se aparataj de proasta calitate. .

Circuitele de iluminat si forta   Solutiile actuale pentru circuitele de iluminat sint alcatuite din cabluri sau conductoare protejate ce trec prin tuburi metalice sau de PVC. . Legaturile electrice ale conductoarelor intre ele. sigure in timp si usor de verificat. montate ingropat sau aparent. la aparate sau tablouri. Dozele de derivatie instalate ingropat sub tencuiala se monteaza in asa fel incit capacul lor sa se gaseasca la nivelul de finisaj al peretelui respectiv. se executa prin metode si mijloace prin care sa se asigure realizarea unor contacte electrice cu rezistenta de trecere minima. alegerea metodelor si a mijloacelor de executie a legaturilor electrice se face in functie de materialul si sectiunea conductoarelor si de caracteristicile mediului de montare. Traseele circuitelor mai pot fi modificate. De obicei.

mov – conductoare de faza. albastru inchis.).LEGATURILE ELECTRICE   Legaturile electrice intre conductoare izolate pentru imbinari sau derivatii se fac numai in accesoriile special prevazute in acest scop (doze. respectiv: • verde/galben – conducta de protectie. . La montarea instalatiilor electrice. profesionistul trebuie sa respecte codul culorilor conform Normativului I-7. cutii de legatura etc. • rosu. • alb sau cenusiu deschis – conducte mediane sau neutre. • albastru deschis – conducta nul de lucru. Pentru cabluri se va respecta codul culorilor din fabrica.

pentru alimentarea tabloului electric se va folosi conductor cu sectiunea minima de 4mm². Pentru acesta se mai poate folosi conductor cu diametrul de 6 sau 8mm² . . Pentru alte informati privind intensitatea maxima admisa conductorilor gasiti informatii aici. Acestia trebuiesc dimensionati astfel incat sa suporte intensitatile curentului electric la care sunt supusi . Acesti conductori pot fi atat monofilari sau solizi numiti si conductori FY cat si conductori multifilari sau "litati" MY .5mm² pentru circuitele de prize si conductori cu diametrul de 1. Un circuit electric complet poate avea urmatorul traseu : -priza -> doza(e) legatura -> tablou electric -priza -> tablou (mai ales la circuitele separate) -corpul de iluminat+intrerupator -> doza(e) legatura ->tablou electric . La o locuinta obisniuta (casa . cu diametrul de 2.5mm² pentru circuitele de lumina . Desigur se pot folosi si conductori cu un diametru de 1.CE TREBUIE SA STIM DESPRE CABLAJE     Un alt element care ar trebui luat in calcul este legat de conductori. apartament etc) se folosesc in general conductori de cupru .5mm² pentru circuitele de prize insa doar acolo unde se stie sigur ca nu se va depasi intensitatea maxima admisibila pentru acest diametru de conductor .

semineu etc).cabina de dus.Dupa aceasta operatie urmeaza sa gasim locul dozelor de legatura .Dimensiunile acestora se stabilesc in functie de numarul de conductoare ajunse in doza respectiva . a intrerupatoarelor cat si a corpurilor de iluminat . atat pentru curenti tari .MICI TRUCURI DE MONTARE A INST ELECTRICE  Dupa cum am mentionat mai sus stabilim pozitia prizelor . deoarece pot aparea interferente care nu sunt deloc dorite . . Pozitionarea acestora se face incercand sa reducem cat mai mult distanta dintre acestea si locurile de aparat pe care le servesc cu energie . NU utilizati niciodata o doza pentru ambele tipuri de curenti si nici pentru tipuri diferite de curenti slabi de exemplu cabluri de T.cat si pentru curenti slabi .V. (de exemplu baia. si telefon . soba . O alta atentie pe care nu ar trebui sa o ignoram referitor la curenti slabi sunt traseele acestora care ar trebui distantate la minim 30 de centimetri fata de traseele de curenti tari! Dozele de legatura se stabilesc in locurile unde nu apare umezeala sau temperaturi mari.

. putem folosi tuburi cu urmatoarele sectiuni : ø=11mm ø=13mm ø=16mm ø=20mm      ø=25mm . apartament . garsoniera etc.Pentru realizarea instalatiei electrice pe structura de lemn este impusa folosirea copexului Metalic.TUBURILE ELCTRICE  tuburile Pentru a proteja cat si pentru a permite schimbarea conductorilor dintr-o instalatie electrica acestia sint introdusi in tuburi PVC sau copex . astfel pentru o instalatie electrica la o casa . etc obs.Dimensiunile tuburilor se aleg in functie de numarul cat si de diametrul conductoarelor ce urmeaza a fi introduse in ele .

MONTAREA TUBURILOR .

MONTAREA TUBURILOR IN PERETI FALSI .

2.executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor . Instalatiile electrice de iluminat sant alimentate de la tablouri de distributie separate de cele care alimenteaza instalatiile electrice de forta . . Principalele operatii care trebuie executate sunt: 1. de specificul cladirilor in care se executa .EXECUTAREA INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE   GENERALITATI Orice instalatie electrica se executa dupa un proiect de executie intocmit de proiectantii de specialitate. in functie de materialele si utilajele folosite. Verificarea instalatiei Procesul tehnologic difera de o lucrae la alta si uneori de la un santier la altul .prize. Succesiunea tuturor operatiilor necesare pentru executare unei instalatii electrice formeaza procesul tehnologic de executie al instalatiei respective .indicate pe planul de executie.saparea santurilor in pereti .a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie. tragerea conductoarelor intuburile de protectie . Montarea aparatelor de comutare .intrruptoare.dibluri.si fixarae acestora in montaj aparent sau ingropat. Trasareasarea pe tavanul si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice .a locasurilor pentru doze .

masurandu-se de circa 30-50 cm de la tavan . Orientare orizontala asforii inainte de trasare se verifica cu nivela cu bula de aer. intreruptoarele. Cu aceasta ocazie se va insemna locul unde se monteaza: corpurile de ilumunat. inegrite de negru de fum. Trasarea circuitelor se efectueaza cu ajutorul sforii de trasat. dozele.tuburile de protectie .cu metrul sau cu compasul de lemn.care consta in indentificarea si transpunerea cu precizie pe teren. Directia verticala a traseelor se verifica in prealabil cu cu firul de plumb sau cu nivela cu bula de aer. masinile electrice.circuitele se traseaza pe constructia netencuita .precum si tablourile de distributie. Aceasta este operatie importanta . . a continutului planurilor.TRANSPUNEREA SCHEMEI ELECTRICE DUPA PROIECT  .ca si locurile unde se vor executa strapungerile prin ziduri si plansee.folosindu-se semnele conventionale pentru aparatele respective . La instalatiile ingropate . Trasarea se face cu creta sau carbune. prizele.

In tavane nu se daltuiesc santuri. dalta cu varf. La planseele din prefabricate. . gaurile se dau de obicei inainte de montarea elementelor pe plansee la locul lor .SAPAREA SANTURILOR SI EXECUTARE STRAPUNGERILOR  Saparea santurilor se executa cu dalta lata. Grinzile prefabricate nu se strapung . si cu ciocanul pneumatic sau masini electrice de gaurit si frezat santuri.Tubul de protectie se monteaza peste planseu.

In montajul ingropat. de amplasarea dozelor de protectie.Imbinbinarea tuburilor PCV-IP se face cu ajutorul diferitelor piese auxiliare: curbe (90). Dupa ce se introduce tubul in sant. legata de capatul unui cui. tuburile IP se fixeaza in santuri prin agrafe . In aceste canale tevile se aseaza la circa 10 cm deasupra fundului canalului. care sunt prinse la randul lor in dibluri . si filetarea tuburilor de protectie . se efectueaza unele operatii de taiere si indoire.MONTAREA TUBURILOR DE PROTECTIE  Operatiile de montare si fixare a tuburilor de protectie sunt precedate de unele lucrari pregatitoare. in cadrul carora se confectioneaza unele piese care asigura innadirea tuburilor si fixarea lor.in dreptul unui rost dintre doua caramizi. . iar montajul aparent este asemanator celui folosit in cazul tuburilor P. se foloseste ferastraul pentru taiat metale sau clestele cu role . Racordarea tuburilor din pereti cu cele din plansee este o operatie care se executa pe santier si la care se cere foarte multa atentie.Fiecare agrafa este confectionata dintr-o bucata de sarma de otel de circa 1mm grosime. si mansoane .astfel incat sa fie posibila imbinarea cu tubul de acelasi diametru . Taierea. capetele sarmei se impletesc. Dupa montarea panourilor.Cuiul se bate in fundul santului daltuit. tuburile PEL se fixeaza in mod asemanator tuburilor IP montate ingropat.Aceste piese auxiliare sant prevazute la ambele capete cu portiuni largite . Montarea tuburilor de protectie in constructiile din elemente prefabricate Executarea instalatiilor electrice folosind tehnologia de inglobare in panourile de beton a dozelor si tuburilor de protectie din PCV prezinta avantajul ca o parte din manopera executata pe santier este transferata in fabrica si in acest fel se reduce timpul de executie in santier. Tuburile IP se innadesc intre ele cu mansoane din tabla plumbuita . Daca tuburile P trebuie montate pe grinzi. Instalatile electrice in tevi de otel se executa in mod asemanator instalatiilor in tuburi PEL pozate aparent sau montate sub pardoseala. Tevile de otel se pot monta pe console sini canale vizitabile din beton.Inainte de a fi taiate. potrivit traseului stabilit prin proiectul de executie . se folosesc diferite scoabe fixate direct pe dibluri in zid sau pe console. indoirea. ferme sau daca se monteaza mai multe tuburi pe acelasi traseu. tuburile de protectie se masoara. Dupa operatia de racordare a intregii instalatii urmeaza tragerea conductoarelor si executarea legaturilor care se face ca la instalatiile sub tencuiala. se asigura o calitate mai buna a lucrarilor de instalatii electrice si o crestere a productivitatii. Montarea tuburilor P comporta operatii asemanatoare celor necesare in cazul montarii aparente a tuburilor IP. semicurbe (45). Montarea si fixarea tuburilor de protectie Tuburile de protectie IP montate aparent se fixeaza cu ajutorul unor bratari sau scoabe. . Cand sunt montate ingropat.executate in pardoseala. Se tine seama de curbele ce urmeaza a se face. inainte de monolitizare este necesara executaraea lucrarilor de racordare a instalatiei intre pereti si plansee.

Legaturile conductoarelor de cupru in doze se executa prin lipire. Conductoarele aceluiasi circuit trifazat. prin planseele dintre etaje se face introducandu-se conductoarele in tuburi de protectie. pentru a nu se agata de izolatia interioara a tubului sau de asperitatile existente in interiorul tubului. Se introduce apoi conductorul printr-un capat si se impinge cu atentie in tub pana cand conductorul apare la celalalt capat al tubului.5 m deasupra podelei. inainte de a fi introduse in tub.uneori prin sudare saucu ajutorul clemelor speciale. . trebuie protejate prin tuburi protectoare . In instalatiile pentru curent continuu se poate introduce cate un conductor in tub separat.cu ajutorul rolelor . Tragerea conductoarelor de cupru Inainte de introducerea conductorului in tub. iluminarii incaperilor in timpul tencuirii sau zugravirii lor. inclusiv conductorul neutru. incepand de la o inaltime de circa 2. comutatoare. prize se introduc in tuburi de protectie.MONTAREA CONDUCTOARELOR  Montarea aparenta a conductoarelor Conductoarele electrice care compun circuitele instalatiilor electrice au caracter de lunga durata.fiind destinate diferitelor constructii de pe santiere. fixandu-se direct pe pereti sau pe tavan. Trecerea conductoarelor prin perete. Conductoarele utilizate in mod normal in astfel de instalatii sant cele cu izolatie de cauciuc precum si conductoarele izlolate rezistente la intemperii Conductoarele care coboara spre motoare electrice.In acest scop.Cand instalatiile electrice au caracter de scurta durata . Daca instalatiile se executa in tuburi pozate aparent. conductoarele se taie la lungimea necesara.capatul conductorului se indoaie.prevazute cu suruburi. conductoarele pot fi trase in tuburi odata cu montarea acestora. se introduc in acelasi tub. Tragerea conductoarelor in tuburi de protectie si executerea legaturilor intre conductoare Conductoarele se introduc in tuburi numai dupa ce tencuiala in care sunt ingropate tuburile s-a uscat. intreruptoare. conductoarele se monteaza aparent.

conductele INTENC se protejeaza in tuburi IP sau PCV-IP. unde distanta dintre cablu si perete trebuie sa fie de minim 1 cm. La traversarile peretilor sau planseelor mai groase de 7 cm.MONTAREA CONDUCTOARELOR INTENC  Conductoarele INTENC se monteaza aparent. fie cu ajutorul consolelor metalice. sau ingropat. Conductoarele INTENC montate peste plansee se protejeaza cu un strat de mortar de ciment sau cu alt material protector.in mod asemanator fixarii tuburilor de protectie . montate in perete. fara a se mai introduce in tuburi de protectie. . fixarea cablurilor se face pri bratari speciale. Montarea aparenta a cablurilor Fixarea acestor cabluri pe pereti se face fie cu ajutorul scoabelor. In incaperile permanent umede.

lampa sa nu se mai afle sub tensiune. desfacandu-se in acest scop suruburile. Se slabesc suruburile care tin desfacute ghearele de fixare. nu la cel de nul. se introduce aparatul in doze si se strang suruburile pana cand ghearele desfacandu-se fixeaza intreruptorul pe peretii dozei.atat cat este necesar pentru axecutare legaturii la borne.fixandu-se prin suruburi. Se introduc capetele conductoarelor astfel pregatite in locasurile bornelor si se strang bine suruburile de contact. Intreruptoarele se monteaza dupa necesitati.Ele se conecteaza la conductorul de faza.Prin aceasta. clemele de legatura ale intreruptorului devin acesibile. 3. Se dezizoleaza apoi capetele conductoarelor circuitului pe o lungime de circa 1 cm. pentru ca atunci cand aparatul este deschis.pentru a actiona unul sau mai multe corpuri de iluminatdeodata. Se demonteaza mai intai placa sau capacul aparatului. 2. .MONTAREA INTRERUPTOARELOR  1. Se monteaza placa sau capacul intreruptorului.

de scara sau comutator cruce.se face in mod asemanator ca la intreruptoare. sant necesare insa.ca de exemplu comutator serie. inca unul sau doua conductoare suplimentare de nul. . Montarea aparenta sau ingropata a comutatoarelor. precum si fixarea conductoarelor circuitului in locasurile clemelor respective. In cazul comutatoarelor.unul sau mai multe corpuri de iluminat. dupa tipul comutatorului folosit. pe langa conductorul de faza si cel de nul.MONTAREA COMUTATOARELOR  Comutatoarele se folosesc atunci cand se urmareste sa se aprinda o parte sau toate lampile unei lustre.

MONTAREA PRIZELOR  Prizele bipolare se monteaza aparent sau ingropate sub tencuiala.50 m inatime de podea .40 m.in mod asemanator intreruptoarelor si comutatoarelor. iar in gradinite. Legatura se face prin lipire sau printr-o bratara metalica. In camerele de locuit si birouri prizele se fixeaza la o inaltime de4 0. Incaperile cu pardoseli neizolate (cu mozaic. Prizele pentru masinile electrice de barbierit se pot monta in camerele de baie langa chiuveta numai daca sunt alimentate printr-un transformator special de separare cu o putere de cel mult 15 w. acestea se leaga printr-un conductor de cupru F-500.beton) ca de exemplu ateliere .30m de la pardoseala. la sistemul de impamantare . crese prizele se monteaza la 1. Prizele nu se monteaza in camerele de baie.de minim 2. La prizele prevazute cu contact de protectie.15-0.5 mm patrati.20-1.bucatarii inaltimea de montare a prizelor va fi de 1.

pentru a nu se produce scurtcircuite prin atingerea capetelor conductoarelor insuficient izolate de carligul de plafon sau de corpul de iluminat. La montajul suspendat.se face prin fixarea lor cu suruburi in dibluri de lemn ingropate sub tencuiala.Acest carlig numit carlig de plafon. se prinde de tavan cu ajutorul unui diblu de lemn sau metal. in incaperi uscate. cu gaze corozive. se folosesc corpuri de iluminat imprmeabile sau etanse .Carligul de plafon se fixeaza apoi cu mortar de ciment. sau umede cu itermitenta. Legaturile trebuie bine izolate cu banda izolanta. fie prin rasucirea conductoarelor cu clestele plat.MONTAREA CORPURILOR DE ILUMINAT  MONTAREA CORPURILOR DE ILUMINAT PENTRU LAMPI CU INCANDESCENTA Corpurile de iluminat se pot instala fie prin suspendare de tija lor metalica fie prin fixarea directa pe pereti sau tavan. In incaperi umede.corpul de iluminat se agata de un carlig fixat mai de dinainte de tavanul incaperii. Legaturile intre instalatia interioara si corpul de iluminat se executa fie cu ajutorul clemelor. Montarea corpurilor de iluminat pe pereti.

.PRIZE.COMUTATOARE  COMUTATOARE .

INSTALATIA ELECTRICA  Exemplu de instalatie electrica a unei case Exemplu de instalatie electrica a unei case  .

CABLAJELE –CULORI IMPORTANTA .

INSTALATII ELECTRICE PE CASE .

PARTEA DE CONSTRUCTIE PARTER A CASEI .

INSTALATIA ELECTRICA .

.

.

CIRCUITUL ELECTRIC .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful